Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2011 20:07 - ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Автор: bosia Категория: Други   
Прочетен: 4831 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 27.10.2011 20:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

 НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

 

 

 

О   Т   В   О   Р   Е   Н   О       П   И   С   М   О

 

От Николай Ганчев Колев-Босия, София, кв. Стрелбище, бл. 23 А, вх.Б, ап. 50

 

 

 

 

ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

 На 22.10.2011 г. в предаването „Хрътките”  пуснаха репортаж под името „Съседски войни”, в който се разказва за одисеята на пловдивският жител Иван Василев Балински, живеещ на улица „Копривщица” в кооперация заедно с вашият подчинен Росен Каменов-прокурор в Окръжна прокуратура-Пловдив.. Същият е стрелял по кварталните котки с въздушна пушка. Балински му е направил забележка, тъй като деянието е опасно, неморално и престъпно. Подчиненият ви Каменов е организирал саморазправа чрез съд за Балински, като е организирал четири лица начело с домоуправителя Веселин Христозов и Тодор Матаков да заведат жалба срещу него  за хулигански прояви. В съда е взето решение за виновност на Балински, въпреки, че срещу четирите мнения на прокурорските свидетели има 44 съседи на Балински в негова полза. От съда, заключен с белезници,  със служебна кола Балински е бил закаран директно в пловдивския „Център за психично здраве” , където срещу него са предприети противозаконни силови действия и насилствено са му вкарани медикаменти без да бъде освидетелстван и без да е бил картотекиран като психичноболен. Тези действия на подчинения ви прокурор, съдебният състав, съдебният експерт д-р Радка Топалова, д-р Инко Кехайов и управителя на центъра д-р Арнаудов представляват  грубо и престъпно нарушаване на конституцията, Наказателния кодекс и много други закони и нормативни документи.

 

ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

 

 

Властта, която имате не е само права. Вие имате и задължения. Но не виждам да ги изпълнявате. Дори не взехте отношение по този повод. Което означава, че вие бягате от задълженията си. Това противоречи на закона и морала. Вие явно толерирате подчинените си и им позволявате да превишават правата си редовно и изключително нагло и опасно. Спомнете си държанието на Роман Василев при задържането на Николай Цонев, 

Ето ви още един пример за бездушие, неизпълнение на задълженията и толериране на престъпници.

 

Сградите не падат сами

 

Пета година прокуратурата отказва да разследва инцидента на ул. "Алабин"

Росен Босев

Документ

Определение на Софийски апелативен съд

В София вторник, 19 септември 2006 г., беше прохладен и дъждовен ден. Сградата на "Алабин" номер 39 - втората отдясно след пресечката с "Леге", заедно с околните е паметник на културата. Построени са 1913-1914 г. Издържали са както земетресението от 1917 г. (най-силното за миналия век, а точно в този квартал трусът е бил най-мощен), така и бомбардировките 1943-1944 г.

Днес сградата на номер 39 я няма. Срути се малко след 18 часа през онзи дъждовен септемврийски вторник преди пет години. Под нея умряха две момичета - Петринка Христова (24 години) и Деница Ченишева (26 години). Те имаха нещастието да бъдат на неподходящото място в неподходящото време. Челната фасада на сградата на 39 буквално беше смазала сребристото им "Пежо 306", докато преминаваха по "Алабин".

По-малко от половин час след инцидента на място дойде половината тогавашен състав на Министерския съвет, прокурорски, полицейски и пожарникарски началници и сегашният вицепремиер и вътрешен министър, тогава зам.-кмет по сигурността, Цветан Цветанов. Вкупом тогава властта показа готовност и воля справедливостта да възтържествува, а проблемът "опасни сгради" да бъде решен веднъж завинаги.

В края на миналия месец Софийският апелативен съд окончателно реши, че разследването на казуса не е водено обективно, не са установени всички факти и обстоятелства и че Софийската градска прокуратура (СГП) е решила да прекрати работата по случая в противоречие със закона. От определението на съда (качваме ги на capital.bg) става ясно, че обвинението е подходило изключително повърхностно и че дори за период от три години по делото не е било свършено абсолютно нищо.

Куха ангажираност

За пет години разследване по делото са се сменили общо трима прокурори. Първо казусът е поет от Чавдар Ангелов - бивш следовател, който въпреки скромния опит като обвинител ръководството на държавното обвинение му възлага работа по ключови дела - за пране на пари, организирана престъпност, поръчкови убийства. Без успех.

Чавдар Ангелов работи по делото по-малко от две години (срокът за разследване според закона е двумесечен). През 2007 г. майките на загиналите момичета казаха публично, че по делото не се работи качествено. Малко след това Ангелов беше сменен с прокурор Георги Кузманов. Той също не работи дълго време по казуса и така през 2009 г. делото е поето от прокурор Първолета Никова. Тя също няма опит - преди това е работила в районното обвинение в гр. Средец и изведнъж е била "дръпната" в най-елитната прокуратура в България.

