Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2020 18:09 - НАЙ-ХУБАВИТЕ КЪТЧЕТА ОТ ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ – ЗАГРАБЕНИ С ИЗМАМА https://svobodnoslovo.eu/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 263 Коментари: 0 Гласове:
1



НАЙ-ХУБАВИТЕ КЪТЧЕТА ОТ ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ – ЗАГРАБЕНИ С ИЗМАМА

16.01.2020 admin

  image  

Едни от най-прекрасните кътчета в България по крайбрежието на юг от Царево са били придобити като собственост с престъпни действия, разкрива разследване на Биволъ. Земите се намират предимно на територията на ПП “Странджа” – крайбрежните зони на Варвара, Ахтопол, Синеморец, Резово и се притежават от лица и фирми, свързани пряко или косвено с депутата от ДПС Йордан Цонев и Министъра на инвестиционното проектиране /в сянка/ – прословутия арх. Калин Тихолова. Някои от парцелите се притежват лично от тях, или техни близки роднини. Престъпленията за обсебване на тези прекрасни земи, в двойно защитена територия, са ставали преди около 10 г., поради което са изтекли давностните срокове за обвинителни актове и присъди, твърдят от българската прокуратура.

Разкритата от Биволъ схема обаче недвусмислено дава обяснения за генезиса на дългогодишните опити на корумпираната властова върхушка, свързана с ДПС и БСП да извади крайбрежните земи на парк Странджа от защитен статут, или да закрие целия парк. Това обяснява и ОУП-а на община Царево, който е изработен от работен екип, ръководен неизменно от същия Калин Тихолов. Скандалният ОУП беше обжалван в съд от неправителствени организации, като вреден за природата и статута на природния парк. След дълги години на дела, магистратите и сегашното правителство постигнаха съгласие да узаконят ОУП-а на Тихолов без никакви корекции. Според данните, с които разполагаме, могат да се направят зловещите изводи, че този ОУП за застрояване на последната незасегната брегова извица на България, е направен за “частна полза” на самия ТихоловЦонев и обръчите от лица и фирми, свързани с тях, след като те вече са сложили ръка на собствеността върху крайбрежието.

В схемата участват петима адвокати от бургаската АК  

Петима бургаски адвокати са фалшифицирали пълномощни да водят дела от името на наследници на имоти в Царево, Варвара, Синеморец и Резово. Това сочи крупна прокурорска проверка, извършена в периода 2010-2011 г. Проверката е разпоредена лично по нареждане на тогавашния Главен прокурор Борис Велчев. За да се избегне влияние върху проверяващите обаче разследването е било пратено в Сливен, а не в Бургас. То е останало напълно скрито от общественото внимание до този момент. След няколкомесечна кореспонденция с Прокуратурата Биволъ успя да получи частичен достъп до информацията за воденото по нареждане на ВКП разследване, уличаващо в престъпления действащи адвокати за измами с недвижими имоти.

В резюме нещата изглеждат по следния начин. Адвокатите са си съставяли пълномощни от името на собственици на земи в община Царево. Имената на хората са взети по данни от емлячните регистри. От тяхно име са заведени общо 21 дела за собственост пред общината. Тогава тя е управлявана от тандема Петко Арнаудов, заедно със скандалния адвокат Евгений Мосинов. И двамата понастоящем партийни ръководители на БСП в Царево и Бургас. Адвокатите печелят делата за собственост от името на неподозиращите хора и подставени лица, след което продават земите със същите фалшиви пълномощни на фирми и лица близки пряко, или косвено до Тихолов и Йордан Цонев. Някои от лицата, подписали въпросните пълномощни дори са заявили, че не познават и никога не са се срещали в въпросните адвокати. Едновременно с това са фалшифицирани и самите емлячни регистри. Извършителите не са разкрити.

Става дума за едни от най-апетитните терени на първа линия в Парк Странджа, които са обект на огромен инвеститорски интерес.

Тези терени над устието на Велека в Синеморец са приватизирани по измамната схема

Първоначално подадените сигнали до районната прокуратура в Царево се бавят и отлежават в продължение на 4-5 г. Заради огромния брой засегнати скандалът с бездействието на местните магистрати стига в крайна сметка до ВКП и е разпоредена на външна от региона прокуратура.

Престъпленията са квалифицирани по чл. 316 и чл. 308 от НК. Те са установени по безпорен начин от прокуратурата през 2011 г. Констатациите на разследващите органи и прокурори обаче не са приключили логично със задължителните в този случай обвинителни актове и съдебни присъди. Оказва се, че българското законодателство е абсолютно толериращо подобни крупни престъпления с подправяне на документи и присвояване на недвижими имоти, обясни окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов. Абсурдът в наказателния ни кодекс е пълен, но явно не е и нелогичен – деянието е от 2005 г. и заради бавността на съдебната ни система, давността е изтекла.

