Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2015 22:14 - ДЕН НА ПОБЕДАТА ЛИ? НАД КОГО?
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1381 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 09.05.2015 22:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

СПОМЕНИ

С Йосиф Бродски се запознахме през 1991 г. на Световния конгрес на ПЕН есента във Виена. Бях почетен гост на конгреса на международния ПЕН и имах възможност да взема един почетен гост със себе си . Взех Радой Ралин, с когото бяхме близки. Няма да се разпростирам върху срещата ми, която е филмирана, за да не си мислят моите тролове, че си правя автореклама. Ето автентичен текст на Бродски, който ми изпрати мой приятел.

ЙОСИФ БРОДСКИ

Всеки, който симпатизира на политическа система, унищожила шейсет милиона поданици заради укрепване на стабилността си, трябва да бъде освидетелстван като пълен идиот. В най-добрия случай диагнозата може да е забавено развитие.

Влаковете, които пътуват към бъдещето, спират в концлагери и до газови камери.

Най-голямото престъпление на комунизма е в това, че той разрушава екзистенциалната свобода на гражданите. Хората умишлено биват ограничавани, ограбвани, притеснявани./.../ Най-страшното, което прави комунизмът с човека, е видиотяването му, и то за цял живот.

С оглед на днешните обстоятелства ме учудва само едно: относително честите прояви на човешка порядъчност, на благородство, ако щете. Защото като цяло ситуацията изобщо не предполага порядъчност, да не говорим за праведност.

“Изобщо в живота няма нищо лошо. Единственото лошо в него според мен е неговата предсказуемост”.

“За равнодушието си към културата обществото се разплаща най-напред с гражданските си свободи. Стесняването на културния кръгозор е майка на стесняването на политическия кръгозор. Нищо не проправя така пътя на тиранията, както културната самокастрация. Когато после почват да секат глави, то даже е логично”.

“Времето уподобява човека на себе си. Възраждането създаде образа на човека на действието, който по-нататък бе доразвит от Просвещението и епохата на романтизма. И ще отбележа, че идеалът за човека на действието, независимо от природата на това действие, е зареден с лоши последици. Защото след действието идва идеята за последователността, една от най-пагубните идеи. Да речем, последователният вариант на комунизма или фашизма е концлагерът. Последователно проведената религиозна идея се превръща в догма. И т.н.”.

“Когато обстоятелствата са срещу теб, се изправяш пред избор – да се предадеш или да се опиташ да се противопоставиш. Предпочитам да се противопоставям, доколкото е възможно. Та това е философията ми, нищо особено”.

“Мисля обаче, че настъпващата епоха, обновяващият се свят ще е по-малко духовен, по-релативистки, по-безличен, бих казал, по-малко човечен. За мен това е съвсем очевидно. Но не виждам необходимост да правим каквито и да било жертви”.

image



Гласувай:
3



1. 1997 - Ама не знаете ли?
09.05.2015 23:02
" ДЕН НА ПОБЕДАТА ЛИ? НАД КОГО?"

Значи да обясня. Хитлер създава националсоциалистическа партия, която започва да преследва евреи, комунисти и свободомислещи \Фройд, Фром, Ремарк, Г. Димитров/ и повежда война срещу Австрия, Полша, Франция, сипе бомби над Лондон. Срещу него се изправят в СЪГЛАСИЕ помежду си Великобритания, САЩ и СССР. Та тези сили в съгласие и с взаимна помощ побеждават на 09.05.1945 Хитлеровия нацизъм. В победата дават живота си и български антифашисти и войници. Заради това празнуваме и ние. Убитият в Отечествената война доброволец Иван Хаджийски например е най- значим социолог и народопсихолог по онова време, а и до днес не е засенчен. По създаденият за спасяване на властта ЗЗД, е осъден Вапцаров- надявам се познат, значително по- велик от Радой Ралин.
Но какво да се прави, ако един е бос в историята, да го обуеш, а то....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11793306
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930