Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2020 21:25 - Разсъждения във връзка с коронавируса
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 4853 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Споделям с вас някои мои разсъждения относно най - актуалната тема в последно време: COVID-19. Конкретните поводи за разсъжденията ми са една статия на Дойче веле и едно подвикване дочуто на улицата (и което може да се приеме като израз на подценяване на поредната глобална и според мен медийно напомпвана заплаха).

"Коронавирус: как Сърбия бе повалена от "най-смешния вирус в историята": махнах линка към материала, защото излиза прекалено дълъг. Който се интересува ще прочете. Накратко казано сърбите (включително някакъв техен доктор и президента им са се отнасяли с насмешка към короната, но после са въвели строги мерки, когато са видели, че работата е по - сериозна, отколкото са смятали). Към момента имат над 600 заразени и 11 починали.

Не бих твърдял, че вирусът е слаба ракия и че няма смисъл да се говори за него повече в сравнение с другите вируси (най - малкото защото е нещо ново, ненапълно познато и вършее стабилно в Италия и Испания, набира мощ в цял свят: не съм запознат със статистики за умиранията от други вируси, но явно трепе повече от тях, макар че няма място за сравнение с Черната смърт и т.н.). Може мнозина вече да сме преболедували без знаем дори.
Не казвам и че не трябва да се води борба срещу разпространението му. Нито твърдя, че мерките срещу него са...съвсем без смисъл (особено когато се касае за по - уязвими хора). Гледам да не го подценявам, макар че може и донякъде да го правя... Опитвам се да го приемам спойно и без гордост, макар да го виждам като по - слаб противник от мен и масата хора (мнозина от които биха проболедували без симпотми или с леки такива), който противник обаче трябва да се уважава. Прекалената самонадеяност е като хвърляне на ръкавица срещу Небето, но многото страхуване също не е за предпочитане. Вярата, че няма да те порази или че ако все пак го стори ще минеш леко смятам намалява риска от заразяване и/или от умиране.
Ще кажа, че ставащото в Сърбия не променя виждането ми, че някои го надценяват и че медиите му обръщат прекалено внимание (тоест, надценяват го) и че внушават излишен страх в населението. Разбирам да приказват и плашат толкова, ако ставаше дума за нещо много по - силно (но то тогава нямаше и да има нужда от толкова набиване в главите на разни съвети).
Виждам го като нещо горе-долу толкова опасно, колкото масата вируси, само дето е по - заразен и устойчив (мисля това е основното, което го отличава).
"До неделя в Сърбия бяха регистрирани 659 заразени и 11 починали."
Това, че Сърбия е спряла да гледа на вируса като на нещо смешно не означава, че е повалена (което твърдение също може да се приеме за "смешно"). Прекалено е рано да се правят изводи, че Сърбия (или която и да е друга държава, дори любимото плашило Италия) е повалена.
Има една приказка: ако ти е писано да се удавиш, няма да се обесиш. image

Матей, 9:29 - "Тогава Той се допря до очите им, и рече: Нека ви бъде според вярата ви."

Одеве като се прибирам и виждам на срещуположния тротоар (на доста добра дистанция image ) едно момче да върви нанякъде с една раница на гърба си и с маска на лицето (от по - хубавите). След секунди, младежът с раницата е останал зад гърба ми, когато чувам как друг, по - голям от него младеж да му подвиква: "Махни я тази маска бе, човек."
image