Престъпленията на адвокатите са с изтекла давност

image

“Други лица”

В сговор с други, неустановени от прокуратурата лица, адвокатите от бургаската АК Ненчо Недялков Драгнев, Диана Димитрова Кръстева, Светла Георгиева Каменова, Кремена Недкова Табакова и Камен Колев Крайчев са издирили в емлячните регистри имената на наследници на апетитни имоти на първа линия, които не са били потърсени, сочи прокурорското постановление. Адвокатите попълнили фалшиви пълномощни с личните данни на наследниците и имитирали подписите им. След това завели дела пред Община Царево за възстановяване на земите.

image

Царевският съд отхвърля исковете, но адвокатите обжалват в ОС-Бургас. Там общината е защитавана под вещото ръководство на нейния юрисконсулт Евгений Мосинов и губи всички дела. Земите са възстановени на наследниците и адвокатите ги продават без тяхното знание в периода 2006 – 2007 г.

Прокуратурата попада на тази следа след жалба от наследник и започва да разплита криминалната история. Информиран е лично и главният прокурор Борис Велчев. На 21.06.2010 той постановява разследването да бъде водено в Сливен, поради съмнения за конфликт на интереси в Бургас, където съпругата на един от разследваните адвокати е магистрат, а останалите са членове на колегията.

Велчев се мотивира с “огромен правен и обществен интерес” и “обществена значимост” на това дело. Въпреки това, то е прекратено тихомълком в края на 2011 г. и повече никой не чува за него, а потърпевшите остават с “непоклатима вяра” в законите и съдебната система на Р.България!

Престъпление има, но наказани НЕ.

В документите, с които Биволъ се доби, след запитване по ЗДОИ, са описани около 150 декара, незаконно придобити в собственост, чрез фалшифицирани частни документи – адвокатски пълномощни. Това деяние попада под ударите на чл. 309. от НК, за който давността е 5 години. Освен фалшификатите, прокуратурата е разследвала и присвояване на собственост чрез неистински документ по чл. 212 ал. 1. Присвояването на недвижима собственост обаче е вписано в чл. 212 чак през 2010 г., а престъпното деяние датира от 2005 г. Ето защо виновните лица не са подведени по този член.

Производството все пак установява и описва подробно престъпните деяния, но е прекратено поради изтичане на давност в края на 2011 г. Не е ясно дали е имало нерегламентирани намеси от заинтересовани страни, за да изтече тази давност в хода на разследването. Това е въпрос на който евентуално може да даде отговор ДАНС и Инспектората на ВКП.

Копие от постановлението е изпратено на Адвокатска колегия – Бургас с мнение да се образува дисциплинарно производство срещу уличените адвокати. Потърсен за коментар от Биволъ сегашният председател на АК – Бургас адв.Христофор Кондев не можа да си спомни за този случай и поиска колегията да бъде сезирана писмено. Кондев е председател на АК от 2013 г. но бе категоричен, че подобен случай не е известен и не е бил обсъждан до момента от бургаската адвокатура.

Адвокатите, осъществили престъпни деяния според прокуратурата.

Калин Тихолов и Йордан Цонев

Не е ясно защо Прокуратурата не е изследвала порочните сделки, прилагайки простия принцип “кому е изгодно“. Самите адвокати не са запазили земи за себе си, те са били по-скоро използвани като оръдие за осъществяване на криминалните сделки. Цялата заграбена с измама собственост тутакси е прехвърлена на други частни лица и фирми. Внимателното обследване на имотните транзакции показва, че част от имотите са станали собственост директно, или през трети лица, на арх. Калин Тихолов и кума на Йордан Цонев – Милчо Киряков, който е и съдружник на Тихолов. Ето някои от случаите:

18 декара възстановени на В.К. от Синеморец са продадени на Йордан Йорговски, който препродава една част на Христо Гебрев, а друга на Милчо Киряков. Киряков пък прехвърля имота на съпругата на Йордан Цонев – Пролетина.

image

На Р. К. са възстановени 25 декара край Резово, продадени на ЕС ГРУП, собственост на Ерол Али Сайд. Той е съдружник с Киряков във фирмата ЕС-ПОИНТ. Още 19 декара край Варвара са продадени на Екатерина Кирякова, която после ги дарява на Милчо Киряков. ЕС ГРУП се сдобива и с още 5 декара в Синеморец възстановени на А.Ж.

image

Ж. П. получава 25 декара край Варвара, в близост до разрушения комплекс Златна Перла. Те са разделени и продадени на фирмата Авангардстрой АД (11 декара) и на КАЯ ИМПЕКС ООД (14 декара) Съсобственик на последната фирма е арх. Калин Тихолов. Тя притежава многобройни имоти в землището на Варвара, около скандалния комплекс Златна Перла. Именно тези имоти са предвидени в оспорвания ОУП, изготвен от Калин Тихолов, за ваканционно строителство.

