Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2014 11:00 - Прогнози на Муамар Кадафи да се сбъднат, три години след смъртта му
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 2053 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 23.10.2014 11:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
t
Прогнози на Муамар Кадафи да се сбъднат, три години след смъртта му
09.10.14 11:16  
 

В продължение на три години Либия продължава да бъде една от най-горещите точки на световната карта. След като стабилна държава, в която цялата власт е съсредоточена в ръцете на един човек, сега буквално се разпада.Страната е била заменена от шест правителства и все още няма конституция. Хиляди либийци са били принудени да избягат в чужбина. За петролното богатство борба племенни кланове, религиозни групи, както и бивши служители на антуража на Муамар Кадафи.

Фактът, че след смъртта на полковник Либия ще се превърне в "Сомалия на Средиземноморието", прогнозира преди смъртта му все още лидерът на Джамахирията. В гражданската война, която започна през 2011 г., и не мисля, че на разстояние, преплетени не само интересите на "светски" и ислямистки групировки, борещи се за власт, но също така и на интересите на кланове и племена, които също искат да получат достъп до петролното богатство на страната. Гориво в огъня, и без насилие конфликти добавя борба за приходите от трафик на наркотици.

Либия е постепенно потъва в хаос: унищожена системата от проверки и баланси, които Кадафи е създадена в 42 години на власт. Журналистите в Запада признават, че "той е сложен личност, която успя да се задържи на либийския лидер за повече от 40 години с помощта на умелото преплитане на националните интереси и Realpolitik методи." И също се чудя: не е ли твърде бързо бе свален от власт лидер джамахирия и че всъщност донесе "освобождението" на Либия?

Животът на "Зелената книга"

Дойде от бедно семейство от берберски номади Муамар Кадафи се възхищавал Гамал Абдел Насър и мечтал да освободи страната от колониалното робство. След свалянето на монархията на Идрис I и дойде на власт през 1969 г., той си постави за цел - да обедини коренно различни етнически групи и племена в страната. Идеи, които Кадафи щеше да се приложат на практика, то е описано в "Зелена книга". В него, по-специално, посочи, че демокрацията може да се откаже с парламентите и политическите партии, базирани в комисиите на хората - един вид аналог на Съветите. Отричайки частна собственост, Кадафи е бил в състояние да пресекат социалистическите идеи с традиционното ислямско.

Постепенно страната се превръща в диктатура: лидерът на режима Джамахирия арестувани хиляди недоволни и задушава бизнеса и увеличаване на присъствието на петролния сектор в икономиката. На Запад, това, което се случва в Либия гледаше предпазливо. Междувременно Кадафи започна да подкрепят африканските диктатори и терористи да предоставят никакви пари, идеологията, която е насочена срещу Европа, САЩ или Израел. Той също така създава "арабската легион" - една военна организация, която е извършила сила "Arabization" и "ислямизацията" на чужди режими.

Отношенията между западните страни и Либия най-накрая са се влошили през 1986 г.. 05 април в Западен Берлин експлозия. Bomb поставен върху популярната американска военна дискотеката La Belle. След като научил, че в организирането на терористични атаки участва либийската тайна служба, президент Роналд Рейгън нареди бомбардирането на Либия. По време на стачките на American Air сила на Триполи и Бенгази убит осиновена дъщеря четири-Кадафи. В отговор на това през 1988 г. либийската тайна служба насади бомба в самолета, на път от Ню Йорк до Лондон. Експлозията над шотландското градче Локърби, при което загинаха всички 243 пътници и 16 членове на екипажа. През 1992 г. и 1993 г., Sobvez на ООН въвежда два пакета от икономически санкции срещу Либия. Те касаеха петролната индустрия на страната.

image Членовете на правителството на Муамар Кадафи    

През 2003 г., след като Триполи призна отговорността си за катастрофата, както и обяви от отказа на страната от всички оръжия за масово унищожение, санкциите на ООН бяха отменени, както и отношенията на Кадафи и Запада затопля. В Либия допуска чужди компании Триполи подписани договори с Рим на изграждането на газопровод в Италия. Лидер на Джамахирията, като скъп гост, започна да се вземат в различни европейски страни. Особено топла връзка е Муамар Кадафи с италианския премиер Силвио Берлускони, че не е наистина като на съюзници на Рим. Когато западните медии публикуваха видео, в което Берлускони смирено целува ръката на либийския лидер, в Италия скандал.

