Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2020 23:09 - Анализ/диагностика на приказки
Автор: desi91 Категория: Други   
Прочетен: 633 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Анализ на чувствата,емоциите и разбиране на сърържанието. След прочт на приказки свързани с чувствата...

Архивиран файл с приказките...

http://sauchastie.org/owncloud/index.php/s/YOo8Pq1MiyeOINc

 

Книжките бяха прочетени на дете от предучилищна възраст.  Детето много хареса приказките изслуша ги без да задава много въпроси, след прочита ги коментирахме една по една. Детето беше много емоционално и съпреживя историите с героя. Беше съпричастна към случващото се в тях,но беше и леко объркана от всички различни  емоции и чувства. Силно впечатлена беше от различни откази от всяка една приказка. Най-силни и чисти емоции показа при прочета на „ Чувствам се уплашен“ понеже намери сходни страхове със героя, също и от „ чувствам се добър“, тук пък намери общи черти и занимания с героя. Детето разбра съдържанието и съумя да намери сюжетите и да направи съпоставка с малкият си житейски опит.

 В „ чувствам се самотен“. Когато детето чу тази приказка се натъжи и насълзи, стана му тъжно за зайчето, че е сам самичко, че никой не го обича, и не му помага( прояви съпричастност и състрадание каза, че тя го обича. Каза също така,че се разказва за едно самотно  зайче, което е много тъжно и се натъжи от ситуациите в които е изпаднало зайчето). Силно впечатление и направи  сюжета в които зайко е с гипс, и в инвалидната количка, и че това , че е различен го кара да се чувства самотен. Другото,което на мен ми направи впечатление беше това, че детето реагира,на това,че зайко се чувства сам самичък, каза,че не е сам. Силно ме впечатли с изказването си: „ това,че някой е зает,когато имаш нужда от него, не трябва да те натъжаваш и да се чувстваш самотен, а просто да изчакаш, да се освободи и да ти помогне“.  Но в  края на приказката се зарадва, че има приятел до него и може да му сподели мъката си. След разговора с приятелката си, зайчето се чувствало прекрасно.

В „чувствам се щастлив“. Тук детето прояви голям интерес, намери общи черти, качества и постъпки между себе си и героят. Каза, че също като нея и зайко обича да помага на мама, да се грижи за вещите си и да подрежда стаята си. Също така, че и зайко обича да прави сладки с баба си, точно като нея сподели за момента в които е правила кекс със соята баба и е била много щастлива и се е забавлявала,също като зайко, че и тя като зайко е щастлива сред своите приятели. Сподели още,че когато човек е щастлив е по- търпелив. Почувства се щастлива от факта,че зайко също се чувства така.

В „чувствам се добър“. Тук детето разпозна качества и думи които познава.. „моля“, „благодаря“, „грижовен“, „нежен“. Тук отбеляза,че и зайко обича да помага на мама, да се грижи за приятелите си,  и да се гушка.Каза,че трябва да сме добри и  даде пример :“ как когато детето е добро мама и татко го награждават с изненади и любими лакомства“.  Каза,че трябва да сме добри и добре възпитани, да използваме думи като: „моля“,“благодаря“, „заповядай“,“извинявай“ и др.

В „чувствам се уплашен“ Тази приказка предизвика негативни чувства у детето. Каза, че не обича да я плашат и сигурно зайчето, него също го е страх от паяци, и от тъмното, като нея. Сподели своите страхове каза, че се страхува от змия,мечка,гущер , призраци, също като зайко и аз се страхувам да стоя сама в тъмното. Натъжи се за зайчето и поиска да му помогне да не се страхува….. съпреживя страховете на зайко. Каза също,че сърчицето му е мъничко, и ще изскочи от страх.

В заключение мога да кажа,че детето вникна в смисъла и съдържанието на приказките, прояви интерес да разгледа илюстрациите към тях и помоли за нов прочит някои друг ден.

След като разгледа картинките, дори успя да си извади и поука:

„ Че не всичко е такова,каквото изглежда“, до този извод детето стигна след како видя илюстрацията на която зайко е в леглото и и сянката на играчката му в тъмното приличаше на призрак.  Детето каза, че всяко чувство е временно, и не трябва да се плашим от никое от тях. В един момент може да се чувстваме тъжни и самотни, а в следващия щастливи и добри. Каза също, че едните чувства са негативни а другите положителни.





Гласувай:
1




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: desi91
Категория: Други
Прочетен: 5519
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031