Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2021 15:47 - НИЕ-633 Събитията юни 2006
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 205 Коментари: 0 Гласове:
0



ЮНИ  2006 ГОДИНА

 

И през този месец се запазва традицията от началото на годината да е постно откъм някакви “кънтящи събития” – нищо или най-много едно за месец. През януари - едната смяна само на Никола Филчев с Борис Велчев. През февруари започна последната година на президента Първанов от първия му мандат, а - и очистиха Доктора при втория дубъл. През март се самоуби Слободан Милошевич. През април беше по-интересно: най-вече заради създаването на новата партия ГЕРБ и последния доклад на Оли Рен за готовността ни да бъдем приети в Евросъюза на 1.01.2007. През май отекваха едни раздвижвания вследствие на този доклад сред “стари” бандити от рода на братята Маргини, Галеви и Божкови, и едни размахвания на нови досиета сред “старите” ни политически мъже.

·                     Стандартното място, където ги боли нашите червени, си остава Западът. Уж умира, уж отмира, ама боли-и-и, “мама му американска” – събрал съм в едно изречение мечтите им, действителността и начина на изразяването им.
- Слушайте, говори “Сега”, от последната си сатирична страница, наречена “После”. Датата 5.06.2006, подпис – както казват руснаците: “Конфетку хочешь? Нету, дорогой!”:
“Част от разговор на руския президент Путин с журналисти от Г8 на среща на върха в Санкт Петербург:
Томас Кент, главен редактор на АП: Шест страни се срещнаха да обсъдят проблема с Иран. Бих искал да потвърдите може ли да се каже, че руската позиция по въпроса е, че тя би участвала в икономически санкции спрямо Иран, ако Иран не се съгласи със съществуващите предложения?

Владимир Путин: Има такава поговорка: ако бабата имаше определени полови белези, тя би била дядо. Политиката не търпи условното наклонение.
И неподписаният коментар на “Сега”-та: “Демек – не ме занимавайте с глупости. Иносказателно, но кратко и ясно.”
Следващите срещи на страните от Г8 ще се провеждат във формата Г7 – без Владимир Владимировия дедо. Кратко, ясно и не е иносказателно.
Утрешната дата е 06.06.06 – Денят на Звяра.

·                     Развитието на президентската надпревара за изборите
- 7 юни 2006: Флиртът между СДС и Бойко Борисов за кандидат-президент влезе в решаваща фаза. Лидерът на сините Петър Стоянов е поканил за утре в централата на “Раковски”134 кмета, за да обсъдят президентските избори. “Да се правим, че не виждаме политическото съществуване на Бойко Борисов е глупаво”, мотивирал намерението си Стоянов. Бойко Борисов върнал жеста и обявил, че ще се отзове на поканата. Заради срещата Стоянов се отказал от участие в заседание на Политическото бюро на ЕНП в Брюксел. Лидерът на ДСБ Иван Костов “вбесено казал” (според “Сега”): “Столичният кмет би трябвало  да има достатъчно друга работа към която да насочи усилията си.” А  според в. “Стандарт” депутатът от ДСБ Константин Димитров бил казал: “Борисов е бил охрана на Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски, а сега се прави на десен политик. Той не може да бъде общ кандидат на десницата за президент.”
- 9 юни 2006, в.”Стандарт”: “Изявленията на столичния кмет Бойко Борисов засега не изясняват намеренията на бъдещата формация. Но докато основните дискусии се фокусират върху евентуалното участие на ГРЕБ на президентски, парламентарни или местни избори, не по-малко важен се оказва въпросът за програмния профил на движението, за разполагането му в спектъра ляво-център-дясно. На ГЕРБ тепърва предстои да доказва мястото си в една европейска партийна система. Проведените от института “Иван Хаджийски” дълбочинни интервюта дават представа за обществените нагласи. Няма беззаветна вяра в инициативите на генерала. Има надежди, поставени в условно наклонение. Голяма част от респондентите определят идентичността на ГЕРБ като популистка. Други съзират десноцентристка ориентация. Сега на ход е Бойко Борисов. ГЕРБ трябва да намери своето знаме.”