Както се оказа през 2012 г., след смъртта на Кадафи, диктаторът е спонсор на кампанията на бъдещия президент на Франция Никола Саркози. Лидерът на Джамахирията инвестирани в обещаващ кандидат с надеждата, че той, ставайки държавен глава, не забравяйте за вашите приятели. Благодарност от страна на западните държави не чака дълго.

Western помощ

През март 2011 г., един месец след избухването на гражданската война в Либия, Франция и Обединеното кралство се намеси в конфликта между привържениците на Кадафи и бунтовниците. От своя инициатива, силите на НАТО са подкрепили бунтовниците. Както е написано и сега, много либийските медии, ако не беше намесата на Запада, Кадафи е вероятно да са били в състояние да смаже бунта. Въпреки това, лидерът на преврата Джамахирия не е само губи мощност, но е бил брутално убит.

След това, на Стария свят беше облекчен. И, като се има предвид, че тази мисия е завършена, силите на НАТО са оставяли Либия. Според Джордж Мирски, външна намеса и преврат стоманени гигант погрешна преценка западните страни. "Европейците и американците осъзнаха, че пропусна, осъзнаха, че би било по-добре да напусне Кадафи. Добивът на петрол в такива условия се срина. Оказа се, че всичко това е направено напразно, следователно, че западните страни са се превърнали от Либия. Всъщност, самата държава не е добър стойности за щатите е. гледна точка на геополитиката се разполагат така, че да не може да повлияе на събитията в Сирия, Палестина, Израел, така че просто да забравите за нея. "

Сега на Запад не помага да се помирят враждуващите страни. Като журналист, пише The Independent, Патрик Кокбърн, "е нещо повече от това, което се случва в Либия изненада почти пълна липса на интерес от страна на този, така бодро отиде на война през 2011 г."

През юли, министър-председателят Абдула Абдулрахман Ал-Тани, помоли за помощ от страна на международната общност и НАТО, с молба да започне въздушни удари на бунтовниците. Вместо това, западните страни са подредени свои дипломати в Либия набързо багажа си. Германският външен министър нарече ситуацията "много непредсказуем и несигурен." Френски правителство призова своите граждани да напуснат Либия възможно най-скоро. Посолство в Триполи затворен САЩ, Франция, Испания, Канада, както и на Русия и Китай. Либия остави десетки хиляди чуждестранни работници и специалисти.

Без полковник

Преходът от диктатура към демокрация не се оказа. Воюва с Муамар Кадафи, а сега и с всеки други сили са били в състояние да се намери общ език. За три години в Общия национален конгрес (ИНК) е борба между "Мюсюлмански братя", представлявана от Партията на справедливостта и строителството, както и светската Алианс на националните сили (АНО). Постепенно, повратна точка в полза на ислямистите. През март 2013 г. в Либия, бе приет закон, забраняващ светски политици и ANC лидерство, за да държи публична длъжност. Парламентът всъщност премина под контрола на ислямистите, които до 2013 г. са загубили доверието в себе си в очите на местното население. Ето защо, изборът 25ти юни 2014 в новия парламент получи по-голямата част от привържениците на светската държава и федерализация на страната. В резултат на това ислямистите са решили да си възвърне загубили своята власт с военни средства.

През май 2014 г., генерал Халифа Haftorah, които използва, за да бъде поддръжник на лидера на Джамахирията, и по време на революцията, подкрепен бунтовниците обявиха началото на операция "Dignity Либия", целта на което е борбата с различните въоръжени групи. Поддръжник на светската власт Haftorah започна офанзива в източната част на Либия - в Бенгази. Към него се присъедини не само от бившия военен полковника, но местните хора са уморени от ислямисти.

image Триполи, 11 август    

Adventure, докато успешно се отрази на общото настъпление. В ръцете на групи от "Ансар ал-Шариат", "Ал Кайда" и "Мюсюлманско братство", има голям брой оръжия. В допълнение, те заловени в основата на либийските специални сили, "Al-SAIC." След това, ислямистите започнаха масирана атака на либийската столица, като основната сраженията се проведе в близост до Международно летище Триполи. 23 август той бил заловен от бунтовници, като по този начин да поеме контрола на цялото въздушно пространство на Либия. Освен това, както стана известно, изчезна от самолета на летището 11. Телевизионен канал Ал Джазира каза, че бунтовниците са вероятно ще използват самолети за терористична атака. Останалите граждански самолети на още два заловени ислямисти летища прехвърлени към Малта, въздушните връзки на Либия със света е напълно разбити.

