Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2016 10:21 - ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА АСОЦИАЦИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ДЛЪЖНИКА
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 3973 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Законът за частните съдебни изпълнители е противоконституционен, пресконференция в БТА 2016.08.24 Един коментар image imageimageimage

На 23.08.2016 г. в БТА се състоя пресконференция, организана от Асоциацията за защита на длъжника, на тема „Законът за частните съдебни изпълнители и тежките последствия, породени от него“. На брифинга присъства известният правозащитник Николай Колев – Босия, който е един от учредителите на Асоциацията.

Според базовото тълкуване на термина „ЗАКОН“, той е обществен договор. Дали това у нас е така? С кого е контактувано за изработката на ЗЧСИ? Кога е контактувано? Има сведения, че написването на текстовете на проектозакона за частните съдебни изпълнители /ЧСИ/ е било дадено на един адвокат. Обществено обсъждане няма. Текстът е приет от Правната комисия в НС и от пленарната зала. Къде тук е общественото обсъждане, за да се нарече законът ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР? Обсъждане има само с юристи от различни държавни и частни структури, но не и с обществото. Така българските граждани остават с незащитени и негарантирани права.

image

Акценти на пресконференцията:

1. Законът за частните съдебни изпълнители е противоконституционен и не може да съществува в правното пространство.

2. В Гражданско-процесуалния кодекс /ГПК/ не съществува термин „Частен съдебен изпълнител“.

3. Частните съдебни изпълнители /ЧСИ/ са в тежък конфликт на интереси, по повод дарения от конкретни частни съдебни изпълнители на Софийския районен съд.

4. Защо една частна структура получава съдействие от МВР?

5. Защо главният съдебен инспектор и министърът на правосъдието извършват „проверките“ си, препращайки сигналите срещу ЧСИ на самите ЧСИ за проверка и отговор?

8. Защо ВКС отказва да признае решенията на съда и изпълнението на запори и конфискации при участието на една очевидно противоконституционна „съдебна“ структура?

9. Генерира ли законът създаване на организирана престъпна група /ОПГ/ с участието на държавни съдебни институции, частни лица и противоконституционни образувания?

10. Европейското законодателство е наднационално и е задължително за всички български съдебни органи. У нас това не се изпълнява.

11. Конкретни примери за нарушения и престъпления, свързани с Конституцията и ГПК.

image

Снимка: Topnovini.bg

ОЩЕ ПО ТЕМАТА – информация на Тopnovini.bg за пресконференцията на Асоциацията за защита на длъжника:

Асоциация за защита на длъжника създава своеобразна „стена на срама“ с имена на частни съдебни изпълнители, кредитори и съдии, които нарушават закона като не зачитат правата на длъжника, който често пъти е изправен пред съдебно изпълнение без дори да е уведомен. Това обявиха от асоциацията на пресконференция за „Закона за частните съдебни изпълнители и тежките последствия, породени от него“.

От новоучредената асоциация смятат, че съществуването на частните съдебни изпълнители е противоконституционно. Нарушен е член 8-и от Конституцията, в който изрично е споменато, че съдебната власт е държавна. Съответно според асоциацията закона за ЧСИ е приет с измама. В ГПК не съществува никъде термин „частен съдебен изпълнител“. Точно обратното – в чл. 358 не се допуска изобщо частен съдебен изпълнител, следователно ЧСИ не могат да ползват кодекса. Това ясно и точно е записано в чл. 358, че частни съдебни структури не могат да участват при запор на банкови сметки и конфискация, обявиха от там.

Според базовото тълкуване на термина „закон“, той е обществен договор. Според информирани, написването на проектозакона за ЧСИ е даден на един адвокат да напише текстовете. Така налице е обществен договор без обществено обсъждане. Такова се е провело само с юристи от различни държавни и частни структури.

„Така българските граждани остават с незащитени и негарантирани права. Твърди се, че сме парламентарна република, но това на практика не е така. Ние сме партийно образувание, защото листите на кандидатите за народни представители се правят от ръководството на партиите или еднолично от председателите. Намесват се олигарси, приятелства, подкупи и сфери на влияние. Председателят на мнозинството в парламента по правило е премиер и държи изцяло изпълнителната власт. Но в същото време по чисто партийна линия той държи парламентарното мнозинство и излиза така, че в ръцете на изпълнителната власт е и законодателната“, категоричен е Николай Колев – Босия, един от учредителите на асоциацията.

Частното съдебно изпълнение се движи на „ръба на закона” без да отчита, че изпълнява поверени му от държавата функции и двете страни са равнопоставени. Силната им мотивация са начисляваните такси. Приходите само за 2014 г. от извършените от частните съдебни изпълнители дела са за 450 млн. лв., а те самите са 164 души, разясняват от асоциацията за защита на длъжника.

По същия начин това мнозинство избира част от ВСС, главен съдебен инспектор и диктува избора на съдии, следователи, прокурори и надзорни органи. Това означава, че у нас всичко е дълбоко опорочено, добавя Колев.

Позоваването на фиктивния „факт“, че ЗЧСИ е създаден на основата на австрийския закон за ЧСИ, е измислено. В Австрия има закон само за помощник съдебни изпълнители от частен характер, но решенията се взимат и ръководят от държавен съдебен изпълнител към съответния съд.

Асоциацията вече е поискала изготвянето на сравнителен анализ с австрийския закон, използван за база при приемането на промените в Гражданско-процесуалния кодекс у нас.

Европейското законодателство дефинитивно е наднационално и е задължително за всички български и други съдебни органи. У нас това не се изпълнява, което още веднъж води до нищожност на решенията, добавят от асоциацията.

.

Запис на пресконференцията, посветена на Закона за частните съдебни изпълнители и последствията от него, може да се види в сайта на БТА.




Гласувай:
6



1. sosa - Бравосссс за статията
26.08.2016 22:42
Бос стискам ти палци.
цитирай
2. survakar007 - Нека бъдем икономически целесъобразни
26.08.2016 23:09
sosa написа:
Бос стискам ти палци.


щом главения прокурор Цоцаров изпълнява частни поръчки, както и съдилищата ни, защо да няма и ЧСИ?

За да не натоварваме излишно бюджета, аз бих предложил като по-ефективно всеки сам да прилага закона, като съкратим цялата полицейска мрежа защото са доказани наркодилъри и крайпътни изнудвачи, като приложим метода на президента на Филипините - сигурен съм, че закона ще се прилага много по-справедливо и ефикасно отколкото сега, където беззаконието е основен закон.

Сурва
цитирай
3. demograph - С теб съм Босия
27.08.2016 00:56
Логиката на колегите коментиращия преди мен е желязна. Всичко е за разпускане.
цитирай
4. kolevn38 - Браво, Босия, един от много малкото си, които надигат глас срещу престъпната организация на ЧСИ!
27.08.2016 10:47
Веднага го посъвам във фейса!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11784375
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930