Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2014 11:44 - ПОЛИТИКА И ДИКТАТ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1966 Коментари: 3 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

ЗАЩО НЯМАМЕ ПОЛИТИЦИ

Проблем на държавата е, че ние нямаме политици. И не можем да имаме. Ние имаме диктатори. Защото „политиците” във властта имат прекалено много власт.

Истинският политик е нещо, което разполага с ограничена власт. Тогава той е принуден да търси равновесие и да действа и мисли така, че да удовлетвори всички обществени групи. Ако той има повече власт и ниска степен на контрол, той ще взима единолични или групови решения и ще диктува „политиката” а няма да я съгласува с обществените групи.

Точно затова трябва да се направи така, че обществото да държи властта в ръцете си. Чрез неправителствени организации, браншови и териториални камари, чрез свободно волеизлияние, митинги, стачки, кръгли маси, референдуми и всички възможни средства. Бламирането на политици трябва да стане практика. Това ще принуди политиците да станат по-самокритични и да не чакат бламирането, а да го изпреварят с подаване на оставка.

Българските „политици” по принцип са неадекватни. Това идва от клишираните им представи за обществения живот, икономиката, секторните политики. Идва и от казуистичния им начин на водене на прения, разговори и конференции. Те са готови да донесат от триста кладенчета вода, за да докажат, че са прави. В същото време пропускат съзнателно или не изключително важни проблеми, базови истини и не са актуални във времето. 

По един начин трябва да се мисли и действа в стандартни ситуации, а по съвсем различен при сериозни кризи. Сега ние сме катастрофирали и това го виждат вече и цървулите, но отново чувам стандартните клишета и виждам рефлекторните действия на едни негодници и неграмотници. Непрекъснато се говори за някакви „реформи”, но не се вижда нищо подобно. Говори се, например, за „реформа” в МВР. И в какво се състои тя? Преди година и половина ГД БОП я теслимиха в ДАНС. Сега си я връщат обратно в МВР. Преди няколко месеца премахнаха правото на президента да назначава гл. секретар на МВР. Сега връщат обратно правото на президента.

Къде е тук реформата?

Ако се говори за реформа в МВР трябва да се анализира дали охранителната полиция и ППО трябва да бъдат на централизирано управление в МВР. Защото те са необходими в общините и населените места. Не може кметовете да зависят от министъра на вътрешните работи. Това се видя прекрасно тази година в Аспарухово. Там кметът на Варна Портних и министъра на вътрешните работи Овчев се сочеха взаимно с пръст и казваха хорово ”Ти си виновен!” А истинският виновник са в Народното събрание, защото са изработили калпави недоносчета, вместо закони.

Ако МВР се освободи от ненужната свръхвласт и децентрализира охранителната полиция и ППО ще облекчи силно управлението на министерството и ще направи работата на службите, които ще останат там, много по-ефективна и качествена. Ще се освободят от свръхадминистрацията и ще направят бюджета по-малък, но добре темпериран.

Същото се отнася и до останалите министерства, агенции, държавни комисии и други административни единици.

Говори се за някакъв преход.

Къде е той? Защо не се вижда?

Няма и да се види, защото не може чрез „демократически централизъм” да се прави децентрализирана демокрация.
Тази ситуацея спокойно може да бъде наречена ДЕМОКРАТУРА.

Това е!





Гласувай:
10



1. apostapostoloff - Най- характерната черта на българския политик:
17.11.2014 11:47
той не разбира от политика. Защото е чисто и просто случаен минувач, озовал се по някаква ирония на съдбата на властови позиции.
цитирай
2. minevv - tolkowa e prosto
17.11.2014 12:46
лична отговорност на политиците,
издигане на умни и изявени
отсвирване на глупавите!!!!!
Или да цитирам толстой - демокрацията не е за славяните! или ленин??
Само ДИКТАТУРА може да оправи България, или силна ЛИЧНОСТ с лична отговорност.
Другото е от лукавия ;-)
цитирай
3. shuriken - Политиката е много сложно занимание.
17.11.2014 15:40
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11787360
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930