Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2015 12:40 - EС-САЩ ИЛИ СССР
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 2313 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ЕС ЗАПОЧНА КАТО САЩ, НО ВЪРВИ КЪМ СССР
По-долу цитирам откъси от книгата на един гръцки писател, философ и публицист. Целта ми е да попитам ЕС защо налага правила без да помисли преди това кой, как и дли изобщо ще ги изпълни.

Никос Диму е следвал философия в Атина и Мюнхен. Той е известен писател, публицист и преводач. Неговата книга “Нещастието да си грък” излиза от печат през 1975 г., но е актуална и днес. В Гърция е преиздавана 20 пъти. У нас тя излезе в превод през 1997 г. Ето някои извадки:

- Гъркът се опитва във всяка област да бъде извън реалността. И после е нещастен, защото е извън реалността. И после е щастлив, понеже е нещастен.
- Принципно гъркът пренебрегва реалността. Живее два пъти над финансовите си възможности. Обещава три пъти повече, отколкото може да направи. Знае четворно повече, отколкото в действителност е учил. Чувства  и преживява петорно повече, отколкото усеща.
 - Гъркът излгежда щастлив, когато е нещастен. Когато всичко върви добре, се чувства неспокоен и непригоден. Ако няма причина за нещастие, ще се опита да я открие.
- За гърка отрицанието е утвърждение. Така че когато има позиция, я отрича, за да започне пак от отрицание
.

Не знаеше ли Европа това, кото е написал Нику преди да приемеГърция в ЕС? Ако го е знаела защо е приела преждевременно Гърция в ЕС. Ако не го е знаела какво ще прави отсега нататък?
Същото се отнася и за България. Българинът прави само една грешка-първо прави нещо, а после мисли какво е направил. Проблемът на Гърция и България е ментален, а на Европа-философски, стратегически и организационен.
ЕС започнаха като СЕЩ /Съединени европейски щати/. Но САЩ имат конституция и практика е да я променят, когато не съответства реалностите. ЕС няма конституция. Това я прави хаотична и бюрократична.Едни чиновници си измислят едни правила и ги налагат на всички. Това прави управлението на ЕС да се доближава и прилича на управлението на СССР. Липсата на конституция води до разнопосочни тенденции и работа на парче. Достатъчно е да се погледне на сигурността на ЕС, за да стане ясно това. ЕС разчита на една друга организация да опази границите и. Защото НАТО не е подчинено на ЕК и е доминирано от САЩ.
Не може да се направи сериозен съюз между държави, които имат различни ценностни системи и живеят в различни цивилизационни периоди.
ЕС не може да същестува в този си вид. Той или ще с разпадне, или ще се превърне в тотилитарен съюз, което пак ще доведе за разпад. Налагането на правила не бива да продължава. Трябва да се стигне до хлабав съюз на самостоятелни държви, които да са обединени първоначално единствено от обща система за сигурност и постепенно да се развиват други общи правила, които да стават след съответното просвщение и проучване за въвеждането на новото правило.
Това е пътят към обща Европа. Трябват още няколко поколения, за да се стигне до общи ценности, осъзнати от всички, следователно-необходими за всички.




Гласувай:
4



1. mt46 - Точно!...
10.07.2015 13:59
Дори ЕС е по-бюрократична организация от бившия Съветски съюз... Налагат се все повече забрани, ограничения...
http://www.budnaera.com/201402/14041201.html

За приликите между ЕС и СССР (видео)
"ЕС се управлява от комунисти." Н.Фараж

"Като се започне с предупреждението на Маргарет Тачър (което сега изглежда пророческо) за това, че сформираната от ЕС структура в крайна сметка, ще създаде „несигурност, безработица, всеобщо недоволство у хората и етнически конфликти“ и се завърши с неотдавнашните изявления, направени от Найджъл Фарадж за задънената улица, в която неизбраните от никого лидери набутват Европа – то между сегашният Европейски и бившия Съветски съюз има поразителни прилики.
Разбира се, контекстът е също важен – Съветският съюз, например, е създаден със силата на оръжието, а формирането на Европейския съюз е свързано с политическа принуда и икономически заплахи.
Съветският съюз са управлявали десетина човека, които са се назначавали един друг и които не са били задължени да се отчитат пред никого. Европейския съюз се управляван от две или три дузини хора, които също се назначават един друг, правят тайни срещи и не могат да бъдат лишени от власт.
В съветско време се казваше, че съюзното правителство е необходимо, за да се предотврати война. В Европейския съюз сега казват същото нещо.
В СССР е имало ГУЛАГ. ЕС също така има свой собствен Гулаг – ментален , известен като „политическо проклятие“.
В рамките на ЕС, както и в бившия Съветски съюз, работи огромна бюрократична машина – чиновници с привилегии, бонуси и имунитет от съдебно преследване за цял живот, които просто се преместват от едно място на друго, без значение какво са направили или не са успели да направят.
По онова време се казваше, че целта на Съветския съюз е създаването на нов тип човек – „съветски човек“, че ние трябва да забравим нашите етнически различия, етнически традиции и обичаи. ЕС иска приблизително същото - опитва се да създаде нов човек - "европейски"...
цитирай
2. bosia - до анонимния
11.07.2015 11:01
Радвам се, че макар и късно, си започнал да мислиш. Ако си научиш и името ще заприличаш на човек.
Що се отнася до НАТО и ЕС можеш да вземеш вестник "Демокрация" от началото и средата на 90-те и да видиш, че моето отношение към тях не се е променило нито на милиметър.
цитирай
3. bosia - до тролко
11.07.2015 14:52
Тролко, ти искрено ме забавляваш. Пиши по-често, за да ми оправяш настроението.
И, ако е възможно, не се повтаряй.
Доскучава!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11735705
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031