Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2015 14:52 - ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЕТИМ, ЧЕ ЖИВЕЕМ В 21 ВЕК
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 5123 Коментари: 13 Гласове:
-2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЗА ТЕРМИНА „ТУРСКО РОБСТВО”

Прочетох постинга на Валери Колев за „Турското робство”. В него той се опитва да разреши два въпроса. За т. нар. „Турско робство” и за дилемата „турци или османлии”.

В постинга има много цитати на най-различни източници. Те са цитирани точно, но това в никакъв случай не прави нещата по-точни и качествени. Виждам, че г-н Колев е изчел доста много източници, но той не е поставил въпроса на здрава основа. При него публицистиката и историографията се изравняват, което е погрешно в основата си.

Нека погледнем първо термините „турчин” и „османлия”. Това, че двата термина са неизмерими един към друг е пределно ясно. Единият, „османлия”, е със смисъл поданство, а вторият, „турчин” е етнически произход. Ако приемем, че те са равностойни, приемаме, че всички българи като живеещи в Османската империя са турци, защото са били поданици на Османската империя. Защото е невъзможно да се приеме, че разните етноси в рамките на една империя автоматично губят етническата си принадлежност и се превръщат в една нова етническа група. Как става така, че Османската армия, която се е състояла от тюрки, монголоиди, араби, перси, африканци и др. изведнъж се превръща в една единна нация, наричана „турци”. Това противоречи на биологията, медицината, бита и културата на отделните етноси. Затова, в чисто исторически и научен план, трябва да се прави сериозна разлика между двата термина. Генетиката е изключително сериозна наука и не може да бъде анулирана за сметка на непрофесионални емоционални и публицистически публикации.

Като пример ще дам световните изследвания за наличието на азиатски гени в европейските етноси. Ние, българите, имаме 0,8 % азиатски гени, докато руснаците имат 23 %. Как можем да говорим, че сме братя, когато генетичните ни различия показват точно обратното. Аз мога да кажа на един афроамериканец или китаец „братко”, но това не изравнява етническия ни произход.

Сега нека анализираме термина „Турско робство”.

След като от горенаписаното се вижда, че в чисто научен план терминът „турчин” не означава поданик на Османската империя защото тогава и ние сме станали турци, бидейки поданици на султана, трябва да премахнем прилагателното „Турско”. Остава думата „робство” . Робството е термин, който има достатъчно точна и ясна формулировка. Тя означава  пълна липса на права и свободи, липса на лична собственост, неплащане на данъци, невъзможност да напуснеш собственика си, невъзможност да търсиш и получаваш съдебно решение, невъзможност да заемаш обществени постове и т. н. и т. н. Това означава, че ако говорим за робство, то трябва да приемем, че най-близо до тази формулировка са били поданиците на Руския император до 1861 г., или т. нар. „крепостни селяни”. Те са нямали собственост, не са плащали данъци, нямали са право да напуснат господаря си, не са имали възможност да се явят на съд и да потърсят справедливост. Те са били собственост на господаря си и той е имал право да ги изтезава, убива, продава или заменя. Ако приемем, че в българските земи е имало робство, то трябва да приемем, че това е ставало и у нас ежедневно и ежечасно. Историческите факти, обаче, сочат обратното. Как тогава, да използваме един и същи термин за два противоположни статуса?

Това, че българската историография е силно зависима от политиката в никакъв случай не я прави годна и точна. Подобен силно деформиран и направо непрофесионален и абсурден начин за писане на история е дълбоко порочен и не бива да продължаваме да приемаме консервативно прочита и. Това е все едно да продължаваме да приемаме слънцето като център на космоса. Или, че при горене не става окисляване, а изгаря „флогистон”-а.

Мисля, че е време да приемем, че живеем в 21 век и науката не е тази от 15 век.

Иначе се превръщаме в роби на собственото си малоумие.





