Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2014 17:16 - КАКВО ХВЪРЛИХА ПОЛИТИЦИТЕ-ЖРЕБИЙ ИЛИ ПАВЕ?
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1912 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ЕФЕКТЪТ НА ДОМИНОТО

Днес в обилна пресконференция ГЕРБ наговори куп глупости и е на път да ги извърши. Тарторът им е понаучил някои клишета, но не разбира същността на нещата.

Той твърди, че ще направи правителство на споделената отговорност. Това като израз стои прилично, но как ще постигне това? Излъчиле е една кудкудякаща тройка за контактна група, в която, според него, има юрист /Цецка Цачева/, икономист /Менда Стоянова/ и политик / Румяна Коларова/. Дълго се смях на това определение. Освен това той твърди, че няма да поставя предварителни условия и в същото време поставя условие това правителство да бъде на „споделената отговорност”, в което министри от другите партии да „споделят отговорностите”. Това също е твърде смешно. Странно защо не го направиха журнаглистите, които ръчкаха в плявата, за да изръчкат от тама „голямата” новина дали El Primitivo /Цв.Цв./ ще бъде министър, но не зададоха нито един разумен и важен въпрос за обема на облигатните проблеми и техните законодателни, изпълнителни и структурни решения. Защото проблемите се решават по следната технология. Анализират се най-тежките проблеми, набелязват се законодателни решения, свеждат се до техническо изпълнение със съответните срокове, финансиране и структури, които ще ги реализират.

Това отсътваше на пресконференцията. Там имаше много публицистика и нито едно разумно предложение.

По начало Тартора не отбира от политика и логиката му се свежда до кръчмарските аргументи кой пърди по-мощно и го вади по-голям. Убеден съм, че нито една разумна партия няма да се хване в елементарния капан да споделя отговорност и да изчезне на следващите избори. Убеден съм и в това, че отговорностите се носят не само от министрите, но и от гласуващите в парламента.

За да има някакви шансове за създаване на работещо правителство трябва да се тръгне от друга база.

Първо, трябва да се изготви краткосрочна програма за стабилизиране на страната. В момента тя е в насипно състояние и е заредена с много обществен барут. В рамките на три-4 месеца трябва да се извърши огромна по обем работа за оправяне на сегашния и изработване на нов бюджет. А това е изключително трудна работа.

Втората стъпка е да се смени модела на МВР. Противопожарната охрана и охранителната полиция трябва да бъдат заложени в общинските бюджети с гаранция от държавата, че ще ги покрие с пари от новия бюджет. Така ще се освободи полицията и пожарната от несвойственото двойно ръководство и ще бъдат на подчинение на местната власт, където стават пожарите, бедствията, авариите и зулумите.

Третата стъпка е да се промени коренно здравеопазването. В този си вид то не само линее, но и изчезва. Разкрачено между МЗ и НЗОК то е неработещо. Трябва да се създаде такъв здравен инспекторат, който да хване болниците и най-вече управителите да не надписват здравни услуги и по този начин да  източват касата.

Четвъртата стъпка е свързана с прокуратурата. Там нещата трябва да се договорят с всички партии, за да се извади тя от съдебната система и да се определят строги критерии, по които се избират прокурорите и начините да им се търси персонална отговорност. Съдиите да преминат на изборни длъжности и да имат мандат. Това не бива да трае дълго, защото ссправедливостта и правосъдието са в основата на държавността, а у нас търпението е на изчерпване.

Следващите стъпки, свързани с икономиката, банковаа система, събирането на данъците и плащането на осигуровки трябва да бъдат поставени в едногодишна програма.

Едновременно с това трябва да се извършат и две изключително важни неща.

Първото е да се създаде Кръглъ маса от неправителствени организации и изявени общественици, която да заседава непрекъснато и да играе ролята на Конвент, който следи как работят държавните институции и да предлага решаването на тежките проблеми, свързани с бъдещето на страната. Едновременно с това да се проведе незабавен  референдум с един-единствен въпрос:

„Искате ли да се закрие институцията Велико народно събрание, а функциите му да се прехвърлят на обикновеното?”

По този начин ще се избегне бавното, скъпо и неефективно събиране на нова Велико народно събрание и ще се спестят време и пари. А ние сме оскъдни и към двете.

Като казвам неправителствени организации имам предвид не само организацийки, които крънкат пари от държавата, бизнеса и чужди фондации, а най-вече професионални организации, браншовици, еколози, правозащитници и изявени общественици. Протоколите от заседанията и предложенията за решения да се въртят по интернет канал, които да търси одобрение на българските граждани и да направи прозрачна работата му, включително и на комисиите в него. Добре би било всяка комисия да си има сайт, на който да се качват всички предложения, прения и решения.

Точно по този начин ще се създадат и стратегията на страната в един по-дълъг срок-15-20 години, програма за развитие на страната и структури, които да приведат програмата във факт.

Всичко това не може да се реализира с политечско правителство, създадено от същите хора, които докараха страната до това дередже. За тази цел трябва да се създаде програмно правителство с определен срок и отговорности. При това положение лафовете на Тартора нямат никаква стойност, защото не могат да се реализират.

Ясно е, че се върви към нови избори, но това означава пробит тазгодишен и липса на бюджет за следваща година.

Така или иначе жребият е хвърлен.

А може би не е жребий, а паве?




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - Може да не е паве, а направо
10.10.2014 18:20
лайно. Да ме прости, Господ, ама щом ще има дипутатин кат бат Сали... Жална ни майка...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11735469
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031