Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2018 20:55 - ВТОРА ЧАСТ ОТ ПРОТОКОЛА
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1216 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ахте,… (Реплики.)

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Кой ми е дал координати?

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Ами как си общуваме с Вас? Нали Ви пускаме имейли? В петък получихте ли имейл? (Реплики.)

Тогава защо не отговорихте? В четвъртък, извинявам се.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Получих от Кънчо Димитров.

Някой да ми е казал, че  господин Иво Кръстев не знае по какъв начин да процедира?! Аз не съм длъжен да знам Правилника за вътрешния ред.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Значи, знаете как да процедирате за господин Войновски, а за основния…

Господин Войновски знаете ли, че го няма никъде в документите на прокуратурата като съдействащ за разкриване на корупционни практики? Знаете ли, че нито един човек от Министерството на транспорта освен, господин Иво Кръстев и този човек, който е пред Вас, няма вписани в документа от Главната прокуратура. Какво ми говорите? Ние от Вас не искаме да се караме. Ние искаме конструктивност. 

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Аз също се надявам …

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Вие постоянно сякаш искате, не знам, какво да направите с нас, да ни успите? Вие, постоянно казвате: „Аз не знам, не знам, аз не знам нищо“. Излиза, че не сте прочели нищо един документ, който сте получили? А ние сме ги изследвали подробно. Така ли е?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ:  Аз съм с Вас, че не трябва да повишаваме тон, че не трябва да се превръща Комисията, така със скандали да се говори и така нататък. 

Пак, Ви казвам, господин Марков, не може да искате от мен становище на Комисията, което аз нямам право да изразя. Когато сме готови с доклада, ще го представим на всички – на Вас, на медиите, с констатациите, с всички документи, които сме придобили по време на работата на Комисията. Не си мислете, че само с тези документи разполагаме. 

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Защо единственият член на Комисията, който е компетентен по тема корупция от ДПС, не присъства вече на нито едно заседание. Вие, сте длъжен да знаете като председател.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ:  Не мога да кажа.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Вие като председател сте длъжен да знаете. 

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Не съм длъжен да зная, Марков. Поканени са всички колеги. Оказа се, че двама не могат да присъстват. Останалите двама господа, включително и аз…

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Моля всички присъстващи в залата да разберат, че единственият компетентен и представител на Комисията по корупцията е от ДПС и той не присъства на нито едно заседание. 

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Един последен въпрос, защото на мен ситуацията ми е ясна – тя е трагикомична. Няма въобще да изразявам никакво мнение. Пълната ненадеждност и компрометираност на Комисията е във Ваше лице, господин Иванов. 

Но, за да проверим процедурно, поне за мен е любопитно това как си вършите работата, въпросът ми е следният: на двете заседания от господин Дончев и господин Иван Иванов, Вашият съименник бяха отправени искания за повикване на господин Дончев, незабавно беше до един час на главен прокурор, на министър Московски, на заместник-министър, за да отговарят на наболелите въпроси без посредници. Как процедирахте Вие при направените предложения на Вашите колеги? Какъв е резултатът от тези направени предложения? Благодаря.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Както виждате тук е изпълнителният директор на Изпълнителна агенция…

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Нека да не говорим като Иванчо и краставицата, аз зададох ясен въпрос. Това беше виц за Иванчо и краставицата.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Останалите представители, които току-що ги споменахте Вие, можем да ги поканим, но не можем да ги задължим. 

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Въпросът ми беше, повтарям пак: на отправените предложения на двама Ваши колеги, изключвам господин Войновски, който разбирам, че е месия, но на отправените предложения на Вашите колеги от Комисията, как реагирахте Вие? Гласува ли се, приеха ли се всички процедурни ходове във Вашия вътрешен Ред? Благодаря.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ:  Благодаря и аз.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Господин Председател, продължаваме с фактите. (Реплики.)

Вие имате ли информация за два тира документи, унищожени от Министерството на транспорта, които доказват корупционни практики? Да или не?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ:  Не, нямам такава информация.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Добре.

Другото, защо от официалния сайт на Агенцията изчезна архивът, който показва кой къде е бил изпитващ и къде е от няколко дни? 

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Не мога да кажа такова нещо. Не зная.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Може би господин Войновски да ни обясни.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Заповядайте, господин Войновски.

