Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2014 14:30 - ЛЕСНОТО ГО МОЖЕ ВСЕКИ
Автор: bosia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2703 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

КРИЗАТА В ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА Е В ОСНОВАТА НА СЕГАШНОТО СЪСТОЯНИЕ НА БЪЛГАРИЯ

 

Предизборно време. От всички страни мераклии за власт напират по медии, зали, площади, квартали и обещават, обещават, обещават. Българският избирател не им вярва, но незнайно защо се надява, че това, за което говорят може и да се случи. Това състояние може да се охарактеризира най-близко с думата шизофрения.

В същото време българинът е раздвоен още веднъж. Той казва „Парите са власт и властта е пари!”С тези две думи българинът изчерпва цялата си философия.

Но извън тези думи е животът. В него ценностната система е диаметрално различна. Там имат важно значение честта, достойнството, любовта, приятелството, верността, честността, справедливостта, познанието, мечтите. Нека ми обяснят тези българи, които  разбират живота само като пари и власт какви мечти могат да си купят или привземат с пари и власт?

Кой парадира с пари и власт?

Парадират тези, които нямат ценностите от втората група. Дори са си измислили груба и цинична кратка философия: „Акъл не ща! Пари ми дай!”.

Защо се получава така?

Нима модерността е да трупаш пари и власт?

Ако беше така, то нямаше да има поезия, приятелство, взаимопомощ, състрадание, любов.

Но откъде да се появят тези ценности, след като Държавата  чрез своите политици и административни институции работят в обратна посока? Покажете ми един т. нар. „политик”, който е излязъл от политиката точно толкова заможен, колкото е бил преди да влезе в политиката. Май никак няма да ви е лесно да ми го покажете. Аз лично познавам десетина държавни чиновници, които са изгонени от работа заради това, че открито са казали истината за институциите, където работят. В резултат на което са изхвърлени от работа. А има и такива, които по няколко пъти са изхвърляни и възстановявани от съда. Но това са бели лястовици.

Какво стои в основата на безкултурието и дебилитета на българина?

Преди всичко в леността му да мисли качествено и принципно. Приравняването на всяко решение на човек с това какво и колко ще получи е пряк убиец на истинските ценности. Друг модератор са медиите, модата и субкултурата.

По медиите непрекъснато се титуловат „звезди” разни прошляци и фльарци. Било като водещи, било като гости, било като герои от серийни предавания като „Биг брадър”, „Шоуто на Слави” и разни „музикални” предавания. Как ще ме научи на ценности Черната Златка, Ели Гигова, Криско, Слави или други подобни на тях? Та нали именно те са част от машината за опростачване на нацията.

Ще ви напиша текста на една автентична народна песен, която изпълняваше незабравимия за някой и абсолютно неизвестен на огромното мнозинство от българите Борис Машалов.

ПРОВИКНАЛ СЕ Е НИКОЛА

Провикнал се е Никола.

Провикнал се е Николчо.

От връх от Стара планина,

От Игликова поляна.

Изкарвай Гано говеда-

Нашите, Гано, вашите.

Ще ида да ги продавам

Дано ти сърце откупя.

Гана Николу думаше.:

-„Либе, Никола, Николчо,

Сърце за сърце менявам!

Сърце за пари не давам!”

 Казано е просто, ясно и вълшебно. В планината няма ниви. Там българинът е оцелявал благодарение на животните, които е отглеждал. Те са били жизнено важни за него, защото са го хранили и са давали възможност да търгува с техни продукти. Без животни да се живее в планината е невъзможно. Въпреки това Никола е бил готов да ги продаде, за да откупи сърцето на жената, която обича и желае. И тук се показва ценностната система на една обикновена българка. Тя отказва да продаде сърцето си. Готова е единствено на взаимност. /сърце за сърце менявам, сърце за пари-не давам!/

Колко ли българки са готови на това сега? Как ли, например Валери Божинов, Николета Лозанова и Алисия са си разменяли сърцата? Представяте ли си? Това силно ми напомня на онзи виц за емира на една арабска държава, който събрал жените си и им казал” Скъпи мои! Събрах ви, за да ви кажа, че не ви обичам вече. Влюбих се в друг харем!”

Чалга културата се създаде и лансира от определени кръгове, свързани със задкулисието на прехода с цел именно опростачване на българина и премахване на истинските му ценности с цел да бъде управляван и грабен по-лесно и по-дълго. И понеже тези ценности бяха почти унищожени от 45 години лъжи, страх и репресии, сега за 25 години чалгата ги довърши.

Но и това се оказа недостатъчно.

Появи се и се лансира усилено и т. нар. музика „рап”. Тя е още по-лесно навлязоха в главите на децата, които нямат изработен имунитет срещу простащината и пещерната субкултура. Разлика между двете няма освен в нюанса „Само да те гепна дънките ти ще цепна!” пее чалгата. Рапът отговаря „Много ми е лесно дупето ти тесно!”

Същото се отнася и до модата. Жените заприличват все повече на резервоар за силикон и ботокс, а и двата пола вървят към еднополовост с дрипавите си еднакви дрешки, татуировките си и забили по най-различни места по видимата и почти видимата си част от тялото метал, мъниста и какви ли не вторични суровини.

Само си помислете как се договарят мутра и шантаж. Той казва: „Искам свирки секс и садо-мазо!”

Тя отговаря: „Може, но срещу мезонет, Мерцедес и Малдиви!”

Прилича ли ви това на „Сърце за сърце менявам! Сърце за пари не давам!”

Потресаващ е, когато външният вид на един човек е единствено важен за сметка на духовността. А при нас това стана начин на живот.

Не искам да върна народните носии като задължителна норма, макар че в една носия има много повече естетика, красота и богатство на колорита. Тя показва не само естетика, но и трудолюбие, умения и стремеж към красивото и съвършеното.

Аз съм градско чедо и съм роден и расъл в сравнително голям град с опера, драматичен и куклен театър.Дори съм работил в Кукления театър в Стара Загора. Въпреки това освен класическа музика харесвам и автентичния български фолклор. В него освен бит и душевност има много история, психология и красота. Има поетика и онези ценности, които правят от дивака цивилизован човек, живеещ сред себеподобни в мир и разбирателство.

Радвам се, че големите ми дъщери завършиха музикална консерватория, а малките не слушат рап и чалга. Знам, че няма да им е лесно да живеят на една територия с хора, които друсат кючеци на абитуриентския си бал и се обличат като рендосани парижки проститутки, но те трябва да имат силата да бъдат себе си именно в трудна среда.

В лесна може всеки.





Гласувай:
7



1. balebalev - Статията ми хареса.
22.09.2014 15:53
За съжаление и аз виждам същата безнадеждна картинка в милата ни татковина.
цитирай
2. apostapostoloff - Има българи, които мечтаят за едно:
22.09.2014 17:48
да се навъртят до уригване на кьор- софра, а сетне да се извъртят обилно в топъл нужник.

Лошото е това, че тази деградация е поголовна. Подобни мечти лелеят и много немци, и французи, и тайландци...

На това му се вика нравствена и интелектуална деградация на човечеството.
цитирай
3. chavdar01 - БРАВО!!!
22.09.2014 20:45
ТОВА Е!
цитирай
4. анонимен - многоо добър пост ,авторе !!
22.09.2014 21:00
Моите адмирации, и уважение !
Ако ние даваме достоен пример на децата си,
те няма, да се объркат ,и изгубят !
Имам опит в това .
А на Вас ,Благодаря !!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11738102
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031