Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2018 20:57 - ПРОТОКОЛ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ИЗВЪНРЕДНАТА КОМИСИЯ-ПЪРВА ЧАСТ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 593 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.08.2018 21:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

прочетен: 140 коментари: 0 гласове:  1  
 

 

ЧЕТИРИДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Временна комисия за разглеждане на постъпили сигнали от граждани за обучението и изпитите на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление

на моторно превозно средство

 

 

 

 

П Р О Т О К О Л

№ 3

 

 

 

На 13 август 2018 г. се проведе редовно заседание на Временната комисия за разглеждане на постъпили сигнали от граждани за обучението и изпитите на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство при следния

 

ДНЕВЕН РЕД:

 

1. Изслушване на господин Дамян Войновски – изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация“

2. Разни.

 

Списък на присъствалите народни представители – членове на    Временната комисия за разглеждане на постъпили сигнали от граждани за обучението и изпитите на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и гости се прилага към протокола.

Заседанието беше открито в 14.05 ч. и ръководено от председателя на Комисията Станислав Иванов.

 

*       *       *

 

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Добър ден на всички – колеги, гости, представители на медиите.

Днес ще се проведе заседание на Временната комисия за разглеждане на постъпили сигнали от граждани за обучението и изпитите на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство, което се провежда днес в 14,00 ч., в сградата на „Александър I“, в зала 356. 

Дневният ред е:

1. Изслушване на господин Дамян Войновски – изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация“

2. Разни.

Уважаеми колеги, моля, ако сте съгласни с така предложения от мен дневен ред да гласувате.

За – 2, въздържал се – 1, против няма.

Заповядайте, господин Колев.

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: Оспорвам дневния ред. 

Искам най-напред да прочетете заявлението на Кънчо Димитров.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Да, точно това щях да направя.

„ЗАЯВЛЕНИЕ

от господин Кънчо Димитров до Станислав Иванов – председател на Временната комисия, относно зададени въпроси.

Уважаеми господин Иванов, 

С настоящето заявявам, че оттеглям зададените от мен въпроси, изпратени по електронната Ви поща. 

Настоявам категорично те да не влизат в дневния ред и да не се обсъждат на днешното заседание.

С уважение: Кънчо Димитров“

Добре, господин Димитров. Няма да обсъждаме тези въпроси, въпреки да мисля, че това са изключително важни въпроси, които  касаят точно Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и беше хубаво всички медии да се запознаят с отговорите, които щяхте да получите от изпълнителния директор на „Автомобилна администрация“, тъй като там се касае за „белите стаи“, касае се за обучението, за теоретичните изпити – въобще неща, за които е създадена тази комисия и мисля, че трябваше да не ги оттегляте, а да ги оставите, за да можем да дискутираме по тях. Благодаря. Но това е мое мнение. Заповядайте.

КЪНЧО ДИМИТРОВ: Господин Иванов, аз много добре знам кое как става, така че е безпредметно. Резултатът от „белите стаи“ го видяхме в Бургас – колко хора с фалшиви лични карти се явяват на изпити – това е резултатът от „белите стаи“. 

И щеше да се получи същото както на първото заседание, когато господин Войновски изнесе някакъв доклад от някаква първична партийна организация. А за всички тези неща, които се случваха, това, което изнесе тогава господин Войновски моето мнение е, че само се вдигаше мизата на корупцията, нищо по същество не се случваше. Благодаря за вниманието.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Благодаря и аз. 

По отношение на Бургас, ако позволите да кажа. Доколкото зная, там разработката е направена по данни от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и след това хората са задържани от полицията, защото Министерството на транспорта няма разследващи функции, няма право да се занимава с такъв вид дейност. Затова е прехвърлена разработката в полицията, от полицията са направили тази разработка и са стигнали до резултатите със задържането на тези хора, защото тук говорим за фалшиви снимки, фалшиви лични карти, които не са в обсега на Министерството на транспорта. Благодаря.

Заповядайте, господин Колев. 

Ще ви помоля да се представяте за протокола.

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: Господин Иванов, кой е започнал разследването, кой го е продължил, в случая няма никакво значение. Важното е, че тъй наречените „бели стаи“ са лесно пробиваеми и фактът от Бургас е факт. Всичките информации в интернет, които имаше по този повод, бяха много внимателно изтрити и остана единствено вестник „Флагман“ откъдето може всеки да вземе тези информации.

Така че няма какво да обсъждаме кой започнал, кой продължил, кой свършил. Важното е, че „бялата стая“ се срути и тя не представлява никаква бариера за издаване на шофьорски книжки на неграмотни и неумели водачи. Това е фактът и той трябва да се вземе предвид, а не кой какво е казал. Фактите, фактите! 

Вашата комисия не може да се занимава с това кой е започнал. 

Фактите, Вие трябва да се занимавате само с фактите и аз затова предлагам нашата сегашна среща да приключи колкото се може по-бързо – в рамките максимум на половин час, като не се дава думата на господин Московски, тъй като той няма отношение по този въпрос. 

Той заедно с криминално проявеното лице Ангел Попов обикаляха студията  и лъжеха, че те са непробиваеми. Оказа се, че те са много лесно пробиваеми. Вие разполагате с доклада и на прокуратурата, така че няма какво да слушаме еквилибристика, казуистика и така нататък – ще се придържаме само към фактите, максимално кратко, за да се стигне до бързо решение. Това е моето желание.

 

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Благодаря, господин Колев. 

Само да обявя, че тук сред нас е и госпожа Мая Манолова – омбудсман и заместник-омбудсманът госпожа Ковачева. Те са гости на Комисията.

Вижте, разбирам Вашето желание, господин Колев, но не мога да не дам думата и на господин Войновски да изнесе своето виждане по въпросите, които може би Вие ще дадете или фактите, които Вие се надявам да изложите сега.

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: Никакви отговори няма да давам на господин Войновски. Пак казвам: той лъга в продължение на седмици по студията заедно с Ангел Попов, че са непробиваеми. Видя се, че са пробити. Какво има да го слушам господин Войновски?!

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Предполагам, че той има какво да каже…

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: Няма какво. Каквото и да каже, аз ще го приема за лъжа, защото те лъжеха.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Господин Колев, моля Ви, господин Колев, нека да дадем право и на ответната страна да си защитят тезите.

Аз Ви благодаря, че сте тук. Благодаря ви за това, че отново участвате на заседание на нашата комисия. Надявам се, че то ще протече изключително добре, както на първото заседание, и че решенията, които ще вземем, в крайна сметка ще бъдат в полза на всички, а не само да се обвиняваме.

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: Господин Иванов, всеки ден пропуснат, да бъде изметено това ръководство на Министерството на транспорта коства невинни български жертви. Вчера са убити шест човека. 

Ако господин Войновски и господин Попов си бяха мълчали или бяха казали истината, че са пробити „белите стаи“, сега вчерашните шест човека може би щяха да бъдат живи. Това е истината! 

Не можем да губим дни и да губим хора. Не можем да си позволяваме. Ако имате грам съвест, на такива хора няма давате изобщо думата, още повече тук става дума за години наред, в които господин Войновски стои там, не е взимал отношение и сега продължават да обикалят и да казват, че, видите ли: „Те са непробиваеми, непробиваеми.“ Оказа се, че не е истина! И аз сега трябва да слушам този човек?!

