Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2014 10:20 - ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРАВИТЕЛСТВОТО, ПРЕЗИДЕНТСТВОТО, ПАРЛАМЕНТА И ОБЩИНИТЕ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1425 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ОТНОВО ЗА БЕДСТВИЯТА И АВАРИИТЕ

 

Налага се за пореден път да обяснявам какво трябва да се прави по време на бедствия и аварии и особено преди те да станат.

В момента България е свръхцентрализирана държава. Което означава, че решенията ги взимат малко хора, които нито имат интелектуалния капацитет, нито качествени екипи, нито отговорност. На практика всички партии, трябва да прибавят пред името си съкращението „ОПГ”. ОПГ-БСП, ОПГ-ГЕРБ, ОПГ-ДПС, ОПГ-ДСБ, ОПГ –РБ, ОПГ-ББЦ и всички останали, за които се сетите. Същото се отнася и до държавните институции-ОПГ-МВР, ОПГ-МЗ, ОПГ-МЗХ, ОПГ-МИЕТ , ОПГ-Президентство, ОПГ-МО и т. н.

Многократно съм писал и говорил за това, което трябва да се предприеме за предпазването на страната от бедствия и аварии. Многократно съм разговарял с институциите и техните ръководители за липсата на сериозен и изпълним план за действия за предпазване от бедствия и аварии и за бързо ликвидиране на последствията от тях.

Ни дума, ни действие, ни желание!

А нещата са прости. Трябва да се децентрализира властта и да се даде възможност по места да разполагат с планове, средства, организация и подготвени кадри за спасителни акции от всякаква величина.

Първото нещо, което трябва да се направи е да се картират землищата на общините и областите със специални карти, които показват вероятностите да се случат различни бедствия и аварии. За тази цел трябва да се обединят специалисти по противопожарна дейност, противоземетръсни специалисти, водно-строителни инженери и всички останали, които имат знания и умения във всички области, които имат отношение по бедствията и авариите. Всичко това трябва да се направи под формата на софтуер и да се разиграят всички възможни бедствия и аварии, за да могат да се предприемат действия, които да предотвратят или редуцират вредни последствия.

Втората крачка е да се подготвят хора за различните видове бедствия и аварии. Там трябва да има координация и синхрон между всичките звена-противопожарни средства, противоземетръсни укрития, здравни звена, метеоролози и агрометеоролози,транспортни и спасителни машини, материали за бързо предотвратяване и заличаване на последствията, инструменти за предпазване и спасяване на бедстващи.

Третото нещо е да се изработи програма за противопожарна сеч и засаждане на нови терени с различини дървесни видове. Да се организират въздушни противопожарни средства, защото само те могат да действат в недостъпни и трудно достъпни места. Да се създадат водеми на такива места в планиние и равнините, откъдето тези машини могат бързо и лесно да взимат вода за гасене.

Това са действия, за които не се изисква специален закон, а може да се проведат с подзаконови нормативни актове. Но има и неща, които трябва да минат през Народното събрание и те са изключително важни!

На първо място трябва да се проведе закон за децентрализацията на властта и да се върнат на общините със закон противопожарните средства и охранителната полиция. Да се създаде възможнаст за публично частно партньорство с национални, регионални и местни неправителствени организации-БЛРС, БЧК, екоорганизации и прочие. Проблемите стват в общините и точно там трябва да се съсредоточат усилията и финансите за предотвратяване на бедствия и аварии и за бързо заличаване на последствията от тях.

На второ място трябва да се създаде водна стратегия и дългосрочна програма за развитието и. За тази цел трябва да се създаде координация между всички институции, които имат язовири. В момента язовири имат МОСВ, МИЕТ, МЗХ, МО, общини. Това води до противоречия между местната власт и държавната. Или трябва да се централизарат всички язовири в едно министерство и в общините,, или да се създаде постоянно действащ авариен щаб, който да създаде правилник за работа при аварийни и бедстващи ситуации и координация. За тази цел в специален закон трябва да се отбележат действията на областните управители при бедствия и аварии в повече от една община в дадена област или регион. Трябва да са набележат задължителните мерки, механизация, медикаменти, инструменти и материали, които кметовете трябва да имат осигурени за такива случаи.

Трето.

Трябва да се създаде нов, действащ закон за публично-частното партньорство, който да бъде съобразен с проблемите на районите и регионите и да гарантира финансирането и бързата реакция при бедствия и аварии.

Освен това трябва да се допълни закона за образованието с  текстове, които да дадат възможност да бъдат обучени подрастващите да действат в такива ситуации, както и да се създадат скаутски лагери във всички области на страната, където децата да бъдат учени да мислят, действат и взимат бързи решения съобразно обстановката.

В закона за здравеопазването да се включат текстове, които да дадат възможност за създаване на съвместни звена с общинските, областните власти и неправителствените организации.

Знам, че никой, от нито една ОПГ-партия нито ОПГ-държавна институция няма да го прочетат, дори. Няма да го направят и кметовете, защото за тях бедствията и авариите са желано нещо. За тях това означава повече пари, които минават през ръцете им и съответно половината се губи някъде из джобовете и банковите им сметки.

В това съм се убеждавал многократно.

Въпреки това ще го пратя до всички заинтересовани институции, за да се знае кой какво е на тази територия.

Както и за вас, драги читатели, за да мислите и допълвате моите предложения в тази посока. Добре би било да поискате преди всякакви избори програмите на ОПГ-тата в тази посока, но не идейни програмки, а реални програми с финансиране, срокове и конкретни действия.

Тогава имаме шанс да променим нещата.





Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11735705
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031