Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2018 13:30 - АНАЛИЗ НА МОЙ ПРИЯТЕЛ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1411 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 Имало ли е „меден/и месец/и” на Хитлер със Сталин през 1935 година в СССР ?

 

Клише от студената война е, че съветският комунизъм и национал-социализмът са братя по идеология, пропаганда и властова практика. Т.е., че Хитлер и Сталин са тирани с еднакви лица. Спорът е: кой е бил по-мащабен политически убиец. Още през м.в.остро се сблъскаха банално известните 2 тези около пакта Молотов-Рибентроп: 1. Че Сталин и Хитлер си разделят Полша и предизвикват Втората световна война. 2. Руската аксиома за „насъскване” на Хитлер от Запад към унищожаване на СССР.

В наше време - на дирижираните пропагандно-психологически хибридни войни с мейнстриймови дезинформационни кампании - изпитан метод на промиване и манипулиране на мозъци, прилаган от опонентите,  продължи да бъде изнасянето на /дез/информация, която трудно може да бъде проверена от масовия читател. Целта е

пренаписване на историята чрез подмяна на ценности, исторически събития, оценки. Пръкнаха се антон-тодоровци и под. пишурки, „творящи” по единствен аналитично непроверен източник и ловко оплитащи читателя в подробности, за които той няма познания и опит да ги верифицира. И бива отклоняван от същността на проблемите.

            На версията „Посетил ли е Хитлер Съветския съюз през 1935 г.?”-като анонимна публикация - се натъкнах за сетен път на 8 декември м.г. в уважаван от мен седмичник. През последните години темата бе реанимирана, но всички достъпни ми източници на английски, немски, чешки и словашки езици се позовават на руски първоизточници като уеб-сайтовете: russian7.ru/post/kak-gitler-priezzhal-v-sssr/, http://akirama.com/2017/ 10/13/vizit-a-gitlera-v-sssr-1935-j-god/, https://news.rambler.ru/.../37175318-zachem-adolf-gitler-priez..., www.mk.ru/511238 , inosmi.ru/history/20100623/160799392.html и мн. др.

            Версията на български език прилича на превод от руски на текст от Валерий Буча (украинец), препечатана според няколко изследователи от russian7.ru/14.10.2017 г.

Има и втора хипотеза, че посещенията на фюрера Шикелгрубер (по майка) са две: А) 1-то, през април-май 1935 г. Б) Че на 23 август 1939 г. според в-к «Московский комсомолец» той е присъствал на подписването на Пакта за ненападение между СССР и Германия, известен като Пакта Молотов – Рибентроп, подписан от същите „двамца”

политици. В делегацията на Рибентроп били включени хора, които са под неотлъчно разпореждане на Хитлер - личните му: адютант, офицер-ординарец, лекар, фотограф и г-ца Едит Крюгер. Според авторите на тази хипотеза, тя била Ева Браун. Историци като А.Рогинский (д-во „Мемориал”) отричат тази опция, защото Рибентроп би се справил в Кремъл и без фюрера, а и трудно би било опазено в тайна присъствието на Хитлер.

            В достъпните ми публикации по темата се указва ясно, че НКВД най-щателно  унищожил всички снимки, фотоленти, вестници, няколкото художествени филма, засвидетелстващи визитата на Хитлер. Създадените в СССР - до началото на войната, а публикуваните в Германия след края й. В т.ч. всички копия на съветския документален филм „Немският вожд в СССР”, с изключение на едно, вече в архива на ФСБ. Версията била сглобена от единични документи в Европа и снимков материал от Русия. Архивите на НКВД/МинДС/МВР/ФСБ са недостъпни, а върху темата е била наложена пълна забрана. Хипотезите на Буча №1 и №2А на «Московский комсомолец» се различават само по продължителността на пребиваването на фюрера. Тази на №1от 1 април до 12 юни 1935 г. ми се струва невероятна – 72 дни ?!? Баба ми би я назовала  „баялдисващо арменско гости”. Според авторите, ако „се осланяме на откритите в Европа документи”, Сталин и Молотов решили да предварят Франция, Великобритания и САЩ и отправили покана с лично писмо на „Бащата на народите” до фюрера. Ако текстът е автентичен, Сталин изразил дълбоко възхищение от успехите на Хитлер на постовете глава на Национал-социалистическата партия и Райхсканцлер, посочил като общи врагове Англия и Франция. Констатирал е близки партийни цели, предложил взаимност и дружески ръка, и го поканил да посети „своя приятел и съюзник”. По антикомунистически съображения Хитлер бил склонен да откаже, но го възспрял К.фон Нойрат. Той го свързва с Й. фон Рибентроп, който убеждава фюрера след година да приеме поканата. Чрез Химлер и Гьобелс тушират антикомунизма докато съветската пропаганда убеждавала трудовия си народ, че Германия строи „свой социализъм”.