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Господин Колев.

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: Обяснете на медиите как става така, че един човек, който обикаля, обикаля и говори неща, които не само, че са неверни, те са изключително вредни, и сега ще му се дава думата. За какво да му се дава думата?! 

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Господин Колев…

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: Той е дискредитиран, разбирате ли?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Разбирам Ви, господин Колев, но разберете ме и Вие, моля Ви. Обявена е точката като дневен ред – изслушване на…

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: Щом е така, аз напускам заседанието, аз няма да изслушвам дискредитирани хора, които са замесени в избиването на хиляди български граждани. Това е!

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Моля Ви, не напускайте!

Заповядайте, господин Дончев.

АНДОН ДОНЧЕВ: Уважаеми господин Председател, уважаеми сънародници! Още на първото заседание ние  изслушахме много обстойния и подробен доклад на господин Войновски. В него чухме колко много, много неща са направени, но и чухме две много съществени неща. Едното от нещата, които чухме, това е, че самата Агенция няма функции да разследва за корупция в Агенцията. Според мен това изказване на управляващия тази агенция във всяка една нормална държава би коствало веднага неговия пост. 

Човек, който не се интересува, и счита, че неговите функции не са да следи как произтичат процесите в тази агенция – дали там има корупция или не, въобще няма нито морално, нито професионално право да управлява такава агенция. Това е същото като министър-председателят да каже: „Не е моя функция и моя задача аз да следя да няма корупция в държавата.“ 

Общо взето и натам отиваме: като цяло от всичко дотук изслушано, видяно и чуто излиза, че нито един орган в държавата няма функции да разследва корупцията, когато тази корупция очевидно има някакви политически чадъри и се покровителства някъде отвисоко.

Аз нямам друго обяснение и не знам наистина защо трябва да слушаме отново доклада на господин Войновски за това какви прекрасни и колко много усилия са положени да се преборим с корупцията, като същите тези хора, които очевидно, а и по неговото признание, са участвали в корупционни схеми и в корупция, си стоят по своите места. Как ще пребориш корупцията с корумпирани хора?! Може ли някой да ми отговори на този въпрос?

ДАМЯН ВОЙНОВСКИ: Аз желая да отговоря. Казаха се много неща по мой адрес и, много се извинявам, господин Председател, длъжен съм да защитя името си. Не може непрекъснато да се хвърлят някакви обиди, да се вадят неща от контекста и да се изкривява реалната истина.

Първо, наистина споменах, че ние нямаме разследващи функции и го поддържам.

Второ, не съм казал, че това не ме интересува и никога няма да го кажа. Ние анализираме и, когато има сигнали, подаваме информация към разследващите. Това не означава, че ние разследваме, господин Народен представител. Вижте това, което съм казвал в предишно заседание, и недейте да ми слагате думи в устата. 

Аз тринадесет и половина години съм работил в МВР и съм се борил срещу престъпността. Сега, вече осем години съм в Агенцията. Минал съм през какви ли не ръководители, през множество акции в Агенцията и нямам една забележка. С мен работят всички колеги от МВР, защото ме познават. С мен работят колегите от ДАНС, защото ме познават. С мен работят колегите от ГДБОП, с мен работят и колегите, които в момента оглавяват звеното за борба с корупцията.

И, ако не вярвате на мен, моля обърнете се към тях и попитайте: с кого работят в Агенцията, за какво работят в Агенцията? Дали не проверяват сигналите, които ние подаваме; дали не проверяват информацията, която им предоставяме и анализите, които сме направили? И няма да спрем да го правим, защото смятам, че това е наша отговорност. Но ние отново казвам: нямаме разследващи функции. Ние не можем да задържаме, ние не можем да разследваме корупция. Това не е в нашите задължения.

По отношение на господин Колев – моите уважения към него, обаче аз за разлика от него не изкривявам истината и не правя заключения, които би трябвало да направи съдът. 

Господи Колев си позволи в неговия блог да ме нарече „престъпник“, за което аз съм образувал дело. 

Господин Колев си позволи да ме нарече „лъжец“ пред националните медии, за което също ще повдигна дело. Защото аз не съм излъгал за нищо. „Белите стаи“ не бяха пробити и ще кажа защо не са пробити. Защото имаме доказателства за всичко, което се е случило. И всеки един, който си е позволил да извърши престъпление, за да получи шофьорска книжка, ще бъде наказан и ще му бъде анулиран изпитът. Повтарям: всеки един, защото ние сме предоставили данните на полицията. 

Ако бяхме корумпирани, нямаше да го направим. Напротив, колегите лично подадоха информация на полицията за съмненията, които имат. И тези съмнения сме доказали с файловете, със снимките и с техническите средства, с които разполагаме в тези „бели стаи“. И да, твърдя, че те са непробиваеми, защото навсякъде се извършват престъпления и за тези престъпления си има органи, които ги разследват, и органи, които ги наказват и дават заключения дали трябва да бъдат осъдени, или не.

Това, което правим ние, е: събираме данни, събираме информация и я предоставяме на органите.

И да, твърдя, че ние сме направили страшно много, за да подобрим изпитите и продължаваме да правим. Учудва ме как за нещо, което е доказано че работи, нещо, което го няма в цяла Европа…

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: Господин Иванов, аз напускам заседанието…

ДАМЯН ВОЙНОВСКИ: Много Ви благодаря, господин Колев.

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: …заради това, че дадохте думата на човек, който няма никакво право на това.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Господин Колев, моля Ви останете, нека чуем господин Марков.

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: Отнемете думата на Войновски тогава.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Нямам право да отнемам думата на когото и да било. Всички имате право да се изкажете. Тук е Народно събрание. Тук се слушат мненията на всички страни и след това се взима решение. Не може да се каже, че един човек е корумпиран, че един човек лъже и да не му се даде думата той да защити своето име и службата, която представлява.

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: Това става в съда, а не тук.

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Ще може ли да въведа малко фокус в работата на Комисията, тъй като съм съгласен, че това не е съдебна зала и не е място за препирни?!

Фокусът на Комисията, поне аз с такова впечатление останах от тези 60 дни, е следният: тъй като Николай Колев – Босия сигнализира за корупция на най-високо ниво, касаещо Министерството на транспорта и всички структури, които са над министър, ясно е за кого става въпрос. Сигналът му е за такава корупция. Исканията му съответно бяха категорично за оставка на този министър. Затова бе сформирана Комисията – за да предотврати злощастния край на неговата гладна стачка и разгледа основанията за неговите искания. 

Основанията като аргументи той даде още на първото заседание. Ако внимателно сте прочели или си спомняте протоколите от тези две заседания, Вие лично, господин Иванов, казахте, че трябва да проверите тези аргументи, факти, които господин Колев изнесе – те бяха пет на брой. Има ли нужда да ги повторя? (Председателят дава утвърдителен знак.) Така, казани са и на двете заседания. Казахте, че няма нужда от никаква експертиза, тъй като това се проверява много бързо.

Когато господин Колев си тръгна, Вие казахте, че още утре ще ги разгледате, да не си тръгва. Това „още утре“ протича вече 60 дни. Аз до момента нямам никаква представа какво е Вашето становище относно тези пет неопровержими факта, които компрометират министър Московски и на чието основание се иска неговата оставка. 

