Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2020 15:07 - Протест, cancel култура и един физичен закон
Автор: locke Категория: Политика   
Прочетен: 1209 Коментари: 3 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

От седмици наблюдавам как протестът по улиците на България става все по-нетолерантен. Всеки, който не подкрепя исканията на протестиращите, автоматично се превръща във враг, като бива отречено неговото право на мнение, на несъгласие, ако щете – и на съществуване. Нападките започват директно в личен план от най-обикновеното „К‘ъв си ти, бе!?!“ до епитети, които не смея да изредя, защото само споменаването им ще доведе до блокирането ми във всеки нормален сайт или електронна медия. А и няма нужда да ги споменавам; едва ли някой, ползващ Интернет, е останал незапознат с поне един подобен случай. Жената, набедена, че е прословутата „баба с бастуна“ от Орлов мост, може най-добре да ви разкаже каква точно словесна помия е в състояние да бъде излята от тези чисти души, поддържащи и участващи в протеста.

Като изключим обаче липсата на елементарно възпитание и противоречието на подобно поведение на всякакви морални, етични и културни норми, страшното на въпросния тип поведение не е в наличието на директни нападки и обиди, а в наличието САМО на директни нападки и обиди. Дебатът с несъгласните започва и свършва в личен план (то пък един „дебат“)! Най-„висшата“ форма на аргументация, чута от устата на протестиращите е: „Ние го правим заради вас!“, което е не по-малко обидно, защото имплицитно казва, че НИЕ сме тъпи и не усещаме/осъзнаваме/разбираме колко сме зле и добре, че са ТЕ – умно-красивите да го осъзнаят и едва ли не да се „жертват“ заради нашето благо/бъдеще/благополучие. Заявяването на тази саможертва не търпи критика или оспорване, то решава дебатът веднъж и завинаги в пола на протестиращите. А оспорващите са атакувани, остракирани, блокирани в социалните мрежи, заплашвани с физическа саморазправа… Cancel култура в класическия й вариант! И с класическите й ефекти – страх от изказ на мнение, особено ако е несъгласие с протестиращите, страх от противодействие, отказ от съпротива. Именно заради ефектите на cancel културата жителите на столицата не смеят вече десет дни да си я отвоюват от протеста, който се изроди в блокада, а сетне и в катун (за последното определение се извинявам на ромите, защото много техни катуни са по-тихи, а и по-чисти от „Орлово гнездо“).

Имам познати, които подкрепят протеста, къде с думи, къде с участие в пешите вечерни разходки до „Орлово гнездо“; имам и познати, които са твърдо против всичко или част от случващото се през последния месец. Разликата между двете групи е, че с малки изключения, повечето неподкрепящи протеста вече се страхуват да изкажат гласно позицията си извън компанията на свои съмишленици. Едва малцина, смея да ги определя като тежки непукисти, дръзват да влизат в дебат и са съгласни дори на публична демонстрация на личната си позиция – например да се включат в контрапротест. Смея да твърдя, че това бе и целта на водачите на протеста – налагайки cancel културата като метод за разправа с инакомислещите, да ликвидират съпротивата в зародиш. Успяха. Уплашиха достатъчно дори институциите, дори кмета на София, която, вместо да прати фадромите срещу блокадите, взе да им се моли във ФБ да се държат културно. Притесниха дори ръководството на МВР и СДВР. Няма даже да коментирам какъв медиен комфорт си осигуриха! В крайна сметка, когато идеите ти не струват, поне методите ти да са работещи…

Защо пиша това есе именно днес ли? Отговорът е елементарен – днес cancel културата стигна своя апотеоз. Ако Бабикян, Хаджигенов и Минеков не ме изненадват и грам с упражняването на орален и псевдоморален тормоз над опонентите си, то от Христо Иванов не го очаквах. Не и във формата, в която приложи cancel културата днес, блокирайки всички, задали въпрос под обясненията му във ФБ защо си говори с Ламбовски за Маджо, защо го е страх разговорът им да се стриймва  на живо и му шътка, защо бяга встрани, когато усеща, че Ламбовски е така добре почерпен, че и от „Шъъът!“ не вдява и е на път да развали конспирацията. Всъщност корсарят от Росенец не само блокира задаващите му неудобни въпроси, но и тези, които го попитаха, защо блокира първата група питащи. И не само ги блокира, а и изтри всички следи от питанията и бонус питанията. „Либерали, сър!“, както се казва във вица…

