Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2011 18:59 - НЕКА ЧЕТАТ ПРЕДИ ДА ГОВОРЯТ
Автор: bosia Категория: История   
Прочетен: 3328 Коментари: 2 Гласове:
8



  В предаването си водещият на предаването „Нека говорят” Петров има рубрика за бойната слава. Примерът с капитан Горталов в боя при Плевен в местността „Кованлъка” на 19/30 август беше много неудачен. Руският офицер е станал жертва на собственото си неправилно оценяване на обстановката и това, че е унищожил ротата си и самия себе си говори за недобро познаване на тактиката. Безсмислените жертви никога не решават една война или една битка. Точно обратното, безсмисленото унищожаване на живата сила и оръжието в една абсолютно неправилна от военно оценка битка показва слаба подготовка, лош анализ, надценяване на собствените възможности и много слабо разузнаване. Това не е битката на цар Леонид при Термопилите, защото Леонид е постигнал целта си да забави нашествието на персите, докато се събере и окомплектува нова действаща армия. Капитан Горталов е предприел една безсмислена битка, в която изходът е бил предварително ясен, не е имало разумен резон за нея, дори е имало заповед да се върне на позицията на армията. С това неизпълнение той е застрашил сериозно позицията на армията и е извършил престъплението „неизпълнение на заповед”. Безсмисленият героизъм не бива да се подкрепя, защото нарушава най-важният принцип в армията-единоначалието. Това е един лош пример за бойна слава. Втората много сериозна грешка на водещият е, че тръгна да прави русофилска политика с лъжливи данни. Това неминуемо ще доведе до обратни резултати. Прекаленото русофилство отблъсква. Става дума за цифрата на убитите в руско-турската война от 1987-8 г. на територията на Балканския полуостров. Убитите не са 200 000 и не са само руснаци. Те са около 66 000 и в това число влизат румънски, финландски, полски, румънски и български войници от опълчението. Изключително некоректно е с цел да покажеш пристрастията си да манипулираш цифрите и да отнемеш жертвата на други етноси при победата в една война. Не става дума за това, че 66 000 живота са малко. Напротив. Това е една колосална цифра, която лишава много семейства от близките им. Историята е точна наука и трябва да се цитира точно и коректно. Какво се печели от това, че се подменя националността на един войник? В подобни некоректни изказвания съм улавял и Божидар Димитров, както и редица историци от близкото минало. Получава се така, че наши „историци” защитават тези на Москва, а руските „историци”-тези на Сърбия. Всеки милиционер да си знае гьола? .  



Гласувай:
8



1. zaw12929 - Стават и грешки
27.02.2011 23:22
Стават и грешки
цитирай
2. анонимен - Ауу, това предаване някой гледа ли ...
28.02.2011 10:17
Ауу, това предаване някой гледа ли го, освен родата и противниците на на гостуващите в него... Все пак това е предаване за политически пиар, така че точност, коректност и критично отношение към факта не може да очакваш в него.

За Леонид и Термопилите също не си прав. Битката там е едва три дни, такова забавяне по никакъв начин не изпълнява целта, която му е била поставена и не поставя атиняните в по-добра стратегическа позиция! Просто древните автори, като не са могли да скрият факта за този си провал и смъртта на царя заедно със свитата му са го премаскирали в героичен епос. А понеже други извори за случката няма и ние не мислим процеса в пълнота (или го мислим със съвременни категории) вярваме безкритично.
А на въпроса, жертвите е можело да бъдат много по-малко от 66 000 дори, ако не бяха стратегическите грешки на руското командване и отношението, което то има към обикновения войник като към леснозаменяемо пушечно месо. Плевенската "епопея" пък е върха на руското оперативно и тактическо безсилие, което за една бройка да доведе и до загуба на войната, а променя отношението на света към османците от "априлските зверове" към "плевенските герои". Това в добавка към изпратените на разстрел войници.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11741777
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031