Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2015 10:48 - ОТНОСНО СЪДЕБНАТА "РЕФОРМА"
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1286 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Днес от 14 часа в сградата на Съюза на архитектите ще се състои двучасова конференция на неправителствени организации, свързана с промяна на съдебната система. 
Добре дошли, ако желаете да дойдете и имате време за това.
По този повод ще предложа тази декларация за приемане от конференцията                                                        

 
Д   Е   К   Л   А   Р   А   Ц   И  Я

ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ПОСТОЯННО ДЕЙСТВАЩА КРЪГЛА МАСА ЗА КОРЕННА ПРОМЯНА НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА

 

Вече 25 години България затъва в казуси, престъпления, политическо говорене и бягство от обществения морал. Държавните институции работят в полза на една малка група хора, свързани с управлението на страната, олигархията и кукловодите на „прехода”.

Самият „преход” се оказа една фикция, която няма нищо общо с истината. Няма здрава институция, която да извлече страната ни от блатото на посткомунизма и да смени стария модел на управление.

Това се отнася особено за Съдебната система. Там нещата са недокоснати и правораздаването у нас е бавно, неефективно, корумпирано и политически нагласено.

Сега политиците ни отново се опитват да излъжат българските граждани, че имат волята, желанието и капацитета да направят „реформа на Съдебната система”. Самият факт, че за 25 години не се промени духа и същността на Съдебната система е достатъчен да покаже, че българските политици, дори и да желаят, не могат да направят такъв модел на правораздаване, който да въздава справедливост и да защитава обществения морал, а не закони-недоносчета, които са направени в полза на малка група феодали.

Предвид това ние, инициаторите на това обсъждане за промяна на Съдебната система предлагаме да създадем постояннодействаща Кръгла маса за промяна на модела на Съдебната система, която да направи следното:

1.       Да направи сериозен и задълбочен анализ на състоянието на Съдебната система

2.       Да проучи начина на действие на съдебнте системи в държавите от ЕС и особено на държавите от бившата източна Европа, които успяха да направят прехода и поставиха здрава основа на Съдебните си системи, които правораздават справедливост, законност и правят това в определените срокове. Без влачене на досъдебното и съдебнопроизводство с години и десетилетия

3.       Да определим целите и задачите на нов модел на Съдебната система

4.       Да определим приоритетите и да потърсим ефективни начини за гарантиране на бързо, справедливо и морално правораздаване

5.       Да създадем гаранции за качеството на магистратите, техния морал и регулации и санкции за тези магистрати, които не изпълняват закона

6.       Да се промени структурата на Съдебната система така, че да се спазва прецедентното право и да се даде възможност за преразглеждане на делата, които са явно в ущърб на някоя от страните. За тази цел да се използват всички законови средства на проверка за спазването на правилата за досъдебното и съдебното производство, включително чрез разследване на магистрати извън техния функционален имунитет.

7.       Да се ромени коренно начинът на избор на съдии и прокурори, на членове на ВСС и Инспекторат, като се използва общественото мнение и пълна прозрачност не само на избора, но и на номинациите.

8.       Да се промени коренно администрацията на Съдебната система и се вкара и там конкурсното начало, ежегодното повишаване на квалификацията и тестове за възможностите им, като им се даде възможност да растат кариерно в зависимост от резултатите от тестовете и резултатите от работата им.

Тези правила ще дадат възможност за създаване на рабогещи структури на съдии и прокурори, както и на работеща администрация, които да доведат до качествена промяна на правораздаването.

Не можем да оставим отново политиците да правят „реформа”, след като са показали вече две десетилетия и половина, че не желаят и не могат да направят това.

Совренът трябва да влезе в ролята си на истинска власт и да застави законодателите и политиците да приемат правила, които са създадени за всички български граждани.





Гласувай:
4



1. dockholiday - Добри идеи имаш.
05.02.2015 00:20
Добри идеи имаш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11775975
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930