Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2021 10:32 - Главният хирург на Флорида насърчава хранителни добавки за COVID-19
Автор: humanity21 Категория: Други   
Прочетен: 694 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Главният хирург на Флорида насърчава хранителни добавки за COVID-19

От д-р Джоузеф Меркола, 24/12/2021

 

Новият главен хирург на Флорида, д-р Джоузеф Ладапо, публикува съобщение за целия щат в подкрепа на разумните стратегии за превенция на COVID, като например оптимизиране на витамин Д, поддържане на активност, хранене с богати на хранителни вещества храни и подсилване на имунната система с хранителни добавки.

Уебсайтът HealthierYouFL.org (http://healthieryoufl.org/) на Министерството на здравеопазването на щата Флорида сега призовава флоридчани: „Поговорете с доставчика си на здравни услуги за това как някои добавки или храни, съдържащи витамини и минерали, могат да помогнат за укрепване на имунната ви система, като например цинк, витамин Д, витамин Ц и кверцетин“. Това са добре познати добавки, за които е доказано, че имат положително въздействие върху риска от COVID-19.

„ЛЕКАРИТЕ ТРЯБВА ДА ИЗПОЛЗВАТ КЛИНИЧНА ПРЕЦЕНКА“

Министерството на здравеопазването на Флорида обръща внимание дори на нови методи на лечение като флувоксамин и инхалаторен будезонид. Важно е да се отбележи, че според законодателството на щата:

„Лекарите трябва да използват клиничната си преценка, когато препоръчват варианти на лечение за индивидуалните здравни нужди на пациентите. Това може да включва нови възможности за лечение с подходящо информирано съгласие от пациента, включително употреба на „оф лейбъл“ медикаменти или като част от клинично изпитване.“

Е, никой не може да бъде по-щастлив от мен. Още от първите дни на пандемията призовавам за препоръки за витамин D - в идеалния случай в цялата страна, но за цял щат е поне начало, особено като се има предвид, че Флорида е слънчевият щат.

Ладапо беше назначен за главен хирург и секретар на Министерството на здравеопазването на Флорида от губернатора Рон ДеСантис на 21 септември 2021 г. и е освежаващо най-накрая да видим насоки за COVID, които имат смисъл. В речта си при приемането Ладапо заяви:

„За мен е чест, че бях избран от губернатора ДеСантис за следващия главен хирург на Флорида. Трябва да вземаме решения в областта на здравната политика, основани на данни, а не на страх.

Наблюдавах различните подходи, предприети от губернаторите в цялата страна, и бях впечатлен от лидерството и решимостта на губернатор ДеСантис да гарантира, че на флоридчаните са предоставени всички възможности за поддържане на тяхното здраве и благосъстояние, като същевременно се запазват свободите им като американци.“

ДОКУМЕНТИТЕ ЗА ВИТАМИН Д СА НАЧЕЛО НА СПИСЪКА С НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ ЗА ГОДИНАТА

На 31 октомври 2020 г. публикувах научен преглед в списание Nutrients, написан в съавторство с д-р Уилям Грант и д-р Карол Вагнер, които са част от експертния панел за витамин Д на GrassrootsHealth.

Към 31 октомври 2021 г. нашата статия „Доказателства за витамин Д и риска от COVID-19 и неговата тежест“ (https://www.mdpi.com/2072-6643/12/11/3361/htm), която можете да изтеглите и прочетете безплатно, беше второто най-изтегляно проучване от това списание през последните 12 месеца. Освен това е № 2 по брой цитати и № 4 по брой преглеждания.

Проучването с най-много изтегляния през изминалата година и с най-голям брой прегледи за всички времена е друг документ за витамин Д на Bhattoa и съавтори, който установява, че добавката витамин Д намалява риска от грипни инфекции и инфекции с COVID-19 и смъртните случаи.

