Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2016 11:26 - НАЙ-ПОСЛЕ ДА СИ ДОЙДЕМ НА ДУМАТА!
Автор: bosia Категория: История   
Прочетен: 7776 Коментари: 12 Гласове:
14

Последна промяна: 11.01.2016 09:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
КАЛЕНДАР БЕЗ ПИСМЕНОСТ? 
АБСУРД!
Това , че най-старият и точен календар е български се знае отлично от много хора и твърде отдавна. Но нашите кремълски историци и филолози продължават да твърдят, че българинът пише едва след като Кирил и Методий  са създали сегашната азбука.
Въпросът ми към българските историци и езиковеди е:
Направетее ми календар без писменост и тогава ще ви повярвам!
 
Честита 7524 година, според Българския календар

4

|

3310

|08.01.2016 image Вечен бг-календар

Най-старият календар в света е…български! Той е създаден много преди Китайския, Григорианския, Юлианския и този на маите! Календарът е научен труд създаден от хора, които са обитавали земята преди Христос.


Когато България е била Велика сила всички са се ръководили по нейния календар, който се разминава само на няколко секунди от Астрономическия! Дори ЮНЕСКО признава, че Българския календар е най-точния от всички! С 12-годишния си цикъл той е първоизточник на китайския, пише още bgnews.com.

През 1976 г. ЮНЕСКО обявява древнобългарския календар за най-точния в света. Учените от ЮНЕСКО били поразени от гениалното решение на математическата задача с чепатото число 365. Нещо повече – древното българско летоброене предлагало същото просто правило и за високосния 366-и ден, който окончателно „преобръщал колата“ дори на претендиращите за най-съвършени образци календари.

Всяка година 12-годишния цикъл, за който обикаля Слънцето около Земята, е кръстена на някакво животно. За разлика от китайския обаче, при нас първата година не е мишка, а свиня.

1. свиня (докс, док, прасе)
2. мишка (сомор, шъши)
3. вол (шегор, куврат, буза, бусман)
4. тигър (барс, паръс, баръс)
5. заек (дванш)
6. змей (вер, драгун, кала, слав)
7. змия (дилом, делян, аттила)
8. кон (тек, таг, тих, алаша)
9. маймуна (песин, писин)
10. коч (суръх, север, расате)
11. петел (тох, тах) 12. куче (етх



Гласувай:
14



1. staler - ми те не само в кремъл знаят кои са ...
10.01.2016 23:40
ми те не само в кремъл знаят кои са древните българи,колев.....но мълчат по въпроса.виж,робовладелска гръция като маика на демокрацията им уидисва....
цитирай
2. rosiela - Поздрав.
11.01.2016 11:45
Много интересен материал. Благодаря за него.
цитирай
3. bezistena - Българският Дух вече е изтърван от ...
11.01.2016 14:02
Българският Дух вече е изтърван от бутилката и оковите на лъжите и фалшификациите и все повече и повече спиращи дъха и зашеметяващи човечеството тайни и истини за Българите като феноменни подизпълнители на Божиите пост–Сътворенчески процеси и създатели на всички човешки култури и цивилизации ще излизат и ще заливат света!

"Бентът се срути и потопът тръгна!Световен учен призна: "Българската цивилизация е по-древна от египетската!" Това е най–малкото,което знаем!"
http://bezistena/history/2015/10/28/bentyt-se-sruti-i-potopyt-trygna-svetoven-uchen-prizna-quot-.1402827

"БЪЛГАРИТЕ СА НАЙ-ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ И ФЕНОМЕННИ ИЗВИСЕНИ ХОРА НА СВЕТА!НЕ ВЯРВАЙТЕ НА МАНИПУЛАЦИИТЕ НА ЗАГОВОРНИЦИТЕ СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ И ФАЛШИФИКАТОРИ НА ИСТОРИЯТА НИ!"
http://bezistena/history/2014/06/12/bylgarite-sa-nai-inteligentnite-i-fenomenni-izviseni-hora-na.1272590

И още много разсекретени тайни за Българското цивилизационно величие, подкрепящи и подкрепяни от този постинг за Древно–Българския календар,ще намерите в нашия блог,като заложите в търсачката на Гугъл паролата
"безистена и ......"
–съответната тема,коато ви интересува.

Благодарим ти,Приятелю,за неукротимия и смел Български будителски дух!
Бъди благословен,ти и дома ти,Исус и Богородица бдят и те пазят в мисията ти,защото си Техен!

НИКОЛАЙ=Кала (Змей)

БОСИЯ=Бог Иса

НИКОЛАЙ КОЛЕВ БОСИЯ=Кала Балк Бог Иса=Бог Иса Кала(Змей) Балк(Българина)–
Българин,активиран потомствен феноменен династ от Българската Божия династия Дуло,чийто животински календарен хералдически символ е Змей
цитирай
4. christotamarin - Надявам се, че ни будалкате с този материал ..
12.01.2016 11:45
Няма такова нещо като древен български календар.
Дори да е имало, нищо не се знае. Обаче с вероятност над 99% няма.