Гласувай:
4



1. appen13 - Босият отново си заработва НПО-сребърниците
07.06.2015 15:30
Ех, Кольо, продажник си беше и такъв ще си умреш. Жалък евтин АНТИ-БЪЛГАРИН, мразещ и в червата си България и българите...
И сега ни пробутваш германските евро-фашизоидни АНТИ-БЪЛГАРСКИ НПО-мантри за да си изкараш надницата от евро-сребърници !!!
Повръща ми се !!!
Всички знаем, че си лежал в затвора в една килия с Доган, и днес си на германско-турска евро-софра !!!
цитирай
2. a440 - Нищожество
07.06.2015 16:46
Нищожество
цитирай
3. olivie - Искате да кажете, че
07.06.2015 17:51
турско не е правилно наименование на период, в който държава Турция не е била измислена и не може да е имало робство в същото време, когато същите учебници по история твърдят че Османската империя е била феодална държава, нали? Ако сега кажете и кой е майчиният език на Местан, всичко ще си дойде на мястото и няма да ви упрекват в доносничество. Поздрави.
цитирай
4. bosia - до горните неграмотни българчета
07.06.2015 21:35
Деца,
не знам кои сте, защото и вие не го знаете. Щом не си знаете имената, явно сте някакви объркани същества, които не се интересуват дори от себе си. Идете в МВР и попитайте кои са майка ви и баща ви и как се казвате.
Това което съм написал вие не сте го разбрали и никога няма да го разберете. Добре би било да потърсите проучването на Митхад паша по времето, когато е бил валия на русенския вилает.
Вероятно ще кажете, че на турци не вярвате.
За ваша справка ще ви кажа, че освен, че е поданик на султана, той не е турчин, а евреин и е стигнал до поста Велик везир. А това, което е написал е истината и вие, ако имате елементарни възможности за мисъл, ще разберете и подкрепите. В промитите ви кратунки няма нищо, което да ви помогне да станете нормални хорица. Вие просто виете на месечината, защото е много далече от вас и не можете да я препикаете.
Що се отнася до апендикс 13 ще му кажа, че в момента в наречената от него "Германски евро-фашизоидни антибългарски НПО" държава Германия има няколко десетки хиляди българи и многократно повече руснаци. А в "прекрасната за него Русия", от която получава копейки за тролството си няма германци.
Защо ли е така?
Може би светът е пълен с мазохисти, които отиват в една държава, наречена Германия, за да страдат. Учи руски и отивай в Русия да просиш за водка и да се лекуваш от трипер.
Четете бре, пичове и пички! То сляпото окато прави!
цитирай
5. borkolbor - ...... До съсела от снимката ... "Време разделно" е най-добрият български Филм . ...
07.06.2015 23:58
...... Ей , съсел , ... "Време разделно" е най-добрият български филм . ....
цитирай
6. bosia - до тролко борко
08.06.2015 09:50
Кой ти каза, че е най-добрият?
цитирай
7. borkolbor - ..... Майка ми .............
08.06.2015 11:24
... Майка ми . ... Моята и на брат ми . - А ти имаш ли си майка ? .... Съдейки по тебе , тя едва ли ти е казвала ... нещо подобно . .......
цитирай
8. bosia - до тролко борко
08.06.2015 13:01
Аз отдавна не чакам майка ми да ми каже кое е добро и кое-лошо. Достатъчно съм голям, за да взимам решения и да нося отговорности
цитирай
9. borkolbor - ..... Николай Ганчев Колев , Ганчевколеоулу , съсел некадърен и нещастен ......
08.06.2015 13:40
..... Николай Ганчев Колев , Ганчевколеоулу , съсел некадърен и нещастен . ... - Само майките определят и вграждат у децата си характерности , качества , способности , които децата им доизграждат цял живот и носят ги до гроба си . .... Ти , явно , роден и расъл си от и сред "хибриди" , наляти с много "химия" - стопански , а от там и - изкуствено-човешки . "Хибридите" , рождените и генните ти - уж "човешките" . ............
цитирай
10. bosia - до тролко
08.06.2015 18:35
Тролко, виждал съм много глупаци, които като им сложиш динена кора веднага я настъпват, но ти си особен случай. Ти си просто йорс.
Йорс означава дванадесет пъти поред идиот на републиката, а на тринадесетата е избран за лауреат!
цитирай
11. borkolbor - ..... Коле , ......
08.06.2015 20:49
....... Коле , ти май , ... май сай беш . ........
цитирай
12. theodor - appen13
08.06.2015 22:36
apopiso13, вър да повръщаш другаде .
цитирай
13. olivie - глупак си ти босия
10.06.2015 20:15
глупак с претенции за самурай, но не си нищо повече от ронин /доносник, без ДС.../
Тъп провокатор!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11740682
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031