ДАМЯН ВОЙНОВСКИ: Първо, за архива. За архива господин Колев е подавал сигнал до Министерския съвет и не знам още до къде. Този архив, за който се твърди, че е унищожил доказателства, искам да Ви кажа, че това са документи на над 20 години, които са с изтекла давност. Това са протоколи от технически прегледи, това са най-различни  протоколи от изпити. По Закон ние имаме срок, в който да пазим документите. 

Всичките тези документи, преди да бъдат унищожени, е направено запитване до Държавен архив дали представлява някакъв интерес за тях. Направено е запитване към всички институции, които имат отношение към архивите. След като получихме резолюция, че това не представлява никакъв интерес, документите бяха унищожени, както се унищожават всички останали документи в Агенцията. Ние унищожихме документи във всички областни отдели, поради простата причина, че няма къде да ги съхраняваме. Документите, които в момента излизат, няма къде да се съхраняват. Това е практика. Ние редовно унищожаваме стари документи, за да може да съхраняваме новите. 

По отношение на така наречените изчезнали данни от сайта на Агенцията не знам, дали сте наясно, но влезе един Регламент за защита на личните данни. Имаме вече десетки писма от граждани, които казват, че ние незаконно им публикуване данните на сайта на Агенцията и те не желаят те да фигурират на сайта. След като се допитахме до лицето за защита на личните данни мога да Ви представя имейли, мога да Ви представя всичко, лицето за защита на личните данни потвърди, че ние незаконно качваме данните на сайта на Агенцията. Затова, аз разпоредих да бъдат свалени. 

Ще Ви обясня защо. Защото преди време изпитите се провеждаха на хартиен носител. Проверката на изпитния тест ставаше след ден-два и хората трябваше да идват до Автомобилна администрация, за да разберат дали са изкарали, или не са изкарали. Единственото, което стоеше на сайта, е дали лицето е издържало изпита, или не е издържало. В момента лицето разбира, дали е издържало изпита, или не, в деня на самия изпит. В момента, в който приключи изпитът, той си получава оценката – да или не. 

Също така има ваучер, с който може да си прегледа записа, да види какво е сбъркал, може да си прегледа листовките. Всичко това може да си види всяко едно лице за себе си. Затова в момента е безпредметно да седи такава информация на сайта. Ако обществеността проявява някакъв интерес към други данни, които ние сме готови да качим всякакви данни, които ги интересуват стига да не са лични данни на лица. 

НИКОЛАЙ МАРКОВ Господин Войновски, нека да продължим конструктивно разговора. Този архив, унищожен ли е или е скрит?

ДАМЯН ВОЙНОВСКИ: Има документи, как ще е скрит?

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Не говоря като опция невъзможна, аз питам като информация, която е заложена в него, унищожена ли е или просто не се вижда на официалната страница?

ДАМЯН ВОЙНОВСКИ: Говорите за страницата ли?

Просто не се вижда, но информацията седи.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Но, съществува.

ДАМЯН ВОЙНОВСКИ: Съществува, разбира се, съществува.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Само да Ви припомня, че сроковете са две години, а не 10 за тези документи, които казвате, че са унищожени.

ДАМЯН ВОЙНОВСКИ: Аз казвам, че има документи на над 10 години.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Не, не имаше и на две. 

И да Ви припомня, че ние имаме видеоматериали, как товарите с едни братя-роми тези неща, след това, след нашия сигнал до главния прокурор ги разтоваряте – след няколко часа, тези документи, които сте съгласували да бъдат унищожени, се разтоварват и след няколко дни наново се товарят вече за пещите, за изгаряне.

Казвам Ви това не, за да се заяждам, а за да Ви кажа, че не говорим празни приказки, както председателят намекна, а че знаем факти и обстоятелства и притежаваме такива, които говорят за едни много лоши практики.

ДАМЯН ВОЙНОВСКИ: Пак казвам: моля, госпожа Манолова, тъй като е разумен човек и обществото…

ДАМЯН ВОЙНОВСКИ: Мая Манолова представлява държавна институция. Ние сме гражданите.

ДАМЯН ВОЙНОВСКИ: Нека да погледне, да види документите и да каже, ако сме извършили някакви нарушения, аз съм готов да поема цялата отговорност. Аз не се крия, зад нищо не се крия. Ако съм извършил някакво нарушение някъде, готов съм да поема цялата отговорност.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Госпожа Манолова.

ОМБУДСМАН МАЯ МАНОЛОВА: Искам да кажа две неща. 

Първо, в случай че решите да изслушате господин Иво Кръстев според временните прави, които бяха приети от Комисията –  чл. 8, с решение може да поканите за изслушване лица, които да предоставят необходимата информация за дейността на Комисията. (Реплики извън микрофоните.)

Лица, да, физически лица. То е същото. Има и представители на юридически лица, както искате така го формулирайте. Той е физическо лице веднъж, може, ако му се гласува, да бъде представител на юридическо лице. (Реплики.) Няма да е прецедент. 

Обичайно е в парламентарните комисии да се канят граждани, които имат съответните активности по разглежданите теми. Мисля, че господин Иво Кръстев, който е уволняван три пъти за подаване на сигнали, свързани с корупционни практики в ДАИ, е безспорно лице, което може да бъде полезно за работата на Комисията. Така че няма защо да го чакате да подава молба за отпуск или да не подава, или да декларира по някакъв начин. Ако Комисията смята, че за нея ще бъде важно неговото свидетелстване за различни относими факти, може да го поканите. Просто чл. 8, ал. 1 от Временните правила. 

Не съм разследващ орган, нямам необходимата експертиза, нито такива правомощия да правя собствени разследвания в никоя държавна институция. Това обаче, което ще направя веднага след днешното заседание, е да отправя препоръка до министър-председателя да разпореди проверка – външна проверка в Автомобилна администрация. В нея да бъдат включени представители на протестиращите граждани и докато трае проверката лицата, които са в различни процесуални качества – обвиняеми, подсъдими, да бъдат отстранени от работа, за да може проверката да бъде извършена при условията на обективност. 

Всъщност проблемът не е само за хората, които подкрепят господин Колев. Според мен проблемът в момента сред мнозинството български граждани е в липсата на доверие към работата на Автомобилната администрация. Има съмнения в резултат и на всички данни, които продължават да се вадят, включително и в резултат на работата на Вашата комисия в почтеността на Автомобилната администрация. Дали това е така, или не аз не мога да кажа. Би следвало да бъде извършена проверка. 

Тъй като аз нямам правомощия да отправям препоръки на прокуратурата, мога да се обърна с писмо и към прокуратурата, но в моите правомощия е да отправям препоръки. Мисля да отправя такава към министър-председателя на назначи външна проверка от представители на различни ведомства – може би Инспектората към Министерския съвет – орган, който е оправомощен. 

Също така може би е удачно, ще обмисля и този въпрос да сезирам Комисията за противодействие на корупцията – КОНПИ. (Реплики.)

Това са двете действия, които мога да предприема – да сезирам премиера с настояване на външна проверка, с представители на протестиращите граждани при отстраняване на уличените служители и да отправя молба към КОНПИ за проверка на работата на Автомобилната администрация. (Реплики.)

За съжаление, господин Колев напусна заседанието. Не знам как той би се отнесъл към тези мои действия, но от друга страна наистина търся варианти, които биха отсрочили неговите крайни действия. 

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: В контекст на това, което каза госпожа Манолова, касаещо вътрешния Ви ред и Вашата заигравка с думите „лица“ или „длъжностно лице“, връщам Ви към чл. 7, цитирам: „Комисията получава необходимата информация за своята дейност чрез изслушвания на държавни и местни органи, и длъжностни лица“. Длъжностното лице, въпреки Вашето обещание, Вие съзнателно не сте го повикали. Това е заключението. „Изисква – доклади, писма и становища, и други писмени материали“ – връщам Ви на протокола, за който господин Московски Ви е заблудил, отказал или каквото и да е било. Връщам Ви на предишните факти, които аз изнесох. Някои Вие потвърдихме, на други просто не отговорихте. Това ще го има надявам се в стенограмите? 

Всичко това на мен не ми дава никакъв процент надеждност на работата на Вашата Комисия. Точно обратно, за мен във Ваше лице тя поруга сигурността и здравето на българските граждани, в частност подигра се с живота на Николай Колев, който със сигурност ще продължи да гладува, защото няма нито един убедителен акт от Ваша страна, отговорен, който да удостовери, че Вие съзнателно и безпристрастно разглеждате процеса, без да го саботирате. Благодаря.

Смятам за позорно събитието на учредяването и процеса в тази комисия. Моят мотив да съм тук е здравето и живота на приятел, справедливостта като кауза, защото аз имам три деца и не искам да им завещая позор, искам да им завещая достойно бъдеще. 

Не знам Вашите мотиви какви са, за да шикалкавите, господин Иванов? Ние не представляваме чували с бюлетини, които да се разнасят наляво и надясно. В този момент аз напускам заседанието, тъй като изчерпах всичко онова, което имах идея да кажа. Смятам, пак казвам за позорно това събитие и че царят е толкова гол, толкова гол и тази смрад, която се носи не е от дискретния му парфюм, а от разлагаща се плът, господин Иванов. Това е плътта на правителството и държавните институции в тази окаяна страна. Благодаря Ви.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Господин Председател, правим предложение като граждани, ако животът на Комисията по някакъв странен начин продължи, да се направи искане към Народното събрание за смяна на нейния председател и това място да се заеме от член на опозицията.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ (говори при изключени микрофони): Добре, това може да се случи при редовно заседание на парламента.

КЪНЧО ДИМИТРОВ: Господин Иванов, Вие като председател на Комисията имате ли някакви родствени връзки с ръководители на партия ГЕРБ. Имам предвид господин Борисов и господин Цветанов.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Ако питате за връзки  обществено постоянни – не нямам такива.

КЪНЧО ДИМИТРОВ: Тогава ще Ви запитам за нещо друго. Нещо кум-кумец имате ли с тези хора?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Господин Цветанов ми е кум.

КЪНЧО ДИМИТРОВ: Да, добре, значи приключваме. Няма да говорим за кум-гейт. Неслучайно сте избран за председател на тази комисия. Благодаря Ви.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Господин Председател, когато доверието в парламента е едва 3% и под не по моя статистика, дори едно кумство е проблем. За нас не, не го разбирайте лично. Обаче, налице са изключително много правни пороци, които вече излязоха на повърхността. 

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Господин Марков, обясних нееднократно: аз самият не исках да бъда председател на тази комисия, дори не исках да съм член, но опозицията, тъй като основните наши предложения направени в зала – можете да проверите протоколите от заседанията, стенограмите –лично аз направих предложение за тази комисия, предвид, че ще се занимава с корупционни практики и така нататък, да се оглавява от председател, от опозицията – това нещо беше отказано. От опозицията си оттеглиха представителя в Комисията. Тогава щяхме да останем с четири човека  Комисия. 

Тогава след като се направи контра предложение от опозицията или да бъда аз, или няма да участва опозицията, цялата зала избра мен. Няма, какво повече да казвам по тази тема. Аз самият не исках да съм председател на Комисията.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Да, именно. Залата е избрала човек, на който кум е Цветан Цветанов. 

Искам за присъстващите в залата да кажа, че на предишното заседание – второто, представителят на „Воля“ в лицето на господин Дончев и председателя на БСП, официално застанаха зад исканията на господин Николай Колев-Босия. Представителят на ВМРО, който се намира от дясната страна на уважаемия Председател, е на страната на председателя. Тоест имаме един паритет – две на две и липсата на представителя на ДПС, който винаги е в ролята на решаващия глас, дамоклевия меч на всяко добро в България, той отсъства. Вероятно ще отсъства до последно. Защото не искат на практика да отговарят на въпроси. 

Знаете ли кои въпроси? Въпросите са свързани с това, че председател на Комисията по транспорт и съобщения в Народното събрание е представител на ДПС. Реално дневният ред, парламентарният контрол по отношение на работата на Министерството на транспорта е прерогатив на партията „Движение за права и свободи“. 

Не разбирам защо ГЕРБ застават по този начин и в тази семпла Комисия, но реално единственият представител, който е компетентен и е член на Комисията по корупция, е липсващият представител на „Движението за права и свободи“. 

Ние наистина искаме да обективизираме и да направим конструктивен разговор. Повярвайте ми от фактите, които имаме на разположение и знаем, почти нищо не излиза пред Вас заради това, че ние сме въздържани и искаме да видим някакво желание за работа от Ваша страна. Такова не е налице засега. Вероятно има други причини.

