Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2021 08:11 - Тенденция: заличаване на българската история навсякъде!
Автор: bojo12345 Категория: История   
Прочетен: 1206 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

При ръководения от Министерството на културата по време на Вежди Рашидов “ремонт-реставрация” е унищожен уникалният облик на Царския Дворец в София на бул. “Цар Освободител”, в който днес се помещава Националната художествена галерия (НХГ). “Биволъ” се сдоби ексклузивно със сигналите, предизвикали проверка от страна на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков. Става дума за заличаване на т.нар. Паметно място с килията на Васил Левски, в която е държан по време на съдебния процес срещу него. Както и за безотговорно съхраняване на експонати и антикварни елементи от декора, които са подложени на опасна за тях кондензна влага. Тъй като има установени от специална комисия щети със заличаването на Паметното място, може да се стигне до процедура по отстраняване на сегашната директорка на НХГ Ярослава Бубнова, информира “Биволъ” началникът на политическия кабинет на министъра Борис Данаилов. Тя обаче не планира да напуска поста си, стана ясно от коментара й за медията ни. Същевременно по повод изказването на Васил Божков – Черепа, че е откупил експонати от конфискуваната си колекция, Борис Данаилов съобщи, че провежданата проверка в Националния исторически музей (НИМ) засега не е открила потвърждение за изчезнали артефакти. 

Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”

Има обещания, които служебният министър на културата проф. Велислав Минеков не можа да спази. Наскоро той обеща да спре всякакви срещи, които касаят нарушенията, и кражбите и други нередности в подведомствения му културен сектор.

Проведе среща министърът и с представител на екипа на Сайта за разследваща журналистика “Биволъ”. 

Медията ни подаде също сигнал за окаяното състояние на външните фасади на Царския дворец в София. Оказа се, обаче, че и във вътрешността на сградата на НХГ е пълно с проблеми, които са резултат на престъпния “ремонт-реставрация” от 2012 г. 

Тогава министър на културата е бил скулпторът Вежди Рашидов, отговорен и за ремонта на “Ларгото” в София, за който OLAF (ОЛАФ) разследва България с цел да бъдат върнати похарчените за кич 9 млн. лв. 

“Да подам оставката, защото съм обидена на министъра?”

Според служебния министър безбройните вандалски намеси при ремонта на Двореца по време на първия кабинет на ГЕРБ са сложни за описване. Например, по думите му за “Биволъ”, дръжките на дограмите от прозорците на сградата с герба на Цар Фердинанд са били изнесени в чужбина и се продавали на търгове във Виена. 

А за килията на Васил Иванов Кунчев – Левски, намираща се в подземието на бившия конак (след това Княжески дворец), където е бил държан по време на процеса на осъждането му през 1873 г., наскоро бе дал отделна пресконференция. 

По искане на арх. Мария Каразлатева в писмо до Министерството на културата е създадена специална Комисия, която е проверила състоянието на Двореца и подземията му заедно с Паметното място – килията на Левски и други подсъдими преди Освобождението. 

“Има данни, които са предадени в Инспектората, те са направили оглед на сградата и помещенията”, съобщи за медията ни Борис Данаилов. Според него констатациите като цяло потвърждават информацията от сигналите, с които “Биволъ” разполага. 

Според Данаилов състоянието на сградата определено е “лошо”. Той потвърди информацията, че директорката на НХГ от ерата на ГЕРБ Ярослава Игоревна Бубнова (Яра Бубнова) не е била приета от културния министър. 

“Така е, не беше приета. Тя беше в чужбина по някакъв повод нейн си, но вече е в България и съответно си върши работата, за която е все пак директор”, поясни Данаилов. 

Попитан беше дали това означава, че ще се иска отстраняване на Яра Бубнова

Вежди Рашидов и Яра Бубнова (вдясно) Снимка: Министерство на културата

“Засега още е рано да се говори за оставката, защото за трябва една дълга процедура, която е свързана с установяване и узаконяване на тези щети, ако има такива”. 

“Според мен има, но това е въпрос на малко по-дълъг период от време…”, обобщи казуса с Двореца началникът на кабинета на министър Минеков. 

Медията ни поиска и позицията на директорката на НХГ Ярослава Бубнова“Какво означава министърът не ме приема?”, пита тя реторично репортер на “Биволъ”. 

“Аз какво, трябва да подам оставката, защото съм обидена на министъра?”.

“Възможно е, попитайте министъра. Не мога да ви отговоря на какво е проявата…”, отговори тя на въпроса дали Минеков не й е демонстрирал липса на доверие.

Не можела да каже нищо за проведената от министерството проверка за състоянието на Двореца. 

“Трябва според мен тях да ги разпитвате”, пренасочва ни тя към културното ведомство. 

Работила била със служебното правителство “по същия начин като с всяко друго”.

“Галерията е институция със своя вектор, със свои задачи, със своя собствена бюрокрация, история, хора”. 

“Все пак, политическите промени от характера на резултата на изборите са си естествени в нашия живот”, констатира Яра Бубнова

“Навсякъде лъха на нищета!” 

Два сигнала от професионалисти постъпват в кабинета на министър Велислав Минеков през юни 2021 г. На 14 юни т.г.  арх. Мария Каразлатева сезира началника на кабинета на служебния министър и бивш директор на НХГ доц. Борис Данаилов за трагичното състояние на интериора на сградата. 




Гласувай:
8



1. nedovolen - Заличава се не само Българската, но ...
12.09.2021 09:12
Заличава се не само Българската, но и световната история. Потъват неоспорими артефакти.
Пиниза е да не знаем кои сме, за какво сме и накъде да вървим.
:)))
цитирай
2. bojo12345 - nedovolen, който се интересува и се чувства българин, може да чете и разбере ситуацията. Неграмотните и невъзпитаното население не се трогва от такива факти!
12.09.2021 10:22
nedovolen написа:
Заличава се не само Българската, но и световната история. Потъват неоспорими артефакти.
Пиниза е да не знаем кои сме, за какво сме и накъде да вървим.
:)))

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 3662267
Постинги: 1932
Коментари: 4403
Гласове: 18546
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930