Подписал се Борис Попиванов. Познавате го вече – по-голямата от двете семенна торбичка в сравнение с Първан Симеонов. Стволът е Андрей Райчев.
- 11 юни 2006: “Ние не се нуждаем от подкрепата на Бойко Борисов. На последните избори бяхме противници с него. Нашият кандидат трябва да получи подкрепа отвсякъде, дори от избирателите на БСП, защото това са мажоритарни избори”, заяви пред Дарик радио Иван Костов.
 (На последните избори, и не само на тях, формацията на Иван Костов беше противник и на БСП, ама тя, драгалевската логика - шопска. В смисъл на тарикатска.)

Коментарът на Петър Стоянов е по адвокатски йезуитски: “Най-добрият антикомунист е този, който прави компромиси и сяда на масата на преговорите в името на падането на комунистическия режим.”
Коментарът на Бойко Борисов: “Погледнете ги кои са се събрали, как ще излъчат десен кандидат-президент, те половината не знаят за кой затвор са. Това, че Иван Костов на практика работи Първанов да е следващият президент, е безспорен факт. Толкова са несериозни, толкова не заслужават внимание на практика, че чак ми е неприятно.”
- 16 юни 2006, “168 часа”: “На “Дондуков”2 били притеснени от Бойко Борисов, защото имали информация, че генералът ще се кандидатира за президент и кампанията можела да попадне в ръцете на Жак Сегела. Той дал съвет кметът да не играе само вдясно, както правеше доскоро, а да привлича привърженици от целия спектър. Борисов напълно отрече пред “168 часа”. “Поласкан съм от оценката на Сегела, но нямаме финансов ресурс да ползваме услугите на каквито и да е
PR-и.”
(Жак Сегела беше PR на СДС-Желю Желев за кампанията през 1990 година.)
- 16 юни 2006, “24 часа”, Огнян Герджиков: “Не е изненада, че ме сочат за кандидат-президент, но е рано. Аз лично смятам, че много силно би стояло като кандидант-президент от НДСВ името на Даниел Вълчев.”

От този брой на “24 часа” ми хареса един виц: Двама приятели си говорят:
- Сутринта срещнах жена ти, която непрекъснато кашляше и всички се обръщаха да я гледат. Болна ли е?
- Нищо й няма! Облече си новата рокля...
- 23 юни 2006, Любен Дилов-син събрал осемстранен формат от десни партии на среща в централата на “Гергьовден” за обсъждане на обща кандидатура за президент. Почерпил партньорите с локум и пожелал “традиционният деликатес да се ползва по предназначение, а не като символ на разговорите”.

·                     Текущите екшън новини:
- Софийският градски съд пусна под гаранция от 200лв. познатият ни от първите демократични години Боян Петракиев-Барона. Припомням, че това е онзи магистрален бандит от района на Кюстендил и Дупница, когото Иван Татарчев пусна под гаранция да си лекува болните зъби в Чехия и той – естествено Баронът – не се върна. След десетина години чешките власти го хванали “да работи по специалността си” на тяхна територия и ни го върнаха по етапен ред. Нататък – не знам. Само подозирам,че и този път “са го заболяли зъбите”. Пред репортерите, които го чакали пред входа на следственото, Баронът казал: “Имам редовен бизнес в Африка, продавам маймуни, шимпанзета за ЕС.” (Информацията е от “Сега”, 4-та стр, 5.06.2006.)
- Софийският районен съд е разпоредил да бъдат върнати 20–те ловни пушки, карабини и 3 пистолета на Златомир  Иванов-Баретата, иззети от къщата му в Драгалевци при претърсване от служители на НСБОП на 3 август 2005г. Мотивите на съда да върне оръжията на Баретата са, че те не са предмет по делото, с тях не са извършени престъпления и не е отпаднало правото за носенето им.

Само да допълня, че в тази къща Златко живее със семейството си под наем. Сведението е от “24 часа”, 16.06.2006.
- Тялото на Александър Македонски, началникът на държавната дивечовъдна станция “Сеслав”, е било намерено в гората край кубратското село Равно 5 дни след изчезването му. От полицията в Раград потвърдили информацията за убития лесничей, но не съобщили подробности по случая. Аз мога да припомня, че това е същата дивечовъдна станция в която преди 7-8 години бяха хванали на масата й футболиста Наско Сираков. Отпред пред сградата стоял паркиран джипа на юнака, в чийто багажник имало един труп - на прясно отстрелян благороден елен.