Нещо повече, на второто заседание, което е една седмица след първото заседание, като тези факти се проверяват за не повече от половин час, една седмица костваше за това да не се стигне до никаква проверка на тези факти, още повече да бъде заявено от Ваша страна, че това, което господин Колев каза като факти, е мнение. 

Значи, вие за една седмица, господин Иванов, персонално за една седмица проверихте нещо, което се проверява за половин част – факти в публичното пространство, и констатирахте, че: „това е мнение, а не факти“.

Всичко това на мен ми дава крайно ненадеждно обоснование да смятам, че във Ваше лице конкретно Комисията работи безпристрастно; че тя е последователна; че тя върши всичко онова, което трябва да свърши една комисия по проверката; че няма противоречия, които се виждат и в двете заседание. 

Така, да не изброявам основанията за моето недоверие на работата на Комисията във Вашето лице и публичните Ви изявления, които изопачиха тези пет основни аргумента, които господин Колев каза, което създава абсолютно грешно и порочно впечатление в обществеността.

Но, за да опровергаете тези мои съмнения и това мое впечатление, задавам един прост въпрос: след като мина един месец, а тези факти се проверяват за половин час и Вие казахте, че още утре – сиреч на 20-ти,  ще ги проверите, какво е становището относно тези пет точки? Те бяха подкрепени от господин Дончев и господин Иван Иванов, когото не виждам, от Вашите колеги на миналото заседание. Те приеха безусловно – може да потвърдят, безусловно тези пет точки. Вие също ги приехте още на първото заседание, когато господин Колев тръгна да си тръгва, Вие казахте, че ги приемате.

Моля да чуя резултата от Вашата едномесечна проверка на тези пет факта, които компрометират господин Московски и които се проверяват за половин час. Моля да ги изложите също за хората, които не са наясно с петте аргумента на господин Колев. Благодаря.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Благодаря и аз. 

Първо, петте факта, както Вие ги наричате, не мога да се съглася, че са факти, както нееднократно казах, но сме ги взели предвид. По отношение на становището на Комисията, моето лично мнение  няма никакво значение. Комисията ще се събере следващия месец най-вероятно и ще излезем със становище, което ще стане публично известно на всички български граждани.

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Извинявайте, това не е отговор на въпроса ми. Въпросът ми беше ясен. Вие проверявахте тези факти. 

Вие сега отново казвате, че това един вид е мнение. Аз питам: проверихте ли? Отговор прост на въпроса – проверихте ли фактите? Те кореспондират ли с истината или са някаква творческа измислица на господин Колев? Моля да ми отговорите точно на въпроса.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Аз не съм казвал, че са творческа измислица, но казах, че ще поискам становища от прокуратурата и Министерството на транспорта, което съм направил. Очакваме събирането на всички данни. 

Работи се по данните, които даде господин Иво Кръстев. Получени са основните материали. Но аз не мога да кажа какво ще бъде мнението становището на Комисията, тъй като знаете, че тези становища и мнения се приемат с гласуване първо в Комисията, а след това в залата.

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: За трети път повтарям въпроса си: извинявайте, проверихте ли за един месец факти в публичното пространство? Не е необходим прокурорски одит или каквото и да било за тези факти. Това е проверка в сайтове, в НАП, в Сметна палата, в публичното пространство. Въпросът ми е: проверихте ли, или не сте ги проверили? Благодаря Ви.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Извинявайте, но работата на Комисията не може да се основава на факти, които са изнесени в сайтове или в други форми на места, където хората могат да изказват своето мнение. Ние работим само с факти и обстоятелства, които пак казвам: са изискани от Министерството на транспорта и от главния прокурор.

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Сайтовете са на всички държавни институции, включително и на Сметната палата,  на Министерството на финансите и прочие. 

Обществените медии имат функция и отговорност да заявяват изрично и категорично да дават възможност да се изразят отговорни, ако са отговорни, фигури. И тези отговорни заявления, примерно господин Гешев, когото бяхме споменали, и неговото категорично мнение, че това е уличена престъпна група  и тя не трябва да бъде върната на работа. Това е все едно в детска градина да върнеш на работа педофил. 

Нали се сещате, че това е функция на министъра, който позволява едни уличени хора, които в момента им тече и септември месец по мнение на главния прокурор трябва да бъдат повдигнати обвинителните актове на тези шестима души. Говорим за една от точките на господин Колев. Така че обществените медии и сайтовете на държавните институции са нещо, на  което Вие трябва да обърнете внимание. И моля да ми отговорите на въпроса.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Господин Войновски, за каква проверка става въпроса?

ДАМЯН ВОЙНОВСКИ: Първо искам да кажа, че Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ е самостоятелно юридическо лице, което се управлява от изпълнителен директор и министърът не назначава и не освобождава служители на Агенцията. Няма такива правомощия по закон.

Второ, тези служители, за които твърдите, че са организирана престъпна група, не са били освобождавани,… (Николай Колев – Босия напуска заседанието.)

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Господин Колев, моля Ви, останете.

ДАМЯН ВОЙНОВСКИ: …а бяха задържани.

Господин Колев, изслушайте ме.

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ (извън микрофон): Тези административни наказания защо не ги използваха?

ДАМЯН ВОЙНОВСКИ: Изслушайте ме, явно са ги използвали, господин Колев, но всичко е предадено на полицията и на прокуратурата.

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: Лъжат!

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ:: Всичко е предадено на полицията. Добре, изслушайте го, моля Ви.(Реплики, шум.)

Госпожа Мая Манолова има думата. 

РЕНЕТА ИНДЖОВА: Вие целите ли този резултат, господин Председател?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Да, разбира се. Не, не очаквах този резултат.

РЕНЕТА ИНДЖОВА: Защо го предизвиквате?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Какво предизвиквам, госпожо?

ДАМЯН ВОЙНОВСКИ: Извинявайте, обаче трябва да ме наричате лъжец и аз трябва да си мълча, така ли? Аз имам деца, аз имам семейство, аз имам познати! (Реплики извън микрофона.)

Този човек изкривява истината. Заявява го пред всички медии. Този човек изкривява истината.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Господин Войновски, моля Ви, моля Ви! (Реплики.)

ДАМЯН ВОЙНОВСКИ: Моля всички медии да поискат достъп до обществена информация, за да видите какви сигнали е подавал господин Колев.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Господин Войновски, моля Ви! (Николай Колев – Босия се връща в залата.)

Благодаря, господин Колев, че се върнахте.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Съвсем накратко за това, което каза господина: какво се случва с тези шестима човека. Съвсем накратко.

ДАМЯН ВОЙНОВСКИ: Тези служители бяха задържани, те не бяха отстранени. Ние многократно сме писали на прокуратурата с молба, ако има някакви данни срещу тях, да бъдат отстранени, да бъде поискано от съда да бъдат отстранени, защото ние не можем да ги отстраним. Ние можем единствено да ги накажем дисциплинарно, ако има доказателства за извършени дисциплинарни нарушения.

Искали сме информация от прокуратурата да ни предостави данни какви нарушения са извършени. Такива не са ни предоставяни. 

