Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2012 03:31 - Теорията за Интелигентният Дизайн не е религия !
Автор: rockbul Категория: Технологии   
Прочетен: 4692 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 19.11.2012 03:42


    През 19 век когато Дарвин е бил жив учените смятали, че основата на живота, клетката е някакво просто кълбо от протоплазма, като малко парче желе, което не е трудно да бъде обяснено. Клетката обаче въобще не е проста тя има много сложен молекулярен апарат и неща, който са много устойчиви към обяснение от страна на дарвиновата теория.
   Повечето хора нямат никаква идея от това колко малки и сложни са клетките! Типична неврона човешка клетка е 10 пъти по- малка от върха на игла и в тази отделна клетка има 3 милиона части ДНК, от които се съставят хромозомите и тези три милиона части сформират молекулярните машини в клетката, буквални машини, които правят клетката да работи. Един органел е изключително сложен, но хората са направени от трилион, трилиони клетки и тези трилиони клетки трябва да си паснат по правилният начин и да си свършат своята собствена работа.
      Всяка една от тези биохимични машини е шедьовър на инжинеринга нано- технологията и са съществени за функции на толкова важни неща като зрението, фотосинтезата и процесът на преобразуване на енергия в клетката.
       Една от тези машини е молекулярното камшиче/ бактериален флагелум/, най- ефикасната машина във Вселената. Камшичето се върти със 100 000 оборота в минута и може да спре за миг и да продължи въртенето си в обратна посока. Има някои опашни белтъци които действат като перки, когато камшичето се върти те избутват водата и така карат бактериалната машина да върви напред. Моторът използва фолиева киселина отвън на вътре към клетката  за да даде сила за завъртането. Бактерийното камшиче има две предавки, които се охлаждат от водата, протеинова моторна сила, има статор има ротор, има  U обарезен начин на свързване има кормило, има витло, като цяло има 24 различни протеинови части, които са нужни за да се постои моторчето на камшичето, част от тях са конструктивни протеини, специализирани механизми, които сглобяват отделните компоненти на  камшичето.

         След това откритие биолозите се опитват да разберат как машина с такъв отличен дизайн, може да се е появила постепенно без никакъв външен план по биологичният път, начертан от дарвиновата теория. Дарвин казва, че всяка част от всеки жив организъм е еволюирала чрез естествен подбор. Сляп процес, които разчита на произволни промени в клетката. Дарвин вярва, че ако има достатъчно време, тези произволни вариации ще трансформират и най- простите клетки в многообразнят живот, който населява нашата  планета. Да ама …не !

Несъкратимата сложност е формулирана от професора по биохимия Майк Бихий и обяснява молекулните му машини, в основата си това казва, че имате мултикомпонентна  част в някой органел, част или система в клетката, всяко от които са нужни за функцията и, но ако премахнете само една част губите функцията на тази система.

         Нескъкратимата сложност може да бъде илюстрирана с пример капан за мишки.

         Капанът е съставен от 5 основни части,приспособление за затваряне, което държи уловката, силна струна, чукче, държач, които осигурява това чукчето да е на мястото си и платформа върху която е разположена цялата система. Ако, която и да е от тези части липсва или е дефектна, механизмът не би работил всички компоненти от тази, несъкратимо сложна система трябва да присъства в едно и също време за да може машината да си свърши работата, а именно хващането на мишки.

         Концепцията за несъкратимата сложност също се отнася и за биологичните машини, включително и бактерийното камшиче. Въпреки че има около 40 различни протеинови части, които са нужни за тази машина да работи и ако някоя от тези части липсва тогава получавате не само, камшиче което не работи, защото липсва някоя част, но то дори и не се построява в самата клетка. Не може да съберете нещо такова заедно постепенно, защото имат нужда от голям брой части, които да работят заедно в едно и също време, в друг случай те въобще няма да работят!

Дарвин е осъзнавал, че ако някой някога открие биологична структура, която не може да бъде получена, чрез малки стъпки за дълъг период от време  то тогава неговата теория ще бъде не валидна. И това, което Майкъл Бихий и други са открили е съществуването на биологични машини, които не могат да бъдат обяснени посредством дарвиновите процеси . Дарвиновите грешни предсказания всъщност изобличават грешността на неговата теория.

Съществуването на сложни биологични машини повдига очевидният въпрос. Ако естественият подбор не са причината за тяхната конструкция, то тогава кое е било. Д-р Стивън Майер от университета Кеймбридж ни казва, че най- ефикасната сиситема за пренос на информацията във вселената е молекулата на ДНК и нейният език на живота. Откритието на свойствата за съдържане на информация в ДНК и РНК е фундаментално предизвикателство  към всички материалистични теории за произхода на живота.
     Неодарвинизмът и свързаните към него теории за химичната еволюция и тем подобни, няма да бъдат способни да оцелеят в ерата на биологичната информация и биологията на 21 век.
       Заключенията на Майер са базирани  върху разбирането на молекулата  на ДНК и генетичните инструкции, които са заключени в ядрата на живите клетки

    През 1923г. когато Лусинад Крийк изяснява структурата на ДНК-то, той открива че ДНК-то  е носител на генетични информация под формата на четири  индивидуални кода това е така да се каже, че ДНК функционира като софтуерна  програма много по-сложна от колкото някой някога е създавал.

