Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2014 13:31 - ЗА ДИСИДЕНТСТВОТО И РОБСТВОТО
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 4180 Коментари: 8 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

БЪЛГАРИЯ Е ЗЛЕ, ЗАЩОТО НЯМАЛО ДИСИДЕНТИ

Около 10-ти ноември винаги започват едни безумни спорове дали е имало дисиденти в България или не. И тъжно клатят главици едни папагалчета, че, видите ли, ако имахме дисиденти, нещата нямаше да са така.

Това силно ми напомня на един предишен спор за т. нар. „турско робство”. Масово се явяват кресльовци, които с крясъци и викове, нетърпящи възражение искат да има „турско робство”. Сякаш отказът от чест и достойнство е положително качество. Защото да се натискаш да бъдеш признат за роб е оправдание за бездействието ти.

Същото се отнася и за дисиденството. Отричайки дисидеството ти оправдаваш собственото си бездействие и по този начин се самооправдаваш. А защо ти, който твърдиш, че нямало дисиденти не стана дисидент? Защо кюташе в лайната и маршируваше на 9-ти септември и 7-ми ноември? Защо не напсува партийния си секретар и не му удари шамар, когато опипваше жена ти?

Тук, разбира се, мълчиш. Няма какво да кажеш. Защото каквото и да кажеш, в него се съдържа истината, че ти искаш да бъдеш роб.

Е, аз не исках. И други не искаха. И заплатиха с това кой с живота си, кой със здравето си, кой с реализацията си. Да не би Илия Минев да беше роб? Не само не беше, но той ги правеше на луди тези от ЦК и ДС. Да не би Едуард Генов да не можеше да направи научна кариера? Да не би Жерминал Чивиков да не можеше да стане комсомолски секретар, а след това и партиен такъв?

Ако изредя всички, няма да ми стигне паметта на компютъра ми. Като се започне от 9-ти септември 1944 г. и стигна до тази глупава дата 10-ти ноември 1989 г.

През 90-те някакви американски пари влязоха у нас, за да се напише история на дисидентството. И на кого възложиха да направи това? На Михаил Неделчев.

Какво общо има пишещият докладите на Георги Джагаров с дисидентството?

Никакво!

След 10-ти ноември един ден ме срещна Петко Михов-ченгето от Шесто у-ние, което отговаряше за Съюза на българските писатели. Седнахме в кафенето и той ми показа един интересен документ, ако не ме лъже паметта от 1981 г.. На него собственоръчно Михаил Неделчев беше написал, че нямя дя су зянимава с политическа дейност и предава доброволно 1 бр. значка на профсъюз „Солидарност”. Същият този Неделчев пише книга за дисидентите, като на първо място слага Желю Желев. По това време Желев все още чакаше с трепет да му върнат партийната книжка като член на БКП. Казах му да не слага името ми в такава книга. Слава Богу, такава книга май не излезе, за да се червим и заради нея.

Сещам се и за Иван Костов. В една своя реплика в негово интервю той подхвърли за някого, че бил комунист и затова няма да разговаря с него. Интересно дали разговаря с жена си, защото тя също беше комунистка. Нещо повече! Беше и партиен секретар.

А президентът Стоянов как ще обясни „наследствения” си антикомунизъм? Единственият начин да го направи е да каже, че е лягал с жена си, за да я изчука с "класова омраза". Защото баща и беше виден пловдивски комунистически номенклатурчик.

Да, дисидентите у нас не влязоха във властта. Не че нямат качества. Качества имат дори в излишък. Но живеят в една криптокомунистическа държава, където се говори антикомунистически за посткомунизма, който реално съществува у нас. В една държава, където Костадин Чакъров и Митьо Гестапото ме учат на ум, разум и морал.

Само просветеният роб има шансове да стане свободен човек!

Да живее просвещението!





