Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2014 11:32 - EДНО ПРЕКРАСНО ЕСЕ НА МОЯ ПРИЯТЕЛ ПЕТЕР ЮХАС
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 2143 Коментари: 0 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

А ние, българите, къде да застанем? 

Петер ЮХАС 


- Строй се! Фламандците вляво, валонците вдясно!- изкрещял фатмакът колкото му глас държи в двора на една от белгийските казарми. 
- А ние, белгийците, къде да застанем? - попитал безпомощно единият от евреите новобранци. 
Кой знае защо... кой знае защо винаги, когато чета парламентарното изказване на Димитър Благоев от 19. 11. 1919 г.: “Аз съм от Загоричене, но не съм българин, аз съм славянин.” (Хр. Троански: Убийствено червено, С. 2003, стр. 16), ми идва наум този стар анекдот. 

Що за човек е този, който не е българин, а се самоопределя като славянин? Той е човек без корени, който е откъснат от богатото историческо минало на народа си. Интернационалист, скитащ се без народност. Просто човек, подобен на кучето, което не е ни хрътка, ни дакел, ни пули, ни каракачанско, ни пудел, а е само куче порода “улична превъзходна”, както го наричат. 

Димитър Благоев си въобразяваше, че понеже не е българин, а славянин без национална принадлежност, ако болшевишката му душица поиска, и македонец може да се пише: “И като такъв, ако искате да знаете, аз съм за Македония като славянска държава.” 
Но нека да се върнем на предишното сравнение: дакелът дори и да се мисли за хрътка, пак си остава дакел. Дори един уличен мелез не си въобразява, че може да избере произхода си по желание, понеже в гените си носи чертите на смесените породи. 
За Димитър Благоев обаче дори и злите езици не могат да кажат, че е мелез, понеже в “Кратки бележки из моя живот” недвусмислено твърди: “Роден съм в известното македонско село Загоричене, Костурско. То е голямо чисто българско село.” (курсивът мой - П. Юхас) 

Какво се крие зад това подмолно обръщане на 180 градуса? Защо Димитър Благоев отричаше българския си произход и се превърна в славянин без национална принадлежност? 
Който някога е пребоядисвал стена в ярки цветове, знае, че най-напред трябва да заличи основния тон - т.е. трябва да я грундира и след това да нанесе желания цвят. 
Значи трябва да се заличат уникалността, националните особености на българщината. 
Болшевиците още през 1919 г. много добре знаеха, че с изгубването на националната идентичност се унищожава имунната система на народа. 
След като руският интернационализъм изсуши корените на българския патриотизъм, както американската филоксера - европейските лозя, те го покриха с дебел пласт панславизъм. 
И така, угаждайки на прищевките на Коминтерна, неговият голям син и пройдоха Георги Димитров, надминавайки дори и бояджията Фюрер и канцлер на Райха (който за разлика от него не искаше да “разпарчатоса” народа си), през 1946 г. боядиса едната част на България в македонско червено, другата в добруджанско синьо, а остатъка в тракийско жълто. 
Това вече надмина дори принципа “divide et impera” и бе проявление на плана за изличаване на българската народност. 
Болшевиците знаеха добре, че националният организъм не е като размножаващите се с просто делене едноклетъчни и ако го разчленят на дребни, неживотоспособни частици, той загива. 

Тези факти доказват, че от момента на създаването си БКП беше петата колона, тайната агентура на Съветския съюз. Винаги е обслужвала, а обслужва дори и сега съветската експанзия, въпреки че върхът на всичко беше по Татово време, когато Политбюро единодушно реши България да стане шестнадесетата република на Съветския съюз. 
Както дървото изсъхва, когато отрежат корените му, така и нацията умира, ако я изтръгнат от миналото й. Точно затова ползващият се с голям авторитет Николай Себастиянович Державин обвиняваше българските историци, че нарочно твърдят, че българите са от тюркски произход, за да ги откъснат от голямото семейство на славянските народи. Постигна целта си. Призваната да събира и сплотява откъснатите от родината и разпръснати по света българи институция до 7. 09. 1982 г.- когато Т. Живков бе готов да надене дори и маската на родолюбец, само и само да запази властта си - не смееше да се нарече българска. В духа на Д. Благоев бе назована “Славянски комитет”. 
Това е толкова абсурдно, като да нарекат намиращия се в Будапеща “Световен съюз на унгарците” - “Фино-угърски световен съюз”. 

Част от този план за унищожаване на нацията, а и вече превърнала се в комичен факт е, че на 24 май в България (!) самите българи (!) не честват празника на собствената си писменост, а “деня на славянското писмо”. 
Като че ли не българи са създали кирилицата в Преслав и Охрид, а славянските племена съвместно, преди да се разцепят през първите векове пр. Хр. 
Че и днес много славянски народи използват това писмо няма никакво значение, понеже и латиницата се използва по цял свят и все пак я наричат латиница, защото през VII- VI в. пр. Хр. живеещите в околностите на Рим латини са я създали на базата на гръцката писменост. Вече 2000 години, откак тези племена са изчезнали, претопили са се в народите на Римската империя, обаче названието на писмеността не се е променило. 

Българският народ пък противно на всички превратности на съдбата се е съхранил. Защо тогава се отказва от обозначаващото произхода на писмеността му название? 
Нима тези “дупедавци” не знаят, че каквото силата и властта отнемат, времето и добрият късмет могат да го възвърнат, но нещото, от което нацията сама се е отказала, трудно може да бъде върнато. 
Дори и на това се радват, че руснаците великодушно установиха: “Българското писмо прилича на руското.” Въпреки че дори и на трикратния носител на Сталинова награда Лисенко не се удаде да докаже, че не детето прилича на баща си, а бащата на детето. 
Бих попитал с думите на Паисий: “О, ти неразумний, юроде, поради що се срамиш да наречеш българско собственото си писмо?!” 
Но се надявам, че го наричате славянско само от деликатност, за да оставите на големия брат илюзията (въпреки че вече има и друг голям брат зад океана!), че един от неговите народни таланти го е измислил, подобно на рентгена. 
Любезният читател сигурно вече знае, че един руски мужик 100 г. преди изобретяването на рентгена, казал на съпругата си: “Слушай, пачавро, виждам какво се крие в теб!” 
Така са изнамерили те и т. нар. руско писмо, на което Кирил, отивайки при хазарите, се натъкнал. 

На изпроводяк, любезни читателю, бих задал само един въпрос. Ако един фелдфебел изкрещи в тази някогашна, красива, малка, славянизирана държава: 
- Строй се! Славяните вляво, турците и циганите вдясно! 
Ще има ли някой да попита: 
- А ние, българите, къде да застанем?... 

Превод Радосвета ДЕЛЧЕВА



Гласувай:
27



1. andrei - Петер Юхас,човек и учен,който
02.11.2014 12:47
обичаше България като своя родина!!!На някой идва ли му на ум,че така наречените тюрки са приели цивлизационното влияние и културата от българите,както се е случило и с други етноси и народи,а не обратното!!!Сложен въпрос за баняджиите!Къде,къде е по-лесно да се отречеш от българското и да се прилепиш към конюктурата на силните на деня!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11740869
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031