Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2013 22:40 - ТАКА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 2236 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

СЪЗДАВАНЕ НА КАМАРА НА ЖУРНАЛИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 

По начало това е моя стара идея още отпреди 10 ноември 1989 г. При това не само за журналистите, но и за всички браншови и териториални камари. Законът за браншовите и териториални камари трябва да уеднакви правата и задълженията на тази доказано добра форма за децентрализация на властта. Чрез този закон се взима частта от досегашната държавна власт, която на браншово и териториално ниво регулира правилата, издава разрешенията и лицензите. Така се парира директният контакт между държавния чиновник и гражданине и по този начин се премахват условията за корупция. Както на материална и финансова, така и на морална корупция.

Вторияят закон, който трябва да се промени е законът за медиите. В него трябва да се демократизиратправилата и да се изземат от държавата регулационните и разрешителни функции и да се дадат на камарите. По този начин медиите ще излъчат контролния орган, който, за разлика от СЕМ и печатния регулатор, ще налагат наказания и ще отнемат лицензи на тези медии, които нарушават закона и етическите норми. В момента СЕМ е изцяло политически избран и изпълнява често политически поръчки. Централизираната система е неефективна и много корумпирана. Тя не обслужва, а управлява.

В същото време старата форма на сдружаване чрез т. нар. “съюзи” е морално остаряла и не може да изпълнява регулаторни и етични функции. Следователно трябва да се смени моделът и да се премине към реална децентрализация и самоуправление. В този план съм твърде удовлетворен, че доста журналисти узряха за тази идея.

С какво ще се занимава камарата и какви права ще има?

Камарата е неправителствена инсттуция, която поема регулационни функции в рамката на закона за браншовите и териториални камари и специализираните закони във всяка една област. Такива камари ще заменят досегашните съюзи, които бяха създадени преди повече от 60 години и имаха подчинена функция на единствената тогава “политическа партия”. На практика те бяха междинен инструмент между ръководството на БКП и съответните браншови дейци. Това не може да бъде оптимизирано, защото в основата си е тоталитарна форма на отношения между властта и браншовите и регионалните организации на гражданите.

Понеже има общини и региони, които не могат да имат всички браншови камари, препоръчвам създаването на териториални камари, които ще обслужват бизнеса и останалите професии и интереси в рамките на законодателството. Действията им са унифицирани от законодателството и са в услуга на българските граждани. Държавата ще има само контролни функции върху работата на камарите.

Що се отнася до журналистическата камара, то функциите и ще бъдат свързани с регулация на  печатните медии, електронните медии и интернет. Тя ще издава лицинзи, ще санкционира нарушенията и ще играе ролята на етична комисия. Не е необходимо собственици, журналисти, администрация и технически персонал да бъдат членова на някаква организация. Всички те ще имат задължения според законодателството и етичния кодекс където камарата ще бъде арбитър и отговорник пред държавните контролни органи. Като пример ще дам хаоса, който съществува в сегашната медийна система.

Част от фирмите, които притежават медиите са офшорни. Това категорично лишава съдебната система да бъде ефективна и да прилага блгарското правосъдие каквото и да означава това. Авторскто право се намира в състояние на кома. Особено в интернет. Правата и задълженията на собствениците относно редакционната политика на медиите не съществуват. Собствениците са с права на феодали и нямат никакви отговорности както по закон, така и по етични съображения. Няма единен журналистически протокол, няма регламентирани права на журналиста, няма правила за ненамеса на собствениците в редакционната политика. Няма и редовни социологически сондажи относно отношение на медиите към актуалните проблеми, както и редовни конференции на медиите и журналистите относно осъществяване на обмен на информация и обсъждане на миналото, настоящето и бъдещето.

Всичко това ще бъде поето от журналистическата камара. В момента много журналисти и медии в интернет не са членове и не желаят да бъдат членове на СБЖ или друга браншова медийна организация. Това автоматично ги оставя без защита и без възможност за търсене на солидарност от колегите им. Всяка една отделна организация на журналисти се занимава само със собствените си членове, което е неприемливо и контрапродуктивно. Сегашното състояние на бранша не дава възможност за равнопоставеност пред гилдията  на организираните и неорганизирани журналисти и медии. Камарата ще им даде именно тази възможност.

И не само това.





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. batimetriq - Пак във вярната посока
01.08.2013 23:13
Ето, това ако стане, ще сме направили една много важна крачка по пътя към свободата си. Сега ще се види кой на кого служи.
цитирай
2. анонимен - За България ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО на подобна идея, за съжаление продължава да бъде УТОПИЯ
02.08.2013 12:39
"Държавната власт" /в най-общ смисъл и във всички сектори/ продължава да действа съгласно лозунга на "правоверните комунисти" : "Власт взета с кръв се сдава само с кръв".
Подобна много сладка "държавна власт", независимо от кого се упражнява, не може да бъде убита, защото тя е като Феникс - само всеки път сменя политическата си окраска.

цитирай
3. worldreader - Окончателното решение на българския въпрос
03.08.2013 15:36
http://nikikm.blog.bg/politika/2013/08/ ... ne.1135964

http://www.epochtimes-bg.com/2013-03/2013-08-02_06.html

http://www.razkritia.com/242293/es-pred ... nt-page-1/
......................

Дори и това формално да е някаква журналистическа мистификация, съдържанието й е напълно неформално.
http://demografi.org/forum/viewtopic.php?f=13&t=1296
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11787940
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930