Гласувай:
12



1. alchemist - Не изпитвам срам, че моето мнение ...
15.11.2014 14:45
Не изпитвам срам, че моето мнение съвпада с вашето. Според моите разбирания и наблюдения, точно това стана - дисидентите бяха изтикани в Н-та глуха, а апетитните и топли местенца бяха обладани от комунисти(сегашни капиталисти) и престъпници.
цитирай
2. alexs - Че и ти беше дисидент ! Друг е въпроса ...
15.11.2014 15:09
Че и ти беше дисидент ! Друг е въпроса че БКП и ДС не ги допусна до управлението а си назначи псевдо опозиция! И най-крадливата алчна и безкруполна част от БКП проведе преход! Затова резултатите от българския преход са плачевни за разлика например от Чехия където истински дисиденти поведоха прехода там!
И сега новоназначената псевдоопозиция иска да си направи дисидентска биография например президента е бил на опозиционен митинг на 10 ноември.
И всичко това стана с мълчаливото съгласие на "демократичния" запад. Затова и демокрацията е само фасадна в БГ-то
А сега тези западняци реват че в БГ корупцията е голяма
цитирай
3. leonleonovpom2 - Сложни въпроси повдигаш, Николай!
15.11.2014 16:04
Май опира до манталитета
Защото когато ни завладяват , турците не са били кой знае каква сила Ако българите са били единни, дори сами са можели да се справят с тях , но всеки феодал сам, кай се бие срещу тях, кой срещу съседа, кой е с турците...
Нещо повече Когато пленяват Баязид, империята близо две десетилетия реално не съществува Почти никакъв опит да се изгонят натрапниците Явно се е " харесвало", как да си го обясни иначе човек!
Не вярвам да си доволен от следддисидентските си години
Защото се допусна комунистите да се назначат за капиталисти и освен икономическата власт да поемат и политическата, защото са свързани
Е, що за капитализъм ще строи един отявлен бивш комунист?! Някакъв хибрид, за да се отличава, може би трябва да бъде кръстен комунистически капитализъм
Хибридите обикновено не дават поколение ...., следователно не може да се очаква резултат полезен за България от подобна кръстоска И той не идва
Приятна вечер!
цитирай
4. pepikomentatora - Много са ми смешни
15.11.2014 17:57
червените като започнат да разправят, че нямало дисиденти, никой не им правил проблеми и тн. Не са им правили, защото са превивали гръб и служили раболепно на партията. Отдавна изгубили достойнство. То и сега се вижда. Свикналият да слугува цял живот е такъв.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Млад си, няма как да знаеш Имаше ...
15.11.2014 18:38
Млад си, няма как да знаеш
Имаше мощен репресивен апарат Отначало концлагери, след това уволняване от работа Ами те са принудили бившата опозиция да им служи, с подписани декларации, направиха ги доносници
А си казал крива дума и ставаш черна овца И никой няма да ти помогне
Щеш не щеш, превиваш гръб, не е от това, че си свикнал да слугуваш
Просто нямаш с какво да противодействаш Нямаш нищо Аз, дете бях, знам на какво бяха подложени родителите ми
Но не може да се отрече, че в по-късните години се създаде икономика, че нямаше безработица/това донякъде стимулира лентяйството, няма опасност да си без работа/, пенсиите бяха достатъчни Така ,че не всичко беше черно Животът беше по-спокоен, грабежи, убийства бяха инцидентни
Както и сега пък- да не би да сме в рая?!
цитирай
6. bosia - до Лъв Лъвов
15.11.2014 19:42
Благодаря за мнението, че съм млад. Роден съм на 4-ти май 1951 г. Помня и петдесетте, и щестдесетте и по-късните години. Ако бях видял нещо добро, щях да го подкрепя.
Но не видях такова нещо.
цитирай
7. pepikomentatora - до Лъв Лъвов
15.11.2014 20:06
bosia написа:
Благодаря за мнението, че съм млад. Роден съм на 4-ти май 1951 г. Помня и петдесетте, и щестдесетте и по-късните години. Ако бях видял нещо добро, щях да го подкрепя.
Но не видях такова нещо.


Опс! А аз помислих, че на мен говори. Ще прощавате, объркал съм се.


цитирай
8. leonleonovpom2 - Николай, на момчето говоря!
15.11.2014 20:52
Малко си по-голям от мен Майка ми е била в Земса, арестуват я Грабват се така наречените черни забрадки от селота ,където е директор / на 24 години/ на училището и отиват същия ден в околийския център Може би те я спасяват Изселват я Така съм се появил няколко години по-късно аз Помня страхотни лишения на родителите ми, безработица, отчуждаване на къща в центъра и какво ли не Като малък баба ми и дядо ми ме поеха На
о все пак това ме научи да се боря, да не разчитам на нещо отгоре Е, не с оръжие, но с проблемите След Хрушчов социализмът, а и при него, но бях дете все пак имаше разведряване и донякъде човешки облик За да се разбере какво говоря, имаше сигурност, нямаше такива пладнешки обири и убийктва като сега
Изстрадал съм, за да не говоря празни приказки
Иначе съм Иван Симеонов по име, имам роднина с фамилия Леонов, използвам я тук с негово разрешение Нещо като твоята Босия
Толкова съм лъв, колкото ти си бос!
Приятна вечер!
цитирай
9. staler - дисидентството беше екзотика по ...
21.11.2014 20:27
дисидентството беше екзотика по тия земи и това е простата истина.а причината за това беше също очевидна--народа от материална гл.т, живееше доста сносно/70те и 80те години/.парадоксално или не--социализма от съветски тип превърна бедна,изостанала българия в индустриална държава.кое прави разликата между нас и страни като чехия,полша ,унгария,словения.. след промените ,дисидентството ли?глупости.десет,двадесет или двеста човека не могат да определят хода на такава тежка задача по преминаването на една икономика от едни принципи на други.разликата я прави безродната,корумпирана,некадърна,органически привикнала на външен диктат комун.върхушка в бг за разлика от гореизброените страни в които бившите комунисти се оказаха доста по нормални и национално отговорни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11737176
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031