Трета статия за витамин Д, на Gaлlle Annweiler и съавтори, също зае първото място за най-цитирано проучване през последните 12 месеца. Това проучване установява, че добавката витамин Д подобрява преживяемостта при слаби възрастни пациенти, хоспитализирани с COVID-19.

Ясно е, че витамин Д е в центъра на вниманието на много хора, и се радвам, че главният хирург на Флорида също признава неговото значение. Макар че основните медии и много здравни органи все още отказват да признаят научната основа за препоръката на витамин Д за COVID, тенденцията може би се променя.

Още в края на септември 2020 г. данните от 14 наблюдателни проучвания - обобщени в таблица 1 от нашата статия - показват, че нивата на витамин Д в кръвта са в обратна зависимост от честотата и/или тежестта на COVID-19. Много критици на витамин Д твърдят, че тези връзки не са причинно-следствени. Въпреки това съществуват статистически инструменти, като например критериите на Брадфорд Хил, които действително могат да докажат причинно-следствената връзка, когато тези връзки са достатъчно силни.

Критериите на Брадфорд Хил са група от девет принципа (т. е. сила на връзката, последователност на доказателствата, времева рамка, биологичен градиент, правдоподобност или механизъм на действие и съгласуваност, въпреки че съгласуваността все още трябва да се проверява експериментално), които могат да бъдат полезни при установяването на епидемиологични доказателства за причинно-следствена връзка между предполагаема причина и наблюдаван ефект.

Критериите на Хил са широко използвани в изследванията на общественото здраве. Що се отнася до това дали недостатъчността на витамин Д е рисков фактор за COVID-19, критериите на Хил до голяма степен са изпълнени, което означава, че отговорните лекари не трябва да я пренебрегват.

КАК ВИТАМИН Д ПРЕДПАЗВА ОТ COVID

Важно е да осъзнаете, че организмът ви е добре подготвен да се справи с почти всяка инфекция, при условие че имунната ви система работи правилно, тъй като това е първата линия на защита на тялото ви. Рецепторите на витамин Д се намират в голям брой различни тъкани и клетки, включително и в имунните клетки. Това означава, че витамин Д играе важна роля за имунната функция.

Ако липсва витамин Д, имунната ви система ще бъде увредена, което от своя страна ще ви направи по-податливи на всякакви инфекции, включително COVID-19. Както е обяснено в нашата статия, наличието на достатъчно витамин Д в организма може да намали риска от COVID-19 и други респираторни инфекции чрез няколко различни механизма, включително, но не само, следните:

Намаляване на преживяемостта на вирусите;

Инхибиране на репликацията на вируси;

Намаляване на производството на възпалителни цитокини;

Поддържане на целостта на ендотелата (дисфункцията на ендотела допринася за възпалението на съдовете и нарушеното кръвосъсирване - две отличителни черти на тежкия COVID-19);

Увеличаване на концентрациите на ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (АСЕ2). Ангиотензин II е естествен пептиден хормон, който повишава кръвното налягане, като стимулира алдостерона. АСЕ2 обикновено консумира ангиотензин I, като по този начин понижава концентрацията на ангиотензин II. Инфекцията със SARS-CoV-2 обаче понижава АСЕ2, което води до прекомерно натрупване на ангиотензин II, което влошава инфекцията;

Подобряване на цялостната ви имунна функция чрез модулиране на вродените и адаптивните имунни реакции;

Намаляване на респираторния дистрес;

Подобряване на цялостната белодробна функция;

Подпомагане на производството на повърхностно активни вещества в белите дробове, които помагат за изчистването на течностите;

Повишаване на имунитета на Т-клетките, които играят важна роля в защитата на организма ви срещу вирусни и бактериални инфекции. Когато сигналите на витамин Д са нарушени, това оказва значително влияние върху количеството, качеството, обхвата и местоположението на имунитета на CD8 Т-клетките, което води до по-тежки вирусни и бактериални инфекции.