Тук е мястото за лирическо отклонение. А то е свързано с третия закон на Нютон (онзи за действието и равното нему по сила и обратно по посока противодействие). През последната седмица се появиха групи в социалните медии, които са убежища (safe place, както им викат в САЩ) за противници на протеста, където тези хора спокойно и без страх от ответен удар да споделят мнението си за протеста, било то с думи, било то със снимки, клипове и прочее. През уикенда действията на тези групи също ескалираха до елементи на cancel културата, като през тях започна онлайн атака срещу водачите на протеста и свързаните с него лица. Най-яркият пример е повечето от сто негативни отзива за страницата на президента през вчерашния ден, довело до временно спиране на приемането на отзиви „с цел почистване“.

Третият закон на Нютон няма да се задейства обаче както се случва обикновено – антипротестърите да ескалират до същата психо и речева динамика на протестърите. Не че е невъзможно по принцип, но емпирично е установено, че cancel културата е синдром, наблюдаван най-често в двата края на политическия спектър, а не в неговия център. И най-вече - в лявата част на този въпросен спектър. Крайнолеви или крайнодесни са протестърите, това не е моя работа да определя, но мога да ви кажа, че действията на Христо Иванов са симптоматични за българските демократи през последните 30 години – то не бяха кинжали, мравки, агнешки главички (на по-младите препоръчвам да проверят в Гугъл произхода на това словосъчетание), пеликани, люспи и т.н. Добре, че българският език е богат и има думи за всички минали, сегашни и бъдещи разцепления на демократите. Защото няма нищо по-демократично от това да остракираш несъгласните с теб довчерашни съратници, нали?!? Днес корсарят от Росенец даде старт на следващият такъв „демократичен“ процес, блокирайки профилите и изтривайки коментарите на десетки привърженици на ДаБГ, както и на стотици потенциални избиратели, които просто искаха да разберат какво, как и защо се е случило вчера на „Орлово гнездо“, докато Христо Иванов си правеше предпремиерски снимки за спомен с Ламбовски. Остатъчната контраенергия, възникваща съгласно третия закон на Нютон, ще удари вътре в силите на протеста, остракиращите ще станат остракирани, обиждащите – обидени, нападащите – нападани. Неслучайно силите на ДаБГ и на Мая Манолова влязоха в конфликт на „Орлово гнездо“ в нощта срещу неделя – контраенергията трябва все някъде да се излее! Нищо чудно утре дори най-върлите привърженици на самия Бойкикев да почнат да се делят на такива, „участвали в първото плажуване на Росенец“, и такива, „яли сладолед при последната визита у Доган“.

Либерали, сър!!!




Гласувай:
1



1. morskipesni - Ето затова ще си останете в кенефа на Европа.
10.08.2020 15:12
Двама заедно-чета. Третият-винаги предател. И Тиквите ще ви яхат както и когато си щат, съвсем заслужено...
цитирай
2. born - Морските дрисни се изсипаха обилно ...
10.08.2020 19:52
Морските дрисни се изсипаха обилно над смисленото в постинга, показвайки перфектно миризливия либерализъм на кенефните си откровения. От това по-добро потвърждение на тезата ти - здраве му кажи !
цитирай
3. morskipesni - Забравих- ето, сега допълвам.
11.08.2020 12:57
Предателят винаги е и страхливец. Делете се безкрай на "за" и "против".. хайде, делете се бре! Още! В заключение- Хан Кубрат ви е казал повече, отколкото Нютон. Надявам се, че дори смрадливото човече Борн (коментара по-горе) схвана колко малко "либерализъм" има в мненията ми...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1110750
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив