Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2013 13:57 - ОТ ТРЪН НА ГЛОГ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1265 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 07.06.2013 14:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ЕДИН АНАЛИЗ НА ПРОГРАМАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО “ОРЕШАРСКИ”

 

След като публикувах програмата на правителството е редно да направя и един анализ.

Да започнем от заглавието.п То е “ДЪРЖАВНОСТ, РАЗВИТИЕ, СПРАВЕДЛИВОСТ”

 

ДЪРЖАВНОСТ-от прочита на програмата в тази дума са вкарани регулация и централизация. Това никак не се вързва със смисъла на думата демокрация.

 

РАЗВИТИЕ-от прочетеното в програмата се разбира, че под развитие кабинетът разбира опит за облагородяване на сегашния модел на управление. Трябва да се знае, че този модел се провали още в края на миналия век. Всякакви опити чрез уж “приватизация” и други врътки се провалят, защото моделът е сбъркан и изчерпан в самата си същност. Ако трябваше да се говори за развитие, то задължително трябваше да има дълбоки институционални, законодателни и административни промени, за които изобщо не се говори в програмата.

 

СПРАВЕДЛИВОСТ-тук изобщо става ясно, че тази дума е написана само за заблуждение на публиката. Защото в цялата програма няма нито дума за промени в съдебната система нито за административен кодекс, който да следи работата на администрацията. Няма и дума как ще се намери съгласие с ГЕРБ, за да се получи квалифицирано мнозинство, което да променит текстове в конституцията. Няма и дума за ежегодното повишаване на квалификацията и тестване на чиновниците, за да могат да бъдат атестирани.

 

Още в преамбюла има една старателно провокирано политизиране на програмата. Там се казва: “...В резултат на водената през последните четири години непоследователна и волунтаристична политика днес страната се намира в дълбока институционална криза, икономическа депресия и задълбочаващ се дезинтегритет в обществото...” Тези думи могат да се кажат за всяко едно правителство след 1944 година. Следователно тези думи са старата песничка на Бойко Борисов за лошото наследство. Що се отнася до дезинтеграцията, то тя най-ярко се вижда именно в парламента. Вместо да потърсят общи инициативи за излизане от кризата, депресията и дезинтегритета, БСП, Атака /Юруш/, ДПС и ГЕРБ се лаят като крастави кучета и си въртят евтини номера. Те дори не си дават сметка, че по този начин създават един нов дезинтегритет, но от друго качество. Това на дезинтеграцията на българското общество с политическите елити, което в крайна сметка, ще доведе до мощен уличен натиск и ляв екстремизъм.

 

Следва първата част от програмата. Тя е наречена “СТАБИЛИЗАЦИОННИ МЕРКИ”.

Първата алинея е озаглавена “ЗА ГРАЖДАНИТЕ”. В седемте точки няма нищо сериозно и задълбочено. Това са предложения за палиативни решения, пожелания и откровени глупости. Никъде не е отбелязана специална дългосрочна програма за решаване на проблемите с раждаемостта, здравеопазването, образованието и свободното време на децата и семействата им.

Втората алинея е озаглавена “ЗА БИЗНЕСА”. Там има 9 точки. В  нея отново е пълно с пожелания, регулация, централизация и никак не се обяснява какви законодателни инициативи ще се проведат, за да се разбере как ще се изпълнят тези пожелания. Защото е добре да имаш пожелания, но трабва да обясниш в програмата си какви договорености има на парламентарно и коалиционно ниво. А такива текстове в програмата-няма.

Третата алинея е “ЗА ДЪРЖАВНОСТТА”. И там няма нищо ново. Добри пожелания, никакви законодателни мерки и никакви думи за оптимизиране или смяна на администрацията. Никаква децентрализация, никакви гаранции, че това, което е написано някога ще стане факт. Една програма, в която липсва договорка с парламента и коалиционните партньори за конкретни законодателни инициативи и срокове за изпълнение. Това е една цялостна слабост на текстовете, която прави, на практика, тази т. нар. “програма” до една обикновена идейна схема. Но не и програма.

 

Втората част се нарича “ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛНИ ПРИОРИТЕТИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО”

Първа алинея е “ИКОНОМИЧИСКО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И НАСЪРЧАВАНЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО” . В нея се предполага “Преодоляване на негативните последици от административния рекет върху бизнеса и нормализиране на стопанската среда.  Това е пряко признание за корупцията в административната система. А в текста липсват административна реформа и преатестиране на чновниците. Единственото лекарство срещу корупцията е прозрачността  Но прозрачност без работеща съдебна система не струва и пукната пара. А за нея не е написана нито дума. Дори се говори за ликвидиране на контрабандните канали. Това е просто смехотворно. Няма държава в света, която да е ликвидирала контрабандата. А при нас става друго. Всяко правителство, като първа мярка, изгонва играчите от кантрабандата и слага свои каналджии. Пожелания, пожелания, пожелания и никакви гаранции.