Последно, господин Председател, ние като граждани, които заставаме зад каузата на господин Колев-Босия, нямаме обективна представа от неговото здравословно състояние. Искрено вярваме във Вашата лична отговорност, както и на всички други длъжностни лица в държавата, които гарантират, че то е добро. Така поне е официалното изявление. Не зная, колко още ще продължи всичко това, което се случва…

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: На кой е официално?

НИКОЛАЙ МАРКОВ: На Правителствената болница. Проверете на официалния им сайт.. 

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Добре, благодаря.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Те са отговорни за това със заповед на министър-председателя. Няма да е добър знак за никого, нито дори и за самите нас, ако се случи лошото с един немощен човек.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Надявам се да не се случи.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Да. Това зависи само от сигналите, които Вие излъчвате, а те на този етап са такива, че силно се съмняваме в добрия резултат. Благодаря Ви.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Благодаря, господин Марков.

За съжаление, работата на Комисията е един месец. Ако трябва ще я продължим, но за да наберем цялата информация, господин Марков, трябва да се изслушат всички страни. Както днес изслушахме господин Войновски, така следващия път се надяваме да успеем по някакъв начин да убедим институциите, господин Кръстев, да присъстват. 

Трябва да бъдат чути всички страни.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Месецът вече изтича. (Реплики.) Утре изтича срокът.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Сроковете не текат, когато парламентът не работи, но това няма никакво значение.

Точно от тази гледна точка, за да може малко по-бързо да свърши своята работа Комисията, а не след това да се оправдаваме, че не сме имали време, направих днешното извънредно заседание. Помолих колегите да присъстват и те присъстват.

Изслушахме господин Войновски, изслушахме и Вас. Направихме отново своите изводи. Не си мислете, че ние не работим или че ние се опитваме да крием информация или нещо от сорта. Цялата информация, с която разполагаме, е раздадена на колегите, те са я прегледали. Становището, което ние обективно ще представим пред Вас и пред медиите, ще бъде на база на цялата тази информация, която получаваме регулярно при запитванията от различните ведомства, от главния прокурор, от Министерството на транспорта, Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Това са органите, с които засега контактуваме, понеже информацията касае порочни практики при издаването на книжки. Няма значение за какви периоди е, прави сте, че не трябва да има дори доза съмнение в начина на издаване на шофьорските книжки, защото те касаят човешки животи. Това го знаем и ние, и Вие, и всички български граждани. 

Пак казвам: нека да не си поставяме условия за това сега да кажа становището или нещо от сорта. Нека да придобием цялата информация и да излезем с аргументирано становище. Благодаря, за което, ако ме разбирате.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Аз Ви разбирам, но ние не можахме да проведем конструктивна среща, защото Вие просто не слушате, кимате с глава и нищо повече. Ние просто искахме като граждани да участваме в работата на Комисията. В работата, разбирате ли?! 

Работата на Комисията е да обсъжда факти и обстоятелства, които представяме. И не само ние, разбира се, както Вие казахте, а и тези, които идват от други места. 

Както виждате, в това заседание никой не участваше, защото Вие на практика не работехте, просто се надговаряхме. Ние наистина искахме да участваме във Вашата работа, да бъдем полезни с каквото можем.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Как да участвате, господин Марков? Кажете по какъв начин искате да участвате?

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Да обсъждаме факти и обстоятелства, които са теза и са част от протеста на Николай Колев – Босия. Това искаме.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Единствените факти и обстоятелства, които мога да коментирам, са получените от главния прокурор и от министъра на транспорта по отношение на изказването на...

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Ами аз за тях Ви попитах, за главния прокурор Ви попитах, Вие казахте: „Не мога да коментирам и тях“. С какво можем да бъдем полезни един за друг? 

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Мога да ги коментирам в становището, което ще излезе от Комисията.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: А в работата на тази комисия.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: За работата на тази комисия не бих искал да коментирам каквото и да било.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: С една дума: не можем да водим гражданки конструктивен диалог, който да е в полза на Вашата работа?! Така ли да разбирам?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Не съм казвал такова нещо.

Изслушваме всички страни, правим своите изводи и след това ще излезем със становище.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Разбирам Ви.

РЕНЕТА ИНДЖОВА: Вие какъв извод можете да формулирате от днешното заседание за себе си, като председател на Комисията? Какво беше постигнато?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Изслушахме господин Войновски, бяха му отправени въпроси, на които той отговори.

РЕНЕТА ИНДЖОВА: Това е дневният ред и това ще отразите в протокола от заседанието?!

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Протоколът от заседанието се води и всяко едно изказване, което е направено на микрофона, ще бъде отразено. 

РЕНЕТА ИНДЖОВА: И положително ли е било участието на господин Войновски в решаването на този казус?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Тук не говорим за решаването на казуса, а за представянето му на институцията, която се бори с тези проблеми. Според мен и според него имаме напредък в борбата.

Както нееднократно белите стаи няма начин поне засега да бъдат пробити. Единствено и само случаят в Бургас е доказателство за пробив, но там говорим за нещо съвсем различно, а за проблеми в схемата. (Реплики.)

КЪНЧО ДИМИТРОВ: Господин Иванов, говорим за Бургас, защото там някой е бил по-бдителен и ги е предал. (Реплики.) Не ме прекъсвайте, много Ви моля!

Можете ли да кажете със сигурност има ли в други градове такова нещо, или не?!

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Господин Димитров, не мога да кажа...

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Тогава за какво ми говорите, че се борите?! Пак казвам, при условие че няма четци дали личните карти са истински, и то по вина на Агенцията, тогава за какво се борите?! С кого се борите, с атомните мелници?!

Не се пращат снимки от изпита по теория за лицево разпознаване. Това ли е борбата?! 

Казвам Ви факти, които господин Войновски допуска като нарушения. Това ли е борбата?! О, бога ми и Вие се борите! Не заблуждавайте хората, много Ви моля! Бъдете откровен! Ако това Ви е борбата, няма смисъл да се събираме. Това не е клуб на свободомислещите! Вие сте комисия, която трябва да решава проблеми.

Зададох Ви неслучайно тези въпроси по електронната поща за Вашето мнение, дали сте проверили, дали сте наясно. Вие нищо не сте правили. Нищо! И сте го викнали Войновски да отговаря...

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Господин Димитров, нали се разбрахме, че не искате да коментираме тези срещи и ми дадохте писмено заявление, че не искате да се коментират.

КЪНЧО ДИМИТРОВ: Точно така, и аз не искам да ги коментираме. На мен ми стана ясно, че Вие не сте се запознали, ами сте извикали господин Войновски и затова.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Вие ми дадохте заявлението в началото и ме помолихте по никакъв начин да не ги коментирам. Аз по никакъв начин не ги коментирах, така че не ги поставяйте сега, в момента. Благодаря. Държах се принципно, както ме помолихте.

КЪНЧО ДИМИТРОВ: Така е, дотолкова...

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Благодаря за разбирането. Моля Ви!

КЪНЧО ДИМИТРОВ: А защо трябваше да извикате господин Войновски да ги прочете тези неща?!

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: За господин Войновски в заседанието на Комисията е обявено миналата седмица. Тези документи получих в петък, така че така или иначе щеше да има заседание, на което щеше да бъде изслушан господин Войновски.

А Вашите въпроси получих в петък през нощта.

КЪНЧО ДИМИТРОВ: Точно така. За това говоря: какво правите от заседание до заседание? Каква дейност извършвате?

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Господин Председател, на предишното заседание помолихме и Вие се съгласихте да присъства представителя на прокуратурата, както и на ГДБОП.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ:  Не съм се съгласявал на такова нещо! Извинявайте, не се съгласих аз.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Вие сте против, така ли?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Съгласиха се колеги, които казаха, че веднага трябва да бъдат доведени. Аз казах, че ние никого не можем да доведем тук, можем да го поканим.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: А поканихте ли го?

За хората в залата. Ние искахме да се покани представител на прокуратурата, където са разследвали реално тези неща, които пред Вас да кажат, че има такива обявления за организирана престъпна група. Това е заместник-главният прокурор Гешев. 

Искахме да дойде шефът на ГДБОП, който да потвърди пред всички граждани, че е имало такова разследване, което завършва с арести и в това разследване участват Кънчо Димитров, Иво Кръстев, а не Войновски или който и да било друг от Министерството.

Всичко това е разпоредено от друга държава. Просто държа да се знае публично, че това не е дело на български власти, каквито и да са те. Няма да влизам в подробности за коректност, но операцията по задържането и отстраняването дори на министър е разпоредена от друга държава.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Благодаря Ви, господин Марков.

Други желания за изказвания или въпроси?

