Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2019 15:37 - АНАЛИЗ НА МОЙ ПРИЯТЕЛ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1047 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Идва Видовден за „подозрението” спрямо Андрей Бабиш

 

Според журналиста Радек Нол държавният обвинител Ярослав Шарох вече няма да отлага решението на казуса „Щърково гнездо”, в който „на прицел” е председателят на чешкото правителство Андрей Бабиш. По сведения на уеб-портала Seznam.cz прокурорът нямало да моли за удължаване на крайния срок (31 август) за вземане на решение за по-нататъшното развитие на казуса, събуждащ емоции не само на чешката политическа сцена. Най-вероятно в понеделник (2 септември) Градската прокуратура в Прага ще изнесе на своята уеб-страница решението на прокурора. Това ще стане след като всички заподозрени по случая за неправомерно получаване на почти 2 милиона евро субсидии бъдат предизвестени по пощата: премиерът, съпругата, шуреят му, дъщерята от 1-я брак на Бабиш, екс-управителят на Бабишовия концерн „Агроферт” и една бивша членка на фирмата Ферма „Щърково гнездо”.

Я.Шарох разполага с 3 реални възможности. Първо: да подаде обвинение в съда с правната квалификация, която му е предложила полицията: измама с европейски дотации и увреждане на финансови интереси на ЕС на стойност почти 50 млн.чешки крони. В такъв случай по обвинението следва да се произнесе с решение Градският съд в Прага. На 29 август премиерът Бабиш повтори пред в-к „Млада фронта днес” (и чийто притежател е), че не е допуснал наказателна дейност, не е извършил нищо незаконно.

Втората възможност е прокурорът да промени квалификацията на случая в неумишлено деяние. В такъв случай според сайта Neovlivni.cz случаят „Щърково гнездо” би бил премълчан. Адвокатите на отделните заподозрени споменаха наскоро, че са предложили на обвинителя да прекрати наказателното преследване. За целта били необходими нови силни доказателства за невинност. Прокурорът можел да възложи на полицията да продължи разследването, в случай че защитата представи нови доказателства, изискващи време за проверка.

            През декември 2017 г., според Seznam.cz, ОЛАФ (Европейската служба за борба с измамите) е приключила разследването по казуса. «Бабиш и сие” били извършили измама. В молбата за отпускане на дотации били посочени неистинни данни, нарушени правни предписания и въобще не би следвало да се отпускат дотации на малките и средно големи фирми на концерна „Агроферт” и на фермата „Щърково гнездо”.  

            Фермата, разположена в Средна Чехия недалеч от община Олбрамовице (с около 1200 ж.), понастоящем е под опеката на компания „Имоба”, която както целият концерн „Агроферт” е „застопорена” в доверителните фондове на г-н Андрей Бабиш.

И именно „Имоба” - според заключителния доклад на OLAF - върнал по призива на чиновниците (ОЛАФ-ови) цялата дотация на стойност 49 960 256 крони. От „Имоба” обаче в документа за възстановяване на сумата са вписали изречението, че „връщането на парите не означава фирмата да е нарушила условията на дотацията”.

В своя емоционален и откровен стил чешкият интелектуален бунтар (музикант, политик, писател, актьор) Франтишек Ринго Чех оценява г-н Бабиш като първия чешки премиер от дълги години насам, който не е противонароден. Спечелил честно и убедително изборите и подложен неотдавна на протестни майдан-демонстрации с чужда помощ, отвън. Ф.Р.Чех свързва обвиненията срещу Бабиш с отмъстителността на

съкрушително победените „комедианти” - неолиберали, консерватори и глобалисти, мейнстриймовите медии и НПО, търсещи достатъчно силна жертва, а след нея – президента Милош Земан. Според г-н Чех приемането на дотации от Бабиш, който е само от няколко години в политиката не е негова измишльoтина, а на Брюксел. Чех последователно цитира имената на четирима от последните няколко премиери и още толкова чешки финансови министри, които основателно биха могли да бъдат заподозрени в злоупотреби с бюджетни и европейски финансови средства, цитирайки конкретни многомилионни суми в крони. Според него „грехът на Бабиш”/и Земан/ е в невъзприемане на чуждата теза за внос и настаняване на мигранти от третия свят на чешка издръжка. Чешкият бунтар заявява двукратно, че не е избирател на Бабиш, „по-скоро най-добрия чешки премиер след 1989 г.” и на политическото му движение АНО.

Но той не вижда смисъл от крещене на Вацлавския площад, а след това само 60% участие в изборите. Това била демокрация по чешки (Дали само...? – ОГ). При по-активно участие Франтишек Чех не се съмнява, че за Бабиш ще гласуват поне 50% от избирателите, защото засега не вижда по-разумни алтернативи от него и президента, въпреки здравния статус на последния.

Всъщност гордият бунтар срещу комунисти, хавелисти и последвалата сивота допълва подозренията на бившата новинарка Л.Грьоне и на писателя Лубомир Ман за координацията между движещите вътрешни и външни сили по темата (вж. и „Побългареният €-$ медиен мейнстрийм и пражките протестъри”/17.07.2019 г./ ognianarkov.blog.bg). Обстоятелството, че на неотдавнашната среща на Европейския съвет ръководството на Евросъюза остана без нито един представител на Централна и Източна Европа навежда допълнително на мисълта, че „Стара Европа” опитва отново да дисциплинира “Нова Европа”.  На водещите 2-3 столици в ЕС и Вашингтон едва ли  са нужни „еретични” общи позиции във Вишеградската група, по върховенството на закона в тези страни; държави, извън еврозоната; със шведски изтребители Saab JAS 39 Gripen на въоръжение; със собствени виждания по мигрантските компактове от Маракеш и този за „бежанците” на ООН, за контактите на изток и пр.

 

 

 

31 август 2019 г.                                                     д-р Огнян Гърков,

с л.д.р. посланик, член на БДД

ognianarkov.blog.bg




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11720701
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031