Този магистратски пинг-понг е повече от показателен за лицемерието на властта. Когато сградата се срути, сред високите гости, дошли на мястото на инцидента, беше и апелативният прокурор на София Вичо Вичев. Постъпка, която показва ангажираност към случая и осъзнаване, че делото е от обществено значение. В тази посока беше и нарочната пресконференция, която градският прокурор на София Николай Кокинов даде след инцидента.

Тази демонстрация обаче се оказа куха. В същинската си работа по казуса прокуратурата е повече от непоследователна. Ръководството на държавното обвинение е допуснало по делото да има постоянно текучество на прокурори, което със сигурност не ползва качеството на разследването (най-малкото отнема време за всеки от тях да се запознае със събраната информация и да се ориентира). Освен това част от тези прокурори (конкретно Чавдар Ангелов и Първолета Никова) не са известни с професионалните си успехи. Липсата на капацитет ясно се вижда и от работата им по делото "Алабин".

Ясно е, че нищо не е ясно
В края на миналия юни Първолета Никова прекратява разследването с мотива, че от събраните доказателства не се съдържат данни за извършено престъпление и че сградата е паднала сама, защото е била в окаяно състояние и лошо построена. Или казано на лош прокурорски -  причината за инцидента са "генетично заложени конструктивни недостатъци". Пак да кажем - тази сграда е издържала земетресение с магнитуд от 5.3 по Рихтер и бомбардировките на целия квартал.

Действително по делото има експертиза, според която причините за срутването на сградата са "комплексни", но само една от общо седемте посочени причини може да се определи като "генетично заложена".


От мотивите в постановлението на Първолета Никова става ясно, че за четири години работа по казуса държавното обвинение не е успяло да установи каква точно е причината за инцидента. Близо месец преди сградата на "Алабин" да се срути, собственикът й - "Хрисома" ООД (където съдружници са съпрузите Мая и Георги Кирчеви) възлагат на фирма да извърши ремонт с избиване на стени, сваляне на мазилка и дограма. Пак тогава собствениците застраховат сградата за 1 млн. и 300 хил. лв.

Някои от работниците твърдят, че не са използвани къртачни машини, други казват, че е точно обратното - използвали са канго и дори в часовете преди постройката да рухне, са срязали някои от носещите колони. След инцидента пред сградата е открит камион, в който са били натоварени строителни отпадъци, среди които имало и нарязана греда, което частично подкрепя твърденията, че е имало намеса върху носещата конструкция на постройката.

Двойка по разследване

След като делото е прекратено от СГП, наследниците на двете момичета се обръщат към съда с искане той да отмени прокурорския акт. Съдът е категоричен на две инстанции, че разследването трябва да продължи. Констатациите на магистратите от Софийския градски съд и Софийския апелативен съд показват слабостите на досъдебното производство: "Прокурорът от СГП не само не е проявил активност при събиране на доказателства за всестранното изясняване на обективната истина по делото, но превратно е преценил едни от тях, а други изобщо не е обсъдил."

Така например става ясно, че след изготвянето на експертизата през март 2007 г. следват "цели три години, през които не са извършвани почти никакви процесуално-следствени действия".

Може би най-бруталният пропуск е, че разследващите въобще не са си направили труда да проверят дали собствениците на сградата са поискали разрешение от Националния институт по паметниците на културата, за да извършват ремонтни дейности, както ги е задължавал законът.

С ирония съдът коментира доводът на прокуратурата, че не е могла да установи
хората, които са построили сградата, за да им потърси наказателна отговорност: "Като се има предвид, че същата е довършена преди около 100 години - през 1914 г., едва ли някое от тези лица е живо, за да му бъде търсена наказателна отговорност."


От решението на съда разбираме още, че разследващите не са разпитали ключови свидетели - жена, която е живяла в сградата и многократно е подавала сигнали за състоянието й, както и строителен инженер, който е заснел кооперацията буквално часове преди тя да се срути.

Съдът коментира и факта, че останките от сградата са разчистени преждевременно - буквално ден след инцидента.  Това затруднява изключително много експертите. Почистването е станало без разрешението на прокуратурата и след заповед на тогавашния зам.-кмет по сигурността  Цветан Цветанов: "От заключението на техническата експертиза се установява, че това разчистване е било прибързано и не е било необходимо." Съдът определя преждевременното почистване като непрофесионализъм и безотговорност. При всички положения разследващите са могли да тушират този пропуск, като разпитат работниците, които са разчиствали останките - нещо, което обаче не е направено.

