Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2022 21:03 - Видове фанатизъм
Автор: mt46 Категория: Хоби   
Прочетен: 3883 Коментари: 21 Гласове:
19

Последна промяна: 22.03.2022 22:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Фанатизъм се нарича светоглед, който приема, че определени идеи са единствените верни и придава негативен аспект на всичко различно от тях. Целта му обикновено е налагане на „верните“ и отстраняване на „неверните“ идеи, като често се смятат за позволени всякакви или много широки средства.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC



 Видове фанатизъм:
1. Религиозен.
2. Нацистки и неонацистки.
3. Комунистически.
4. Евроатлантически. Краен американизъм.
5. Крайна русофобия.
6. Крайна славянофобия.
7. Крайна русофилия.
8. Тюркомания, пантюркизъм.
9. Автохтонизъм. Тракомания /характерна за България/.
10. Други.

М. Тачков


Тагове:   тачков,   фанатизъм,   видове,


Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - ще допълня ИСТИНАТА която липсва в ...
19.03.2022 21:09
ще допълня ИСТИНАТА която липсва в постинга

- най-популярни и масови в българинса

русофилския и комунистическия фанатизъм

- изкриви си душата и драсни, чве не съм прав

а аз съм прав естествено, просто те допълвам !
цитирай
2. zax - Блогове, влогов. . . то май за всяка ...
19.03.2022 21:44
Блогове, влогов ... то май за всяка буква има поне един. :)
цитирай
3. kvg55 - mt46,
19.03.2022 22:33
Добави че фанатизъмът е болестно психическо заболяване.
цитирай
4. blog13 - Значи тва е въпрос доста интересен - какво е фанатизмът по същество. Според тебе, дали е лошо?
19.03.2022 23:00
А Джеймс Шулц имаше един случай в Моят живот сред индианците, когато един взел да стреля по един индианец и оня взел един пън май беше и тръгнал към него. И тоя дето стрелял продължил да си стреля, а индианецът с пъна продължил да си ходи към него и чак като го направил на решето по некое време паднал. И после се разбрало, че индианецът е вярвал, че ако го убият и седемте му или там колко жени му пеят няколко дена и нощи, ще се съживи.

Тоя индианец бил ли е фанатик?

А ако трябва да постигнеш нещо което е много трудно, как ще го направиш, без да си фанатик.
цитирай
5. blog13 - Според мене в множеството което си ...
19.03.2022 23:19
Според мене в множеството което си написал има и фанатици и нефанатици. Фанатиците са хора, които са под много тежък режим. Без значение в кво вярват, те правят едно и също. И са много умни, щото фанатизмът по същество тренира тялото и ума.
Докато в списъка дето си направил, може да има и фанатици, но поне някои могат да бъдат много ошашавели, примерно биропийци, с бирени коремчета, които на пияно, нещо там си бълнуват.
Освен това можеш да имаш примерно комунисти и комунисти. То кво значи това. Един беше рекъл, че комунистът е прочел Маркс и Ленин и не е разбрал, за кво става въпрос, а антикомунистът е прочел Маркс и Ленин и е разбрал за кво става въпрос. На днешно време, болшинството от младежите по презумпция са антикомунисти, ама не са даже чули за Маркс и Ленин. Камо ли да са го прочели. Значи са по-лоши и от комунистите.
Същото е и с другите стилове, дето си ги посочил. Тия дето се трудят, и са под режим, се развиват и при религиозни упражнения. Тия дето само се имат за такива, нямат нищо общо с другите.

Та по тоя случай, като критерии за фанатизъм, мога да ти цитирам Патанджали: 21.За особено напористите, успехът идва бързо. 22.Успехът на йогините зависи от това, дали средствата, които използват са слаби, умерни или крайни.

Т.е. фанатиците стигат най-далече.
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
20.03.2022 00:25
Фанатизъм например е ,когато силно желаеш да бъде "фанат" някой за гушата! Както бай Ганьо се изразява, колко му е драго, все едно ,че е фанал някой за гушата!?
И сега са се навъдили едни бай Ганьови фанатици Страхотно удоволствие и наслада изпитват, като ни " фанат" за гушата!
Чиста проба фанатици са! Всички изброени по- горе, събрани заедно и повдигнати на квадрат, не стуват и половината от цената на тези фанатици!

Лека нощ!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Допълнение!
20.03.2022 00:30
А сега, опровергай ме Марине, че думата фанатизъм не е Българска!? С корен-Фанат / за гушата/!
Голям кеф ще ми достави някой, ако сериозно се заеме с въпроса!

За база за опровержение, да им послужи следното:
Фанатици са тези, които искат да " фанат" някой за гушата!
цитирай
8. blog13 - цитат"Фанатизъм се нарича ...
20.03.2022 12:06
цитат"Фанатизъм се нарича светоглед, който приема, че определени идеи са единствените верни и придава негативен аспект на всичко различно от тях."

