Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2012 08:16 - Епифизната жлеза: вътрешно око
Автор: savremennik Категория: Технологии   
Прочетен: 14259 Коментари: 9 Гласове:
50


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В продължение на хилядолетия епифизната жлеза е била приемана като връзката на човешкото тяло с по-дълбоки сфери на мисълта, или като прозорец към други измерения. Докато това разбиране е отмирало постепенно с течение на времето, науката е започнала да съсредоточава усилията си към проумяването на тайните функции на “скритото око”.

image


В юношеските ми години, разговорите с баща ми обхващаха както наблюдаемото от науката, така и паранормалното. Една от най-вълнуващите теми, за които си спомням, беше феноменът на близки до смъртта преживявания, в които пациенти съобщават за временни излизания извън тялото си по време на клинична смърт. Баща ми подчертаваше как през годините на следване медицина е разбрал, че освен физическите очи не съществуват органи, позволяващи на човек да наблюдава сцени извън тялото си.

Двадесет години по-късно, когато се оказах в коридорите на същия университет, професор по анатомия ми разкри един мистериозен факт, който баща ми бе пропуснал да спомене в нашите дискусии. Той говореше за една тайна, закътана в мрежа от клетки – толкова малка, но при все това способна да контролира жизненоважни метаболични процеси. Това беше скритото око.

Третото око

Представете си зрителен орган, способен да прониква в пространства отвъд нашия физически свят. Кое е странното създание, притежаващо такива необикновени способности? Човекът. Епифизната жлеза – миниатюрно съкровище, закътано в центъра на мозъка – е способна не само да долавя външната светлина по подобие на очите ни, но и нейната структура наподобява първично око.

Епифизната жлеза изпълнява куп важни телесни функции, като тези на половото развитие, метаболизма и производството на мелатонин. Но учените са открили и характеристики на епифизната жлеза, за които няма просто обяснение. Поради уникалната структура на този орган, учените са стигнали до извода, че той трябва да е изпълнявал някога функции, които са сега латентни. Съвременната медицина е открила, че тази скрита дълбоко в центъра на мозъка жлеза, съдържа фоторецепторни клетки. При все това, според преобладаващото мнение тези характеристики са свързани единствено с латентни способности от по-ранна епоха в нашата еволюция.

Според еволюционното разбиране на науката за епифизната жлеза, този орган е съществувал някога като неорганизирана материя от нервни фибри, намираща се на повърхността на черепа. Тя се е специализирала в улавяне промените на светлината, предоставяйки на ‘притежателя’ си повече възможности за бягство в случай на нападение от хищник. Този възглед разглежда епифизната жлеза като изпълняваща функции, подобни на тези на очите, като единствената разлика е необичайното твърдение, че с времето тя е потънала навътре в черепа.

Неотдавнашна хипотеза, предложена от д-р Дейвид Клайн (David Klein), завеждащ Невроендокринология в Националния институт по детско здравеопазване и човешко развитие (National Institute of Child Health and Human Development), предполага, че първичните ретини са изпълнявали двойна функция: на улавяне на образа и на производството на мелатонин. Той смята, че с течение на времето при бозайниците последната функция е била поета от епифизната жлеза, като еманципирал се орган, но за дегенерирането на нейната ретина, вследствие производството на мелатонин, продължава да липсва ясно обяснение.

Въпреки че в наши дни епифизната жлеза е призната като орган за отделяне на ендогени, за нея се знае още, че има важна фото чувствителна способност – един научно признат телесен процес.

Изненадващото е, че ако двете очи са премахнати и анатомичният път от фронталната зона на тази жлеза е изложен на светлина, този орган може да реагира на дразнения подобно на очите. Този факт кара някои изследователи да се замислят дали епифизната жлеза не е нещо повече от атрофирало око. Ами ако много от все още неразгаданите процеси на мозъка се извършват в това малко конично пространство?

Прозорец към една повишена осъзнатост

Според д-р Серджо Фелипе де Оливейра (Sergio Felipe de Oliveira), доктор на науките от медицинската школа към Университета на Сао Паоло и директор на клиника „Епифизно съзнание” (Pineal Mind Clinic), засилване дейността на епифизата е тясно свързано с психическото състояние, като това при видения или медитация например.

Още повече, освен многобройните ендогенни функции на епифизната жлеза (като контрола на хипоталамуса и на биологичните ритми, и защитата от свободни радикали), тя отговаря и за отделянето на N,N-диметилтриптамин (DMT), познат на някои като „молекулата на душата”. Отделянето на тази молекула се счита за един от най-силните известни на човечеството халюциногенни невротрансмитери. То се засилва при сън, при определени медитативни състояния, по време на близки до смъртта преживявания, както и при приемането на халюциногенни растения.