На 27 март 1935 г. в Москва пристига личната охрана на фюрера — 1-ва рота на 1-ва дивизии «Лайбщандарте» СС. На 1 април с.г. Хитлер, придружен от споменатите по-горе лица + онези от хипотеза №2 Б, е посрещнат на летище в Москва от Сталин и съветско-немски оркестър. Вождовете потеглят за хотел „Метропол” в нов автомобил ЗиС-101, управляван от личен телохранител на Сталин. В Большой театър Хитлер не харесал операта „Иван Сусанин” на Глинка, въпреки че се усмихвал през цялата вечер.

            На приема в Кремъл Сталин трогва госта с емоционално приповдигнати оценки за визитата – като мост между партиите и великите народи, откриващ общ път към светло бъдеще, перспективно и след 1000 години. В аналогичен стил Хитлер обобщил как след смъкването на царя и на немските „Псевдо-Лидери” в двете страни възниквали „нови форми на властта...”, но „врагът не спял.... И главните общи врагове Франция и Англия, чиито заробени от Еврейски и Масонски пари управници мамят собствените си народи и опитват да измамят и нас”. Следват бурни аплодисменти. Хитлер ощастливява Сталин с «Майн Кампф» с автограф, а Сталин Хитлер – с позлатен маузер и шашка с гравирани имена. До 14 април 1935 г. „Бащата на народите” показва на госта Москва. А в Ленинград (=Санкт Петербург), корабостроителни и др. предприятия, възможностите на флота; също в Архангелск, Волхов, Мурманск, ВЕЦ Вилхов, колхози на Север, вкл. военни учения. От там на парада на 1 май, Хитлер също е на трибуната на мавзолея на Ленин. Мощната демонстрация на военна техника приема като предизвикателство, но се въздържа от реакция. Фюрерът се убедил, че Русия от епохата на царя и вярата в Бога са погинали. Бил е поразен от новата „пролетарска” култура, от предаността на пионерчетата към Сталин, от мащабното строителство (жилищно, промишлено, военно, на културни обекти), което по-късно прилага в Германия. Но с нацистка архитектура.

На 2 май вождовете се отправят към Куйбишев, присъстват на авиошоу с В.П. Чкалов и с други съветски и немски асове-летци (Сталин ги аплодира!). По р. Волга следва пътешествие с парахода „Щорс” с престои в града на култа Сталинград, на 21 май (Бел.: Забележете!) са в Украйна: Днепропетровск, на 29 с.м. по вода в Киев. И версия №2А приключва. По №1 - отново на военни учения. На 1 юни Хитлер и Сталин се връщат в Москва, на 3-10 юни в Кремъл се състоят преговори, дали импулс на т.нар. „нови отношения”, начало на военно и политическо сътрудничество. Възникват пунктове за междуправителствена координация в 2-те столици. На 11 юни е прощалният прием. Хитлер „бил окрилен” от постигнатото за кратко време в Съветска Русия и се гордеел с новия си съюзник и приятел. И на 12 юни в 15 ч. излита за Берлин. Но документи, потвърждаващи пряко версията, не се цитират. Освен снимка, на която Сталин и Хитлер „са изобразени” заедно на трибуната на мавзолея.

Ако посещението е fake news, кой би имал полза от подобна фантастика в подкрепа на тезата Сталин = Хитлер? Дело на графомани? Да е руска инсценировка с цел да се оневинят по някакъв хиперинтелигентен начин е по-малко вероятно.Още към 2014 г. в Централна и Източна Европа функционираха 40 проруски уеб-сайта. Руската пропагандна машина никак не е свенлива да поднася микстури от едностранни истини, полуистини и дезинформация под формата на тотално проповядване на национален патриотизъм. Но през 2015 г. напр. в уеб сайта hlavnespravy@hlavnespravy. sk се появи твърдение, че САЩ изкупува руски интернет портали. „Нearst Шкулев Media”, щатско-руско дружество, владеещо холдинга „Регион”, след март 2013 г. става собственик на 13 местни Инет фирми и портали като Е1 в Екатеринбург, ELLE, StarHit, Antenna-Telesem, Vabank, PRM и др., и само в Южен Урал преговаряше за закупуване на нови 42 портала. А в други райони на Руската федерация? „Нearst Шкулев Media” е дъщерна фирма на един от най-мощните в света медиални холдинги, щатския Hearst Corporation.

