Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2018 20:33 - Възходът на технологиите
Автор: mt46 Категория: Технологии   
Прочетен: 2156 Коментари: 4 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Технологичните вълни - разрушение и възход
  • Визия за България /
  • 03. Технологичните вълни - разрушение и възход
  •  
15/04/2018 image Източник: https://www.cointreat.com

Числата управляват света.
Питагор

Можем да гадаем какво точно е имал предвид Питагор, но безспорно тази кратка сентенция е признание за интелектуалната сила на математиката. Най-абстрактната от всички науки от древността до ден днешен влияе неотразимо на всяка човешка дейност. Математическата логика, модели и алгоритми са гръбнакът на съвременните технологии. Но технологиите въоръжиха математиката с мощни изчислителни и аналитични средства и все повече развитието й, както и това на другите науки, не може да бъде отделено от развитието на технологиите. Математикът и философ Бертран Ръсел сполучливо отбелязва, че без Питагорейците (древните математици) дори теолозите навярно нямаше толкова усилено да търсят логически доказателства за съществуването на Бога и безсмъртието.

Математиката, като най-прости отброявания, първоначално използвайки пръстите на ръката, а след това чертите върху камъни и кости, е възникнала и се е развила в периода 30 000 – 20 000 години преди Христа, а прочутата Питагорова теорема е изведена около 600-та година преди Христа. Но биологичният род Homo (човек) се формира в пет вида преди 2 милиона години, а единственият оцелял вид Homo Sapiens – преди 150 хиляди години. Науката досега не е открила причините, отключили когнитивната революция в нашия мозък, но е установила, че тя започва преди 70 хиляди години. Следващите революции, променили коренно света, са земеделската – преди 12 хиляди години, научната – стартирала преди 500 години, първата промишлена и втората земеделска революции – преди 250 години, и информационната революция (като част от научната) – само преди по-малко от 50 години.

Дискусиите за факторите, определящи човешкия прогрес и бъдеще, не затихват. Теолози, учени, писатели, политици, предприемачи и представители на всички професии и култури активно участват в търсенето на истината. Широко употребявани и сякаш ясни за всички понятия като просперитет, прогрес, щастие, също са подложени на преосмисляне. Така и трябва и да бъде. Времената и гледните точки се променят. Настоящето изложение няма за цел да анализира основните конкуриращи се тези на съвременните мислители. Тук акцентираме само на тази от тях, която ще ни позволи да разбираме по-добре и да прогнозираме по-точно съвременното социално-икономическо развитие. Тезата е, че зад всеки дълъг (над 50 години) период на подем в човешкия прогрес стои дълъг период на подем в иновациите и технологиите. Последните 200 години история са ярка демонстрация, че страните, които своевременно приемат иновациите и последователно прилагат новите технологии, са като правило в челото на развитието и на социалния прогрес. Технологичните вълни идват във все по-големи пакети, много по-чести, по-бързи, по-мощни, с разрушителната сила на цунами, разчиствайки пътя на радикално нови продукти, индустрии, бизнес модели и което е много важно – на нови обществени отношения. Технологичното експоненциално развитие вече е незаобиколим и решаващ политически фактор за настоящето и бъдещето на всяка страна и на света.

image

Ще се спрем накратко на основните понятия: иновация, технология, технологична революция. Разграничаването и разбирането на процеса на тяхното възникване, съзряване и затихване има голямо практическо значение за формирането на икономически и политически стратегии и решения. Ще очертаем в едри щрихи генезиса и потенциала на основните технологии, които формират очакванията ни за бъдещето.

3.1.  Иновации

Иновацията е новата религия,
която обединява лявото и дясното в политиката.

Грегъри Дейнс, Университет на Кеймбрийдж

През 1925 г. Николай Кондратиев поставя началото на теорията на дългите икономически цикли. Те имат характера на вълна с фази на възникване, разширяване, повратна точка, стагнация и рецесия. Редица видни икономисти след него анализират факторите, последствията, видовете и фазите на циклите.

Вълните на Кондратиев са в основата на теорията на иновациите, развита от Джоузеф Шумпетер през 30-те години на миналия век. Според нея пакет от иновации, със силата на креативно разрушаване, предизвиква технологични революции, които създават нови водещи промишлени и търговски сектори и протичат в 50-60-годишни макроикономически цикли.

image Вълните на Кондратиев в теорията на иновациите на Шумпетер. Източник: The Economist, 20 Feb 1999

Моторът на тази непрекъсната сила на творческо унищожение е технологичната промяна. Ключовите носители на първата индустриална революция (1770-1850 г.) са водната механична сила, памукът, текстилът и желязото. Втората вълна е създадена от технологията на парния двигател, железопътния транспорт и стоманата. Третата – от електрификацията, двигателя с вътрешно горене и химикалите. Четвъртата - от електронизацията, автоматизираните процеси, авиацията и нефтопродуктите. Последната (1970-2020 г.) - от софтуера, дигиталните мрежи и новите информационни и комуникационни технологии. Всяка една от дългите вълни се отличава с продължителен период на социална модернизация и нарастваща икономическа производителност.

