Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2019 12:43 - ОТВОРЕНО ПИСМО ДО РЪКОВОДСТВОТО НА НС И РЪКОВОДСТВАТА НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ
Автор: bosia Категория: Други   
Прочетен: 677 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ДО РЪКОВОДСТВОТО НА НС

ДО РЪКОВОДСТВОТО НА ПГ НА ГЕРБ

ДО РЪКОВОДСТВОТО НА ПГ НА БСП

ДО РЪКОВОДСТВОТО НА ПГ НА ДПС

ДО РЪКОВОДСТВОТО НА ПГ "АТАКА"

ДО РЪКОВОДСТВОТО НА ПГ НА ВМРО

ДО РЪКОВОДСТВОТО НА ПГ НА НФСБ

ДО РЪКОВОДСТВОТО НА ПГ НА "ВОЛЯ"

                                            С   И   Г   Н   А   Л
от Николай Ганчев Колев-Босия, София, ж.к . Борово, бл. 231, ап. 39, тел. 0893 644 195

Обръщам се към депутатите и ръководствата на парламентарните групи и ръководството на НС незабавно да образуват Временна комисия за проверка на похарчените над 2 млрд лв за т. нар. "Електронно правителство. Същевременно да се провери и ротърси сметка на изпълнителната власт с хакването на НАП.