- Върховната касационна Прокуратура е прекратила 4 дела срещу вътрешния министър Румен Петков заради депутатския му имунитет по време на извършването им. Прочетох внимателно кои са тези дела. Никъде не се споменава дело за непристойно поведение на бившия кмет на Плевен за изпразване на бойлер в градския фонтан. Говорителят на ВКП Бойко Найденов “изрази съмнение да е оказван натиск върху някой от прокурорите”. (цитат от в.”Сега”, 7.06.2006)
- 8.06.2006: Бомба с тротилов еквивалент 400г. е помляла служебната кола на кмета на Стара Загора Евгений Желев. Взривът е бил за сплашване. Това е втората бомба срещу старозагорския кмет. През лятото на 2004г. взривно устройство е било поставено на етажа на кооперацията в която живеел кметът. Тогава е имало по-големи поражения.
- 9.06.2006: Една голяма любов е на път да свърши. Фолкзвездата Сашка Васева е била жестоко пребита от съпруга си бизнесмен Христо Бакърджиев. “Би ме с юмруци и ритници пред очите на 6-годишния ни син Христо-Никола”, разказа дупнишката мадона. (Само ще припомня, че 6-годишният Христо-Никола беше се похвалил пред някакъв журналист преди месец-два, в присъствието на гордата си майка, че “мога да псувам на всички езици”.)
- “Валери Найденов е новият главен редактор на в.”Поглед”. Той е единственият, който тази година за втори път става главен редактор. Преди няколко месеца пое седмичното списание ”Бизнес уик”, но след първия му брой го напусна. Найденов е и първият главен редактор на в.”24 часа” и до ден днешен  продължава да пише задълбочени анализи в него.” – хвали стоката си семкаджийският вестник ”24 часа”.

Пък Славка Бозукова заместила журналиста-наблюдател Тома Томов на мястото му като главен редактор на в.”Стандарт”. Нейн заместник става писателят Димитър Недков. Тома Томов обяснил своето напускане  с факта, че вестник ”Стандарт” днес нямал нищо общо  с онова издание, в което той дошъл през април миналата 2005 година, и всичко се решавало от собственика му Тодор Батков.
- По повод продажбата на бившата телефонна палата в София на ул.Гурко, която сегашният собственик БТК продава на бизнесмена Васил Божков, за да я превърне в казино, в.”Сега” от 21.06.2006 е написал (анонимно, разбира се): “Ако се замисли човек – по-добре хазарт, отколкото телефонни разговори. Толкова време вървят слухове, че Симеон С. има проблеми с хазарта, ама никой не го е снимал на зеленото сукно с чипове и т.н. Обаче какви стенограми от телефонни разговори за царя четем  из вестниците.”

Пичовска работа! Същата “Сега” – и като собственик и като редколегия – след 15-тина години, когато българската Прокуратура обвини “бизнесмена” Васил Божков, че е краднал едно 4-5 милиарда лева от държавата ни, няма да се извини на Симеон С, нито за измислените стенограми, нито за недоказаните му хазартни обвинения. Но ще приема от доказано крадените пари на Божков-Черепа, за да му отразява “всенародните протести”, които ще му разрешат да се върне в България като Череп, излъскан до костен блясък. Това е повече от доказуемо, съществуват камари документи, които не могат да бъдат унищожени. Дори само това да е заслугата на Новия Свят, стига!
А защо Божков има нужда да плаща на вестниците”Сега”, а Симеон С. няма такава нужда, питате? – Аз ли да отговоря? Защото мога!
Вестниците “сега” – и като собственици, и като редколегии – са помияри. Те се изхранват с прясно разлята помия.
- Пичове! Тях цитирам – от същия брой на “Сега” с дата 21.06.2006: “Думата пич, разказват речникарите, идва от турската дума pic, която пък идва от персийски и означава филиз. На български филиз означава издънка. Стеблено разклонение, ама нали казваме издънка и в други случаи. Например когато някой министър се провали – “тоя е голяма издънка, май ще играе брадвата. Кво ли мисли горския по въпроса...” и т.н. Речникът по този въпрос е безмилостен – като първо значение на пич дава “незаконородено дете, копеле”. Още – “развален човек, уличник”. Знаете ли, че Даниел Вълчев е казал пред журналисти:  “Аз съм ОП-то на НДСВ-то. ОП означава “Основен пич”! “
Аз пък си мислех, че към момента “21.06.2006”, Даниел Вълчев е ОМ - образователен министър. Пък той бил ОП, представете си! А направихте ли вече откритието, че инициалите на финансовия министър към същия този момент са също ОП – Орешарски Пламен?! Ако не сте, ще ви припомня догодина, особено напоително, как тези двама Основни Пичове на държавата ще си говорят за българските учители. Презрително наричайки ги “седенкари”!