Според сегашната историография, през 1933 г. СССР замразил икономическите и военните отношения с Германия. Анекдотично звучи, обаче, 2 години след поемането на властта Хитлер и „каймакът” на камарилата му да отделят между 50 и 72 дни за екскурзионно изучаване на кандидат-съюзник при неукрепена власт!? Предостатъчно време за да бъдат свалени от власт! СЪЩЕВРЕМЕННО събитията изискват оперативно текущо ръководство: През януари 1935 г. на плебисцит 91% от населението на Саарланд гласува за връщане в териториите на Райха. През март 1935 г. Берлин окончателно престава да се съобразява с военните точки на Версайския договор от 1919 г., въвежда задължителната военна служба и започва превъоръжаване на армията. През април с.г. Великобритания, Франция и Италия протестират против това решение. А трябва да се подготвя конгрес на НСРПГ, законодателството на Райха за трудовата служба, за защита на германската кръв и германската чест, за забрана на бракосъчетанията с евреи.  Липсват още закони за имперския гражданин, за защита на кръвта, „Имперския закон за флага“. „Арийският“ произход още не е наложен като условие за заемане на държавни длъжности и т.н. и пр.!

НКВД едва ли е била всесилна и в чужбина, за да не останат публично достъпни следи от „арменското гости”, въпреки „желязната завеса” (бел.: метафората е на д-р Йозеф Гьобелс, взаимствана и популяризирана от Чърчил). В двете версии се твърди, че в края на гостуването е подписан „Железният пакт”, но двустранен документ, подписан в Москва през 1935 г., с подходящо за подобно название съдържание, не е известен.

Иначе периодът, в който у нас правителството на ген. Пенчо Златев се сменя с това на Андрей Тошев, е сравнително добре подбран като за визита на Хитлер в СССР: Пътят му към властта е разчистен. Президентът фон Хинденбург умира, депутатите на ГКП са касирани. Ернст Телман още не е съден. Райхстага е изгасен отдавна. Георги Димитров е оглавил Коминтерна, който тогава не е на „Уолстрийт”, нито в Брюксел. Нюрнбергските "арийски" закони не са лансирани. Испанската гражданска война и Олимпийските игри не са започнали. ЦРУ ще възникне след 12 години, а в МИ-6 са много дискретни. Мисията Канделаки (за нормализиране на търговските контакти) тепърва още не е провалена, масовите политически репресии не са започнали. „Нощта на дългите ножове” е минало, но не и Антикоминтерновският пакт, нито пъкКристалната нощ”. Въпреки това наркоминдел-ът (външен министър) Максим Литвинов, роден като Меер-Генох Мойсеевич Валлах, „тактично” е заменен от председателя на СНК (=правителството) Вячеслав Молотов.

            На жалбите на Ева Браун от април-май 1935 г. в писмата й до Хитлер от самота и недостатъчно внимание може да се търси обяснение. Дори на опита й за самоубийство тогава – теоретично може да е предприет напр. в каютата на „Щорс”? Или че Хитлер е посрещнал рождения си ден на 20 април на път от Волхов до Архангелск.

Слабо вероятно звучат твърденията, че на 21 май 1935 г. фюрерът е бил в Днепропетровск, за да му демонстрират успехите на съветската индустриализация. Защото именно в този ден той е произнесъл в Райхстага една от своите най-ярки речи - за програмата си в мирно време! А много често впоследствие сподвижниците му се позовават на нея като на свидетелство за миролюбието на тогавашна Германия. Нереално е да допуснем, че Адолф Хитлер е отпътувал от Днепропетровск до Берлин, произнесъл е речта, подписал е секретния закон за реорганизиране на структурата за командване на въоръжените сили на Германия и тутакси се връща в Украйна.

 

2 февруари 2018 г.


д-р Огнян Гърков,

с л.д.р. посланик, 




Гласувай:
2



1. germantiger - ...
02.02.2018 13:35
Коригирам посланика в едно фундаментално

ВСВ НЕ беше дело на Хитлер и Сталин, а дело на победителите в ПСВ

Разбира се, че Сталин е по-голямо зло от Хитлер и двамата бяха тирани

До злото наречено СССР и Трети Райх, стоят като зло две колониални сили тъпкали тогава десетки народи - Британската империя и Френската "република"
цитирай
2. apostapostoloff - Миналата година през
02.02.2018 15:51
февруари валя ли сняг, бе?
цитирай
3. ogniangarkov - to germantiger - ...
02.02.2018 20:45
Благодаря за коментара! Допускам, че също не сте съвременник на началото на ВСВ, за да ползвате мин. несв. време „беше”. Мисля, че още първата дума в статията: „Клише ...” показва достатъчно отчетливо, че целта й не е сюгестиране на анонимно изразени индивидуални, митингаджийски или други групови оценъчни версии вместо знания по история. Нито натрапване на свои опции, респ. генерализации. Темата ми е „фалшива или не- информация” на фона на относително по-добре консенсуално известни факти и по-слабо познати твърдения за минали събития (= на заглавието).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11776830
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930