Има откъслечни сведения, че в древна България се използвало 60-годишното циклично летоброене, което се ползва и досега в Китай и Япония.

Става дума за Авитохоловият именник (верени алем и още десетина календарни израза), Чаталарският надпис (сигор елем) и приписката на Тудор Доксов (етх бехти). Това само по себе си е интригуващо и поставя въпросът как 60-годишното циклично летоброене се е добрало до река Дунав. Нищо повече. Нито прабългарите, нито славяните са създавали календари и дори отделни календарни елементи. От какъв зор да го правят? Да се докажат пред нас?

Някои наши съвременници обаче явно имат нуждата да се докажат с измислици и фантасмагории.

Това е само един от календарните елементи, ползвани в Китай. Но само то, 60-годишното циклично летоброене, се ползвало в древна България. Става дума само за години, за летоброене, не става дума за месеци и седмици, не знаем дали в древна България имало седмици, не знаем какви са били месеците.

Според 60-годишното циклично летоброене на 8 февруари 2016 (китайската нова година) започва годината на огнената маймуна (летъ нам шебек атеш, това е на шега, но нещо подобно било на пра-български).

И разбира се, Юнеско не се занимавало с календар на древните българи. Просто защото такъв няма.
цитирай
5. bosia - до горния там-там
12.01.2016 21:09
Ти си добър българин. Щом нещо не знаеш, значи то не съществува.
Само искам да ми преведеш началото на "О писменехъ"
Много съм любопитен!
Добре е да се поровиш из историята и да ми кажеш кога за пръв път се използва терминът "Славяни".
Не би било зле да използваш собственото си име на български. Тогава ще се знае, че това е лично мнение на конкретен човек.
цитирай
6. kalabak - Прабългарският „слънчев календар”
13.01.2016 14:40

Господин Колев, мислех Ви за по-сериозен човек, но съм се лъгал. Вие също безкритично сте се поддали на на Петър-Добревите измишльтини, които са лишени от елементарна научна доказателственост.

Основите на „древния” български слънчев календар – „най-съвършения календар на света” са поставени от французина Густав Армелин през 1888 година в неговия проект за световен календар, известен като Календар на Армелин.
През 1954 година проект на нов 12-месечен календар (аналогичен на календара на Армелин) бил одобрен на 18-ата сесия на икономическия и социалния съвет на ООН и бил препоръчан за разглеждане на Генералната асамблея на ООН. (Той обаче няма нищо общо нито с българите, нито с някакъв български календар.) До решение за въвеждането му обаче не се стига.

От тези проекти за всемирен календар пръв се възползва адвокатът Димитър Съсълов, който в допълнението към труда си „Пътят на България” през 1957 година се явява фактическият създател на „древния прабългарски слънчев календар”.
Делото на Съсълов е продължено от друг един адвокат – Йордан Вълчев в книгата му „Календар и слово”, С. 1986 г., допълнена от „Календар и хронология”, С. 1994 г., който също се явява първомайстор на прабългарския календар.
Икономистът Петър Добрев, който вече се смята за корифей на специалистите по древната българска история добави измислицата, че прабългарският календар през 1976 година бил обявен от ЮНЕСКО за най-съвършеният в света, и се зае да оправи съвършеността на измисления от предшествениците си „прабългарски календар” в книгата си (и не само в нея) „Преоткриването на прабългарския календар”, С. 1994 г., като подобно на Съсълов и Вълчев без да посочва източници, представя нова компилация на „прабългарския слънчев календар”, описан от предшествениците му.
Ще подчертая отново: в науката засега няма данни за съществуването на прабългарски слънчев календар и затова е невъзможно да бъде одобряван от ООН.

Ако наистина искате да се запознаете със същнос
цитирай
7. kalabak - Прабългарският „слънчев календар” - продължение
13.01.2016 14:42
Ако наистина искате да се запознаете със същността на българския календар, който подобно на всички източни и средноазиатски календари се състои от 12-годишни цикли, като на всеки 19 години има 7 високосни години, които се състоят не от 12, а от 13 месеца, защото се вмъква един допълнителен, интиркалационен, месец за изравнявани на лунната година със слънчевата, прочетете монографията на проф. Моско Москов „Именник на българските ханове”, която представлява най-пълното и научно издържано изследване на „Именника”, въпреки някои спорни моменти.
цитирай
8. kalabak - Годините по прабългарския циклов календар
13.01.2016 17:47
Годините от прабългарския циклов календар, засвидетелствани в Именника на българските ханове, Приписката на Тудор Докс и Чаталарския надпис на кан Омуртаг (без съчинените от Йордан Вълчев, разбира се), са следните:

1. сомор – мишка
2. шегор – вол
3. (незасвидетелствана), (предполагаемо барс – тигър)
4. дван – заек
5. верени – дракон
6. дилом – змия
7. именшегор – кон
8. (незасвидетелствана) (предполагаемо пичин – маймуна)
9. теку – овен
10. тох – кокошка
11. етх – куче
12. докс – свиня
цитирай
9. christotamarin - Оказва се, че и Вас са Ви избудалкали с този календар ..
13.01.2016 19:03
bosia написа:
Ти си добър българин. Щом нещо не знаеш, значи то не съществува.