·                     Други пичове търсите ли? Въпреки, че съветът ми е да търсите Основната Причина  за появата им!
-“Магьосникът на словото” Валери Петров, както го титулуват “Стандарт”-ните пичове, получил наградата на издателство “Христо Г. Данов” за целокупен принос. Връчил му я бил културният министър майор Деянов. Пардон -  Стефан Данаилов. В отговор Валери се отблагодарил със следната препоръка: “Много говорим, малко творим.”

Слава Богу, че вече само говорите. Защото, когато творяхте в първите дни около Девети септември, същият този “магьосник на словото” написа за такива като Христо Данов (чиято награда днес получава): “Затвор или смърт? Нека вестникарят бъде пръв...”
- Едни “любими на целокупния български народ” пичове от ”168 часа” публикували в броя си от 23.06.2006г. анкета с деца, наречена “Трябва ли царят да влезе в  затвора?”. Нарекли я “детски мисли”. Ето от там:
Алекс Ганев, 12 години: “Да, защото е много скъпо. Всички говорят, че цените са се качили и той е виновен за това.”

Иво Петков, 12 години: “Ако го видя ще му строша главата. Противен ми е. Какъв цар е той, направо си е клошар. Мястото му е в затвора.”
Диана Илиева, 15-годишна: “Засега може да е спокоен, като няма конкретно доказателство. Ако е виновен за нещо, трябва да влезе. Това, че е цар, не означава, че не трябва.”
- В “Новинар”, 14.06.2006 намирам интервю с новия директор на Националната Здравно-Осигурителна Каса (засега само и.д. директор) Румяна Тодорова. Във визитната й картичка към интервюто на Ванина Стоянова научавам, че е специалист по кожни болести и венерология и от 1995 до 2004 година е била директор на диспансера в София-Област. После изведнъж – през февруари 2004, става зам.директор на Районната ЗОК за областта и на 23 май 2006-а вече е и.д. на Националната ЗОК. За наше успокоение Ванина Стоянова е добавила, че тя е “преминала курсове по здравен мениджмънт”. Само дето е забравила да спомене, че Румяна Тодорова е каката на Илиана Йотова – “червената лъвица” в кандидат-президентския дует на Стефан Данаилов. Там  малката русалка няма да успее, но времето е пред нея. Тя ще стане вицепрезидент на България в екипа на червения Румен Радев (2016-2021).

Няма лошо. Може пък Румяна Тодорова да е кадърна повече, отколкото е в конфликт на интереси. Само си мисля, какъв червен вой би се чул, ако сестрата на Бойко Борисов – която също е лекарка, лекува деца, а не хемороиди и сифилис – станеше шеф на НЗОК.
Ето такива са комунистите! Запомнете това и не махвайте небрежно с ръка, вместо “да им зашлевите шамара, който заслужават”.
- Един виц за вътрешния министър. Намерих го във в.”Труд”, представяте ли си!: Канят вътрешният министър да кръщава дете. Той взима новороденото и влиза в задната стаичка. След половин час излиза и съобщава: “Детето се казва Темелко. Аз не съм го кръщавал. То само си каза всичко.”
Но това не е всичко. И не е случайно. Въпросът е “От к’в зор?” – в.”Труд”, 23.6.2006: “МВР означава Маджо вика Румен”, каза Волен Сидеров от трибуната на НС. И продължи: “Не можете да прикривате вътрешния министър, който, като се напие, се напикава”. По време на тирадата му Георги Пирински няколко пъти се закани да отнеме думата на Сидеров.
- Новият (на една година) омбудсман на държавата Гиньо Ганев препоръчал на ръководството на НС да обособи кресло в пленарната зала не само за президента на Републиката, но и за Омбудсмана й.
А председателката на женското обединение към БСП Катя Николова пък настоява за създаване на агенция по проблемите на жените и равните възможности, както и за назначаване на специализиран омбудсман за равнопоставеност между мъжете и жените.

