Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2013 16:09 - ОБИКНОВЕНА ДЯНКОВЩИНА
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1725 Коментари: 4 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ДУХЪТ НА ДЯНКОВ Е ЖИВ И ПРОДЪЛЖАВА ДА УПРАВЛЯВА

 

Финансовото министерство е изпратило разпореждане до всички министерства и други държавни органи да предприемат съкращение на 10 % от персонала. Цялата тази простотия става по същия начин, както това ставаше през 1956, 1966, 1976, 1986, 1996, 2006, 2010 и вероятно с тези темпове след 100 г. ще се наложи да се съкращават 10 % от един служител.

Нека анализираме за какво става дума:

  1. Имаме типичен пример за командно-административно мислене. Не може всички държавни институции да имат едно и също претоварване с кадри. Че всички администрации са раздути неимоверно е факт, но то е неравномерно. Ще дам пример-МВР трябва да бъде намалено не с 10 %, а 3 ПЪТИ! Редица агенции и дори министерства трябва да бъдат закрити и прехвърлени като дирекции към други. Паралелните структури да бъдат просто закрити.
  2. В България населението намалява, но администрацията с увеличава. У нас администрацията при около 7 млн. души е 144 хил. чиновници. В Холандия при близо 17 млн. население-администрацията е 48 хил. чиновници. Това е повече от СЕДЕМ ПЪТИ повече!!! И това ако не е абсурд!!!
  3.  Със сигурност при такова глупаво разпореждане ще бъдат съкратени три вида администратори-неудобни, незащитими и изпъкващи над другите. Защото документът не съдържа принципи, по които да се направят съкращенията.
  4. Държавата няма национална стратегия за демократично и сигурно развитие, за да се определят какви институции трябва да има и кои са приоритетни.
  5. Никъде не се споменава за децентрализация и разтоварване на държавата от несвойствени за нея функции. Например, ако се приеме Закон за териториалните и браншови организации регулациите и разрешителните могат да бъдат прехвърлени към тях, а държавата да си остави само контролните функции. Така ще се намали рязко корупцията, защото няма да има пряк контакт между гражданите и държавните чиновници. От друга страна всичко, което могат да поемат общините трябва да им бъде прехвърлено-охранителна полиция, противопожарна охрана и т. н. Някои неправителствени организации също могат да поемат доста от централизираните сега държавни функции.
  6. 6 Не се споменава за електронно правителство, понеже то също води до децентрализация и създава възможности за  актуализиране и редуциране на администрацията.
  7. Не са определени приоритети и не са поставени нито дългосрочни, нито краткосрочни цели и задачи на съответните институции, за да се определи вида на институцията и структурата и. За пример ще дам проблема с възпроизводството. Това е основен проблем, но няма нито координиращ вицепремиер, нито изследователска и оперативна група за решаването му. След като е най-тежкия и най-висок приоритет би трябвало да се открие пост на първи вицепремиер, който да го координира и ръководи. В служебния кабинет имаше министър за електронното правителство, но явно сегашното не го смята за приоритет, а тръгва да прави механични съкращения.
  8. Правителството иска да ме убеди, че ако отреже една десета част от един организъм, той ще стане по-жизнен. Това е голяма глупост! Това убива! Трябва да се прави друго. Да се изрежат излишните гърбици, ракови образувания и закърнелите органи.
  9. Да се примат принципи и закони за атестиране на администрацията чрез ежегодни курсове по повишаване на квалификация и тестване след това. Това ще даде възможност за реално атестиране на служащите и при съкращение ще бъдат освободени най-слабите администратори.
  10. Да се приведе законовата и подзаконова база в съответствие с времето, в което живеем. Администрацията сега управлява, а не обслужва гражданите. Смехотворно е МС да създава проектозакони, които да обслужват него. Порочното е, че след като то предлага такива проекти е естествено да бъдат така нагласени, че да имат максимум права и минимум задължения. Например, да се изпълни директивата от ЕС за премахване на практиката „Мълчалив отказ” и да се замени с „Мълчаливо съгласие”
  11. В разпореждането липсва определение тези 10 % какво са точно-просто физическо съкращение, някакъв вид реформа или смяна на модела. В момента България се нуждае от бърза и радикална смяна на модела и никакви механични съкращения не могат да я заменят.  
  12. Да се приемат средноевропейски норми за съотношение население-администрация и новата изпълнителна власт да бъде построена по този тертип.