Други случаи за поземлената собственост на Тихолов и Цонев може да се прочете в предишно разследване на Биволъ “ИМОТНИТЕ ДАЛАВЕРИ НА ЙОРДАН ЦОНЕВ И КАЛИН ТИХОЛОВ СЪС ЗАГРАБЕНИ ЗЕМИ” https://bivol.bg/strandja-conev-tiholov.html

Описван от нас през годините е и прословутия случай на придобиване на земи от тъста на Цонев – Георги Якимов през 2001 г. Поради съмнения, че терените на самия бряг на морето са взети с фалшифицирани документи, община Царево завежда дело срещу Якимов за незаконна приватизация на земя. Делото е спечелено в Районен съд. Точно тогава обаче кмет става БСП активистът Петко Арнаудов. Цялата преписка по този случай е иззета от него на следващата година. Тя е поверена на новия адвокат на общината, назначен по линия на БСП – Евгений Мосинов. Якимов обжалва присъдата в Бургаски Окръжен съд. Адвокатът на община Царево пропуска срокове и явявания по делото и логично тъстът на Цонев печели и придобива безценните общински земи около Синеморец и Резово.

700 декара заграбени с измами

Целият мащаб на присвоените и заграбени имоти е наистина потресаващ и достига над 700 дка земи непосредствено покрай бреговата ивица. Това се твърди в публикация във в. Труд от 2010 г., в която е цитиран сегашния шеф на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров и бившия зам. главен прокурор Валери Първанов. Земите са оценени на стотици милиони евро. Според същата публикация следствието се води за престъпление по чл. 308 от НК за фалшифициране на емлячните регистри, които са официален държавен документ. Ако има такова деяние, то давността за него не е изтекла.

Все още не е ясно какво е станало с разследването за фалшифициране на емлячните регистри. Чакаме отговор на този въпрос от “огромен обществен интерес от сегашния Главен прокурор Сотир Цацаров. В постановлението за фалшивите адвокатски пълномощни са описани около 150 декара. Оттук излиза, че остават още 550 декара заграбени земи за които все още няма произнасяне на Прокуратурата. Може би се чака да мине още една година и давността и по това престъпление да изтече напълно!

Свидетели* разказаха пред Биволъ и за други схеми, чрез които наследници са били измамени. Например, К.Б. собственик на 18 декара точно над плажа до устието на Велека в Синеморец получава имота си още през 2003 г., но среща пречки в общината да бъде въведен във владение. Той е потърсен от Георги Якимов, тъст на Йордан Цонев. Якимов го убеждава, че трябва да прехвърли половината от имота си, за да се уреди въвеждането във владение. Собственикът подписва пълномощно, с което целият имот е продаден на Милчо Киряков – близък партньор през годините и кум на Цонев.

Измамниците също са използвали и схеми с мъртви души на вече починали собственици на земи по информация от емлячните регистри.

Шанс за жертвите и обществото

Постановлението на прокуратурата, осветено от Биволъ, дава шанс на наследниците да заведат дела срещу порочните сделки и да получат справедливост. Това е шанс и за цялото ни болно от беззаконие и корупция общество, да повярва в съдебната ни система. В постановлението на ОП Сливен черно на бяло е записан следния текст: “съдебните решения са опорочени, но не е в правомощията на прокуратурата да започва процедура по тяхното евентуално възобновяване по реда на ГПК.”

Ощетените наследници обаче не знаят за това постановление, въпреки огромния правен и обществен интерес. Прокуратурата не е счела за необходимо да ги уведоми. След тази публикация на Биволъ обаче наследниците могат да се възползват от правата си, позовавайки се на прокурорското решение, пълния текст от което се пази в редакцията.

Биволъ ще настоява пред Главния прокурор за възобновяване на разследването, за да бъдат установени и неизвестните лица, създали организация за измамната схема заедно с адвокатите. Разчитаме ВКП да намери начин да бъде избегната вопиющата и вечна “давност”, която през годините превърна България във феодална държава на мафията.

* Имената и показанията на свидетелите се съхраняват в редакцията на Биволъ от съображения за личната им сигурност и безпопасност. Те ще бъдат предоставени само на официални проверяващи институции, след поискване.

image

https://bivol.bg/




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702804
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031