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Господин Председател, изхождайки от Вашите правомощия да определяте дневния ред на всяко едно заседание, бихме желали становището на омбудсмана относно практиката да се създават комисии и да се председателстват от депутати от управляващата партия. Бихме желали институционалното становище на омбудсмана представлява ли това демократична практика и изразява ли европейските ценности?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Благодаря много, господин Марков, обаче за втори път  ще Ви отговоря, че когато тази комисия се създаваше, извинявайте, госпожо Манолова, за секунда, когато тази комисия се създаваше, господин Марков, предложихме тя да се председателства от опозицията. Колегите от опозицията не пожелаха да председателстват тази комисия и тогава с пълно мнозинство в залата бях избран аз.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Искаме становището на омбудсмана. Благодаря Ви.

Дайте възможност на омбудсмана да каже институционалното мнение.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Аз искам да кажа моето мнение по отношение на…

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Няма нужда от това напрежение. Искаме становището на омбудсмана дали представлява това демократична практика.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Госпожо Манолова, имате думата. Благодаря Ви.

ОМБУДСМАН МАЯ МАНОЛОВА: Уважаеми дами и господа, сезирана съм от господин Колев с жалба от 31 юли 2018 г., в която той е отправил конкретни искания към мен за документални проверки, за представяне на документи, по които аз работя. Но също така господин Колев поиска подкрепата ми като омбудсман и аз съм тук, за да я обявя публично. Срещах се с него няколко пъти. Разговаряхме надълго и поради тази причина съм тук, за да го подкрепя.

Изпитвам огромна тревога за неговото здравословно състояние. Той е в гладен протест вече 62 дни. Също така имам и огромна тревога към българските граждани, които непрекъснато стават жертви във войната по пътищата. От момента, в който господин Колев обяви гладен протест – от 13 юни до 13 август, по пътищата са загинали 122 души. Това е черната статистика, което означава, че всеки ден ние губим по двама души.

Разбира се, причините за тази трагедия са различни. Една част от тях се крият в безотговорното поведение на самите участници в движението – на шофьорите. Но според мен гражданите очакват поне отговорно отношение от страна на държавата и от страна на институциите. И всъщност според мен това е и същността на исканията на господин Колев – отговорност, почтена работа от страна на институциите. Аз подкрепям това искане и мисля, че и парламентът със самия факт на създаване на тази комисия също заявява своята подкрепа за едно такова искане. Наистина гражданите очакват производството на фалшиви шофьорски книжки и производството на негодни шофьори да бъде преустановено и системните проблеми в автомобилната администрация да бъдат прекратени. 

Гражданите също така очакват да има справедливост, което означава виновните лица, извършителите на безобразни практики да бъдат наказани. 

Доколкото можах да се запозная със съществуващата документация, наистина е повече от притеснително, че от започнатите различни наказателни производства, буквално от 2013 г., при положение че вече има 20 подсъдими лица и десетки обвиняеми лица, до момента няма нито един осъден. 

Нещо повече, една голяма част от лицата, които са в различно процесуално качество на обвиняеми и на подсъдими, продължават да са на работа в автомобилната администрация. Повярвайте ми това е абсолютно необяснимо за никой български гражданин. Всички ние във времето през последните години сме свидетели на шумни акции, в които се установяват различни корупционни практики, включително фалшифициране на лични карти, откриване на необясними количества парични средства. В крайна сметка резултатът от всички тези акции е, че тези лица се връщат на работа и в момента работят в автомобилната администрация – подсъдими и обвиняеми, което за мен е показател, че в тази администрация има проблем.

Моята роля на омбудсман е да защитавам правата на гражданите, да ги подкрепям в защитата на техните права, но също така да играя ролята на посредник между институциите за решаване на проблемни ситуации, което и правя или поне се опитвам да правя. 

В момента наистина ми е много трудно да направя предложение, което да бъде прието от двете страни, но съм готова да положа усилия и да предложа варианти, като искам да Ви кажа, уважаеми народни представители, че мен лично ме притеснява темпото, с което Вие работите. Все пак наистина става дума за гладна стачка, за човек, който протестира, гладувайки, който видимо е в тежко състояние, в същото време войната по пътищата продължава. 

Вчера наистина имаше нови шест жертви, за което всички ние не можем да не си даваме сметка. И мисля, че държавата трябва да дава знаци непрекъснато, че поне тя и институциите, от които се очаква да се намесят в това изтребване на български граждани, си е свършила работата и всички тези, които са по пътищата безобразно, самоубийствено и убийствено също да бъдат наказвани, но също така и администрацията.  Тук непочтеното поведение и съмненията за непочтеност в администрацията са още по-страшни, защото става дума в крайна сметка за човешки животи.

Аз не съм водила разговор с господин Колев за това на какво той би се съгласил от неговите искания, така че да даде възможност на институциите да покажат воля и да извършат конкретни действия. Това, което аз си мисля, че би могло да се направи, е в спешен порядък да се обърна към министър-председателя и да настоявам за една междуведомствена, правителствена група, комисия да извърши –  никой не харесва тази дума – да извърши проверка в автомобилната администрация, като в тази комисия бъдат включени представители на гражданското общество, хората които започнаха тази кауза и, които са около господин Колев, за да има гаранции за това, че проверката ще бъде докрай и безкомпромисна, за да бъдат сигурни и протестиращите за това. От друга страна, мисля, че изключително важно е и за властта и за управляващите да демонстрират, че няма да допуснат съмнения, че заради непочтеност и корупция има жертви граждани. Не знам как да го кажа по…

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Госпожо Манолова, помолихме, че налице ние виждаме правен порок. Бихте ли коментирани и институционално приематели за демократична практика председателят на комисия, която разследва корупционни практики по висшите етажи на властта, да е от управляващата партия?(Реплики.)

Вие разследвате корупционни практики, ние това представяме пред Вас.

Много Ви моля, госпожо Манолова, разбирате въпроса ми и искаме еднозначен отговор.

ОМБУДСМАН МАЯ МАНОЛОВА: В средата на ваканцията на депутатите, когато очевидно не могат да се направят нито промени в Комисията, нито някакво действие от народното представителство, мисля че този въпрос …

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Вие как го приемате – нормално ли е това или не? Не къде сме сега в момента.

ОМБУДСМАН МАЯ МАНОЛОВА: Вижте, това, което мен ме притеснява, е бавното, мудното темпо на работа на тази комисия.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Но не Ви притеснява, че председателят на Комисията, който определя дневния ред, е от управляващата партия? Това не Ви притеснява, притеснява Ви, че сме в лятото.

ОМБУДСМАН МАЯ МАНОЛОВА: По-скоро ме притеснява, че Комисията не е в пълен състав.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Тя и предишния път не беше. Никога не е била в пълен състав. 

Попитах Ви за институционалната Ви теза. Приемате ли го това или не, защото това е практика в българския парламент…

ОМБУДСМАН МАЯ МАНОЛОВА: Разбира се, че би било по добре да е от опозицията…

КЪНЧО ДИМИТРОВ: В Закона за омбудсмана е забранено на обмудсмана да се бърка в работата на Народното събрание. Законът го казва.

ОМБУДСМАН МАЯ МАНОЛОВА: …разбира се, че добрите практики са опозицията да оглавява. Аз мисля, че това е ясно.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Разбирам, нямате мнение…

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Госпожо Манолова, избраха мен. Имахме предложение да бъде човек от опозицията.

