Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2021 20:09 - Джовани Джустиниани Лонго
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 5289 Коментари: 13 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Той е един от забележителните военни командири на Средновековието! Генуезец по произход, той е нает от ромейският император Константин Единадесети Драгаш/ с Български произход, дядо му е Константин Драгаш, владетел на Велбъдж- Кюстендил/, за защитата на стените на Константинопол!

Интересни са имената му ! Лонго, вероятно е прякор, свързан с исполинския му ръст !
Джустиниани- съответства на Юстиниан, а той идва от Юстин-справедлив! Известно е ,че Юстиниан е племенник на Юстин, който няма деца и го осиновява!  По Римска традиция, към родовото име се добавя -анус. Няма сведение Джустиниани да е осиновяван, може традицията да е продължена ,без спазване на правилото! Джовани идва от латинското ювента- младост или Младен на нашенски! Всъщност, това означава и името на знаменития Торински отбор- Ювентус!

Джустиниани ,който е кондотиер-съответстващо на генерал,   съгласно съвременните военни длъжности , пристига в Константинопол с няколко стотин свои войници- генуезци и наемници от остров Хиос! Константин Единадесети му поверява отбраната на стената. Това е трудна и сложна задача. Константинопол не е онзи милионен град отпреди век!  В него са останали само 80 хиляди жители и седем хиляди войници! Дългите 25 километра стени трудно се охраняват с толкова малко войници!  Константинопол е по- скоро сбор от малки градчета и села, не е компактен град! Има широки, празни пространства между тях!
Но Джустиниани се справя с трудното положение, така организира отбраната, че да се изключи  всякаква изненада от страна на османлиите при атака! С пристигналите венецианци  и техния командир установява,в името на каузата, приятелски отношения, независимо от вековната омраза между двата града !
Преглъща обидата, когато Константин Единадесети назначава за командир на флота, атакуващ турския,  венецианеца!?  Може би с него е нямало да попаднат на засадата, направена благодарение на предателство от страна на ромеите?

Предвижда откъде ще е първата атака на османлиите! Той участва в боя, заедно с  войниците си!  Перфектни в боравенето с оръжието ,войниците му разгромяват елитната еничарска част, многократно превъзхождаща ги по численост! Те оставят хиляди убити, генуезците твърдят ,че имат само ранени!

Джустиниани си спечелва уважението на Мехмед Втори! Той предлага среща,само между тях ,двамата! Джустиниани отива....
Срещата е кратка. Мехмед го хвали за способностите му и казва ,че ако премине на служба при него ,ще го възнагради десетократно повече, от това, което му е обещал Константин Единадесети! Срещата е коректна, няма изненади! Към края и Джустиниани казва на Мехмед, че ако иска ,може да го убие и никой не е в състояние  да му попречи!
Мехмед се  усмихва, обръща се с гръб и спокойно отива до коня, качва се на него и потегля към своите! Убеден е, че Джустиниани няма да престъпи правилата на рицарството! Така и става!

Константин Единадесети, след като не може да плати на наемниците, нарежда да се събере църковната утвар от благородни метали, да се стопи и от нея да се отсекат необходимите за плащането пари!

Накрая идват решителните дни Няколко хиляди защитници срещу близо сто хиляди! 
Джустиниани ръководи блестящо защитата!  Ранен е от щрапнел от снаряд, но продължава да се сражава!
 Но в деня преди падането на Константинопол е ранен повторно, този път- тежко! Иначе организацията му до този момент е блестяща!  Войниците му се бият извън стената, той нарежда да залостят портата!?   Ще рече- побеждават или умират!
Но е ранен , тежко! Константин Единадесети го моли да стои на позициите! Но Джустиниани иска да го закарат в лазарета Явно чувства сериозността на положението си!  Генуезците без него са разколебани?  Чувстват се несигурни! Отварят им вратата , да се приберат ! Османлиите щурмуват и навлизат в града! Джустиниани е изнесен от града и с кораб заминава към остров Хиос. Но положението му се влошава и след броени дни умира!

Обвиняван е само за напускането на редиците  на защитниците и на града,  в последствие! Но при тази тежка рана, той вече не е бил в състояние да ръководи защитата!
До раняването си е безупречев във всяко едно отношение!
Герой е!



