Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2023 10:27 - Границите на свободата
Автор: yavorkostov Категория: Други   
Прочетен: 6588 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Граница като че ли е последната дума, която ни идва наум, когато разсъждаваме за това какво представлява свободата. Нали свободата затова е свобода, защото не трябва да има нещо, което да я ограничава? Така е, но само на пръв поглед; така е, но е много важен контекста, в който боравим с понятието. Темата за свободата някак си естествено ни отвежда в „абсурдите“ на Божието царство, защото има свобода, която причинява робство и „робство“, което всъщност е свобода.

Свободата е вътрешно състояние (резултат от вкореняване в Словото и в учението на Христос), което има външни проявления. Заради липсата на корен в същността на учението на Христос и непознаване на Учителя, когато свободата е преди всичко външна, то тя се превръща във фалшива религия. Днес много хора, парадирайки, че не са религиозни всъщност по фалшиво религиозен начин отхвърлят „границите“, които Бог е поставил в Словото Си. Истинското християнство е учение; то е структурирана истина; то е съдържание, носещо Живот, защото истинското християнство се съобразява със стандартите и логиката на Господа. 

Ето един пример: с призива да влезем през тясната порта, Господ сякаш ни предизвиква да разсъждаваме за нуждата от ограничения. Пред нас има широка и красиво извезана врата, през която свободно можем да преминем, и една най-обикновена тясна порта; толкова обикновена, че е логично да бъде пренебрегната. Защо Господ иска да преминем именно през тясната порта? Отговорът на този труден въпрос е учудващо лесен. 

Бог ни обича изключително много и ни предизвиква да направим правилен избор, защото Той знае точно какво има от другата страна на широката порта – същата, която примамливо ни подканя да минем през нея. Бог иска да повярваме, че единствено след тясната порта съществува истинска свобода – свобода, в която няма ограничения. А в свободата, която е след тясната порта няма ограничения, защото ограниченията на тясната порта са причината и егото, и грехът ни да не могат да преминат от другата страна. 

Неограничената свобода е там, където е Христос; затова само Христос във нас (това, което Той е вдъхнал в сърцата ни) може да премине през тясната порта, за да се намерим на мястото на неограничена свобода. Бог е поставил ограниченията на тясната порта, защото много добре знае, че нашето его не може да понесе свободата. Необходимо е да се разделим с егоистичните си амбиции и намерения, защото само така можем да вкусим от истинската свобода. Само по този начин ще можем да преминем от другата страна на вратата – там където егото ни не присъства и не може да опорочи същността на свободата.




Гласувай:
2



1. ka4ak - ЯВОРЕ,БЛАГОДАРЯ!!!
21.03.2023 10:56
13.08.2009 11:14 - Проба-6 Мечта
Автор: ka4ak Категория: Политика
Прочетен: 13174 Коментари: 53 Гласове: 25




безкрая,космос,вселена,любов,мисъл, ние сме прашинки,а и всеки от нас е малка вселена!!!Невероятни случки при изключително критични ситуации,само намекват за неподозираните възможности които незнайно как прашинките придобиват и ползват и по скоро сме част от някакъв необятен мозък който непрекъснато се развива в стремежа си за съвършенство,хармония и безсмъртие!

15.07 17:56 - Накрая на света

Ела да седнем
на самия край.
Отвъд е нищо.

Размахваме крака
накрая на света
и сякаш продължаваме
нататък
в нищото.

Размърдваме уста
накрая на света
и сякаш продължаваме
да шепнем
в нищото.

А то
разлива се около нас,
подронва края на света,
превръща го във нищо.

И колко вярно е това,
че няма край светът,
че няма край...


Автор: henzelski Категория: Изкуство




Здравейте в свободната зона на Блог.бг.Обяснявам за зоната.Никога не трия коментар!Няма модерация!Единствено автора на коментара може да го махне!
ЗА ТЕЗИ КОИТО НЕ ЗНАЯТ!
НИКОГА НЕ БИХ ПУБЛИКУВАЛ НЕЩО КОЕТО СТЕ СПОДЕЛИЛИ С МЕН НА ЛИЧНИ!




Тагове: колективен ум,
цитирай
2. dobrodan - Попе, и аз много обичам да влизам
21.03.2023 13:47
през тясна порта. Широката не ми прави удоволствие. През тясната съм направо в рая и не ми се излиза. Според тебе съм праведник, нали? И свободен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: yavorkostov
Категория: Други
Прочетен: 270307
Постинги: 167
Коментари: 157
Гласове: 293
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031