ОМБУДСМАН МАЯ МАНОЛОВА: Мисля, че отговорът на този въпрос е ясен. Аз затова се опитвам да обясня, че по-скоро моето желание е да се търсят някакви действия, които да могат да дадат резултат в следващите дни, защото наистина, аз съм притеснена за господин Колев.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Госпожо Манолова, благодаря за Вашето мнение, ние също сме притеснени…

ОМБУДСМАН МАЯ МАНОЛОВА: Добре тогава, извършете действия.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: …съгласен съм с това, което казахте.

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Може ли след толкова притеснения…

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Но само една секунда, извинявайте.

Ние няма да разследваме нищо. Нашата комисия е Временна комисия за разглеждане на постъпили сигнали от граждани за обучението и изпитите на кандидатите за придобивана на правоспособност за управление на моторно превозно средство. Временна комисия за разглеждане на постъпилите факти, а не за разследване. 

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Точно за това искам да питам за постъпилите факти, тъй като толкова много загрижени хора здравето на господин Колев, а вече два месеца, два месеца той гладува. Това не е добре за здравето му със сигурност. (Реплики.) А той гладува, защото тези факти, които твърдите, че трябва да разглеждате, а Вие до този момент не ми отговорихте как разглеждате. Приехте ли фактите. Тоест единия факт беше, че господин Ангел Попов е подсъдим.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Може ли да отговорим директно?

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Разбира се.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Благодаря.

Господин Попов е подсъдим, но съдът ще реши неговата вина дали има такава, дали е налична, или не е. Ние нямаме право да се произнасяме по отношение на вина, която се доказва пред съда.

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Аз не Ви питам да влизате в ролята на съда. Вие сте го установили, това е достатъчно.

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: Господин Иванов, когато един човек на толкова висок пост е подсъдим, той трябва да бъде временно отстранен, тъй като във всички нормални държави се приема, че когато е на работа, той ще направи всичко възможно, за да прикрие всички улики, всички документи, за да подготви всички евентуални свидетели, да ги стимулира по някакъв начин и затова практиката е категорична, че той или взима неплатен отпуск и се прибира вкъщи, или по настояване на министъра, нещо което не е направено, временно е отстранен от работа, за да не въздейства върху решението на съда. Това е абсолютно порочна практика и Вие като парламент трябваше отдавна да вземете отношение по това, а Вие си мълчите, питам защо?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Мисля, че отговорих, господин Колев.

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: Не сте ми отговорили. 

Дайте да се разберем. Съдът, когато го отстрани чрез присъда, го обявява за престъпник. Но, когато той е подсъдим, присъствието на работното му място му дава възможност да прикрие всичките улики, свързани с неговата дейност. Вие това не го ли разбирате? Нямате ли някаква правна култура? 

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Господин Колев, извинявайте, мога ли само да Ви отговоря с две думи как аз виждам нещата? Ако съдът е преценил, че той може да въздейства, съдът щеше да го отстрани. 

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: Какъв съд? Съдът как ще го отстрани, когато съдът още не е назначил …

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Септември месец, след 20 септември ще заседават.

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: Както и да е. През това време какво търси той там? Взима си неплатен или го отстраняват временно, за да не пречи. Вие разбирате ли ги тези неща? Къде го има това нещо? Един подсъдим да стои на работа и да прикрива престъпления? Вие давате ли си сметка за какво става дума? Тук става дума за избиване на българи! Вие имате ли грам съзнание това нещо да го разберете?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Заповядайте, господин Дончев.

АНДОН ДОНЧЕВ: Господин Иванов, на мен веднага в съзнанието ми изплува друг случай, пак случай на корупция с кметицата на „Младост“. Тя, доколкото ми е известно, все още не е и осъдена, но виждам, че я разхождат по болници с пранги, закопчана. Мисля, че е отстранена от работа без да се е произнесъл съдът в случая. Не става ли дума за някакви двойни стандарти? Някои хора ги отстраняват, други хора ги държат?!

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Това е решението на съда, господин Дончев. Аз не мога да се меся в решенията на съда. Каквото е постановил съдът, това е. Ако съдът постанови, че някой ще пречи на разследването, съдът ще го отстрани. Ако съдът не е преценил, че има такива възможности, няма да го отстрани. Аз мисля, че това е ясно на всички и няма нужда повече да коментираме този въпрос.

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: Господин Иванов, напротив, не само трябва да се коментира, Вие трябва да разберете, че практиката е не съдът да отстранява, а административно той да бъде отдалечен от работното си място, за да не прикрива престъпленията си. Това няма ли да го разберете? Такава е практиката във всичките нормални, демократични държави. И тук също понякога го има, а понякога – в случая го няма. Ако това нещо не го разбирате, цялото това заседание Вие го обезсмисляте. Обезсмисляте го, опорочавате го. Това е.

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: За мен тази точка е приключила и това е основание за компрометиране на господин Московски, тъй като той търпи такова дискредитирано лица да заема такъв важен пост. Аз това исках да разбера.

Друга точка, която беше и, която може да проверите в Сметната палата, че са изразходвани над 2 милиарда близо даже 3 милиарда лева за електронно правителство, което е в пряко отношение към господин Московски като министър на информационните технологии. Това проверихте ли го?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Проверих го.

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Факт ли е?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Доколкото имам първоначална информация, става въпрос за много дълъг период от време, през който са изразходвани от различни институции тези пари. Не е за самото електронно правителство, и то не е правителство, а електронно управление, ако държим да бъдем точни. Но става въпрос за изразходвани средства наистина през годините от различни институции. Не става въпрос от едно министерство, от един министър или от едно лице. Това е, което зная като първоначални данни. 

Други въпроси?

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Тоест, те са изразходвани и за мен това е ресорното министерство, а кои са били посредници по веригата това вече е въпрос може би на други корупционни разследвания.

Третата точка беше: проверихте ли въз основа на твърденията отначало за наличните анулирани протоколи на стотици неграмотни, неправоспособни водачи фактически, а със взет документ, чрез корупционни практики. Такъв протокол  Ви дадох, един образец. Поискахте ли и снабдихте ли се, както твърдеше господин Иванов, че Вие може да придобивате всички документи и знаете какво да изисквате, за да удостоверите съответно едно или друго?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Кога съм го твърдял това нещо, извинявайте?

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Иван Иванов – Вашият съименник. Изрично може да се види, че той твърди, заяви и това не е негово хрумване това е в правомощията на Комисията, тя да изисква всички документи, които удостоверяват едно или друго.

В този смисъл Вие запознахте ли се с множеството протоколи с анулирани документи за правоуправление, впоследствие на разкрити неграмотни водачи, които са придобили свидетелство за правоуправление на МПС? Запознахте ли се: да или не?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Господин Дамян Войновски ще отговори на този въпрос.

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Не, аз питам Вас. Аз с Дамян Войновски нямам такъв диалог. Извинявайте, Вие сте председател на Комисията.

ДАМЯН ВОЙНОВСКИ: Аз искам само за медиите да кажа, че има множество анулирани изпити за придобиване на шофьорска книжка на базата на това, че …

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Много Ви моля…

ДАМЯН ВОЙНОВСКИ: Аз не Ви прекъсвах, ако обичате и Вие да не ме прекъсвате.