Т.е. "Подлагай всичко на съмнение". Но самото това съвсем кратко изречение, е всъщност вече точно определена идея, която сме възприели за верна. Но дали е единствено верна? Т.е. дали някои неща не са абсолютно сигруни и не могат да бъдат подлагани на съмнение?

Ми примерно, дали да сме сигурни, че живеем на тоя свят, а не на някой друг?

Подобна ситуация, се е получила именно през соца в България, която се разправяше като виц. Една учителка, предавайки в час по марксизъм казала на учениците сентенцията на Маркс "Подлагай всичко на съмнение." И един ученик я репликирал "Другарко, вие сигурна ли сте в това?"

Сега според всичкото това дето го казах, излиза, че комунистите не са фанатици. Което разбира се, не е съвсем сигурно. Но от друга страна, аз се питам, дали по времето на соца съм виждал хора, които могат да бъдат квалифицирани като фанатици. И не мисля, че е имало. Ако е имало, са били някакви второстепенни личности. Вярата в комунистическата идеология, беше се превърнала особено накрая на соца в нещо като етикет, който е подобен на етикета във всички епохи. Той трябвааше само формално да се декларира, за да ти отворят вратата.
Но още повече, струва ми се, комунисти, които са фанатици липсват и сега. За да бъдат такива, те трябва минимум да са прочели Маркс и Ленин, въпреки че не са го разбрали. Но колкото и да не са разбрали, поне трябва да са научили сентенцията "Подлагай всичко на съмнение."
цитирай
9. mt46 - Ако мислиш, че си абсолютно прав във всичко – това не е ли фанатизъм?... :)
20.03.2022 12:30
germantiger написа:
ще допълня ИСТИНАТА която липсва в постинга

- най-популярни и масови в българинса

русофилския и комунистическия фанатизъм

- изкриви си душата и драсни, чве не съм прав

а аз съм прав естествено, просто те допълвам !

Мисля, че у нас днес на мода са евроатлантическият и русофобският фанатизъм... Водещите партии и медии проповядват евроатлантизма...
цитирай
10. mt46 - Опитал съм се да посоча най-знаковите видове...
20.03.2022 12:33
zax написа:
Блогове, влогов ... то май за всяка буква има поне един. :)

Трябва да добавя тюркоманския фанатизъм... :)
цитирай
11. mt46 - Той може да е знак за психически разстройства – мании, шизофрения, параноя...
20.03.2022 12:37
kvg55 написа:
Добави че фанатизъмът е болестно психическо заболяване.

цитирай
12. mt46 - Мисля, че индианецът е бил религиозен фанатик...
20.03.2022 12:54
4. blog13 - "Значи тва е въпрос доста интересен - какво е фанатизмът по същество. Според тебе, дали е лошо?
19.03 23:00
А Джеймс Шулц имаше един случай в Моят живот сред индианците, когато един взел да стреля по един индианец и оня взел един пън май беше и тръгнал към него. И тоя дето стрелял продължил да си стреля, а индианецът с пъна продължил да си ходи към него и чак като го направил на решето по некое време паднал. И после се разбрало, че индианецът е вярвал, че ако го убият и седемте му или там колко жени му пеят няколко дена и нощи, ще се съживи.

Тоя индианец бил ли е фанатик?

А ако трябва да постигнеш нещо което е много трудно, как ще го направиш, без да си фанатик."

Дали е лошо? Мисля, че е лошо за нормалното мислене и световъзприемане, за душевното здраве...
Може да е нещо добро в някои случаи – например, когато става въпрос за борба за национално освобождение от чужда власт...
Освен това фанатизмът може да е добро за едни, а лошо за други...
цитирай
13. blog13 - 12. mt46
20.03.2022 13:12
Индианецът е бил боец преди всичко. Когато индианската цивилизация се е формирала в продължение на столетия, при които индивидите са се борили със суровата природа, а така също и по между си - кои са оцелявали постоянно? Това са били фанатиците. Само фанатичният стремеж към живота е бил силата на съзнанието им, която ги е ръководела. Но изглежда наистина като религиозен фанатизъм. Но религиозният фанатизъм е възникнал като въпрос за живота и смрътта. Той е поради страхът от смъртта и борбата за живот. И явно и в тоя случай е изчистена точно тая религиозна особеност. За да постигнеш победа, особено на организирана група от хора, е нужно да преодоляваш постоянно страха от смъртта.

Не е религиозно това - нещо друго е.

И на индианците дето са били избити в Ундид Ний им е останал само голата религиозност, без базовата перспектива да победят. Понеже били разбрали, че са победени, те се фиксирали в танца на духове, който не бил с цел да побеждават белите. Обаче белите пак ги избили.

