Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2020 14:22 - Румен Радев припомни, че от България Русия е получила своята писменост
Автор: radostinalassa Категория: Политика   
Прочетен: 1146 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 




Президентът Румен Радев поздрави за днешния Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост учителите, децата, учените, духовниците, творците.
Това е нашият неповторим, светъл български празник, това е преди всичко празник на духа, той ни обединява с непреходната сила на българската култура и просвещение, той ни кара да се чувстваме горди с нашия цивилизационен принос към световното културно богатство, духовното развитие на всички славянски народи, каза пред журналисти президентът. Днес ние се чувстваме сродени и трябва да чувстваме такива – с нашата азбука, с нашия език, с общата ни историческа и културна памет, изтъкна държавният глава.

Помолен за коментар по повод изложбата в руския културен институт във връзка с ролята на светите братя, държавният глава напомни, че е направил своя коментар миналата година от трибуната на Икономическия форум в Петербург, като тогава Радев е посочил, че от България Русия е получила своята писменост, а от българските земи в Русия е дошло християнството и старобългарският църковнославянски език.

“Мисля, че трябва да се обръщаме повече към учените, към такива световноизвестни фактори като руският академик Дмитрий Лихачов, който казва, че на България дължим своята духовност, своето духовно начало, началото на руската литература. От България ние получихме, както самият той казва, и устно, и писмено църковнославянския език и този висш слой на литературата и духовната полоса”, заяви президентът, като подчерта, че с това е казано всичко.

Изложба на Руския културен център в София представя Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука и създатели на църковнославянския език. Експозицията е на Московски държавен обединен музей-резерват. Представена е икона на равноапостол Кирил от 17 век. Под нея се посочва, че св. Кирил, по прозвище Философ (827-869) и неговият брат Методий Моравски са местни жители на гръцкия град Солун и са реформатори на славянската азбука и създатели на църковнославянския език и първи разпространители на грамотност и просвещението в Русия.

Това представяне възмути много общественици и учени.

Преди три години президентът на Русия Владимир Путин заяви в Скопие, че писмеността им идва от македонските земи.


В навечерието на 9 септември 2019 г. пък в Руския културно-информационен център бе открита изложба по повод 75-годишнината от “освобождението на Източна Европа от нацизма”, в която бе изтъкнат приносът за това на СССР.

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави за днешния празник всички наши сънародници зад граница и им благодари за това, че мащабно са се включили в инициативата й “Голи са без книги всички народи”. Тя съобщи, че до този момент са получени стотици видеоклипове с български стихотворения, песни, части от книги, като най-малкият участник е на три години. Искам да ги поздравя и да им кажа, че в тези трудни времена езикът отново беше този, който ни направи близки, каза вицепрезидентът. Тя поздрави и творците, които правят българската култура, и им пожела кураж, като изтъкна, че институциите са в техен дълг и посочи, че като граждани трябва да им помогнем през следващите месеци, за да оцелее българска култура.

По случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.

 

Източник: dir.bg




Гласувай:
5



1. krumbelosvet - В Русия има мощна "пета колона"
24.05.2020 14:33
Особено е мощна тая "пета колона" в медиите и изобщо в КУЛТУРАТА. Дмитррий Лихачов все повече остава ИЗКЛЮЧЕНИЕ. Разраства се и българофобия, която всъщност е насочена срещу Русия, защото САМО В БЪЛГАРИЯ русофобията никога не е вземала връх сред народа, въпреки натиска на управляващи русофоби.
цитирай
2. radostinalassa - Така е, продуцират бедност и...
24.05.2020 14:37
си купуват интелигенцията да им служи. Но това става с народните пари.
цитирай
3. morskipesni - Има неоспорими ДОКАЗАТЕЛСТВА,
24.05.2020 17:30
че СЕГАШНИЯТ вид на славянската Азбуката е СИЛНО ПОВЛИЯН от руските книжовници в Херсон, което оценява и св. Кирил. нанасяйки , който го смелои добре кека си продължи сам и да не се отказва, ако първоначалните му догми се окажат разбити..
цитирай
4. radostinalassa - Когато папата пратил Константин в Херсонес, за да..
24.05.2020 18:12
прибере мощите на даден светия, същият пише в житието си, че видял Всеясветната грамота и бил удивен. Всеясветна грамота - това са над 140 букви и знаци с образно звачение, които са били съкратени чудовищно , за да се пороби белия сой от еверите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13145273
Постинги: 11561
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години