Друго заключение е, че е необходима нова експертиза, защото изготвената по делото не дава отговор на ключови въпроси. В интерес на истината няколко месеца преди разследването да бъде прекратено, зам.-главният прокурор Валери Първанов каза публично, че отказал обвинението да плати 100 хил. лв. за нова  експертиза по делото, защото нямало предварително яснота в каква посока ще е заключението. Теза, която не се нуждае от коментар.

Днес, пет години след инцидента, делото се намира отново в прокуратурата. От един месец то чака прокурор Никова да се върне от отпуска. Ще почака още няколко седмици - до края на съдебната ваканция. А ние можем да дочакаме друго. Според последното преброяване в София има 306 опасни сгради.

 

 

Какво ще кажете за това?

 

А какво ще кажете за убийството на прокурора Николай Колев, което се влачи вече почти 10 години и което бе санкционирано от Страсбург?

 

Мога да ви изредя хиляди подобни случаи на некомпетентност, корупция, бездушие, некадърност и какво ли не.

 

 

ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

 

 

Случаят Иван Балински и Росен Каменов е емблематичен. Той показва всички язви на прокуратурата у нас, включително и вашето престъпно бездействие и поощряване на престъпността. От този случай могат да се извадят най малко три извода.

  1. Вие приемате като законно отнемането на свободата на невинен човек. Приемате за нормално, че всеки гражданин на страната може да бъде вкаран в психиатрията и там да бъде малтретиран, принудително фиксиран и обработван с незнайни медикаменти без да бъде освидетелстван, просто по препоръка на самозабравил се прокурор. Приемате, че агресията трябва да бъде санкционирана по този начин. Тогава защо не санкционирате по същия начин премиера Борисов, Цветан Цветанов, Румен Петков, Мая Манолова, Волев Сидеров, Павел Шопов, Корнелия Нинова, Цецка Цачева, Роман Василев, Руско Карагогов, Сергей Станишев, Мартин Димитров, Яне Янев, Алексей Петров Трактора, Жоро Главата, Никола Филчев и още стотици и хиляди политици, магистрати и мутри?
  2. В същото време стрелбата по бездомни котки, което е общоопасно, свръхагресивно и престъпно вие не смятате за достатъчно основание за принудително установяване в психиатрия на прокурор Каменов. Това не е ли раздвоение на личността ви? Може би и вие трябва да бъдете поставен там, за да правите компания на предшественика ви. Вашето двойнствено отношение към престъпването на Наказателния кодекс и към правата и свободите на българските граждани ви прави опасен за живота и здравето на българското общество и на всеки индивид поотделно. Изглежда вие още живеете във времето, когато дядо ви беше на власт.
  3. Този случай не е започнал вчера, а преди повече от година. Вашето бездействие доведе до това тежко престъпление срещу личността, което е заплаха за всички български граждани. Затова няма да мине номера, че ще разследвате случая и ще вземете отношение. Имахте повече от година да направите това.

 

Затова единственото нещо, което можете да направите е да си подадете незабавно оставката и да се оттеглите от поста, който не заслужавате поради некадърност, липса на морал и безотговорност.

Този пост е за деен, професионално подготвен юрист с високи морални качества и чувство за отговорност. Той трябва да се бори непрекъснато за установяване на справедливост, защото държава се прави не с корупция и управляваща олигархия, а с ежедневна, ежеминутна борба с престъпността и борба за правата и човешките свободи на индивида.

Предаването "Хрътките" от 22.10.2011г. можете да гледате на сайта на предаването: 
http://www.btv.bg/action/predavania/hratkite/. Материалът, за който съм писал се намира в интервала 23:10-34:00 мин. от епизода "Хрътките: Съседски войни".


 
Гласувай:
11
01. lyubomircholakov - Уви! И при комунизма, и при демок...
27.10.2011 20:25
Уви! И при комунизма, и при демократурата никога не ще имаш повод да си обуеш чорапите!
цитирай
2. apostapostoloff - Чак в понеделник ще ви отговори, защото
27.10.2011 20:34
през двата почивни дни ще обмисля отговора си.
цитирай
3. alhimik1 - Наистина, тойзи главен прокурор си жонглира с факти и параграфчета само и само да ни покаже колко е деликатен...и как е трудно да се разследват наглеци
27.10.2011 20:40
които, впрочем, би трябвало да бъдат слуги на народа хех
Адаш и колега, поздравявам те за гражданската позиция, дано и главния... хм, прокурор, намери за уместно поне да отговори официално на фактологическия ти и ясно аргументиран протест срещу беззаконието и безхаберието на властимеющите, някои от които просто са се самозабравили...
Боже, пази България!
Док
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 9384625
Постинги: 3672
Коментари: 9703
Гласове: 6666
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930