Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2022 21:27 - Симеон I и Юстиниан I (успоредица)
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 2538 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
„Очевидно не съвременните на Симеон византийски императори и техните писателски амбиции са могли да бъдат модел за поведението му. Задачите, които той си е поставил, далеч са надхвърляли мащабите на техните личности и дейност. Обръщайки се отново към ранновизантийската история и напомняйки двойките Константин I – Борис I и Юлиан Отстъпник – Владимир, ще открием най-близката проекция на Симеоновата епоха и неговата личност в епохата и личността на Юстиниан I (527-565). Тази успоредица, която като че ли се налага сама, досега не е била предлагана за обсъждане.

По наше мнение тя заслужава внимание в опитите да се намери най-близката успоредица на онзи политически и културен възход, който българската държава бележи през царуването на Симеон. Подобен възход близо четири столетия по – рано Византия преживява именно през царуването на Юстиниан I. Отдалечеността на двата сходни исторически периода трябва да се обясни с различните темпове, с които се развиват двете страни. Общото между тях е довеждане докрай победата на християнството, активизиране на универсалистките тенденции във вътрешната политика, нарастване ролята на столицата като църковен център, разцвет на книжнината и изкуствата.

През царуването на Юстиниан окончателно се формирал византийския православен културен модел. Заимстван от Византия, обогатен с политически идеи, изтъкващи равнопоставеността на двете държави, той бил внедрен от цар Симеон, за да се изтъкнат равните права на България. Общото между двата исторически периода се допълва от личностната характеристика на двамата владетели. Качества от типа на „колосално честолюбие” и „жажда за слава”, откривани в характера на Юстиниан I, без особени резерви могат да се отнесат и към българския владетел. Подобни качества са изисквали високите цели, които двамата владетели са преследвали и амбициозната политическа и културна програма, която те реализират. Осъществяването им е изисквало огромна енергия, пределна концентрация на властта и инстински култ към владетеля. Дейността и на двамата е съпроводена с активен личен ангажимент. Юстиниан I посвещава усилията си главно на законодателството и църквата, Симеон – на външната политика и книжовното дело. Сходни са действията им по организационното изграждане на църквата и тяхното лично участие в изграждането на църкви и манастири. Независимо от почти непрекъснатите войни, с които са изпълнени, двата периода се отличават със стабилна вътрешна обстановка и консолидирано общество.

През дългото царуване на Юстиниан I само въстанието Ника през 532 г. смущава обществения порядък в иначе неспокойния по онова време Константинопол. В България по времето на Симеон липстват сведения за обществено недоволство, което вероятно не е могло да се появи поради наличието на общ за всички слоеве обществен идеал, играещ обединителна роля. Липсата на обединяваща идея е една от причините за появата на противоречиви настроения в мирното царуване на Петър. Автор: Проф. Рашо Рашов.

Откъс от „Цар Симеон Велики (893-927). Щрихи към личността и делото му.” (стр. 24, 26, 28). Изд. „Захарий Стоянов”, София, 2016 г.



Гласувай:
5



1. barin - Здравей, Храниславе. Има общи неща ...
28.01.2022 21:57
Здравей, Храниславе. Има общи неща при Симеон и Юстиниан. И двамата са Велики, управлявали са дълги години, издиогнали са държавата до почти най-големи територии и значение с региона. Разликата е, че нашият е бил няколко пътио по-образован.
Поздрави!
цитирай
2. vladtepes - За Симеон I
07.03.2022 18:32
Все пак Симеон I не се е борил достатъчно активно с вътрешния враг за разлика от Борис I и Борил, които са положило огромни усилия в тази насока. Борис I избива целите родове на болярите - вътрешни врагове, Борил провежда мащабни антибогунемилски събори и изпраща много богунемили на заточение и така защитава държавата от най-опасните вътрешни врагове.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642721
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031