Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2021 07:02 - А сега накъде?
Автор: bojo12345 Категория: Други   
Прочетен: 976 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

След детронирането на Пеевски пред ДПС има два пътя. Единият е да скъса с модела. Този път предполага ДПС да прекрати бизнес зависимостите на част от партийното си ръководство и да спре да функционира като корпорация. Ако ДПС се откаже от този модел, със сигурност ще загуби огромното си влияние, което има, въпреки че в последните години не е във властта. За сметка на това обаче има шанс да престане да бъде токсична партия, до която нито една друга партия не иска официално да се докосне. Твърде вероятно е обаче той да продължи, но бизнес връзките между икономическите субекти и ДПС да не са така видими.

Сегашният модел на партията се крепи на няколко основни момента:

- партия с етнически електорат, абонирана за парламента без значение какво правят лидерите й

- обръч от фирми с политическите протекции на тази формация, което пък след това се връща под формата на корпоративен вот за партията

- икономически облаги за партийния елит.

Тази комбинация винаги досега е гарантирала на ДПС ключова роля в парламента. При липсата на съдебна система, която ефективно да преследва корупцията, Ахмед Доган няма никаква изгода да променя модела. Ако в прокуратурата и съда не се извърши дълбоко почистване и реформа, твърде вероятно просто бизнес крилото ще има нов лидер.

Напоследък на светло излезе бизнесменът Румен Гайтански-Вълка. Той винаги се е считал за близък до Доган и до 2007 г. неговите фирми почистваха София, но впоследствие като кмет на София Борисов го отстрани. През 2018 г. Доган реши да официализира връзката си с него, като двамата създадоха обща фирма, която година след това беше прехвърлена на трето лице. Оттогава обаче бизнесът на Гайтански започна да просперира. Година след това едно от считаните за близки до него строителни дружества без никаква дейност получи внушителен заем от ББР от малко под 150 млн. лв., когато все още държавната банка беше управлявана от Стоян Мавродиев, а чрез друго строително дружество той държи местния футболен отбор "Арда" (Кърджали).



Формално Гайтански не фигурира в него, но по време на мачовете на отбора феновете издигат плакати с благодарности към него. Кърджали е един от знаковите региони за ДПС и очевидно Доган разчита на Гайтански чрез икономическите му възможности да се задържат гласовете за движението. Заедно с това Гайтански възвърна и позициите си в сметопочистването в част от софийските райони. Освен бизнесмена в обръч от строителни фирми, които печелят обществени поръчки за милиони, е и друг виден представител на бизнес крилото, Камен Костадинов. Той беше дългогодишен депутат от ДПС, но напусна предишния парламент малко след като беше избран за народен представител, и не беше в депутатските листи на последните избори. След последната конференция на ДПС обаче запази мястото си в ръководството на движението.

Дали Гайтански или Костадинов ще са новият Пеевски, разбира се, е трудно да се прецени отсега. Сигурното е, че докато България не се промени така, че моделът на ДПС да не може да работи, ще има още такива хора. Те могат да усвояват по-малка стойност, да не са толкова видими, но докато корупцията не се превърне в престъпление, за което има реални наказания, "бизнес" крилото ще процъфтява.

Източник: КАПИТАЛ



Тагове:   ДПС,   костадинов,   Пеевски,   вълка,


Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 3628741
Постинги: 1932
Коментари: 4403
Гласове: 18518
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031