Според статия от 11 декември 2020 г., публикувана във Vaccine: X (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog…), висококачественият Т-клетъчен отговор всъщност се оказва много по-важен от антителата, когато става въпрос за осигуряване на защитен имунитет срещу SARS-CoV-2;

Повишаване на експресията на антимикробни пептиди във вашите моноцити и неутрофили - и двата типа клетки, които помагат в борбата с инфекциите и играят важна роля при COVID-19.

Повишаване на експресията на антимикробен пептид, наречен човешки кателицидин, който помага за защита от патогени на дихателните пътища.

От моя гледна точка оптимизирането на приема на витамин Д е една от най-лесните, най-евтините и най-ефективните стратегии за намаляване на риска от сериозна инфекция със SARS-CoV-2 и други респираторни инфекции.

Оптимизирането на витамин Д е особено важно за тъмнокожите (при които нивото му е по-ниско от това на европеидите, освен ако не прекарват продължително време на слънце), възрастните хора и хората с вече съществуващи хронични заболявания. Всички тези фактори са и рискови за COVID-19, така че оптимизирането на нивата на витамин Д в цялото население може значително да подобри резултатите от COVID сред най-уязвимите.

КАК ВИТАМИН Д ВЛИЯЕ ВЪРХУ РИСКОВЕТЕ ОТ COVID

На този етап не липсват проучвания, които показват, че по-високите нива на витамин Д оказват благоприятно въздействие върху всички етапи на COVID-19. Наличието на достатъчно количество витамин Д има следните ползи.

Намалява риска от положителен тест за COVID: Най-голямото досега наблюдателно проучване, в което са разгледани данни за 191 779 американски пациенти, установи, че от тези с ниво на витамин Д под 20 ng/ml (дефицит) 12.5% са дали положителен тест за SARS-CoV-2 в сравнение със само 5.9% от тези, които са имали оптимално ниво на витамин Д от 55 ng/ml или повече. Тази обратна зависимост се запазва по отношение на географските ширини, расите/етническите групи, половете и възрастовите групи.

Намалява риска от симптоматично заболяване: Специфични за SARS-CoV-2 изследвания са установили, че COVID-19 се среща много по-често при хора с недостиг на витамин Д.

В едно такова проучване 82.2% от изследваните пациенти с COVID-19 са с недостиг на витамин Д в сравнение с 47.2% от контролните групи от населението. (Средните нива на витамин Д са 13.8 ± 7.2 ng/ml в сравнение с 20.9 ± 7.4 ng/ml при контролите.)

Установено е също така, че нивата на витамин Д в кръвта са в обратна зависимост от нивата на D-димер (мярка за кръвосъсирването). Много пациенти с COVID-19 имат повишени нива на D-димер, които се свързват с образуването на кръвни съсиреци. Това важи с особена сила за първоначалния вирус SARS-CoV-2. Макар и по-рядко при следващите варианти, все пак може да се появи известно съсирване на кръвта, но не толкова интензивно.

Намаляване на тежестта на инфекцията: В нашия документ за витамин Д са посочени и данни от 14 наблюдателни проучвания, които показват, че нивата на витамин Д в кръвта са в обратна зависимост от честотата и/или тежестта на COVID-19. Това е съвсем логично, като се има предвид, че витамин Д регулира производството на възпалителни цитокини - смъртоносна характеристика на COVID-19 - и е важен регулатор на имунната система.

Намалява риска от хоспитализация: Намалената тежест на заболяването би означавала по-малък риск от хоспитализация и точно това са установили изследователите.

Испанско проучване установява, че изходните нива на витамин Д са в обратна зависимост от риска от постъпване в интензивно отделение и че даването на допълнителен витамин Д3 калцифедиол в доза 532 микрограма на хоспитализиран пациент в първия ден от постъпването му, последвано от 266 mcg на 3, 7, 15 и 30 ден, намалява постъпването в интензивно отделение с 82%.