image

Шумпетер идентифицира иновациите като критично измерение на икономическата промяна. Той пледира, че пазарната мощ, произхождаща от иновациите, може да осигури по-добри резултати от невидимата ръка на пазара и ценовата конкуренция. Технологичните иновации често създават временни монополи, позволяващи за кратък период необичайни печалби, но бързо намират конкуренция и конкурентни продукти.

image Източник: Garthner

Клейтън Христенсен въвежда и анализира термина разрушителна иновация (disruptive innovation) през 1995 г. като иновация, която създава нов пазар и нова стойност и евентуално разрушава съществуващ пазар и стойност, измествайки пазарни лидери и продукти. Тя не само отнема пазара на старите продукти, но често прави безполезна цялата инфраструктура за производството им. Компаниите, които не разбират процеса и не могат да се приспособят навреме, изчезват, но израстват нови. Закриват се работни места с установени професионални умения, но се откриват нови места с изисквания за нови умения.

Пример на мощна разрушителна иновация от края на миналия век са мобилните телефони, които изместват напълно фиксираните кабелни линии. През последните месеци сме свидетели на възникването на друга иновация с голяма разрушителна сила – автономните коли, които ще изместят колите с водачи.

Както Шумпетер удачно е отбелязал, една нормална здравословна икономика не е тази в равновесие, а тази, която постоянно се разрушава от технологични иновации. Компаниите, които уловят зараждането и следват вълновите цикли, просперират, но истинските технологични лидери са създателите на вълните. Останалите, в най-добрия случай, са талантливи имитатори и платежоспособни потребители на новите продукти.

Графиката на Джефри Мур по-долу показва цикъла на живот на иновациите. В стандартното камбанообразно разпределение на oдобрението от пазара се открива „пропаст”- недостиг на доверие, непосредствено след фазата на възникване на иновацията. Тя погълва част от иновациите в ранен етап, но други, които успяват да прескочат „пропастта”, получават бурна пазарна подкрепа.

image Източник: Geoffrey Moore’s Technology Adoption Lifecycle

Иновациите често са затворени в компанията, която ги развива и прилага. Но все повече се налага отвореният модел на иновационно развитие, в който създадените приложения на иновацията извън компанията дават много по-бърз пазарен тласък на новите продукти.

image Източник: https://www.slideshare.net 3.2. Технологии и технологични революции

В античната философия Аристотел определя технологията като правене на нещата от човека, който имитира природата. Занаятчийското знание е само една част от човешкото знание. Подобно разбиране за технологията доминира и през Средновековието.

Франсис Бейкън (1561-1626), широко известен с фразата „Знанието е сила“, акцентира на връзката между експерименталното изучаване на природата и техническите проекти.

image Източник: Харвард бизнес ревю 2016

Бързото развитие на технологията през 19 и 20 век дава тласък и на осмислянето на нейната същност. Американската асоциация за научен напредък определя технологията като мощна сила в развитието на цивилизацията. В днешния свят технологията е сложнa социалнa система, което включва не само научни изследвания, дизайн и умения, но и финанси, производство, управление, труд, маркетинг и поддръжка.

imageВ най-широк смисъл, технологията разширява способностите ни да променяме света. Но резултатите от промяната на света често са сложни и непредсказуеми. Те могат да включват неочаквани ползи, неочаквани разходи и неочаквани рискове, всеки от които може да рефлектира в различни социални групи по различен начин и в различно време.

Свръхцикълът на Гарднър демонстрира как се развива във времето възприятието на технологиите от пазара, който е манипулиран от върхове на свръхочаквания и от падения на свръхразочарования на потребителите, докато намери равновесие в платото на реалната потребност.

image Източник: www.gartner.comimage Източник: allaboutlean.com/industry-4-0/

Технологичната революция е сравнително кратък период от време, когато една доминираща технология (или набор от технологии) се заменя с друга доминираща технология (или набор от технологии). Новата технологична революция трябва да увеличи съществено производителността и ефективността на труда. Тя включва не само материални промени, но и промени в управлението, обучението, социалните взаимодействия, финансирането, методите за изследване и т.н. Технологичната революция пренаписва материалните условия на човешкото съществуване, а също така прекроява културата, обществото и дори човешката природа.

Концепцията за технологичната революция се основава на идеята, че технологичният прогрес не е линеен, а вълнообразен. Технологичната революция може да бъде в един сектор или да предизвика универсални радикални промени в повече сектори.