Вероятно причината била, че са им отмъстили, за дето изтребили до крак полка на Къстър. Но може и да са усещали, че тоя танц на духовете е реална заплаха. Именно религиозният фанатизъм е по същество силата, реалната движеща сила на борбата.

А дали си заслужава да се бориш за живота? Не е ли това също фанатизъм. Ако се бориш за живот отцеляваш. Ако не се бориш не оцеляваш. Но защо ти е да живееш - безсмислено е?

Всъщност ако има някакъв смисъл живота, той е в това, че живите организми са имали способност да живеят. А една от задължителните техни способности, е да се стремят фанатично към живота. И да не задават никакви въпроси, дали има смисъл. Това е заложено и на най-низсшите животни. А религиите, комунизъм, нацизъм, русофобия - това са усложнение схеми в съзнанието, които надстройват първичния фанатизъм. Който е полезно приспособление за оцеляване.

И накрая да питам - а тия, хора, които нямат никакви стремежи, лежат ядат, пият, не полагат усилия, деградират - тия по- ли са добри?
цитирай
14. mt46 - По-кратко определение за фанатизъм:
20.03.2022 13:36
"Прекалена привързаност, преданост към своите вярвания или убеждения, свързана с ненавист към чуждите убеждения или вярвания."
цитирай
15. dobrodan - Много дълга я направихте :):):).
20.03.2022 19:10
ФАНАТИК Е ТОЗИ, КОЙТО Е ГОТОВ КАКТО ДА УМРЕ ЗА УБЕЖДЕНИЯТА СИ, ТАКА И ДА УБИВА ИНАКОМИСЛЕЩИТЕ.
Не се надценявайте, уважаеми господа :).
Към Иван - правилната дума е хващам :), не фащам. Не съществува дума "хванатик".
цитирай
16. shtaparov - Има доста бещо вярно тук но си заб...
20.03.2022 19:43
Има доста бещо вярно тук но си забравил да споменеш националния шовинизъм,който е най-вече сръбски, гръцки, македонистки и руски,а в последно време и турски.
цитирай
17. mt46 - Фанатици има навсякъде по света...
20.03.2022 23:03
shtaparov написа:
Има доста бещо вярно тук но си забравил да споменеш националния шовинизъм,който е най-вече сръбски, гръцки, македонистки и руски,а в последно време и турски.

Не съм казал, че фанатизмът се среща само у нас...
Но нима е разумно да им подражаваме, да се надпреварваме с тях?...
цитирай
18. mt46 - Готовността за смърт и за убиване не е задължителна, не се отнася за всички фанатици... :)
20.03.2022 23:07
dobrodan написа:
ФАНАТИК Е ТОЗИ, КОЙТО Е ГОТОВ КАКТО ДА УМРЕ ЗА УБЕЖДЕНИЯТА СИ, ТАКА И ДА УБИВА ИНАКОМИСЛЕЩИТЕ.
Не се надценявайте, уважаеми господа :).
Към Иван - правилната дума е хващам :), не фащам. Не съществува дума "хванатик".

цитирай
19. mt46 - Здравей, Иване!
20.03.2022 23:16
leonleonovpom2 написа:
Фанатизъм например е ,когато силно желаеш да бъде "фанат" някой за гушата! Както бай Ганьо се изразява, колко му е драго, все едно ,че е фанал някой за гушата!?
И сега са се навъдили едни бай Ганьови фанатици Страхотно удоволствие и наслада изпитват, като ни " фанат" за гушата!
Чиста проба фанатици са! Всички изброени по- горе, събрани заедно и повдигнати на квадрат, не стуват и половината от цената на тези фанатици!

Лека нощ!

Бай Ганьо не е фанатик. Той няма твърди политически или идеологически убеждения. И е некултурен. Викам му да прочете повечко, а той отговаря, че бил чел достатъчно...
цитирай
20. mt46 - Не е българска, Иване...
20.03.2022 23:28
leonleonovpom2 написа:
А сега, опровергай ме Марине, че думата фанатизъм не е Българска!? С корен-Фанат / за гушата/!
Голям кеф ще ми достави някой, ако сериозно се заеме с въпроса!

За база за опровержение, да им послужи следното:
Фанатици са тези, които искат да " фанат" някой за гушата!


По-скоро фанатикът е човек, който е хванал тик от преповтаряне на свои или чужди фанатични схващания, бабини деветини и т. н.
цитирай
21. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
21.03.2022 00:28
Разбирасе, не е Българска думата
Латинска е, както и култура, морал, юрист и така нататък....
И смисълът и е въодушевен, захласнат, надъхан / но от бога/..
Аз съм използвал жаргона на Бай Ганьо за хванат-фанат и оттам-фанатик Шеговито, разбира се
Първоначалният смисъл е религиозен, човек обсебен от бога, сега се е пренесъл и в други области
Гръцките фанариоти, също от фанатизма извеждат името си

Лека нощ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19167365
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148930
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031