Ако трябва да разсъждаваме езотерично, смятам че има здрав смисъл дори в неща, което по принцип се приемат за безотговорно и помагащо на вируса поведение.
Визирам например вярванията "на мен няма да ми се случи", "на близките ми няма да се случи", "на огромната част от хората няма да им се случи или ще минат леко, ако въобще се заразят", "вирусът е слаб", "това е просто един от многото вируси", "скоро ще се справим с този вирус" и дори малоумното вярване, че такъв вирус въобще не съществува и това е една гигантска лъжа (до днес не знаех, че има чак толкова конспиративно настроени хора).
Коя от двете крайности е по - лоша? Твърдението (възприемано със страх), че вирусът настъпва с ярост невиждана в човешката история (ген. Мутафчийски) или виждането (придружено с вяра и спокойствие), че скоро разпространението му ще спре и ако не всички болни, то поне почти всички ще се излекуват.
Ако човек вярва, че мисълта е сила, че вярата на милиони е могъща сила, че мисълта оформя материята и нещата които виждаме първо възникват като мисли, би трябвало да вижда здрав смисъл дори в мисли и действия, изглеждащи на пръв поглед абсурдни.
Ако огромна част от населението искрено вярва, че вирусът е слаб, че скоро ще спре разпространението му, че болните ще се излекуват или ще го прекарат леко, няма как според мен тези вярвания да са без позитивно значение. Да, тези вярвания може да са свързани с несъблюдаването в една или друга степен на различни външни мерки, но дори и да се съглася, че донякъде те са израз на подценяване и безотговорност, не бих могъл да се съглася, че в тях няма здрав смисъл и че в тях няма полза в борбата срещу вируса (може би по - голяма, отколкото ползата от външните мерки, които макар и нужни удрят и ще продължават да удрят по икономиката, което би могло да доведе до още злини).
"Канара би се стопила от енергията, която се излъчва от човешките мозъци. Хората, ако знаят как, чрез концентрация на мисълта си могат да разтопят всички скърби и болести." (Петър Дънов).
Външните мерки дори и да не дават пълна гаранция за запазване на здравето и неразпространяването на заразата (например обикновените маски защитават до 60%) също имат отношение към фината защита и финото противодействие на заразата. Чрез тях човек може да вдъхва спокойствие на себе си и на околните, а спокойствието е полезно за усилването на имунитета, което пък е зле за вируса.
Ползването на различни външни средства за защита, стоенето във вкъщи почти по цял ден, може да бъдат определени като отговорно поведение (макар обездвижването и липсата на достатъчно слънчева светлина да не са особено добри приятели на здравето). Но не бих се съгласил, че ако някой върши съответните неща, то той задължително е напълно отговорен и напълно полезен по отношение на справянето с вируса. Понеже този човек би могъл да е някой, който много се страхува от заразата, който с изказванията си посажда страх и в душите на други хора, човек чието съзнание непрестанно рисува по - мрачни сценарии на развитие на ситуацията.
Склонен съм да вярвам, че е възможно да съществуват хора, които без да спазват някакви извънредни мерки за защита, по един фин начин са по - полезни в борбата с вируса, отколкото други, които малко или повече спазват извънредни мерки, но са обладани от страх и паника и с думи и мисли разпръскват тези ниски вибрации, спомагайки за това вирусът да става по - силен.



Гласувай:
3



1. zaw12929 - Вяра и надежда са важни и фактите не ...
31.03.2020 08:08
Вяра и надежда са важни и фактите не са за пренебрегване
ПОЗДРАВИ!
цитирай
2. hranislav - Борислав Русанов
31.03.2020 17:31
Б. Р. (31 март 2020 г., 15:21 ч.): "Това, което аз знам е, че нищо не става случайно. Който кармично трябва да се разболее, ще се разболее. Който трябва да оздравее - ще оздравее. А който трябва да си отиде от този свят, т. е. му е дошло времето... ще си отиде. А и всеки един от нас, който е дошъл на тази земя, по-рано или по-късно ще си отиде. А животът ще си продължи... и без нас. Това е един естествен процес. И аз имам възрастна майка, имам и две дъщери, едната от които е стюардеса, но... не се притеснявам за тях. Каквото има да става, с или без моите притеснения, то ще стане. Затова винаги казвам: ДА БЪДЕ БОЖИЯТА ВОЛЯ. А Тя е възможно най-добрата! Когато имаш такова упование, всичко е много по-лесно. Проблемът идва, когато го нямаш." (Фейсбук)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642182
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031