Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2017 12:21 - Не намалявайте ваканцията, увеличете образованието
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3437 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дами и господа,
Министри,
Образователни експерти,
Уважаеми...,

В последните десетилетия орди управляващи, специалисти и прочее чиновници се упражняват на тема "реформа в образованието". То не бяха смяна на учебници, подмяна на съдържание, та не беше увеличаване и намаляване на хорариума учителски, то не бяха униформи и брой часове...Какво ли не беше.
Предимно не беше. Образование. Това НЕ Е образование, драги. И причината далеч не е в седемте, десетте, тридесетте дена или там колкото искате да вземете от свободното време на учащите.
Причината НЕ Е В КОЛИЧЕСТВОТО, в КАЧЕСТВОТО е.
Както и да реорганизирате количествено, да добавяте, отнемате и снаждате, няма да постигнете положителен ефект. Т.е. нищо добро няма да направите, освен да отчетете някаква дейност, да чекнете с "отметнато" някакъв заложен таргет в процедурните ви графици и да си легнете с лъжливото усещане за изпълнен чиновнически дълг.
Увеличавайки броя на учебните дни за сметка на лятната ваканция, няма да направите уроците по-интересни, преподаването - по-съвременно и децата - по-учещи. Само ще излъжете себе си и обществото, че сте направили нещо...както обикновено.
И ще дамгосате подрастващите като "негоден матрЯл", а учителите като "неспособна пасмина".
Образованието има нужда от реформа, която да е качествена и да е в посока - качество. И да - количествените натрупвания може да водят до качествени изменения, но в конкретния този случай ще бъдат по посока низходяща.
Направете уроците - достъпни, преподаването - съвременно, интерактивно. Използвайте интернет, вкарайте в час технологиите, вкарайте в час преподавателите, използвайте средствата вместо да смучете идеи от празните глави на чиновниците, в развиване на материалната база на училищата. 
Впрегнете сили да върнете училището там, където му е мястото - редом до уважаваните институции.
Включете в работните групи редови учители, родители и членове на настоятелства, правете брейнсторминг, направете обществено допитване, създайте анкети за различните участници в системата на образованието. Анализирайте ги, направете изводи и след това реформирайте.
Лесно е с готови чужди модели. Да, може в Белгия подобна система да работи, може в Германия да дава перфектни резултати, може в Швейцария да е доказано идеална, но тук е България и недейте да замазвате очите на хората, обяснявайки как всичко това ще бъде само и единствено за добро. 
Направете нещо наистина добро. Образованието е достатъчно съсипано!




Гласувай:
6



1. barin - Мисля, че така не става. Трябва да се ...
01.08.2017 13:10
Мисля, че така не става. Трябва да се завишат изискванията, за да може образованието да е на ниво. Освен това през юли в горещините трудно се учи. Количество-качество-връзката.
цитирай
2. ve6titsa - За голямо съжаление,
17.08.2017 14:38
след като бяха ликвидирани селското стопанство и туризма, дойде ред и на образованието. Не може българчетата да са толкова умни образовани. Не е редно някак си. И след тази безумна поредица от "реформи", някои от децата правят грешки при изписването на имената си върху тестовете (не циганчета, тях няма да ги коментирам)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4392072
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031