Когато ракета атака ислямисти стреляха по големина запаси от петролни продукти, либийската столица, на ръба на екологична и хуманитарна катастрофа. В Триполи, постоянно има сериозен недостиг на вода, бензин, електричество, често не работи онлайн.

Сега Либия е разделена на зони на влияние, всяка от които се контролират от тежко въоръжени единици. Така че, Misurata подчинява а не от правителството, и малки въоръжени групи, които, от своя страна, да живеят за сметка на търговията с оръжие, наркотици и алкохол.

"Заглавието на" победители ", ако те могат да бъдат наречени, твърдейки, че три групи:. Хора от Бенгази, които започнаха революцията, хората на Мисрата, градът, където борбата се случва три месеца и от която почти нищо не е останало Те имаха най-много сериозна съпротива на войските на Кадафи. И бунтовниците в либийската столица, от своя страна, твърдят, че тя е, че те се справиха последния удар на лидера на силите джамахирия, заловен и го уби. Три различни милиции, всяка от които твърди, че са изиграли решаваща роля в свалянето на режима на Кадафи, те все още не може да се успокои. Освен това, повечето масло се произвежда в източната част, в Киренайка, но либийските власти заявиха, че приходите отидоха в Триполи, където те ще бъдат разпределени следователно не. изненадващо, че хората на Киренайка декларират своето намерение да се оттегли от Либия. разлика от Сирия и Ирак, не е религиозен фактор или етнически малцинства. се бият един срещу други хора, които са сунитски араби. Това не е класова борба, а война на местната полиция. В допълнение, има много млади хора, които са взели участие във военните действия. Те не искат да се откажат от техните оръжия и да отидат да работят в склада, "- каза" Lente.ru "главен изследовател на Института за световна икономика и международни отношения, Руска академия на науките Георгий Мирски.

image Бунтовниците в град Сирт, 24 Септември, 2011    

Разпада Либия е геополитическа заплаха за Европа и Близкия изток, както и за цяла Африка. Сериозни опасения на съседните страни, е фактът, че Либия се превръща в регионален център на исляма. Джихадисти стичат тук от различни арабски страни. Неговата основна задача те определят инфилтриране членки, светска власт и че е толкова трудно да задържи настъплението на ислямистите. С голяма тревога следи събитията в Кайро. През юли, на либийската граница, въоръжени мъже убиха 21 египетски войник. Бившият египетски външен министър Амр Муса заяви, че в случай на влошаване на ситуацията, страната му ще бъде принудена да въведе войски в Либия. Въпреки това, както е докладвано от американските медии, Египет и Обединените арабски емирства, стартира серия от въздушни удари срещу въоръжените ислямистки групи в Триполи. В отговор на това западните страни предупредиха, Кайро и Abu Dhabi от намеса в ситуацията в Либия. Документът, който бе подписан от представители на Съединените щати, Франция, Германия, Италия и Великобритания, беше отбелязано, че "само ще изостри съществуващите разцеплението в страната и бавното движение на Либия към демокрация."

Голям проблем за ЕС е фактът, че сега Либия се превръща в транзитна страна за нелегални имигранти от Африка и Близкия изток до Европа. Поток от имигранти достигна колосални ниво. Ако Кадафи успя, използвайки строги мерки за контрол на ситуацията, на сегашното правителство, на първо място, не е време да го направя, и второ, от страна на либийските власти просто не разполагат с необходимите ресурси.

Намерете своя начин за излизане от тази ситуация, не е лесно. Изграждане на централизирана демократична държава в Либия едва ли е възможно. Диктатура също е малко вероятно, тъй като няма харизматичен лидер в национален мащаб, способна да мобилизира местното население. Такива области на Либия като Киренайка, Триполитания и Фезан на юг от Сахара до Декември 1951 са се развивали независимо. В царството на Либия със сила присъедини Мохамед Идрис ал-Махди ал-Сенуси. Животът в тези области стотици племена сега яростно се конкурират помежду си. Възможно е суверенна държава, която е съществувала повече от 60 години, скоро ще изчезне.

Xenia Мелникова

 
Източник: да Lenta.ru


Тагове:   МУ,   Кадафи,   Муамар,   години,   прогнози,   след,   ТРИ,   смътта,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. injir - Ясно е. След намесата на, , демок...
23.10.2014 11:12
Ясно е. След намесата на ,,демократите,, е пълна каша.
цитирай
2. zahariada - Да
23.10.2014 11:31
Така е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39741831
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031