Гласувай:
24


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - 1. leonleonovpom2 - Вай, вай! ...
04.03.2021 21:10
1. leonleonovpom2 - Вай, вай!
21:00
Последни 20 регистрирани посетителя

20:51 - istilloveyou9
20:42 - istilloveyou9
20:40 - vacsine6
20:39 - vacsine7
20:39 - vacsine8
20:38 - theshitleon
20:37 - istilloveyou
20:33 - theshitleon1
20:28 - theshitleon3
20:26 - nomoreleon
20:26 - nomoreleon1
20:25 - nomoreleon2
20:17 - istilloveyou9
цитирай
2. monarh1991 - Здравей, приятелю!
04.03.2021 23:06
За този невероятен човек, а и за трагичния финал на битката и живота му, разбрах от тема във форуми Бойна слава. Иначе обсадата трае почти 2 месеца - от 6 или 7 април до 29 май 1453 г. А последвалото разграбване на града 3 дни. Тогава правят и първите замазвания на мозайките на Свега София, построена от 532 до 537 г. тъкмо при Юстиниян Велики! И блестящият храм става джамия до 1923 г. И пак стана, ако не бъркам от миналата година. Впрочем имах навремето едно помагало в трети клас, което също беше сред четивата, запалили ме по история, с черно-бели илюстрации. Та там имаше легенда за името на София. Че идва от дъщерята на Юстиниан(Макар че според повечето твърдения се появява през 14 век). Тя била отрупвана с подаръци, но вехнела. И мъдреците посъветвали василевса да я заведе в Сердика до някакво лечебно място. И тя оздравяла и станало веселие като в приказките! В настоящето знаех, че Юстиниян и Теодора не са имали деца поне официално, но в руската Уики стана дума, че може ако не Теодора, то сестра й да е имала дъщеря. Те са били хетери, както куртизанките или гейшите в Япония, не беше ли така?Тео, както вероятно са й викали галено, се превръща от блудница в светица, в биографиите и на други личности има такива примери, не само дами. Да речем, предпоследния крал на Франция Шарл Десети, който дава обет за целомъдрие след дълги години разгулен живот. Юстин Първи впрочем също не е бил лош владетел?
цитирай
3. monarh1991 - Продължение на предишния коментар...
04.03.2021 23:23
Наследява го Юстиниян, а самият Юстиниян е наследен от Юстин Втори, който му се пада зет, съпруг на Елия София, племенницата на Теодора. А пък той БИВА наследено от Тиберий Втори, Тиберий от Маврикий. Падането на Константинопол, е дълъг процес и комплекс от фактори, империята се е свила до част от Източна Тракия, както и черноморски градове, включително завзетите от Амадей Савойски Месемврия, Анхиало, Агатопол, да не би и вашият Бупгас, а тогава Пиргос? Има даже още две обсади, първата е от 1394 до 1401 г. Мануил Палеолог, бийто баща умира от шок през 1391 г., предизвикан от рекета на Баязид Първи да събори новите крепостни стени на Втория Рим, обикаля Западните страни, за да търси финансова и не само такава помощ, стига се и до Никополския поход на кръстоносците. Краят на обсадата идва заради новият Натиск от изток, тоест Тамерлан. Втората е през 1422 г.,вече при Мурад Втори,чийто баща Мехмед Първи, излязал победител от Междуцарствието след Анкирската катастрофа, сключва вечен мир с балканските владетели, включително Константин Срацимир. През същата година и Виденското царство, вероятно продължило да съществува и след Никополската битка, е унищожено от същия Мурад Втори. И късогледството на християните не датира от Анкара, а от по-рано. Не само че Михаил Осми Палеолог унищожава граничната отбрана, а и в средата на 14 век османският принц Халил е отвлечен от пирати, които искат откуп и византийците способстват освобождаването му(,,От Галиполи до Лепанто" на Матанов и Михнева). Да не забравяме и заговора на Савджъ и Андроник Четвърти в 1373. За тази среща на 4 очи не знаех, но е своеобразно продължение на предния ти постинг. Не се отчайвай! Лека нощ!!!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
04.03.2021 23:43
Може би имаш предвид Елия София, съпругата на Юстин Втори, наследил Юстиниан Велики, син на сестра му Вигиланция Тя пък е племенница на Теодора Да, на сестра й е дъщеря!
Възможно е оттам да идва името на нашата София, както си посочил
Аз знам друга версия, като легенда по-скоро Че от далече, тези ,които отивали в София от града най-ярко се откроявала църквата " Света София" И пътниците ,като я виждали, реагирали с думите- Ето я нашата София
Не съм проучвал, въпреки ,че ми е минавало през ума, да проуча, откъде идва името на столицата ни!?
Оказва се, че както повечето неща , София не е гръцка богиня , а шумерски бог, създател на живота на Земята!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Наследява го Юстиниян, а самият ...
05.03.2021 00:01
monarh1991 написа:
Наследява го Юстиниян, а самият Юстиниян е наследен от Юстин Втори, който му се пада зет, съпруг на Елия София, племенницата на Теодора. А пък той БИВА наследено от Тиберий Втори, Тиберий от Маврикий. Падането на Константинопол, е дълъг процес и комплекс от фактори, империята се е свила до част от Източна Тракия, както и черноморски градове, включително завзетите от Амадей Савойски Месемврия, Анхиало, Агатопол, да не би и вашият Бупгас, а тогава Пиргос? Има даже още две обсади, първата е от 1394 до 1401 г. Мануил Палеолог, бийто баща умира от шок през 1391 г., предизвикан от рекета на Баязид Първи да събори новите крепостни стени на Втория Рим, обикаля Западните страни, за да търси финансова и не само такава помощ, стига се и до Никополския поход на кръстоносците. Краят на обсадата идва заради новият Натиск от изток, тоест Тамерлан. Втората е през 1422 г.,вече при Мурад Втори,чийто баща Мехмед Първи, излязал победител от Междуцарствието след Анкирската катастрофа, сключва вечен мир с балканските владетели, включително Константин Срацимир. През същата година и Виденското царство, вероятно продължило да съществува и след Никополската битка, е унищожено от същия Мурад Втори. И късогледството на християните не датира от Анкара, а от по-рано. Не само че Михаил Осми Палеолог унищожава граничната отбрана, а и в средата на 14 век османският принц Халил е отвлечен от пирати, които искат откуп и византийците способстват освобождаването му(,,От Галиполи до Лепанто" на Матанов и Михнева). Да не забравяме и заговора на Савджъ и Андроник Четвърти в 1373. За тази среща на 4 очи не знаех, но е своеобразно продължение на предния ти постинг. Не се отчайвай! Лека нощ!!!