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Аз не разговарям с Вас, за да си говорим за прекъсване.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Извинявайте, аз имам право да давам думата на всеки един, както да отговаря, така и да …

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Разбира се, аз това не го оспорвам и по никакъв начин…

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Нека да изслушаме Дамян Войновски, който …

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Аз зададох въпрос. Това е критерий за работата на Комисията. Когато има последователност в работата, има зададен въпрос, който по някакъв начин е индикация за работата на Комисията във Ваше лице.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Той е изпълнителен директор на „Автомобилна администрация“. Ако, той не може да отговори, не знам кой ще отговори?

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Аз питам Вие дали сте свършили Вашата работа, а не дали той е свършил Вашата работа?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Попитал съм го, господин Войновски…

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: Господин Иванов, Вие сте създали тази комисия да разследвате него, а не да му давате думата. Така че бъдете така добър да не давате точно на хората, които са нарушавали закона, които са продавали книжки, които са избивали Вследствие на това български граждани…

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Господин Колев, моля Ви!

Господин Колев, моля Ви нека да не бъдем толкова …

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: Вие давате в момента думата на „грипния вирус“ да го питате що заразява хората?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Заповядайте, госпожо Манолова.

ОМБУДСМАН МАЯ МАНОЛОВА: Искам да Ви попитам, господин Председател, Вие сте правили проверки в „Автомобилна администрация“ има ли образувани дисциплинарни производства срещу някой от служителите в различни процесуално наказателни качества, обвиняеми, подсъдими, които са си на работа? Някакви дисциплинарни производства започвали ли са? 

За мен като гражданин, като юрист, като омбудсман е необяснимо как така лица, които публично бяха изобличени в различни корупционни практики и са обект на различни наказателни процедури, не са по никакъв начин обект на административнонаказателни производства от страна на Агенцията. 

Защото факт е, че Конституционният съд отмени автоматичното отстраняване от работа на лица по отношение, на които е започнато наказателно производство, но в решението си Конституционният съд казва изрично, че „органът по назначаването разполага с други правни средства, които е длъжен да използва“ и тези правни средства са дисциплинарно производство, което в тези ситуации гражданите очакват да е приключило с уволнение. 

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Благодаря Ви, госпожо Манолова за конкретния въпрос.

ОМБУДСМАН МАЯ МАНОЛОВА: Наистина изглежда административно безобразие как така на гражданите ни показват как периодично там се провеждат акции, установяват се всякакви безобразия, корупционни практики и в крайна сметка всички пак са си на работа?! 

Разбирате ли, че така се компрометира даже и добрата идея за „белите стаи“. Ако някой ще ги управлява и ще организира работата в тях по отношение, на който има съмнение за неговата почтеност, че тук се подронва основното.

И тъй като съм взела думата, да не я взимам няколко пъти, какво действие Вие смятате да предприемете? Според мен, след като Вие не можете да направите тази проверка в „Автомобилна администрация“, тя трябва да бъде възложена в спешен порядък на някой орган, в който гражданите да имат повече доверие, които да проверят какво се случва там, защо се произвеждат скандал след скандал, корупционни факти и всичко си е пак по старому, смисъл като персонален състав?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Госпожо Манолова, благодаря Ви за конкретния въпрос. 

Отново ми позволете да дам думата на господин Войновски, защото той може да каже конкретно за всеки един случай какво е взето и какво се е случило. (Шум, реплики, Николай Колев – Босия напуска заседанието.) 

Господин Колев, моля Ви отново да останете!

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: Няма какво да ме молите! (Шум и реплики.)

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Вие саботирате отново процеса с протакане. А защо господин Владовски трябва постоянно да играе Ваш двойник? Аз зададох ясен въпрос и госпожа Манолова Ви зададе ясен въпрос: как сте извършили тази проверка?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Искам да каже конкретните данни по наказателните производства.

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Не Ви питам за наказателни производства. Аз Ви питах миналия път на заседанието, слушайте ме внимателно! Да не влизаме в тази приказка „Царят е гол“.

Миналия път на заседанието, аз Ви дадох протокол с анулирано свидетелство и Ви казах изрично в информационните масиви на Министерството трябва да се провери това и въпросът ми е прост: проверихте ли за стотиците подобни…

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Предал съм го за проверка.

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Един месец Вие сте го предал за проверка?!

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Десет дни.

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Разбрах. Вие сте го предал за проверка. Тоест за този голям период това не е свършено, не е проверено дали е факт.

Другият факт следващия касаеше пряко, макар и за Вас да има интимен характер, за мен също, но беше зададен въпрос за това, че господин Московски е злоупотребил със служебното положение.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Извинявайте нека да не …

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Аз говоря по същество по петте основни аргумента, за които ние сме тук. Ние не сме тук, за да си чешем езиците и някой да имитира работа. 

Факт е, че господин Московски извърши нерегламентирано „карми“, както господин Босия твърдеше на нерегламентирана шейна и извърши престъпление. Това факт ли е?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Нека да не обясняваме този случай, защото е твърде личен и няма нужда да намесваме толкова лични неща.

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Безспорно е личен, безспорно, но е показателен за нивото на отговорност.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Благодаря за разбирането.

РЕНЕТА ИНДЖОВА: Уважаеми господин Председател, уважаема госпожо Манолова! Не мога да изразя преклонението си пред Николай Колев – Босия, защото поведението на Комисията днес – на другите комисии не съм присъствала, представляваше гавра с гражданските му права, със здравословното състояние, в което се намира, и с поведението на Вас, Председателю на Комисията, към него. 

Но бих искала днес да изразя и мисля, че всеки ще се съгласи с това, госпожа Манолова вече говори за учудването си от това, че Комисията работи бавно. Аз бих казала: Комисията не изпълнява възложените ѝ задачи и трябва да потърси помощ. Помощта, която трябва да потърсите, е от политическите сили, които представляват членовете на тази комисия, защото, аз до този момент не съм чула нито една от политическите сили, включително и най-вече управляващата, да се произнесе по казуса „Николай Колев – Босия“.

Това правителство, което прави всичко за хората, за пътищата да, но за умиращите по пътищата  – не. И аз тук изразявам първото си учудване, че загрижеността, която проявяваме тук за гражданите на България, а те гражданите на България не си защитават интересите, трябва да бъде продължена с уведомление на европейските институции и на държавите на Европа за опасността, която българските власти представляват за гражданите на Европа, снабдявайки ги с фалшиви документи за легитимност и правоуправление. Една централна държава в рамките на Европа, сърцето на Европа знае от десетина години за проблема в България, но тя по определени причини е решила да го утаява и прикрива. Но чрез другите институции, чрез посланиците в България, аз смятам, че трябва да бъдат уведомени за опасността, която ние представляваме. Тя е равносилна на индуциране на терористични действия на територията на Европа.

Смятам, че госпожа Манолова ще се съгласи с тази опасност, която ние сме произвели и продължаваме да укриваме, а следователно и да поддържаме след като служители на ДАИ продължават да са си в служебните задължения. 

Щом тази комисия не може да изпълни възложеното ѝ, макар че то е било ад хок и за времето във ваканция, а ваканцията не може да е оправдание за българските власти и специално за българския парламент, че ще остави стачката на Николай Колев – Босия да стигне своя естествен край, защото те са във ваканция. 

