Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2017 08:21 - Защо Швейцария е страхотна държава ли - защото никога не е била комунистическа
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1577 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 14.11.2017 10:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това не е просто сграда. Това е паметник на културата. 
Това не е просто паметник на културата. Това е старчески дом. Дом за стари хора. Хоспис. И в него живеят родителите, бабите и дядовците на швейцарците. И там се грижат за тях. Достойно. Но те не са строили комунизЪма. Тихо и кротко са работили за свое благо. И благото на своята държава. Не комунистическата, а нормалната държава. А нашите родители, баби и дядовци ги смачкаха като недопушени фасове и ги изхвърлиха в пепелта. А те им строиха посрания комунизъм. За да могат сега да изпращат свинчетата си да живеят и учат в Швейцария, ЕС и Америка. Именно затова са свине. Червени свине.


Зрелищно преместване на една вила в Швейцария

image
В швейцарския град Санкт Гален преместиха 3600 тона тежаща сграда. Това е вила Якоб, която се „придвижваше" със скорост 1 мм/ в секунда. Удивителното е, че в Швейцария има технология, при която вече не се налага да се разрушава сградата и после пак да се вдига наново, а просто я ... преместват.

На 16-и август 2017 г. се състоя преместването на тежащата около 3600 тона вила Якоб, която е със статут на паметник на културата. То се извърши по предварително одобрен план. Избутването бе извършено за 7 часа.  За този период сградата се премести с цели 20 метра и освободи място за нов строеж.

image
Хидравлични преси бутаха сградата напред със скорост от 2.8 метра в час.

План за преместване Скоростта не се виждаше с просто око. Работата по избутването й започна с участието на хидравлични преси. Първаначално се е забелязал един малък тласък, но след него „пътуването" на сградата не бе възможно да се възприеме с просто око. И няма как да се забележи, тъй като скоростта е била 1-2 мм в секунда. Хидравлични преси избутваха сградата по метални релси с наклон от 8 градуса към нейното ново място.

image

Любопитното е, че докато вилата „пристигне" там, са се хванали на бас поръчителят и строителната фирма, която изпълнява иновацията. Преди старта, на една от малките тераси на вилата е била поставена чаша вино върху маса. Ако от нея не се разсипе нито една капка по време на преместването на сградата, то фирмата-изпълнител печели облога.

Вила Якоб се числи към старческия център Йозефсхауз. Собственик на вилата  е благотворителното дружество на града Санкт Гален.

image

Защо изобщо се мести сградата? В продължение на години благотворителното дружество е търсило решение за един друг старчески дом, който е имал отчайваща нужда от саниране. През 2012 г. се е зародила идеята хората и въпросния старчески дом, наречен Мартахайм да бъдат настанени в нова сграда. Целта е била да се разшири старческия център Йозефсфхауз. И за да може да се започне новото строителство, съществуващата вила Якоб трябвало да бъде избутана с около 20 м.

image

За това зрелищно преместване, благотворителното дружество е ангажирало специална компания със солиден опит в този тип дейност. Това е фирмата Iten-Bau от швейцарския град Цуг. Тя, впрочем е имала и други подобни поръчки в Швейцария. Сред успешните й премествания на сгради са фабрика за машини в квартал Оерликон (Oerlikon) на Цюрих и др.

image

На новото си местоположение на вила Якоб отново ще бъде построено мазе. Вероятно през средата на 2019 г. в комплекса ще се нанесе един хоспис за палиативни грижи на тежко болни и умиращи хора.
Преместването на вила Якоб струва около 2 млн. швейцарски франка.

Превод от www.nzz.ch: Светлана Желева



Гласувай:
8


Вълнообразно


1. rosiela - Ама какво заглавие си сложил!
14.11.2017 08:50
Супер интересен постинг. Чета ги всичките с интерес.
цитирай
2. getmans1 - https://www.actualno.com/politics/bsp-ne-e-predala-na-arhivite-vajni-stenogrami-ot-pyrvite-dni-na-prehoda-news_643892.html
14.11.2017 09:14
Не е по темата но може косвено да се свърже или,
„Имала си крушка опошка.“
цитирай
3. kolevn38 - Това не е просто сграда - това е паметник на културата.
14.11.2017 09:51
Това не е просто паметник на културата - това е старчески дом. Дом за стари хора. Хоспис. И в него живеят родителите, бабите и дядовците на швейцарците. И там се грижат за тях - достойно. Но те не са строили комунизЪма. Тихо и кротко са работили за свое благо и благото на държавата. Не комунистическата, а нормалната държава. А нашите родители, баби и дядовци ги смачкаха като недопушени фасове и ги извърлиха в пепелта. А те им строиха посрания комунизъм. За да могат сега да изпращат свинчетата си да живеят и учат в Швейцаия, Европа и САЩ.
цитирай
4. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю!
14.11.2017 11:22
Такива технологични чудеса се случват в загниващия капитализъм, докато пост-комунизЪма се чуди как да отстрелва опонентите си заради съвецките паметници... :)
цитирай
5. barin - Здравей, kolevn38. Има и още при...
14.11.2017 15:03
Здравей, kolevn38. Има и още причини, но основната и най-важна е тази- не е била комунистическа. Голямо значение има, че е в центъра на Европа. Има добри управници и насоки във външната политика. Сигурно е от значение, че се мисли за хората и осигуровките отрано.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4088720
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031