Намалява риска от смърт: Индонезийско проучване установи, че при пациенти с COVID-19 с ниво на витамин Д между 21 ng/mL (50 nmol/L) и 29 ng/mL (75 nmol/L) рискът от смърт е 12.55 пъти по-висок от този при пациенти с ниво над 30 ng/mL. Ниво под 20 ng/ml е свързано с 19.12 пъти по-висок риск от смърт.

Друго проучване, проведено от изследователи в Обединеното кралство, установява, че рискът от тежка форма на COVID-19 и свързаните с нея смъртни случаи практически изчезва, когато нивата на витамин Д са над 30 ng/ml (75 nmol/L).

Трета статия, публикувана в Alimentary Pharmacology and Therapeutics (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/apt.15777), установява значителни разлики в смъртността в зависимост от това дали пациентите живеят над или под 35 градуса северна ширина. Както отбелязват авторите, наличието на достатъчно витамин Д „може да бъде много важно за предотвратяване на цитокиновата буря и последващия синдром на остър респираторен дистрес, който често е причина за смъртност“.

Ускоряване на изчистването от вируси: Въпреки че наличието на достатъчно витамин Д в организма ви намалява вероятността от инфекция и сериозно заболяване, пероралният прием на витамин Д след заразяване може да ви помогне да се възстановите по-бързо.

Изследване, публикувано от Postgraduate Medical Journal на BMJ през ноември 2020 г. (https://pmj.bmj.com/…/2020/11/12/postgradmedj-2020-139065), установи, че пероралната добавка на витамин Д при положителни за SARS-CoV-2 лица с леки симптоми, които също са имали ниско съдържание на витамин Д, е помогнала за ускоряване на изчистването на вируса.

Участниците са разпределени на случаен принцип да получават или 60 000 IU перорален холекалциферол (нано-течни капки), или плацебо в продължение на седем дни. Целевото ниво в кръвта е 50 ng/ml. Всеки, който не е достигнал кръвно ниво от 50 ng/ml след първите седем дни, е продължил да получава добавката, докато достигне целевото ниво.

Периодично всички участници са изследвани за SARS-CoV-2, както и за фибриноген, D-димер, прокалцитонин и CRP, които са маркери за възпаление. Първичната крайна мярка на проучването е делът на пациентите с отрицателен тест за COVID-19 преди 21-ия ден от проучването, както и промените във възпалителните маркери.

От 16-те пациенти в интервенционната група 10 (62.5%) са с отрицателен резултат на 21-ия ден, докато от 24-те контролни са само пет (20.8%). Нивата на фибриногена също са значително понижени в групата, подложена на лечение, което показва по-ниски нива на съсирване.

КАК ДА ОПТИМИЗИРАМЕ НИВОТО НА ВИТАМИН Д

За оптимално здраве, имунна функция и превенция на болести е необходимо нивото на витамин Д в кръвта да е между 60 и 80 ng/mL през цялата година. В Европа търсените стойности са 150 nmol/L и 200 nmol/L.

Ако живеете в слънчев район като Флорида и се излагате на слънце целогодишно, може да не се нуждаете от добавки. Приложението DMinder е полезен инструмент, с който можете да проверите колко витамин Д може да произведе тялото ви в зависимост от местоположението ви и други индивидуални фактори.

За съжаление много хора не се излагат достатъчно на слънце по една или друга причина и в тези случаи може да се наложи да приемат орална добавка с витамин Д. Само не забравяйте, че най-важният фактор тук е нивото в кръвта, а не дозата, така че преди да започнете, направете си тест, за да знаете изходното си ниво.

КАК ДА ОСИГУРИМ ИДЕАЛНАТА ДОЗА ВИТАМИН Д

Първо, измерете нивото си на витамин Д: Един от най-лесните и рентабилни начини за измерване на нивото на витамин Д е да участвате в персонализирания проект за хранене на GrassrootsHealth, който включва комплект за изследване на витамин Д. След като разберете какво е нивото в кръвта ви, можете да определите дозата, необходима за поддържане или подобряване на нивото.