·                     Средата на юни 2006г. вестниците гръмнаха: “Филчев избяга и от Казахстан.
Фактите: От българското посолство в Казахстан са се обадили във външното м-во, че посланикът  Никола Филчев е напуснал сградата и никой не знае къде се намира. Началникът му - външния министър Ивайло Калфин, не е бил уведомен за самоотлъчката му. И вътрешният министър Румен Петков също нямал информация къде се намира бившият главен прокурор.
Причината? – Ако ще ви помогне да я откриете, да ви цитирам в.”Новинар” от 22.06.2006: “Въпреки, че никой не може да открие Филчев, журналистите все пак успяха да се свържат с него по мобилния му телефон. В разговор на репортер на БТА, той не изясни къде се намира, но заля журналиста с нецензурни и обидни думи. Най-напред на въпрос на репортера знае ли за назначената от новия главен прокурор проверка на работата му, Филчев каза: “Каква проверка, бе? Проверка – кура ми Янчо.” По-нататък, както коментирал спокойно намерената на бюрото му преписка за детската болница, която е в основата на корупционния скандал със Сакскобургготски и италианския му братовчед, Филчев внезапно се разкрещял: “Повече, лайно мръсно, не ми звъни, защото ще ти еба путката майчина” и затворил телефона. При следващия опит на журналисти да се свържат с него, посланикът ни в Казахстан и главен прокурор допреди 5 месеца, вдигнал телефона с думите “Тук е плод-зеленчук”. Редакцията разполага със записа  на разговора и се извинява за цитатите, които публикува единствено заради светлината, която те хвърлят върху състоянието на българското правосъдие и дипломация.”
Понеже във вестника се говори за състоянието на българското правосъдие и дипломация, така общо, аз да уточня датата – 22.06.2006, и че вече цяла година управлява правителството на “тройната коалиция”, акуширано от президента Първанов, с мандатоносител ДПС и премиер Сергей Станишев от БСП.
Външният министър Ивайло Калфин обяви в пленарна зала, че Филчев няма да бъде наказан за поведението си. “Той не е извършил административно нарушение, че е напуснал Казахстан, без предварително разрешение от мен. Такива прецеденти е имало и преди.”
Ще позволите да ви разкажа още една възможна версия за поредния “прецедент”: Около 13 юни 2006г. излезе доклад на Висшата Касационна Прокуратура за забавеното дело срещу бивши шефове на столичната митница, в който се посочва, че натиск за това е осъществен от бившия вече градски прокурор Бойко Найденов. Обърнете внимание: в столичната митница! Значи става въпрос за внос или износ от страната на нещо. Какво може да е това нещо? Може да са например антични златни монети, намерени от иманяри по нашите земи. Дело за незаконен износ на 13 000 такива златни монети бе заведено през 2003 година срещу брата на главния прокурор тогава Никола Филчев. Впрочем това е второто такова дело за същото към същия. Първото беше, ако се не лъжа, през 1999-а и бройката беше 11 000. Възможно е да се обърнал бройките на монетите по двете дела.
Какво да кажа? Освен едно, впрочем две неща. ТОЗИ Филчев беше главен прокурор пълни 7 години и бе наложен след вето на президента Петър Стоянов в лично предложение на тогавашния премиер Иван Костов. Годината беше 1999-а.
И преди да отметна настрана вестниците от този 13 юни 2006г., да ви цитирам едно заглавие в “Стандарт” от този ден: “Опасната игра на Борисов. В името на партийни игри кметът забрави за националния интерес”. Подписът под тази статия е на Екатерина Николова. А голямата снимка към нея е направена от Виктор Леви. На нея  виждаме един до друг Бойко Борисов и Георги Първанов да си говорят нещо.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 462464
Постинги: 633
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031