Като добър християнин, аз вярвам в чудесата, извършени от Иисуса Христа, както се разказва в Светото Евангелие.

Като добър българин обаче аз не съм длъжен да вярвам в измишльотини. Българщината не е религия. Историята трябва да се основава на факти, а не на вяра.

BG-blogger-ът kalabak вече е привел интересна фактология. Явно става дума за псевдонаучни шарлатани в специфична област на историята. Защо специфична? Защото за разбирането на тематиката с календарите са нужни и математически способности, каквито някои историци не притежават. Разбира се, въпреки това, никой сериозен български историк не вярва в "древният български календар". Думата е "вярва", понеже исторически данни няма.

bosia написа:

Само искам да ми преведеш началото на "О писменехъ"
Много съм любопитен!
Добре е да се поровиш из историята и да ми кажеш кога за пръв път се използва терминът "Славяни".
Не би било зле да използваш собственото си име на български. Тогава ще се знае, че това е лично мнение на конкретен човек.

Конкретен човек съм, не съм "колектив". Всичките ми текстове в интернет са подписани с това има. На български се пише Христо Тамарин. christotamarin e username & subdomain name във blog, трябва да е една дума, изписана на латиница.

bosia написа:

Добре е да се поровиш из историята и да ми кажеш кога за пръв път се използва терминът "Славяни".

Терминът славяни е термин от лингвистиката, и доколкото лингвистиката като наука се оформя в началото на 19-ти век, то по-раншни лингвистични научни термини няма как да има. Славяни като термин е от 19-ти век.
цитирай
10. christotamarin - Оказва се, че и Вас са Ви избудалкали с този календар .. (продължение по друга тема)
13.01.2016 19:17
bosia написа:

Само искам да ми преведеш началото на "О писменехъ"
Много съм любопитен!

Приблизителна транслитерация на оригиналът:
Прежде оубо словене не имеаху кънигъ, нъ чрьтами и резами чьтеаху и гатааху, погани съще. Крьстивъше же ся, римскъими и грьческъими письменъи нуждааху ся писати ..

Приблизителен превод:
Понеже преди, бидейки езичници, славяните нямаха книги, но с черти и резки брояха и гадаеха. Като се кръстииха, с римски и гръцки букви трябваше да пишат ..


Мои коментари.

Съчинението "О писменех" няма пряка връзка с България и е далече от темата за календарът.

Съчинението защищава глаголицата. В крайна сметка, глаголицата навсякъде е забравена.

Езичниците-славяни нямали (букви и) книги, понеже не им били нужни. Нужда от (букви и) книги се появила едва след покръстването.

Езичниците-славяни нямали (букви и) книги, понеже не им били нужни. Когато имало нужда да броят овцете, говедата или пък снопите, използвали черти и резки. После броели чертите и резките и гадаели това за овце ли се отнася или за говеда или пък за снопи.

Славяни: тази дума в нашият български език отдавна била забравена. През възраждането тази дума била възстановена в руската й форма. Ако беше запазена в нашият език, тази дума щеше да звучи словенин, словянка, словенче, словени, словенски, словянска, словянско, .. Тази дума е запазена в Словения и Словакия като собствен етноним на словенците и словаците.
цитирай
11. bosia - до горните коментатори
13.01.2016 20:15
Професор Моско Москов ми беше преподавател и с него бяхма твърде близки. Всъщност, той тогава беше доцент. Що се отнася до термина "Словене" , той е създаден в Австроунгария през 18 век. Затова в "О писменех" не става дума за "Славяни", а за "Словене", "Словници", т. е. за хора, владеещи словото. Що се отнася до зле имитиращият старобългарската фонетика в "О писменех", то обяснението, че "Чрътами и резами писаахон и гатаахон" /С голямата носовка/ е факт, който не може да бъде лишен от основание, че това е била наистина писменост. Това е т. нар. "Клинописно писмо". Държа да се знае, че санскритската писменост- 1 и 2 беше разчетен ненапразно от акад. Владимир Георгиев, чиято съпруга ми преподаваше по фонетика на руски език. Отрицанието е най-бързият начин да станеш известен, но не и да си прав.
Поздрави!
Босия
цитирай
12. iliyanv - Словенете
15.01.2016 16:08
тънели в невежество от дядо Адам насам, пишели с черти и резки, докато се появили светите преславни славянски просветители и инвентори Кирил и Методий и им отворили очите по времето и по поръка и заслуга на гръцкия цар Михаил.
След това словенене пак заспали продължителен 1000 годишен сън и отново забравили за Кирил и Методий.
Докато не дошла 1824 година и руския учен Константин Калайдович открил този сълзлив фалшификат в преписи от XIII и XIV вик, но писан през XIX век на хартия от XVIII век, който станал предвестник на първото честване на Кирил и Методий в България през 1851 година.
Г-н Колев , добрите българи трябва да различават московските фалшификати и да знаят собствената си истинска история.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11737357
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031