Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2017 05:10 - ЗА ВЯРАТА, ЛЮБОВТА И НАДЕЖДАТА
Автор: bosia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 835 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 28.12.2017 05:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 НЕКА ВСЕКИ ИЗБЕРЕ САМ КАКВО ДА МИСЛИ, ВЪРШИ И РЕАЛИЗИРА

Когато бях малък, още не бях тръгнал на училище, ми попадна дневникът на майка ми, когато е била гимназистка. Той беше една дебела тетрадка с твърди черни корици. В него имаше много текстове, изписани с красиви букви, винетки, рисунки с цветни моливи и мастила. Няма да забравя един текст, който силно ме впечатли с философията си:
" На света има три неща-вяра, надежда и любов. Вярата си отиде, надеждата не дойде, а любовта остана да измъчва младите ни сърца."
Разбира се, за една гимназистка по онова време това е най-нормалното и естествено нещо. Но аз искам да погледна върху тези три фундаментални фактора по един различен начин.
Погледнато в най-общия философски смисъл и трите състояния на личноста го правят в някакъв смисъл зависим. Но зависимостта от вярата, надеждата и любовта съвсем не са равнопоставени и водят до коренно различни резултати и последствия.
Вярата е свързана с волята, действието, решителността и действието. Кротка и пасивна вяра-няма! 
Надеждата е пасивна. Тя е свързана с очакването, че нещо добро може да се случи.
Любовта е между двете състояния. Може да бъде агресивна и завоевателна, когато е свързана с вяра. Но може да бъде и пасивна и свързана с някаква надежда, че ще се реализира.
Разбира се, личните качества на субекта имат много голямо значение за това, което ще се случи или не. Тук влизат и такива фактори като генетика, конкретни условия и психическо състояние на индивида. Зависи от възрастта и ценностната система. Зависи, понякога, и от случайни фактори.
Разбира се, твърде условно е да се разглеждат тези три духовни фактора по един елементарен начин и да се надценяват като състояния, които са извън човешката воля и възможност за промяна. Но в тях има нещо, което в някаква степен предопределят биографията на личността. Човешката психика е сложно нещо, но доминацията на един фактор над останалите винаги води до реални резултати.
За мен няма добри или лоши фактори. Те са равнопоставени, но доминацията безспорно има огромно значение за това, което ще се случи или не с личността.
Определям вярата като най-силен стимул за действията на личността. Липсата на вяра, вярата в ирационалното или вярата в силовите решения не са предпоставка за качествени и полезни резултати. Вярата винаги е свързан с ценности и от тях зависи посоката, обхвата и смисъла от нея. Тук не става дума само за религия. Религията просто е една обособена част от вярата. Но и тук съществуват истини, които се виждат с просто око. Вярата в личната непогрешимост винаги ще доведе личността до тежки лични грешки и ще постави сериозни проблеми пред всеки индивид. Вярата в силата също е контрапродуктивна и като правило е свързана с престъпления. Тук бих си позволил да цитирам един стар виц, свързан с близкото ни минало. Тогава литературата беше задължително свързана с т. нар. "социалистически реализъм" Разбира се, реалността не може да бъде "социалистическа" или "несоциалистическа" Реалността си е реалност, както законите на Нютон, Архимед или Айнщайн. Реалността подлежи на научен анализ, а не на идеологизация.
Но ето и самия виц:
"Отива един юнак в едно издателство по времето на комунизма и предлага ръкопис с думите:
-Другарю главен редактор. Написах най-краткия роман и ви го предлагам за издаване. Той се състои от едно единствено изречение. А то е "Той позвъни, тя каза "Да", той влезе и я облада!"
Главният го погледнал и го запитал:
-А къде е ролята на работническата класа?
"Писателят" услужливо извадил втора папка и казал:
-Няма проблем! Имам и втори вариант. "Той позвъни, тя каза "Да", той влезе и я облада. А навън група работници копаеха канал."
Главният пак го погледнал и попитал:
-А къде е ролята на комунистическата партия и СССР?
-Няма проблем,-отговрил "писателят"-Имам и такъв вариант. "Той позвъни, тя каза "Да", той влезе и я облада. А навън група работници в червени рубашки копаеха канал."
Главният редактор го погледнал и попитал:
-А къде е вярата в утрешния ден?
-Няма проблем! Имам и такъв вариант! "Той позвъни. Тя каза "Да" Той влезе и я облада Навън група работници в червени рубашки копаеха канал. В един момент те хвърлиха лопатите и казаха:-"Ебали сме му мамата на този канал! И утре е ден!"
Сега е времето да кажа, че вярата, надждата и любовта не са ценности в духовния смисъл, а състояние на личността и негов волеви или случаен избор. Да се каже "Вярвам в любовта!" ,"Вярвам в надеждата!" е все едно да кажеш: "Надявам с във вярата!", "Надяам се в любовта!", "Обичам вярата!", "Обичам надеждата!".
Както виждате, това са безсмислени и безумни съждения. Самият смисъл на трите висши състояния на човешката психика не могат да се измерват едно с друго. Те са прекалено отдалечени, за да се взаимоизмерват.
Надеждата е много по-лесно обяснима като психологически фактор. Звучи доста отчаяно, но надеждата е нй-пасивният фактор и предхожда духовния срив на личността. Надеждата като правило е свързана с чудо, а чудеса се случват в детските приказки, но не  в действителността. Надеждата прави личността апатична безкритична и немислеща. Надеждата, в широкия смисъл на думата, елиминира личността.
Остава любовта.
Всъщност, любовта може да бъде примана като една смес от вяра и надежа, но тя си е извоювала правото да бъде самостоятелен термин,който много трудно подлежи на точна формулировка. С тази дума се спекулира толкова много, че е трудно да се изчисти като термин. От "Обичам да създавам!" до "Обичам да унищожавам!" разликата е убийствено противоположна. Затова любовта подлежи повече на психоанализ, да не кажа психиатричен анализ. Любовта е емоционално състояние на индивида, което е изцяло свързано с биографията, ценностната система и моментното му състояние. Това, обаче, не означава, че любовта не съществува. Тя е факт. Разликата между любенето и изнасилването е достатъчна, за да я докаже.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11733481
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031