Госпожо Манолова? Желаете ли да кажете нещо в заключение?

ОМБУДСМАН МАЯ МАНОЛОВА: В момента създавам организация да свърша ангажиментите, които поех. Другото, което ще се опитам да направя, е да разговарям с господин Колев и да го убедя, ако се създаде такава комисия, ако се отстранят обвиняемите и подсъдимите лица, ако се започне истинска проверка с участие на хората, които го подкрепят, дали би се съгласил да даде отстрочка за крайните си действия. Всъщност ще се опитам да го убедя.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ:  Благодаря.

Можете да му кажете, че заседанията на нашата комисия ще продължат с изслушвания на представители на държавни институции, които имат касателство с тези проблеми и накрая наистина ще излезем с аргументирано становище, така че може и от наше име да го помолите, ако говорите с него, да прекрати стачката си. 

РЕНЕТА ИНДЖОВА: Защо Вие публично да не го поискате това пред медиите?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Аз поисках това нееднократно. (Реплики.) Пред медиите молех господин Колев да прекрати гладната си стачка, защото ние ще продължим да работим, ще изслушаме още държавни институции, които имат касателство по проблемите. Затова го моля: нека да спре своя протест и да продължим да работим както досега.

ОМБУДСМАН МАЯ МАНОЛОВА: Господин Председател, бих си позволила да Ви предложа да насрочите заседание на Комисията в следващите дни, може би следващия понеделник. Защото наистина 60 дни са много време.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Това нещо не мога да реша сам. Това трябва да се реши първо от колегите, след това да се иска възможност за насрочване, въобще е малко по-трудна процедурата, но ще разговарям с колегите както приеха този път, надявам се да приемат и следващия път, ако се стигне до такава възможност.

ОМБУДСМАН МАЯ МАНОЛОВА: И по възможност това да е максимално скоро – или в петък, или в понеделник, или вторник. Просто времето върви, 62 дни са много време. (Реплики.)

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Заповядайте, господин Дончев.

АНДОН ДОНЧЕВ: Господин Иванов, предварително декларирам, че съм готов още утре, вдругиден, когато кажете, веднага да присъствам, но молбата ми е все пак да поканим хора, които наистина да дадат нова информация. Няма защо да каним постоянно господин Войновски, него го изслушахме още първия ден. (Реплики.)

В началото казах, че трябва да изслушаме и главния прокурор, и представители на съдебните власти, на други разследващи органи, които се занимаваха с тези случаи и имат всичката информация предполагам, която ние вече повече от месец обсъждаме реално, без да имаме информацията. Някои сме виждали информацията, но явно до Вас не е достигнала цялата информация.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Други мнения или становища?

РЕНЕТА ИНДЖОВА: Кого ще поканите на следващото заседание? Да го решите, имате възможност.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Да, ще решим това допълнително.

КЪНЧО ДИМИТРОВ : Поемате ли ангажимента да подсигурите Иво Кръстев, господин Иванов?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Господин Иво Кръстев ще присъства ли тук? (Реплики от Дамян Войновски.)

КЪНЧО ДИМИТРОВ: Вие поемате ли, сега пак прехвърляте нещата на Войновски? (Смях и реплики.)

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: След като неговият началник каза, че поема ангажимент, няма какво повече да кажа. (Реплики.)

Господин Войновски току-що пое ангажимент, че ще присъства господин Иво Кръстев.

ОМБУДСМАН МАЯ МАНОЛОВА (говори при изключени микрофони): Ама Вие го поканете, тогава няма да е необходимо да разрешава... (Шум и реплики.)

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Е как няма? Доколкото зная не са точно така нещата, но Вие сте юрист, госпожо Манолова, не споря с Вас.

ОМБУДСМАН МАЯ МАНОЛОВА (говори при изключени микрофони): Все пак е парламент, това е парламентарна комисия, изяснява факти и обстоятелства, вземете тримата решение и тогава не зависите от...

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Добре. 

Някакви други мнения, становища или въпроси?

Не виждам.

 

По точка Разни някой да има да каже нещо?

Не виждам.

Прекратявам днешното заседание на Комисията. За следващото заседание ще бъдете уведомени, както следва.

 

 

(Закрито в 16,58 ч.)

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Станислав Иванов

 

Стенограф:

Емилия Огнянова




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11809588
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930