Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2013 10:36 - НАДАЙ СЕ ДУПЦЕ ЗА КУРЕЦ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 3836 Коментари: 3 Гласове:
11



 

 

НОВ БАРДАК СЪС СТАРИ КУРВИ

 

Вече стана ясна структурата и кадровото осигуряване на новия кабинет. Промени в структурата няма да има, а министрите ще бъдат “експерти с партийна принадлежност и парламентарен опит”.

Какво означава това?

Отговорът не е сложен.

Първото, което става ясно е, че реформи няма да има. Ще има пореден опит за “облагородяване” на старата система. Това е обречено на првал, защото тази система не подлежи на оптимизация. Както казваше Владо Свинтила: “Да облагородиш комунизма е все едно да облагородиш сифилиса!” Второто, което става ясно е, че административни промени няма да има. Т. е., моделът няма да бъде сменен.

Нашите “политици” нямат капацитет, подготовка и философия на управлението. Те продължават да възпроизвеждат марксизъм-ленинизъм с “модерни” техники.

Това е голяма глупост.

Дори ощи по-голяма.

Технологията на управление е проста.

Първо-трябва да знаеш къде се намираш.

Второ-трябва да знаеш къде искаш да отидеш.

Трето-трябва да намериш оптималния път/стратегии и програми/

Четвърто-да създадеш работещи структури.

Пето-да имаш подготвени админстративно-организационни и експертни кадри за точно такъв модел на управление.

От досега чутото съм убеден, че това правителство може да покрие в някаква степен само първата точка. Казвам “в някаква степен”, защото то няма да стигне до извода, че администрацията е напълно прогнила и неефективна. Това е абсолютно недостатъчно за каквито и да е реформи.

Ще ви дам един пример.

В Холандия при население от над 16 млн. има държавна администрация около 48 хил. служители. У нас при население под 7 млн. Администрацията е от 134 хил. чиновника. Има ли смисъл да ви обяснявам какво означава това? Разликата е 6 /шест/ пъти!!! С такава тромава и неефективна администрация не може да се направи нищо повече от това, което става у нас сега. И ако трябва да се правят реформи, то това трябва да започне точно от администрацията. За тази цел трябва освен стратегия и програми, трябва да има и вицепремиер, който да се захване именно с административната реформа. Но той трябва да знае какви нови структури трябва да се изградят, за да могат да реализират тези стратегии и програми, които са приети от новото правителство. А за такива стратегии и програми нищо не се приказва, защото такива няма.

Вторият проблем е раждаемостта, образованието и семейството. Вместо да се създаде пост на първи вицепремиер по този изключително важен проблем, който да координира всички държавни институции, които имат отношение по този въпрос, новите стари управляващи вдигат със стотина лева детските надбавки и дават още толкова отгоре за първолаците. Разшифровано, това означава, че управляващите свеждат раждаемостта до пет пакета памперси месечно и два чифта кецове за първолаци. По-примитивно нещо рядко се вижда. Това може да увеличи раждаемостта единствено на циганския етнос и това ме навежда на мисълта, че новите стари управляващи целят именно това. Но дори и да не го целят, то ще се получи.

Няма яснота какво ще правят с МИЕТ. Тази сбирщина от администрация не може да бъде накарана да работи, защото администраторите трябва да имет интелкта на Айнщайн и организацията на Бисмарк, за да успеят да се справят със задачите си. Говорят за подобряване на бизнесклимата, но не казват какво точно ще направят. А нещата са прости. Но те нямат желание да се опънат на банките и държавния чиновник. Писал съм го и съм го казвал стотици пъти за последните 20 години. Трябва да се прокарат 2 нови закона и поправка на закона за данък печалба. Трябва закон за кредитните кооперации и взаимоспомагателните каси, който да ги приравни с останалите кредитни институции и закон за браншовите и териториални камари, който да даде на професионалистите да дават това, което сега търгува чиновника-разрешителни, лицензи и патенти.

Същото се отнася и за МВР. В момента МВР е една разкапана и корумпирана армия от мародери. Какво прави противопожарната охрана в МВР? Какво прави охранителната полиция в МВР? Накрая, какво прави Гражданска защита в МВР?

Разумен отговор няма.

Ако трябва да търсим причината, непременно ще стигнем до търговете и онези 1 млрд 300 млн лева, които са бюджет на ГЗ.

Следващата институция е здравеопазването. В момента имаме МЗ с над 800 чиновници и НЗОК с близо 3 000 чиновника. Може ли някой свързано да ми изясни защо съществуват двете паралелни структури и какво друго освен интриги могат да създават?

Стигаме до МК. Ако някой може да ми обясни защо имаме министерство на културата-ще го почерпя. Да ни би да правят култура? Де да можеха!

Но да пречат на културата могат!

И го правят много успешно!

Стигаме до минстерството на транспорта, съобщенията и технологиите. То по начин на работа изобщо не отговаря на името си. То прави фалити на транпорта, гони новите технологии и съобщава глупости. Вместо да употреби технологията “РО-ЛА”, за да спаси товарния транспорт, то предлага товарния транспорт за жълти стотинки за приватизация. Вместо да създадат закон за вътрешното въздухоплаване, което ще ни позволи да закупуваме и използваме въздухоплавателни апарати от цял свят, сега сме длъжни да купуваме само техника от НАТО и ЕС. А тя е скъпа и капризна. В същото време “Отряд 28” няма право на търговска дейност, но успешно вози срещу заплащане? футболни отбори от ТКЗС-тата. В цял свят транспортът е печеливш, но у нас е обратното.

МО също заслужава внимание. Там всеки нов министър си назначава калинки и ветеринари. Няма стратегия, няма принципи за кариерно развитие, няма длъжностно съответствие. В момента в МО имаме 40 генерала!!! А са ни достатъчни 5!

Мисля че не е необходимо да продължавам с пълната простотия, която имаме за администрация. За броя на неработещите в президентството изобщо няма да говоря. Толкова плява на едно място трудно може да си представи един прагматик и реалист.

Но такива у нас в политиката няма. Няма ги и в това правителство. Което означава, че просто никакви реформи няма и не се предвиждат.

Що се отнася до дървеното желязо, наречено “експерти с партийна принадлежност и парламентарен опит” просто нямам думи. Ако имаше такива, щяхме да имаме перфектни закони и работещ парламент.

Както казваше дяда ми:

“Надай се дупце за курец!”





Гласувай:
12



1. andrei - Аз пък казвам:
24.05.2013 10:50
"Надай се Груйо на пияни жени".Поздрав!
цитирай
2. lambo - Щом Атака е вътре,
25.05.2013 10:24
парите за свръх-раждаемоста на мургавите паразити, отново ще бъдат увеличени
цитирай
3. apostapostoloff - Най- важното е това, че
25.05.2013 18:16
българските политици нищо не разбират от политика. Не можеш да се преструваш на въжеиграч, защото ще се пребиеш, ама на политик може да се преструваш. И то десетилетия наред...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11742470
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031