Всичко останало си е обикновена Дянковщина!.





Гласувай:
9



1. olivie - Много верни съждения.
13.10.2013 17:55
Ако ми позволиш да допълня? Мълчаливо съгласие имаме от 3 години. Друг е въпросът къде се спазва - може би като се забрави да се внесе съдебна такса и делото приключи в ущърб на държавата, тоест на всички нас. Преди, когато имаше държава, броят на администрацията /бюджетните служители/ и допълнителните й доходи беше обвързан с постъпленията в пенсионния фонд, 13-а пенсия /коледна добавка/ и т.н. Развърването на тавана на пенсиите, без да има натрупване, доведе до деформации в целия държавен бюджет, "решавани" на парче от Дянкофф, с цел да осигурява винаги при поискване поредната порция асфалт за второразрядни пътища и магистрали. Минахме на царски подаяния, вместо на фнансиране на принципи и политики. За съжаление, това продължава и сега. Орешарски може да е кукла на конци, но в никакъв случай не е на Станишев, още по- малко на Местан или Сидеров. Кукловодите му са същите, които дърпаха Дянкофф и за това нищо добро няма да произлезе от ситуацията. По стар нашенски обичай, народът ще злорадства при съкращенията на "чиновниците", а после ще протестира че няма кой да му свърши работа, както сега се получава на практика в САЩ. Показателен е и факта, че дори ГЕРБ не направиха съкращения извън свободните бройки, а в МВР обявиха дори нови. Остава открит въпроса- Кой стои зад масона Орешарски че да предложи Пеевски? Още веднаж поздрави за поста.
цитирай
2. kbalenciaga - bosia, защото трудно схващаш ще ти обясня защо се правят тези съкращения
13.10.2013 22:00

В началото на 2014 г. се отварят още границите за работещите българи на Запад.
На пиявиците Германия, Англия и подобни им трябва свежа кръв-българска, на готово.
И затова политиците от ЕС заповядват на своите слуги в България Червените олигарси да направят тези съкращения. А те на свой ред заповядват това да се направи от българското правителство.
Това е.

Не схващаш какво ти пиша?
Звучи ти налудничаво и абсурдно?
Това е така защото си прост.
Не се притеснявай, те и другите тъпаци от Столичната средна класа, и те са като тебе.

А в България УМИШЛЕНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО се затруднява работата на държавната администрация с малоумни актове, закони, разпоредби и прочие простотии.
Но тъпаците от Столичната средна класа не виждате това нали?!
Е как да видите, като от една страна сте част от тази простащини, лапате като клоуни-слуги на Червените олигарси в този ЦИРК.
А от друга просто сте много прости.
Това е.
цитирай
3. bosia - До горния малоумник
14.10.2013 10:40
Малоумнико,
Научи се да четеш. А след като прочетеш нещо да схванеш за какво става дума. В текста ми ясно и граматически правилно е написано, че аз не съм против съкращенията, а срещу начина, по който го правят.
Второто нещо, което мускулчето, което се намира в тиквето ти вместо мозъче е, че освен начина, аз съм против ниския процент на съкращения. България се нуждае от около 30 хил. държавни чиновници. А в момента са близо 150 хил.
Анадънму, кьопек?
цитирай
4. kbalenciaga - bosia, ама веднага бързаш да докажеш твърдението ми че си прост и ограничен?
14.10.2013 18:48

Изчакай поне малко.

Обяснявам като за прости и ограничени представители на Столичната средна класа, какъвто си и ти. Па може и някой от вас да схване каква е истината по тези въпроси...ако не сега то поне друг път...вероятно на куково лято...


АДМИНИСТРАЦИЯТА В ТОЗИ СИ ВИД НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЪКРАЩАВА!
Защото както писах по горе(ама кой да чете) умишлено административната система се прави така, години наред, да се затрудняват както служителите, така и гражданите.
Което респективно води до НУЖНИ повече бройки персонал за единица работа.
От което следва, че сега като съкратят 10%, положението ще стане още по лошо. И за гражданите, и за държавните служители.
Така ще има повече напрежение, повече дразги, повече конфликти. И в крайна сметка по лошо положение в България за всички.
От което следва миграция към пиявиците Германия и Англия(както и голяма част от въпросните съкратени 10% държавни служители).
Сега стана ли ви ясно Тъпаци каква е схемата?!
Или не?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11776605
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930