Технологиите, според Американската асоциация за научен напредък, силно повлияват хода на историята и природата на човешкото общество и продължават да го правят. Големите революции в селскостопанските технологии вероятно са имали по-решаващо влияние върху начина, по който живеят хората, отколкото политическите революции. Промените в санитарната и превантивната медицина са допринесли за експлозията на броя на населението (а и за неговия контрол). Микропроцесорът променя радикално начина, по който хората пишат, изчисляват, банкират, оперират, извършват изследвания и комуникират помежду си. Технологията в голяма степен е отговорна за мащабни промени, като засилената урбанизация на обществото и драматично нарастващата икономическа взаимозависимост на страните по света. В исторически план някои теоретици вярват, че технологичните промени предизвикват социална промяна, докато други вярват, че социалните промени водят до технологични промени. Ясно е обаче, че поради мрежата от връзки между технологичните и другите социални системи много влияния действат и в двете посоки.

image

Редица индикатори сочат, че днес сме в началото на нов 40-50-годишен период на подем в развитието, задвижван от голяма иновационна вълна, която все повече прилича на цунами. Не може да не забележим - как учени, мислители и предприемачи от цял свят настойчиво ни предупреждават: достигнали сме до уникални научно-технически знания и умения, държим в ръцете си „магическа пръчка“, навлизаме в „територията на Бога“, решенията как да приложим технологиите ще определят съдбата ни необратимо – ще ни издигнат скокообразно от предисторията в истинската история на човешката цивилизация или ще ни изтрият завинаги от лицето на Земята.

Един от тези визионери, астрофизикът Мартин Рейс, наскоро пише: „Нашата Земя е съществувала в продължение на четиридесет и пет милиона столетия и навярно (ако не бяха хората) ще съществува още шейсет милиона столетия, докато Слънцето умре като звезда. Но този век може да бъде определящ момент. Това е първото събитие в историята на нашата планета, когато един вид има в ръцете си бъдещето на Земята заради овластяването ни с бързо развиващи се технологии. Ние, хората, имаме правото да се чувстваме уникално значими като първият известен вид със силата (и отговорността) да формира своето бъдеще - и може би бъдещето на разума в Космоса. Три нови технологии ще бъдат от решаващо значение през 21 век: напреднали биотехнологии, изкуствен интелект (в т.ч. роботите) и способността да изследваме Космоса. Всички те се развиват толкова бързо, че не можем да предскажем с увереност какво ни очаква дори до края на настоящия век: трябва да запазим умовете си отворени към трансформиращите постижения, които сега могат да изглеждат научна фантастика.“

Нека разгледаме жалоните в историята на основните съвременни технологии, трендовете и тяхното вероятно влияние върху прогреса в следващите няколко десетилетия , т.е. отвъд ограничения хоризонт на днешните ни представи.

3.3. Информационни и комуникационни технологии

Когато безжичната връзка е перфектно приложена, цялата земя ще се превърне в огромен мозък, което всъщност означава, че всички неща ще са като частица от истинско и ритмично цяло. Ние ще можем незабавно да комуникираме, независимо от разстоянието. Не само това, но и по телевизията и телефонията ще се видим и ще се чуем един друг, сякаш сме изправени лице в лице, независимо от разстоянието на хиляди километри; а инструментите, чрез които ще можем да направим това, ще бъдат невероятно прости в сравнение с настоящия ни телефон. Човек ще може да носи един в джоба на жилетката си.“

Никола Тесла, 1926

/.../


https://bgvision.bg/tehnologichnite-vulni-razrushenie-i-vuzhod

ПП: Текстът е доста обемист...
Мисля, че е възможно технологиите да убият човечеството...




Гласувай:
15



1. kvg55 - mt46,
23.04.2018 21:50
Възходът на технологиите все още не е последван от възход на човека. Ред е на социалните революции. Съзнанието на човека трябва да се доближи до нивото на технологиите.
цитирай
2. merlin68 - Възходът на технологиите все още не ...
24.04.2018 17:15
kvg55 написа:
Възходът на технологиите все още не е последван от възход на човека. Ред е на социалните революции. Съзнанието на човека трябва да се доближи до нивото на технологиите.


Няма ни най-малък знак, че това ще се случи.
Технологиите са хубаво нещо, но използването им за доминиране и извличане на печалби ги прави безполезни и дори много опасни за човечеството като цяло.
цитирай
3. mt46 - Може би най-трудно се променя съзнанието...
24.04.2018 20:31
kvg55 написа:
Възходът на технологиите все още не е последван от възход на човека. Ред е на социалните революции. Съзнанието на човека трябва да се доближи до нивото на технологиите.

цитирай
4. mt46 - Да... Всяко нещо е за сметка на друго нещо...
24.04.2018 20:33
merlin68 написа:
kvg55 написа:
Възходът на технологиите все още не е последван от възход на човека. Ред е на социалните революции. Съзнанието на човека трябва да се доближи до нивото на технологиите.


Няма ни най-малък знак, че това ще се случи.
Технологиите са хубаво нещо, но използването им за доминиране и извличане на печалби ги прави безполезни и дори много опасни за човечеството като цяло.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19162895
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148920
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031