Затова препоръчвам на уважаемия председател на Комисията да поиска от политическата сила, която представлява, и специално една пета от депутатите на парламента да се свикат на извънредно заседание, защото те по този начин ще осъществят помощ към Комисията и ще встъпят вместо нея да решават този казус.

Ако този въпрос по този начин – с една пета инициатива от парламента не може да бъде решен, и политическите сили, включително и опозиционните продължават да мълчат по въпроса за това кога ще приключи разследването и тук не правете никакви инсинуации, че разглеждате, пък не разследвате, защото ставате не само смешни, а би трябвало да Ви отнемат въобще прерогативите на Комисия. 

Ако този вариант не работи казвам, аз се обръщам за съдействие също към госпожа Манолова, за това че в следваща инициатива, допустима по Конституция е тази на президента, който би могъл също да поиска свикване на извънредно заседание. 

Ситуацията е форсмажорна, отговаря на форсмажорна обусловеност на свикването на това парламентарно заседание. Защото в крайна сметка ще се окаже, че ако продължава производството и впръскването на нелегитимни книжки за правоуправление в страната и извън нея, ние ще се окажем и българските власти по-точно ще се окажат съдействащи за престъпления от международен характер.

Мисля, че няма институция в България, която ще поеме на плещите си една такава опасност, една такава перспектива. Затова докато е време искайте да бъдете заместени в ролята си на Комисия, защото Вие за два месеца не сте направили практически абсолютно нищо. Нещо повече, Вие сте направили да укривате, да подменяте факти, да се опитвате да търсите подставени и други лица, които да изпълняват Вашата работа.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Моля Ви за умереност в изказа също. Благодаря.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Господин Председател, отскоро Вие разполагате вече с документ от главния прокурор, който се намира пред Вас и удостоверява фактическа правна страна, при която е налице твърдение на самия главен прокурор след проведено вероятно разследване, че книжки са се продавали, че става въпрос за суми от две до четири хиляди евро. 

Вписано е, недейте така да правите с очи, вписано е в документа пред Вас, тоест този факт не подлежи на никаква дивност. Той е пред Вас. Относим е към задържаните на 7 юни 2017 г., не преди сто години. Има ли сте достатъчно време в Комисията да се запознаете с този документ. Бихме искали да чуем становището Ви, експертното и на висотата на институцията, която представлявате.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Както споменах нееднократно, становището на Комисията не мога да го дам аз. Становището ще го изразим в доклада, с който ще приключи работа Комисията. Няма нужда в момента да се отговаря на парче, чакаме още резултати, чакаме от Министерството на транспорта…

НИКОЛАЙ МАРКОВ:  Кажете си мнението пред медиите.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Нека да го обобщим и тогава ще изразим своето мнение.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Тоест безсмислено е да си говорим на тази Комисия, така ли е? Безсмислено е да си говорим пред медиите открито, пред гражданите, просто тук си пием едни водички?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Пред всички медии открито ще…

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Открито кажете този документ, който ние като граждани сме разгледали точка по точка. Задавам Ви въпрос, който е относим към това заседание. Питам Ви за Вашето мнение като председател, след това изразете във Вашето становище на Комисията, каквото желаете.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Нямам право да изразявам становище като председател …

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Какво право имате тогава? Каквото Ви питаме, Вие казвате нямате право? Какво работите?

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Един помощен въпрос: запознахте ли се в гореспоменатите документи, които господин Марков каза, че с досъдебни производства има 20 души от 2014 до 2018 г., включително подчертавам, защото Вие бяхте много чувствителни затова, че 2018 г., тоест понастоящем няма такива практики? Запознахте ли се, че от 2014 до 2018 г. 20 души имат досъдебни производства и 30 души внесени обвинителни актове от Варна, Бургас, Хасково, Велико Търново, Враца, Монтана, София, Благоевград? Запознахте ли се и това не е ли индикация за масова корупционна схема с държавна благословия и лична отговорност на господин Московски и господин министър-председателя? Благодаря, моля за отговор точен запознахте ли се?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Запознал съм се с всички факти и обстоятелства, които са ми предоставени от Министерството на транспорта и от главния прокурор, но няма да ги коментирам в момента, защото няма смисъл да коментирам неща, които може след това да се интерпретират по друг начин. Затова когато изготвим доклада, с доклада ние ще изразим нашето становище.

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Извинявайте, нещо семантично ми се губи как усвоявате посланието. Прощавайте, каква проверка има след като проверката е дадена?! Тази информация аз цитирам от главния прокурор. Какво има да проверявате? Просто питам дали сте се запознали – да или не?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Запознал съм се, да.

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Да, запознали сте се. Чудесно.

Последният ми въпрос: два пъти изискваме на заседанията много важен документ. Може ли да не разговаряте по телефона докато говорим? Много важен документ, който протоколира срещата на господин Московски с двамата служители Кънчо Димитров и Иво Кръстев от Автомобилната администрация, и с господин Колев. Документ, който според мен умишлено се укрива може би повече от два месеца. Вие поехте отговорността – днес е последният Ваш ден да изискате. Изискахте ли този протокол за проведената среща? Благодаря Ви. 

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Изисках протокола, но ми се отговори, че срещата е била много кратка и поради тази причина не е имало протокол и не е имало въобще какво да се протоколира. Поне така ми беше предоставено. Господин Войновски е тук и той е присъствал там. (Реплики извън микрофоните.)

ВИХРЕН МИХАЙЛОВ: Чуйте мнението на един присъстват, а не становище на министъра, който очевидно е компрометиран.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Заповядайте, господин Димитров.

КЪНЧО ДИМИТРОВ: Срещата беше толкова кратка – само 60 минути! (Реплики.) От 11,00 ч. до 12,00 ч. И ме лъгаха най-безобразно от канцеларията на Красимира Стоянова. Дори ми казаха, че протоколът бил готов. Когато отидох да го взема след 10 дни ми казаха, че е разпорено да не ми го дават, без да ми се отговори кой е разпоредил. Бил предаден на компетентните власти. 

Този разговор се провеждаше в присъствието на двама, защото в различни дни ходих, от охраната на Министерството на транспорта. Така че недейте да заблуждавате хората. И няма какво да давате думата. 

Преди да дадете думата на господин Войновски, аз ще задам няколко въпроса, за да видим, защото свалихме нивото. Тук трябваше да бъде може би господин Московски и господин Попов, но Вие ги пазите. Защото нещата казах и миналия път: за да има тази корупция,  виновен е премиерът и главният прокурор. Така че, какво ще се заблуждаваме тук и какво ще викаме тук господин Войновски, и да викаме чистачката? Хайде да не се заблуждаваме! 

Питам: защо не въведоха четците да се разпознават истинските от фалшивите лични карти, за да ги нямаше тези случаи? Защо не го въведоха? Защо протоколите от изпита по теория, където има заснемане на този, който се е явил по теория не се пращаха в „Пътна полиция“ или в КАТ? Умишлено, за да се получават тези гафове, да може да се играе с корупционни схеми. Какво ще ни заблуждават и господин Войновски сега ще чуди, какво да ми обяснява.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Аз мога да Ви отговоря също, но най-добре е да Ви отговори господин Войновски.

КЪНЧО ДИМИТРОВ: Вие, нищо не може да ми отговорите. Каква Комисията сте? Аз на Войновски му знам, познавам… (Реплики.)