Определете индивидуалната си доза витамин Д: За целта можете да използвате таблицата по-долу или да използвате калкулатора за витамин Д* на GrassrootsHealth (https://www.grassrootshealth.net/project/dcalculator/). (За да превърнете ng/mL в европейската мярка (nmol/L), просто умножете ng/mL по 2.5) За да изчислите колко витамин Д може да получавате от редовното излагане на слънце в допълнение към допълнителния прием, използвайте приложението DMinder.

Факторите, които могат да повлияят на усвояването на витамин Д, включват приема на магнезий и витамин К2. Магнезият е необходим за превръщането на витамин Д в неговата активна форма. Ако нивото на магнезий е недостатъчно, витамин Д, който приемате през устата, може просто да се складира в неактивна форма.

Изследване на GrassrootsHealth показва, че за достигане на кръвно ниво от 40 ng/ml (100 nmol/L) е необходимо 146% повече витамин Д, ако не приемате допълнителен магнезий, в сравнение с приема на витамин Д с поне 400 mg магнезий на ден.

Най-добре е да приемате витамин Д заедно с магнезий и К2. Според GrassrootsHealth „комбинираният прием на допълнителен магнезий и витамин К2 има по-голям ефект върху нивата на витамин Д, отколкото всеки от тях поотделно“ и „тези, които приемат едновременно допълнителен магнезий и витамин К2, имат по-високо ниво на витамин Д за всяко дадено количество витамин Д, отколкото тези, които приемат или допълнителен магнезий, или витамин К2, или нито едно от двете“.

Данните от близо 3 000 души показват, че за достигане на ниво на витамин Д от 40 ng/ml (100 nmol/L) при 50 % от населението е необходимо 244 % повече витамин Д, ако те не приемат едновременно с това магнезий и витамин К2.

Повторно изследване след три до шест месеца: Измервайте отново нивото на витамин Д след три до шест месеца, за да прецените как ви действа излагането на слънце и/или дозата на добавките.

Приемайте активиран витамин Д (калцитриол), ако нивото му е ниско и сте се разболели от остра инфекция като COVID-19. Дозата е 0.5 mcg на първия ден, а след това 0.25 mcg дневно в продължение на седем дни.

 

Превод на български - Страничката "Монтагю Кийн"

 

Източник: https://www.theepochtimes.com/florida-surgeon-general-promotes-nutraceuticals-for-covid_4166126.html?utm_source=healthnoe&utm_campaign=health-2021-12-26&utm_medium=email&fbclid=IwAR0HZszLvGNAkT7y8LjMDdKyML_iCmNU-_AsmdHYbvP5p35BhuBqWGKOE6M

 image




Гласувай:
2



1. olivie - Те сега почва да откриват топлата вода
31.12.2021 16:17
Вит Д3 е хормонът на младостта в комбинация с Мелатонин, който го няма зряла възраст. Нека ви завещая това скрито познание! Това, което експериментаторите никога няма да открият по статиатичско-корпоративния метод, е под носа им, но е плод на истинската медицина: Дейността на щитовидната жлеза е контрапродуктивна на дейността на паращитовидните жлези. Хормоните се намират в равновесие, дирижирано от хипофизата. При масивно внасяне на краен продукт, какъвто е Вит. Д3 (не Д2!!!) 5-10 000UI дневно, хипофизата подтиска паратхормона, който създава Д3 от бъбреците и принудително стимулира щитовидните хормони, усилващи общата обмяна и подмладяването. Добавяте Мелатонин вечер и имате истинско подмладяване. Нещо повече, при включването на втория по значимост диригент на човешкото тяло - щитовидната жлеза, получавате синхрон и на всички останали витамини. Не вярвайте, ако професори ви говорят друго - то е с комерсиална цел. Бъдете здрави и без останалите вълшебни хранителни добавки - това е всичко от което имате нужда, повярвайте!! Бъдете свободни и здрави, другото ще дойде от самосебе си!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: humanity21
Категория: Други
Прочетен: 442960
Постинги: 673
Коментари: 78
Гласове: 368
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031