Здравей отново , Симеоне!
Сега видях, че ти си написал в продължението това, което дадох в началото на първия ми коментар Константин Единадесети е назад ,също, в листата на наследниците, но когато се "добира" до престола, трябвало да иска одобрението за него и от султана? Има Българска кръв, дядо му е Константин Деянов-Драгаш- деспот на Велбъдж!

Благодаря ти приятелю, да си благословен!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Ваксинирания Токко Толев!
05.03.2021 13:41
Последни 20 регистрирани посетителя

12:43 - vacsine2
12:42 - vacsine4
12:41 - vacsine5

Калтакът, като свинята, мре да е в калта! Още една сериозна прилика с нея!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Е, какво да правим?
05.03.2021 20:32
Не е интересен италианският Юстиниан
Прави са читавите читаци, да не го харесват!
Те щяха да напишат нещо много по- хубаво! И да го украсят подобаващо с фалшификати, които знаят, как се правят!
цитирай
8. monarh1991 - Здравей, Иване
05.03.2021 21:19
Да, намерих легендата. Да, точно за Света София, но в София се твърди, че е дала името си на столицата ни. Тя също е превърната в джамия, събаряна при земетресение, според преданията там е изгорен жив Георги Нови Софийски, и наблизо е лобното място на Левски. Но има и други версии. Споменавайки за богинята, ме подсети, че например статуята на Света София(открита през 1997 г., тогава се приема и гербът на България, и столичният) явно не е християнска, щом Православната църква отказва да я признае. Даже злите езици твърдели, че образът е вдъхновен от жената на кмета, Алиса Софиянска, майтап или не? Това е за отделен постинг, но ме парят очите.
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
05.03.2021 23:42
8. monarh1991 - Здравей, Иване
21:19
Да, намерих легендата. Да, точно за Света София, но в София се твърди, че е дала името си на столицата ни. Тя също е превърната в джамия, събаряна при земетресение, според преданията там е изгорен жив Георги Нови Софийски, и наблизо е лобното място на Левски. Но има и други версии. Споменавайки за богинята, ме подсети, че например статуята на Света София(открита през 1997 г., тогава се приема и гербът на България, и столичният) явно не е християнска, щом Православната църква отказва да я признае. Даже злите езици твърдели, че образът е вдъхновен от жената на кмета, Алиса Софиянска, майтап или не? Това е за отделен постинг, но ме парят очите.
цитирай
Изтрий