Скептиците поставят под въпрос обосноваността на тези предполагаеми епизоди на повишена осъзнатост в други измерения, като вместо това предпочитат да вярват, че подобни преживявания са само химически предизвикани явления, ограничаващи се до мозъка. Но за тях е трудно да предоставят разумно обяснение за връзката между отделянето на DMT (и следващото го формиране на образи в епифизата) и преживяванията по време на близки до смъртта ситуации.

Такова се предоставя от д-р Рик Щрасман (Rick Strassman), извършил изчерпателни проучвания върху ефекта на DMT върху хората. Проучвания от този тип започват да гледат на епифизата като на нещо повече от атрофирало око със сведени до произвеждането на хормони функции. Те я разглеждат като вроден прозорец към други пространства.

Този възглед за епифизната жлеза не е нов. Във ведическите традиции тя се споменава като шестата чакра на Айна. В хиндуизма е известна като „Прозорецът на Брахма”. Древните китайци я наричат „Небесното око”, а даоистите – „Дворецът Ниуан”. Според Декарт тя е „Домът на душата”.

Дали няма да се окаже, че този скрит в центъра на мозъка мъничък конус притежава потенциала за проникване в измерения, за които науката е просто неспособна да разбере?

Превод Цвета Петкова

http://www.epochtimes-bg.com/2008-03/2008-09-05_17_d.htm



Гласувай:
52



1. ivesa - Не е дошло времето науката да обясни всички функции на епифизата,
30.09.2012 11:44
засега се правят само проучвания,събират се важни сведения,пишат се книги.Сетих се,че и аз имам в личната си библиотека една книга,превод от немски език,казва се:"Отварянето на третото око".Поздравления за постинга!:)
цитирай
2. savremennik - засега се правят само проучвания, ...
30.09.2012 11:54
ivesa написа:
засега се правят само проучвания,събират се важни сведения,пишат се книги.Сетих се,че и аз имам в личната си библиотека една книга,превод от немски език,казва се:"Отварянето на третото око".Поздравления за постинга!:)


В езотеричните източници има много информация за третото око , ето малка част от нея като допълнение към научната :
Тук в тази чакра са концентрирани идеализмът и въображението.Този център управлява начина, по който се представяме на света. Съсредоточаването върху “третото око”, премахва ограниченията. Тази чакра разтваря нашето его и обусловеностите, нашите лоши навици, расистките ни идеи и всичките ни погрешни идентификации.
цитирай
3. diadokolio - Много полезно!
30.09.2012 18:17
Добра да е вечерта Ви,
Благодаря Ви, за насочващата тема, към личното ни усъвършенстване!
Винаги търся практичността и ползата, за да се усети щастието от съществуването ми сред щастливи хора.
Много е интересна връзката на тази жлеза с черния ни дроб и елемента дърво.
То е пряко свързано със стрес, страх и горчиво, като част от 5-те елемента и безимените ни пръсти.
Обичам ровенето в древните книги, разполагам с време и закътан двор, който е далеко от всякакви шумове.
Опитайте ползата от информационния пост, поне за час.
Подредете няколко камъка, като при сядането Ви, тазът ви да е от 7 до 15см. по- ниско от коленете, но да сте с лице на изток. Свийте двата юмрука и го допрете един в друг, отворете и допрете възглавничките на безимените Ви пръсти, другите са свити, затворете очи и насочете мисълта към виждане със затворени очи, невероятни са картините и отговорите, които ще получавате.
Нищо не е мое, само събирам парчета от мозайката- "Мудри", "Петте елемента", "Чакри", "Ин- Дзин" и Питагоровата школа.
Защо ми е било това, ще откриете в постовете ми, но черният ми дроб е възстановен. Само храненето, билките и течностите са недостатъчни, за да се възстанови вътрешната хармония, нужна е и мисълта ни, която е енергия и трябва да се разходи в тялото ни.
Опитвайте и търсете собствен прочит на древните текстове.
Приятна вечер!
С Уважение, дядо Кольо.
цитирай
4. ivesa - Навярно това вярване е дало основание за прочистването на шеста чакра...
30.09.2012 18:27
да се използва звездна медитация,привеждане в съзвучие с безкрайната дълбочина и ширина на вселената.
цитирай
5. savremennik - За diadokolio - поздравления за казаното с един клип http://vbox7.com/play:f5e03f7e
30.09.2012 18:45
diadokolio написа:
Добра да е вечерта Ви,
Благодаря Ви, за насочващата тема, към личното ни усъвършенстване!
Винаги търся практичността и ползата, за да се усети щастието от съществуването ми сред щастливи хора.
Много е интересна връзката на тази жлеза с черния ни дроб и елемента дърво.
То е пряко свързано със стрес, страх и горчиво, като част от 5-те елемента и безимените ни пръсти.
Обичам ровенето в древните книги, разполагам с време и закътан двор, който е далеко от всякакви шумове.
Опитайте ползата от информационния пост, поне за час.
Подредете няколко камъка, като при сядането Ви, тазът ви да е от 7 до 15см. по- ниско от коленете, но да сте с лице на изток. Свийте двата юмрука и го допрете един в друг, отворете и допрете възглавничките на безимените Ви пръсти, другите са свити, затворете очи и насочете мисълта към виждане със затворени очи, невероятни са картините и отговорите, които ще получавате.
Нищо не е мое, само събирам парчета от мозайката- "Мудри", "Петте елемента", "Чакри", "Ин- Дзин" и Питагоровата школа.
Защо ми е било това, ще откриете в постовете ми, но черният ми дроб е възстановен. Само храненето, билките и течностите са недостатъчни, за да се възстанови вътрешната хармония, нужна е и мисълта ни, която е енергия и трябва да се разходи в тялото ни.
Опитвайте и търсете собствен прочит на древните текстове.
Приятна вечер!
С Уважение, дядо Кольо.