Изчакайте, стана говорилня.

Господин Войновски го познавам от осем години и знам какво ще ми отговори. За какво да давате думата на господин Войновски? Много добре сме си говорили и му знам мнението. 

Другото: след като в първата половина на 2013 г., когато бяха хванати белязаните листовки на хартиен носител и господин Войновски има доклад за това, същият този човек, който е беше началник на областния отдел – Ивайло Манолов се казва, в момента е главен директор на Главна дирекция „Автомобилна инспекция“ и отговаря за всички областни отдели в страната. Това ли е борбата с корупцията? Това ли е моралът на управляващите? Къде се намираме ние? В каква държава живеем?(Реплики.)

Още малко. Не съм привършил. 

Вие давате думата непрекъснато на господин Войновски, който, както и онзи път казах при министъра: този човек използва служебния автомобил за лични цели. Тоест след работа си ходи с него, ходи си на работа с него, събота и неделя е пред дома му. Това са служебни пари, това е безстопанственост. И този човек ще ми го държите тук той да ми обяснява?! Това ли е моралът. Дори е сложил сигнални лампи, които не се позволяват. Това ли е моралът на човек, който ще защитава интересите на държавата и законите? И той е в Комисията за новия Закон за движение по пътищата. Когато зададох това на 25-ти на господин Московски, единствената реакция беше да махнат лампите. В колко доклада на Министерството на транспорта и на „Инспектората“ има предложения за наказание на господин Войновски за това, че не си е свършил работата? Има ли наказания? Няма. И този човек ще ми го сочите за пример?! 

Другото е: уволниха ме. (Шум и реплики.)

Момент да завърша. Уволниха мен: защо? За да не изнасям информация. Дори са ми разлепили снимката в Агенцията при портиера да не бъда допускан в Агенцията. Не се учудвайте! Това са факти. И този човек сте ми го довели тук да ми бъде съдник. Не Ви ли е срам? Благодаря Ви.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Господин Председател, господин Председател? Моля, господин Войновски да каже пред всички, дали в момента е в отпуск, за да присъства в тази комисия? Да или не? 

ДАМЯН ВОЙНОВСКИ: Аз не съм в отпуск.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Тогава защо не беше допуснат Иво Кръстев, господин Войновски? Вие го спряхте да не присъства тук,  а той е основният свидетел на Главна прокуратура. Вие го спряхте да не присъства тук!

ДАМЯН ВОЙНОВСКИ: Може ли да се изкажа?

НИКОЛАЙ МАРКОВ: И го пратихте точно в часа, в който ние заседаваме в Комисията той да изпитва?! Как не Ви е срам??

ДАМЯН ВОЙНОВСКИ: Господин Иво Кръстев никога не искал пред мене, нито пред някой друг да присъства днес на тази среща.

КЪНЧО ДИМИТРОВ: Искано е. Председателят да Ви каже. Искано но е.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Не, не, чакайте малко.

КЪНЧО ДИМИТРОВ: Вие обещахте. Вие обещахте. Какво да чакаме. Вие обещахте. Не помните ли? Вие обещахте. Миналия път, Вие обещахте. Има го в протокола.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Аз казах, че ще направя всичко възможно, ако той желае да присъства. 

КЪНЧО ДИМИТРОВ: И какво възможно направихте?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ:  Той по никакъв начин не е заявил, че желае този ден да отсъства. Не е заявил! (Шум и реплики.) 

КЪНЧО ДИМИТРОВ: Вие обещахте да го подсигурите.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Не мога да разпоредя на някой да си докара подчинените хора.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: А как разпоредихте на този човек да бъде тук?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ:  Този човек е представител на Агенцията.

КЪНЧО ДИМИТРОВ: Искате да кажете, че в парламентарна република народните представители не могат да кажат на някой да дойде. (Реплики.) 

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Изслушайте ме малко. Ако, господин Иво Кръстев е заявил желание да дойде тук ще пусна един отпуск, тогава може да коментираме. През останалото време той е на работа и е длъжен да си изпълнява служебните задължения.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Защо не казахте предишния път, че отпуск трябва да си пусне? Вие казахте: „Ще направим всичко възможно“.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ:  Нека да не превръщаме работата на Комисията в говорилня и в някакви подхвърляния и в такива несъществени обвинения, ако мога така да кажа. 

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Не са някакви подхвърляния и не са несъществени, а е основният свидетел, който е разкрил огромна корупция за 10 години. Вие направихте да го няма тук основния свидетел на Главната прокуратура.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ:  Защо не си е пуснал един ден отпуск?

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Той да носи вината за това, че не си е пуснал отпуск.

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ:  Аз ли да я нося?

РЕПЛИКИ: А кой? 

КЪНЧО ДИМИТРОВ: Вие обещахте да го осигурите, а доведохте тук някакъв, който да ни говори врели некипели. (Реплики.)

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ:  Госпожо Манолова, ако мислите, че трябва да си пусне един ден отпуск…

КЪНЧО ДИМИТРОВ: Вие, обещахте, господин Иванов, да го подсигурите. (Реплики от Мая Манолова.)

Пусна ли си отпуска господин Войновски, за да е тук?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ: Господин Войновски е изпратен тук като изпълнителен директор.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Кой го изпрати? Вие казахте: „Изпратен е“? От кого?

ПРЕДС. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ:  Изпратен е от министъра най-вероятно.

НИКОЛАЙ МАРКОВ: Ние на министъра искаме оставка, господин Председател, и министърът изпраща човек.

КЪНЧО ДИМИТРОВ: Не ставайте смешни!

ДАМЯН ВОЙНОВСКИ: Искам да кажа няколко думи за пред медиите и за госпожа Мая Манолова.

Първо, спомена се за анулирани изпити. Да, има анулирани изпити, но те са анулирани за това, че е представен документ – фалшива диплома. Например за това, че когато се явява на изпит лицето. Всички тези документи са предадени на полицията. Всички тези изпити са анулирани. Това не означава, че тези лица се неграмотни. Моля да се направи ясно разграничение между неграмотен човек, който не може да чете и пише, и човек, който няма диплома, защото не е завършил осми или 10 клас, както в момента се изисква по Закон. 

Последно казвам и повече няма да се обаждам, защото виждам, че хората са доста афектирани от това, че взимам думата. Искам да поканя госпожа Мая Манолова, защото знам, че тя е достатъчно ерудирана, интелигентна и има доверието на хората. Искам да я поканя да дойде в Агенцията. Аз не крия нищо и пред никой, никога няма да скрия нищо. Нека да дойде в Агенцията с какъвто и екип да пожелае, аз ще я запозная с абсолютно всички факти и доказателства, какво е свършено, какво предстои да бъде свършено, какви дисциплинарни производства са водени. Абсолютно всичко, нищо няма да скрия. Искам да дойде някой човек, на който хората имат доверие и някой, който е безпристрастен и разумен, а не да изкривява истината. Разчитам на госпожа Манолова. Надявам се да приеме моята покана и да дойде да види, какво се върши в Агенцията и как се върши. 

КЪНЧО ДИМИТРОВ: Отново ще взема думата.

Господин Иванов, Вие казахте, че това го имате. Трябваше да го дадете на господин Войновски да го прочете. Това е от прокуратурата, където




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11789714
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930