Facebook Twitter Google + LinkedIn Svejo.netimage Цената на е-правителството в България: €1 млрд, в Естония: €25 млн В Естония интернет използват над 87% от населението, в България - под 60%                Share       Стане ли дума за електронно правителство вероятно в ума на всекиго изниква името на една държава – Естония. Малката балтийска страна е най-яркият пример за успешно и мащабно внедряването на е-услуги в държавната администрация. Любопитното е, че властите там стартират процеса по изграждането на е-правителство през 2001 г. и приключват за 10 месеца, а България приема своята „Стратегия за електронно правителство“ едва година по-късно – през 2002 г. и все още няма Електронно правителство.   Днес Естония може да се похвали с ефективно електронно управление, докато в България гражданите все още се борят с тежката бюрократична машина, в която хартията е основният елемент.    Финансовата равносметка обаче е далеч по-фрапираща. За изграждане на електронното си правителство Естония е похарчила около 50 млн. лв. (около 25 млн. евро), от които 70% са за хардуер. Използвани са почти изцяло безплатни софтуерни програми с отворен код.   България е изразходвала общо за е-управление около 2 млрд. лв. (средно по около 150 млн. лв. годишно национално и европейско финансиране), става ясно от анализа на Българска стопанска камара.    През 2017 г. в България:  
  • Администрацията събира от гражданите общо 5985 вида документи или удостоверения, за да предоставя услугите си;
  • 453 часа годишно са необходими на средностатистическия българин, за да се подготви и плати данъците си – 9 пъти повече, отколкото в Естония;
  • 23 дни са нужни за започване на бизнес в България;
  • 262 дни са необходими в България за включване към електроразпределителната мрежа – 3 пъти повече, отколкото в Естония;
  • 41 дни са необходими в България за получаване на оперативен лиценз – 2,5 пъти повече, отколкото в Естония;
  • 16% от времето си българските мениджъри отделят за справяне с бюрократични разпоредби – 2,4 пъти повече, отколкото в Естония;
  • Процедурите за изграждане на склад в България са почти два пъти повече от тези в Естония;
  • Половината българи никога не са поръчвали стоки или услуги през интернет;
  • За издаване на документи за самоличност от чужбина се чака 3 месеца (по време на заседание на МС, на 29 юни т.г., външният министър Е. Захариева информира, че електронната услуга за българи в чужбина, струвала на държавата 500 000 лева, е използвана едва от двама души от старта й преди година и половина, поради изискването за е-подпис, издаден в България);
  • Естония ни изпреварва по брутен национален доход на глава от населението, по износ на ИКТ услуги и износ на високотехнологични продукти, по разходи за НИРД като % от БВП и по брой изследователи на 1 млн. души, по раждаемост, заетост (вкл. младежка заетост) и т.н., и т.н.
През 2017 г. към естонското е-правителство функционират следните ключови системи:   
  • X-Road – единна информационна система на обмен на данни и информация (в реално време), както между държавните организации и служби, така и между държавата и гражданите. Системата включва над 1500 услуги с повече от 80 бази данни и обединява електронните ресурси на над 500 организации и институции (вкл. банки, застрахователни компании, ютилити компании, комуникационни компании и др.). 
  • ID card – лична карта с вграден чип, която може да се използва за криптиране на документи и за добавяне на електронен подпис.
  • Mobile ID – мобилна лична карта, предназначена за използване в електронна среда. С Mobile-ID хората имат достъп до информационните системи, използвайки своите мобилни телефони като лични карти.3. 
  • eSchool – Електронно училище, което свързва родители, студенти, учители и училищни администратори, като предава цялата училищна информация. Така се пестят много време и средства в образователния процес. Родителите имат достъп до точна информация в реално време за напредъка на детето си - те могат лесно да следят класовете, посещаемостта, домашните работи, а също и да участват в класни или училищни форуми. Освен това, eSchool осигурява ценни инструменти за студентите, както при кандидатстването, така и при тяхното обучение.
  • ePolice – Електронна полиция: Полицейските коли са оборудвани с компютър, достъп до Интернет и устройства, които изпращат информация от централния комуникационен център. Полицейските служители имат достъп до системата на полицията, в която информацията е свързана с X-Road, и това им осигурява възможност за бързина на реакциите при изпълнение на ангажиментите им. Заедно с това, на естонските граждани не се налага да носят шофьорска книжка, застрахователни и др. документи, тъй като се идентифицират само с личната си карта, а тя съдържа цялата необходима информация.
  • eVoting - Електронно гласуване по интернет: В парламентарните избори от март 2007 г. нататък повече от 90% от всички естонски избиратели са имали възможност да гласуват чрез Интернет с помощта на националната карта за самоличност
  • eBanking - Интернет банкиране, което позволява на клиентите на банките да завършат всички видове сделки с парите си дистанционно (от дома, офиса или от друго място).
  • eTax office - Данъчна служба: Системата идентифицира лицата с помощта на ID card, Mobile ID или eBanking. Така не е нужно потребителите многократно да въвеждат своите данни. Подаването на данъчна декларация онлайн отнема само няколко минути, защото Х-Road предоставя всички необходими информационни системи на разположение. Ако дадено лице има право на данъчно възстановяване, парите се прехвърлят в банковата му сметка в рамките на няколко дни.
  • eResidency – „Електронно пребиваващ гражданин“: Естония е първата държава, предлагаща правителствена електронна идентичност, която дава възможност на предприемачите по целия свят да създават и управляват независим от местоположението си бизнес.
Любопитно е също каква е степента на използване на интернет от гражданите в двете държави, доколкото това е един от жизнено необходимите ресурси за успешното внедряване на каквито и да е електронни услуги. От графиката по-долу става ясно, че в Естония интернет използват 87.2%, докато в България този дял е малко поднад60%.

18 юли 2019 г.                                  Николай Колев-Босия
София  




Гласувай:
2



1. kirk - Виждам, че обичате точните цифри, данни, сметки...
20.07.2019 20:41
Уважаеми г-н Колев, виждам, че обичате точните цифри, данни, сметки... Наскоро медиите оповестиха, че 20-годишният пловдивчанин е изтеглил ЕГН-тата на 5 216 168 души от НАП, но понеже в тях работят основно селяндури и простаци добавят отпред "само" вместо - "всички". Истината е малко по-различна - това са всички реални гласоподаватели - останалите са невръстни и "мъртви души" в списъците на ЦИК и Цецо-Ц.Ц.!!! Ето това трябва да се коментира с приоритет от будни интелектуалци и алармисти като Вас!!! Респект!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11776823
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930