Да, темата е интересна, струва си да я развиеш
София, това е бог на шумерите, но извън земен Дощъл на Земята, създал хората и отлетял Затова боговете се търсят на небето Оттам са дошли и там са се върнали!
София, вече като жена е присвоена от гърците, като богиня на мъдростта!

Лека нощ, приятелю!
цитирай
10. shtaparov - Прав си приятелю- този зощитник на ...
06.03.2021 14:38
Прав си приятелю- този защитник на Цариград е бил герой,а думата ЛОНГО е диалектен вариант на Българското ДЛОНГО (ДЛЪНГО, ДЛЪГО).
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
06.03.2021 14:56
shtaparov написа:
Прав си приятелю- този защитник на Цариград е бил герой,а думата ЛОНГО е диалектен вариант на Българското ДЛОНГО (ДЛЪНГО, ДЛЪГО).


Благодаря ти за отзива! Не ми се коментира направеното по отношение на този храбър и достоен човек, тук, от абсолютни примитиви! На оня свят ,той ще ги вкара в пътя!
Достоен човек, предлагат му десетократно възнаграждение, но той е поел вече ангажимент и не приема!
Боже, къде такъв сега,с подобен морал!
За тълкуването на Лонго си абсолютно прав! В някои краища на България се употребява и днес думата лонгур По адрес на някой, който няма с какво друго да се похвали , освен ,че е дълъг! Ще рече-дълъг, но прост човек!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
12. monarh1991 - Здравей, Иване!
16.03.2021 13:30
Борис Трети е кръстен в нашата ,,Света София", като кръстник му е Николай Втори(И двамата са кръвно свързани с Асеневци, а и с Кометопулите), а представител на последния - руският генерал Кутузов, явно става дума за родственик на пълководеца, а и правнукът му Иля Голенишчев-Кутузов е руски емигрант в България, бележит филолог. Да, Божията премъдрост или нещо друго, църквата отказва да я признае, тъй като не е осветена скулптурата. Много знатни жени има в историята, казвали се така, включително сестрата на Петър Велики, която е една от жените на руския трон, по Канал 1 повтаряха преди време док. сериал за Романови. А Юстин не е ли Джъстин в англоезичния свят? Като Джъстин Тимбърлейк, Джъстин Бийбър, Джъстин Трюдо, премиер на Канада и т.н. Поздрави и много, много здраве!!!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, Симеоне!
16.03.2021 19:53
12. monarh1991 - Здравей, Иване!
13:30
Борис Трети е кръстен в нашата ,,Света София", като кръстник му е Николай Втори(И двамата са кръвно свързани с Асеневци, а и с Кометопулите), а представител на последния - руският генерал Кутузов, явно става дума за родственик на пълководеца, а и правнукът му Иля Голенишчев-Кутузов е руски емигрант в България, бележит филолог. Да, Божията премъдрост или нещо друго, църквата отказва да я признае, тъй като не е осветена скулптурата. Много знатни жени има в историята, казвали се така, включително сестрата на Петър Велики, която е една от жените на руския трон, по Канал 1 повтаряха преди време док. сериал за Романови. А Юстин не е ли Джъстин в англоезичния свят? Като Джъстин Тимбърлейк, Джъстин Бийбър, Джъстин Трюдо, премиер на Канада и т.н. Поздрави и много, много здраве!!!

Благодаря ти за отзива!
Това може спокойно да разработив в постинг!
Що се отнася до София, то е истинското име и на Екатерина Велика!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9151038
Постинги: 1349
Коментари: 29654
Гласове: 102623
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031