Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2020 16:42 - САМО С ИСКАНЕ НА ОСТАВКА НЕ СЕ ПРОМЕНЯ МОДЕЛА
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1266 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 БЕЗ ОБЩА ПРИЕМЛИВА СТРАТЕГИЯ НЕ СЕ ПРОМЕНЯ МОДЕЛА

Някой непрекъснато си мисли, че с необмислени протести могат да се променят нещата. Затова още от първият ден след извънредното положение завикаха "Оставка! Оставка!"
Е, и?
Нещо да се е променило за последните над 31 години?
Сегашният модел на държавно управление е фундаментално грешен. Да се реформира е дълбоко погрешно и твърде глупаво. 
Можеш ли да построиш небостъргач на фундамента на четириетажна панелка?
Оставките не променят нищо, защото системата е съгласна да сменя марионетките, но да запазва себе си такава, каквато  е.
Следователно трябва да се удари и разруши финдамента, на който е стъпила системата.
За тази цел е необходимо да се създаде нова стратегия за промяна на модела. Това, обаче, не е по силите и желанието на сегашните ОПГ, наречени "Политически партии". За тази цел трябва да се впрегне опитът и интелектът на цялото общество, включително и на българските граждани, живеещи извън територията на България. Това може да стане само по един начин.
Той се нарича "ПОСТОЯННО ДЕЙСТВАЩА КРЪГЛА МАСА" 
На тази кръгла маса ще се поставят всички проблеми-регионални и национални и ще се потърсят и предложат приемливи и качествени решения, които ще представляват, всъщност новата стратегия за развитие и промяна на дтраната ни.
Всичко това налага впоследствие промяна на базови грешки в Конституцията, която да промени сегашните практики и форми на взимане на решения. 
Поставял съм тези въпроси на всички досегашни президенти у нас, включително и на сегашния, но от там има пълно мълчание, което показва, че назначените президенти са просто част от сегашната система.
Държавното управление трябва да се подчини на няколко базови принципа, без които не може да се изгради нова подредена и просперираща държава. Идиотско е с регионални и дори районни проблеми да се създава централизарана власт, която да се занимава с тях. За тази цел трябва да се ДЕЦЕНТРАЛИЗИРА властта. Работа на държавната власт е единствено да осигури националната сигурност и външните работи. Останалото да се остави на регионите и да се следи дали качествено и в срок се изпълняват местните и регионални програми.
Друг изключително важен принцип е да се изгради нова административна система, която да довърши бързо и качествено създаването на действащо електронно правителство и да предприеме драстично съкращаване на чиновническия апарат. Така ще се спестят огромни пари от бюджета, ще се ограничи силно личната власт на чиновниците и ще се ускори работата на българските граждани с прекалено и дори безумно увеличената администрация. У нас сега тя е почти 800 хиляди служители!!!, докато в една почти 18 млн Нидерландия е 28 хил.
И третото нещо, което трябва да се направи е пълна промяна на Съдебната система. Знаете ли колко прокурори има в Германия?
Не знаете. А те са около 400!!!
У нас са 1800!!!
Само това трябва да ви покаже къде се намираме.
И ако поискаме да знаем къде искаме да стигнем просто трябва да анализираме изходната и крайната точка, за да изградим стратегия за пътя, който трябва да изминем и посоката  в която трябва да тръгнем.
Другото е от Лукавия!        
  



Гласувай:
3



1. missana - Съгласен съм с теб, Кольо!
14.05.2020 16:56
Кръглата маса е наложителна и до нея трябва да има свободен достъп. За жалост средностатистическият българин е прецакан отвсякъде, та свитки му излизат пред очите. Въпросните протести с искане за оставка са дирижирано дело на комунягите. То и без това положението в страната е страховито, но ако те по някакъв начин се докопат до властта, дори думата катастрофално ще бледнее.
цитирай
2. didojor - Ако не ядат бой, да не казвам и ... яка и манафска еВан...
14.05.2020 17:18
"недосегаемите" наглеци няма да допуснат кръгла маса.
Спомняш ли си по-ранене мой коментар:

"didojor - Николай, доматите и...
28.04 15:33
тези "преписки", макар от твое име като Им "прекрасно" известен, не улавят декиш. Не им пука!... Само с тоягите, не с доматите, наборе...."
После може и кръгла маса, въпреки че имаме поука и от този /неуспешен/ модел. Колкото и късно да е...
цитирай
3. kolevdobri - Една от любимите ми теми.
15.06.2020 08:50
Шегичка - нека масата да не се казва "кръгла", защото после преврата срещу Живков имахме такава "кръгла" маса и нищо съществено не излезе. Бащите, майките, дядовците и бабите на активните борци, предоставиха на своите синове, дъщери, внуци и внучки, ключовете на бъдещото общество. Нека да се казва "търкалезна" маса. По-македонско ми звучи.
А иначе, за администрацията си прав. Но не са 800 хил., а 94 хил. Справка в НСИ. /800 хиляди са всички служители, които получават заплата от обществените фондове, включително учители, военни, полицаи и т.н.
Сега времето е хубаво - НЕ МОЖЕ ЛИ ТАЗИ "ТЪРКАЛЕЗНА МАСА" ДА Я ПРАВИМ НЯКЪДЕ НА ПЛОЩАДА?

Благодаря за повдигнатата тема. Плюс от мен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11741922
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031