цитирай
6. savremennik - да се използва звездна медитация, ...
30.09.2012 18:46
ivesa написа:
да се използва звездна медитация,привеждане в съзвучие с безкрайната дълбочина и ширина на вселената.

Без съмнение :) Занимаващите се активация на чакрите знаят важното значение на всяка от тях .
цитирай
7. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Съвременник!
30.09.2012 23:19
"Поради уникалната структура на този орган, учените са стигнали до извода, че той трябва да е изпълнявал някога функции, които са сега латентни..."

Несъмнено. Както и много други органи в човешкия организъм. Ние просто трябва да си спомним. Или поне да се опитаме да събудим паметта.

Благодаря ти за споделеното. Беше интересно да прочета. Поздрави и успешна седмица!:)
цитирай
8. boil456 - хубаво е да се види и този филм
01.10.2012 02:13
Благодаря за постинга.
За всички би било интересно (допускам) да гледат този DMT: The Spirit Molecule,
Аз го намерих в Netflix, за съжаление не мога да предложа друго място , но се надявам търсещите да намерят филма , някъде из нета. Става въпрос за експеримент проведен в една болница в САЩ, за това как ДМТ отваря едни други врати за други измерения.
Поздрави :)
цитирай
9. cvar4o - Здравейте
24.10.2016 09:14
Здравейте нов съм във форума отскоро правя упражнения за отваряне на третото око.
Започнаха да изникват доста въпроси на които никъде не намирам отговор . Моля
ако има някой с отворено трето око който желае да ми пише на скайпа който е cvar4o
не тук защото по често си влизам в скайпа отколкото в многото форуми .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: savremennik
Категория: Технологии
Прочетен: 2928520
Постинги: 316
Коментари: 1907
Гласове: 15632
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Лао Дзъ - Дао Дъ Дзин
2. spiralata.net
3. blogspot.com
4. Galatceq
5. Kikowsky
6. Девет истини за биополето
7. Човешко енергийно поле
8. Тайните на йогите за здравословно хранене
9. ДИШАНЕТО НА ЙОГИТЕ
10. ПАМЕТТА НА ВОДАТА
11. Учените в шок: Смъртта не е това, което е !
12. Между живота и смъртта
13. Телевизията - масова хипноза и контрол
14. Медитация - науката проглежда за невидимото
15. Изчезнали континенти : Лемурия
16. Астрология
17. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Сензацията на хилядолетието /част 1/
18. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Каменните огледала /част 2/
19. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Скривалищата на Атлантида /част 3/
20. ПИРАМИДИТЕ В ТИБЕТ - Световната система от ПИРАМИДИ /част 4/
21. ЗАГАДКАТА НА ЖЕЛЯЗНАТА КОЛОНА В ДЕЛХИ
22. БЕРМУДСКИЯТ ТРИЪГЪЛНИК
23. АНАТОМИЯ НА ЕНЕРГИЙНОТО ТЯЛО
24. АУРАТА НА ДЪРВЕТАТА
25. АУРА ИЛИ ПОСЛЕОБРАЗ?
26. Местоположение и карти на Атлантида
27. Dr. Royal Raymond Rife Д-р Роял Реймънд Райф
28. Тема с продължение - д-р Роял Райф
29. ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ НА ВЪЗПРИЯТИЕТО... КОГАТО ЧОВЕК НАПУСКА ТЯЛОТО СИ Интервю с Лори Монро Емил Кацаров
30. Енергообмен