Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2015 13:58 - МВР-НАКЪДЕ?
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1036 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ВМЕСТО ПРОМЯНА-РУМЯНА

В МВР започва не промяна, а Румяна.

Какво означава това?

Един Господ знае, но допускам, че когато се отнася до жена и той може да не знае.

Бъчворова не е известно с каква програма ще работи. Ако ще е с програмата на Вучков тогава защо го смениха? Някои твърдят, че това било, защото Вучков искал смяна на тримата глупаци-Лазаров, Писанчев Китов, а Борисов не искал. Сега, когато вече е министър ще ги върне ли? Защото ако не ги върне отново опираме до смисъла на отстраняване на Вучков.

Но мен ме интересуват други, по-важни неща.

Интересува ме, например, какво ще стане с охранителната полиция? Ще остане ли в МВР или ще се освободят от този излишен за министерството жанр и ще го прехвърлят на общините, където е мястото на охранителната полиция?

Интересува ме дали противопожарната охрана и гражданска защита ще останат в МВР или и те ще отидат в общините, където им е мястото?

Защото житейската логика е такава, че централизиран орган трудно работи по места. При регионален проблем-охранителен, бедствие, авария, общината е органът, който трябва оперативно и бързо да се справи с проблема. А сега хем кметът е избран и натоварен да се грижи за гражданите от общината и имотите им, хем нищо не може да направи, защото трябва да чака какво ще хрумне на МВР. Да не говоря, че най-често проблемите са свързани с МРРЗ и МОСВ, а не с МВР. Просто в общината трябва да се направи един софтуерен продукт, на който да се разиграят всичките възможни бедствия и аварии. Трябва да се отбележат рисковите точки за наводнения, пожари, свлачища, епидемии и прочие бедствия и аварии. Това дава възможност на общинските власти да създадат превантивни мерки и да се осигурят за евентуални бедствия и аварии както финансово, така и оперативно и организационно. В този план държавата не е необходима при бедствие и авария в рамките на предварително обмислените планове за бърза реакция при бедствия и аварии. Общината ще си подпише договори по Закона за публично частното партньорство с пенсионирани служители от противопожарната охрана, полицията, ловните дружинки, неправителствени организации кто еколози, планинари, червенокръстци и други.  Ако аварията или бедствието е извън границите на общината, тогава областният управител трябва да си встъпи в правата и да координира действията на кметовете от областта. Така се вижда, че мястото на охранителната полиция, противопожарната охрана и гражданска защита не е в МВР.

Така МВР ще се разтовари от излишни и неприсъщи дейности е ще стане едно точно определено, оперативно звено, което при нужда от ред и спокойствие ще разполага с жандармерията, която ще решава национални пролеми. Иначе нейното съществуване в сегашния вид е напълно излишно. Сега тя е паралелна структура на охранителната полиция.  Гранична полиция, икономическа полиция и ГД БОП ще придобият повече права и отговорности и ще могат да си вършат работата освободени от прекалено централизираното МВР в сегашния вид. В същото време рязко ще се намали огромната сега администрация както в оперативните, така и в тиловите звена.

Ето, тези въпроси ме интересуват как ще ги реши властта- чрез Промяна или чрез Румяна.

В същото време ще се демократизира една претоварена институция, защото реално ще се извърши децентрализация на част от властта. Това означава да се натовари с отговорности общинската власт и да се освободи от неприсъщи дейности МВР. Ще се избегне това, което става от няколко месеца из страната-наводнения, аварии, пожари и прочие. В Аспарухово кметът на Варна Портних и министър Овчев се сочеха с пръст и повтаряха една и съща фраза: „Ти си виновен!”

Но само единият беше прав.





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11791578
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930