    Една биологична система за да работи и функционира има нужда от генетична информация за да построи протеините и протеиновите машини, които помагат на клетката да извършва предназначените за нея функции.

    Тази информация е складирана в точно подреждане на 4 вещества, учените ги означават с буквите; А, Т, Ц и Г. Последователности от тези вещества предоставят, инструкциите нужни за сглобяване на сложна протеинова молекула, която в крайна сметка, създава сложни структури като очи, крака, крила, сърца и т.н. Този код е наречен езикът на живота и е най- гъсто опакованата, сложно и обстойно събрана информация в позната Вселената. Генетикът, Майкъл Тенсли е изчислил, че количеството биологична информация нужно, за да се построят всичките протеини във всичките видове организми и всеки организъм съществувал някога на плантета Земя, може да бъде събрана в чаена лъжичка и пак да имаме свободно място за информацията от всяка книга написана някога. Колкото повече научавах за ДНК-то, толкова повече разбирах важността на това, което Стивън Майер е нарекъл  най-фундаменталният въпрос, пред който се изправя биологията днес.

Откъде е дошла информацията на ДНК-то?

И как е възникнала, на първо място.

Много хора са се опитвали да обяснят произхода на информацията отнасяйки се към законите на физиката и химията или отнасяйки се към химичните свойства на конструкционните части на ДНК-то, но това е като да кажеш, че можеш да обясниш информацията в таз сутришното заглавие на Ню Йорк Таймс, отнасяйки се съм физиката и химията на процеса на оцветяването на хартията от мастилото. Има химично обяснение, на това защо мастилото оцветява хартията, но това не обяснява как се е организирало мастилото за да предаде съобщение, което може да  бъде разбрано от хора знаещи английски. Информацията изисква материална  среда, но тя надхвърля материалната среда. Обяснение за произхода на генетичните инструкции, нужни за да се появи първият живот е Светия Грал на биологията на 21 век.

Теории предполагащи че тази информация, е възникнала чрез естествен подбор действайки върху неживи молекули или самоорганизиращата се сила на молекулите в праисторическият океан,  се провалят непрекъснато. Дори и времето, и пълната случайност, предизвикват неправдоподобен биологичен сценарии. Те също не успяват да дадат логичен модел за произхода на инструкциите в ДНК-то .Базирайки се върху уеднаквяване и повтарящи се действия, което е базата на всички научни доводи за миналото, има само една позната причина за произхода на информацията и тази причина е интелектът. Било то дали гледате надпис  с йероглифи, пасаж от текст в някоя книга или компютърен софтуер. Ако имате информация и я проследите назад към нейният източник, вие стигате до интелект. Точно за това ако откриете информация, написана върху гръбнака на молекулата на ДНК, на клетката най-рационалният извод, базиран на нашият повтарящ се опит е, че някакъв вид интелект е изиграл някаква роля в произхода на тази информация.

 Изводът от това научно доказателство се свързва с логиката на Майер. Ако ние отриваме информация във всяка жива клетка и всяко живо същество това не може ли да бъде подписът на създател. Понякога просто трябва да махнем слепотата си да идем над нашите лични убеждения и да си кажем хей чакай малко аз ще изследвам доказателствата на науката, където и да ме доведат и това ме води до една много неудобно заключение, че има създател, че щом доказателствата сочат в тази посока това е пътя,по който ще тръгна. Според масовата медия теорията за интелигентен дизайн е идея, базирана на вяра и казвайки това те искат да го отхвърлят като нещо, което няма никакво потвърждение в науката, но медията е отказала фундаментален проблем те бъркат доказателствата за теорията с импликациите на теорията. Теорията за интелигентният Дизайн може да има импликации, които подкрепят различни атеистически схващания, но теорията не е базирана върху атеистични вярвания а върху откритието на цифров код в клетката, биологичните машини , финната настройка на законите на химията и физиката и стандартни начини на научно осмисляне за миналото на живота на земята.

 Едно от най-интересните неща, които съм научавал някога, след като поех на това пътешествие за научни доказателства е , че не нужно да правиш интелектуално самоубийство за да стигнеш до заключението, че има интелигентен творец, защото днес науката ни сочи по-директно и по-силно към създател, отколкото когато и да е било друг път в историята на света.

 

 





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rockbul
Категория: Забавление
Прочетен: 1028506
Постинги: 249
Коментари: 563
Гласове: 1362
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031