Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2020 19:08 - Рискуваме ли да видим ескалираща инфлация?
Автор: frb1984 Категория: Политика   
Прочетен: 1236 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.09.2020 19:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image


Преди да се присъедини към Ричмънд Фед, Том Баркин е бил старши партньор и главен финансов директор в McKinsey & Company .

„ Прекарах професионалния си живот, помагайки на фирмите да вземат решения свързани с наемане на персонал, обезщетения и ценообразуване. Така че се надявам да допринеса с различна перспектива към FOMC.(...)
Моите колеги в комисията са едни от най-талантливите макроикономисти, банкери, академици и финансови регулатори в страната. Но като единствен член на комисията, идващ от реалният бизнес, аз подхождам по различен начин.

Част от реч на Том Баркин - президент и главен изпълнителен директор на Ричмънд Фед.

 

И макар със сигурност да е възможно инфлацията да ескалира в близко бъдеще, трябва да кажа, че съм по-малко притеснен от тази възможност.

През 2008 г. Фед започна да плаща лихва върху резервите. Тази промяна означава, че по-големият баланс няма инфлационното въздействие, което може да има в миналото. Вместо това, мислете за това като просто за намаляване на падежа на непогасения държавен дълг, тъй като Фед издава краткосрочен дълг в замяна на дългосрочен дълг. Това е съвсем различно от „печатането на пари“. И нашите проучвания показват, че банките затягат стандартите, така че има малко доказателства, че увеличаването на резервите подхранва експлозия в заемите.

От фискална страна процентът на спестявания през второто тримесечие беше 26 процента и все още 18 процента през юли (срещу 8 процента преди кризата), което предполага, че фискалните стимули все още не създават непреодолимо предлагане. А скорошният опит в международен план ни научи, че способността ни да поемем допълнителен дълг може да е по-висока, отколкото сме предполагали преди.

Последната глобална рецесия беше придружена по подобен начин от опасения от инфлация от фискални и неконвенционални парични стимули. Вместо това видяхме ниска и стабилна инфлация тук, в Европа и в Япония. Какво може да обясни това?

В днешната среда на стабилни инфлационни очаквания виждам умерена инфлация, водена предимно от пазарната мощ и прозрачността на цените. По-голямата прозрачност на цените, улеснена от интернет, може да е повишила еластичността на потребителските цени и по този начин да намали реакцията на инфлацията към натиска върху ресурсите. В същото време глобалнатаa конкуренция, е накарал продавачите да се колебаят да повишат цените.

И все пак, ако тези сили се разсеят (да речем чрез деглобализация или антитръст) или ако инфлацията започне да нараства въпреки тези сили, Фед е доказал, че разполага с инструменти за борба с нея. Може да сме ограничени в понижаването на нивата под нулата, но не се сблъскваме със същото ограничение, когато става въпрос за повишаване на процентите, за да отговорим на инфлацията, ако тя се появи.

 


 



Тагове:   пари,   инфлация,   Фед,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: frb1984
Категория: Политика
Прочетен: 42374
Постинги: 14
Коментари: 35
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031