Втората алинея е “КООРДИНИРАЩА РОЛЯ НА ДЪРЖАВАТА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА УСЛОВИЯ ЗА ИСТИНСКА КОНКУРЕНЦИЯ”. Тя е наречена координираща, но всъщност става дума за регулация и централизация. Точно обратното трябва да се направи. Децентрализация и прехвърляне на права върху бизнескамарите, създаване на кредитни кооперации и данъчни облекчения за дребния и среден бизнес са задължителните условия за създаване на нормална бизнессреда. Писал съм за това както до държавните институции, така и до партийните централи. В т. нар. “програма” няма нищо подобно.

Втората алинея е “КООРДИНИРАЩА И РЕГУЛИРАЩА РОЛЯ НА ДЪРЖАВАТА В СТРУКТУРООПРЕДЕЛЯЩИТЕ ОТРАСЛИ НА ИКОНОМИКАТА”. В раздела “Общи мерки” първа точка е “Стартиране на 10-годишна програма за реиндустриализация на икономиката”. Самата програма, обаче, я няма никаква. Ако изобщо я има. Следват думите държавен контрол и регулация, оценки и отговорности, но няма нито дума откъде ще се вземат инвестиции. Няма и дума за връзката на бизнеса и новите технологии.

Следва “РЕБАЛНСИРАНЕ НА ЕНЕРГЕТИКАТА”. Самият термин “ребалансиране” е твърде мъгляв и не показва в каква посока ще се върви. И отново демагогия, пожелания и контрол, контрол, контрол. При това държавен. А точно този т. нар. “контрол” прави чиновника силен и корумпиран. Единственото конкретно нещо е готовността да се строи АЕЦ “Белене”. За енергийна борса-нито дума.

 

Следва “НАСЪРЧАВАНЕ НА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО И СТАБИЛИЗИРАНЕ НА ДРЕБНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ”. Тя започва с пожеланието за “и

“Изграждане и реновиране на хидромелиоративната инфраструктура”. Като пожелание е добро, но как ще го реализира? В момента ние не знаем каква водна стратегия имаме. Просто, защото няма такава. Язовирите и реките не се наблюдават и профилактират. Не се казва откъде ще се намерят инвестиции, макар че мелиорациите са скъпо нещо за строеж и поддържане. Няма и дума за създаване на застрахователен пул за, който да гарантира загубите на производителите от природни стихии. За публично-частно партньорство няма и намек. За научните звена в областта на растениевъдството и животновъдството изобщо не се споменава. В момента Селскостопанската академия е сведена до отдел в министерството на земеделието и храните. А наука в министерство не се прави. Тези институти и звена трябва да бъдат отново на основата на публично-частното партньорство.

Последната алинея е наречена “ЗЕЛЕНА ИКОНОМИКА” и съдържа само три точки, които са силно пожелателни. Няма анализ, няма стратегия, няма финансиране.

 

Такива програми лично аз мога да пиша по две на ден. Дори гарантирам, че моите ще бъдат много по-конкретни, по-реални и по-ефективни.

Прочитайки тази т. нар. “програма” на всеки нормален човек става ясно, че програма няма и ще се работи на парче. Никъде не са определени приоритети в останалите изключително важни ресори като образование, здравеопазване, социални дейности, транспорт и съобщения, отбрана, съдебна власт, емиграцията и всичко останало. Възпроизводството е сведено до две финансови поправки-за леко увеличение на парите за деца до двегодишна възраст и даване на два чифта кецове за първокласници.

Това мъртвородено недоносче не може да заработи, а и да заработи, случайно, с нищо няма да подобри качеството на живота на българина.

Това не е нашето правителство.





Гласувай:
2



1. анонимен - Анализът представлява синтезирано обяснение на политическата ситуация в момента
07.06.2013 14:59
и трябва да го разберат и тези, които се правят, че не ги засяга, защото ако "днес е рано, утре ще бъде късно" /перефраза на "мисъл "на великия Ленин/.

С "микро" ОМ приемам и заставам зад "анализа", защото всичко, което се случи до момента и това, което предстои да се случи, засяга близкото и по-далечно бъдеще на страната и съдбата ни. Приемам го, защото се мъча да мисля, а и считам, че съм поне "средноинтелигентен".

"Двупартийното правителство на тройната коалиция" започна да буксува и затъва още в зародиш и с представената имитация на "програма" показва, че е едно още по-голямо нищо от предидущите.
А представителите й в Парламента още от първия ден се вживяха в ролата на ПРЕСТЪПЕН ТРИУМВИРАТ. Кулминацията засега е днешното заседание, което премина със стряскащо бързо темпо, в духа на "пълно единство" по разглеждания закон, без дебати, 100 % единодушно гласуване и пълна обърканост по определени текстове.
Закон, който ако не бъде върнат от Президента, превръща "службите" в още по-страшна и некотролируема институция, дори и от досега действащата "система".
А депутатите в голямата си част с действия и бездействие предсказват, че той много скоро ще се превърне в свърталище на престъпници от всякакъв вид.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11735603
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031