Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2021 18:24 - За Петър Делян и Алусиан
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 6198 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 24.12.2021 18:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image


Най-голямото въстание в цялата българска история е дело на Петър Делян, който традиционно се смята за син на Гаврил Радомир и внук на Самуил. Проф. Пламен Павлов поставя под съмнение тази версия и обяснява защо. Неговият разказ за въстаническия цар е най - интересното нещо, което съм чел или чул някога във връзка с тази личност.

Макар Петър Делян да не е сигурен Самуилов потомък, той се е проявил като по - достоен за предводител от Алусиан - благородник, който е с безспорен царски произход (син на Иван Владислав и внук на Самуиловия брат Арон). Алусиан се е сетил за отечеството си чак когато е имал проблеми с византийските власти. Бил е разследван за корупция и поставен под домашен арест. Успява да избяга в освободените земи. Първоначално не се разкрива на никого. Разговаря с различни въстаници, преструва се на обикновен войник. Когато разбира, че посредством разкриването си ще получи определена подкрепа - той се разкрива. "Както разказват съвременниците, той уверил българите окончателно в своя благороден произход, показвайки на някакъв техен влиятелен представител "...един скрит знак" - белег или брадавица на десния си лакът." Не искайки да рискува да го сполети съдбата на войника Тихомир (друг въстанически предводител, който губи борбата за влияние с евентуалния самозванец), Петър Делян предлага на Алусиан да станат съвладетели и последният се съгласява.

"След този "мирен полу-преврат" на практика се установило своеобразно съвладетелство, но с постепенно нарастващ превес в полза на Алусиан. Стремежът на доскорошния ромейски "патриций и стратег" за бързо себеутвърждаване довел до една авантюристична атака на Солун през 1041 г., при която въстаниците били разбити." След провала на обсадата, на един пир по внушение на Алусиан, Делян бил ослепен и му отрязали носа. В следващите месеци Ароновия внук продължил да ръководи движението, но се уверил, че успехът му не е сигурен и "решил да заложи на "питомното", а не да гони "дивото". " Той се свързал с император Михаил IV, получил от него клетви за пълно опрощение и реабилитация на старото му достойнство, даже и на нещо повече, след което без угризения изоставил повярвалите му българи на произвола на съдбата..."

Ослепеният Делян продължил да ръководи борбата.

"След отчаяни сражения Петър Делян бил пленен и отведен във византийската столица. Последни огнища на съпротива били Прилеп начело с Мануил Ивац и Бояна (всъщност укрепеният район на Средец/София като цяло), където действал воеводата Ботко. Ярки следи оставили жестокостите на норманските наемници начело с бъдещия норвежки крал Харалд Хардрад, наречен по този повод "опустошителят на България" в средновековните скандинавски и исландски саги. В тях срещаме образа на един сляп цар, чиито храбри и страшни бойци ожесточено се сражавали с професионалните главорези на бъдещия норвежки крал..."

Продължил е борбата, знаейки че може да бъде убит. Ослепяването не е сломило духа му дотам, че да се предаде!!


Цитатите са от "Бунтари и авантюристи в Средновековна България", гл. "Самозванецът Петър Делян и царският син Алусиан".



Гласувай:
4



1. barin - Здравей, Храниславе. Петър Делян е ...
24.12.2021 22:12
Здравей, Храниславе. Петър Делян е заслужил наш герой, опитал се да повдигне народа към въстание и освобождение от Византийско. Алусиан е от царски род, а за Петър Делян само косвено съдим доколкото помня, че става въпрос за символа нма Самуиловия род папагала. Имаше казано 'Един храст не може да храни два папагала".
Поздрави!
цитирай
2. panazea - Честита Коледа !
26.12.2021 14:42
Бъди благословен !
цитирай
3. hranislav - И ти
26.12.2021 17:49
И ти бъди благословена. :)
цитирай
4. monarh1991 - Здравей!
27.12.2021 13:55
Книгата я четох навремето. Да, още през Средновековието има примери за патриотизъм. Делян може и да е самозванец, но се проявява като борец за свобода. Интересно е, и че Иван Венедиков в Бележити българи от 1967 г. застъпва тезата, че в Тълкувание Данилово зад образа на Михаил Каган, загадъчен цар, който е дошъл се очаква да дойде, се крие тъкмо Петър Делян.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 641750
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031