Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2016 22:10 - СТАТИЯ ЗА АРЕСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ В АВСТРИЙСКО СПИСАНИЕ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 997 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Държавният орган по транспорта в България подозиран в организирана престъпност

България: Директорът на Държавната автомобилна администрация  (АА) Цветелин Цветанов и дузина негови чиновници бяха арестувани в края на март по време на полицейска акция в много градове на страната

от Франк Щир

публикувана на 8 април 2016 г. в бр.14 на списание „Verkehr” (=„Транспорт”, бълг.)

Те са заподозрени в подкупност и системно изнудване на транспортни фирми посредством т. нар. „такса безгрижие”. Под това се разбира редовно събиране/предаване на подкупи за избягване на инспекции на предприятия и на превозни средства. Освен това Цветанов и неговите подчинени са разгърнали цветуща търговия с документи за правоуправление на МПС. Включително и кандидати, които въобще не владеят български език, са положили теоретичния изпит и са получили документи за правоуправление. В рамките на следствието са били открити 800 000 български лева (около 400 000 евра) в различни валути.

„Обществена тайна е, че за 3500 лева (о/о 1800 евро) всеки може да си купи разрешително за правоуправление на МПС”, коментира Красимир Лалов от Националното сдружение  българските превозвачи (НСБП) събитието пред телевизия „Нова”. По негова оценка, досегашните мерки против корупцията не са довели до нищо /резултат/. „Ситуацията в държавния орган по транспорта е все същата – смени ли се шефът, новият заменя неговите с определени хора и схемата продължава да функционира”.

Заедно с Румъния, България е водеща в ранглистата на пътни инциденти в ЕС със смъртоносен изход. Иво Кръстев, инспектор и екзаминатор при получаване на документи за правоуправление в АА, вижда пряка зависимост между нелегалната търговия с лицензи за правоуправление на МПС и големия брой на жертви при пътни злополуки. „Но това не е чисто български проблем. И в други европейски страни пътуват водачи на автомобили и тежки транспортни автомобили, които са закупили своите документи за правоуправление в България и поставят под заплаха транспортната сигурност на други участници в движението”.

През изминалите години Кръстев многократно е сигнализирал националните правораздавателни органи и международни институции като Европейската комисия за корупцията в АА. Вместо българската прокуратура и транспортното министерство да предприемат нещо срещу изнесеното, самият той бе 4 пъти уволняван през предшестващите 5 години и 4 пъти бе възстановяван на служебна позиция. В сегашната полицейска акция той предполага натиск отвън. „Когато сигнализирах в български полицейски институции за нелегална търговия с документи за правоуправление, най-често ми бе казвано, че срещу нея не може да се процедира, защото тя е прикривана от най-високо”, казва той. Транспортният министър Ивайло Московски отрича това; в неговото министерство безспорно нямало политически чадър над корупцията, в противен случай нямаше да бъде провеждано разследване, аргументира се той.

„Това, което узнах, ме шокира. Няколко пъти сериозно опитахме да променим нещата”, подчерта министър Московски и оповести реструктурализация на транспортния орган. Прокуратурата ще го разпита като свидетел.

 

Българският министър-председател Бойко Борисов, между другото, разпореди изземване на идентефицираните като фалшиви документи за правоуправление и лицензи на транспортни (спедиторски) фирми.

 

------------------------------

 

В статията:

Държавната автомобилна администрация  = (българската) Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” 




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11820856
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930