Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2013 16:37 - СЪЗДАВАНЕ НА МОДЕЛ ЗА МУЛТИКУЛТУРНО КВАРТАЛНО СРЕДИЩЕ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 8573 Коментари: 17 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


 ИДЕЕН ПРОЕКТ

 

На пръв поглед това повтаря читалищната форма на работа с гражданите.

Но това е само на пръв поглед. Читалището е свързано предимно с библиотеката и някои форми за изява като танци, театър и т. нар. „художествена самодейност. В МКС освен това ще се създават възможности за придобиване на полезни знания и умения, изкуство и духовно израстване.

Едно такова средище трябва да има достатъчно голямо помещение, което бързо може да се преобразува в най-различни зали-за куклен театър, уроци по рисуване и ваятелство, лекции, посрещане на рождени дни, училище за родители. МКС може и трябва да наблюдава проблемите в квартала и да търси ефективни форми за решаването им, включително и реализация на добри идеи на гражданите от квартала. Там могат да се извършват медицински прегледи и лечение с нетрадиционни форми на медицина, включително и на психически състояния след стрес или други преживявания.

Финансирането на МКС може да върви по няколко пътеки.-европейски проекти, приходи от отделните мероприятия, дарения, договори с общините и национални конкурси. Не е необходимо всяко МКС да има  счетоводител, тъй като работата е малко и една счетоводна фирма може да обслужва няколко такива средища. Но организатор трябва да има, защото той ще прави графиците и ще съблюдава тяхното изпълнение.

Задължително е МКС да не се занимава с политика. Това може само да изостри социалните отношения и да стане контрапродуктивно. Но разяснителни беседи и консултации в областта на енергетиката,  и водите, транспорта и инфрастуктурата може и трябва да се провеждат, защото това са общи за всички в квартала проблеми.

Тази форма за социални контакти и придобиване на знания и умения ще позволи изява на отделната личност, както и ще позволи на хората да се опознаят и оценят, определяйки хората с по-високи качества и възможности при необходимост от избор на общински съветници, кметове и народни представители без да се намесват партии.

Чрез МКС има възможност да се създаде гражданско общество в една сравнително малка социална система, което ще създаде принципи и правила за издигане на знаещи и можещи хора с високи морални качества да се преборят за общата кауза на квартала и гражданите в него.

МКС трябва да поддържат постоянна връзка с държавните и общински власти, с училищата и детските градини и неправителствените организации в района. Така ще се постигне една хармония между гражданите и управлението, като по този начин се създава един добър инструмент за граждански контрол върху институциите.

Добре би било всяко МКС да си има свой сайт на който да качи цялата информация, която получава, графиците на отделните инициативи, както и форум за общуване и коментари. Той трябва да бъде поддържан от организатора.

Възможни инициативи&

Кът за малки деца почасово, под надзора на лицензиран педагог

Куклен театър-представления и обучение

Медицински мероприятия

Курсове по рисуване и ваятелство

Бойни спортове и йога

Училище за млади родители

Театър и танци,

Камерни концерти

Квартални състезания по различни предмети

Кино и фотоклуб

Чужди езици

Компютърна грамотност

Готварски курс

Авио и корабомоделизъм

Лечебна гимнастика

Курс по психическо здраве и възпитание на характера

Курс по дребни домашни ремонти

Икебана, чайна церемония, шън фуй и други източни учения и ритуали

Народна и нетрадиционна медицина

Курс по ограмотяване при правене на проекти

Клуб за запознанства

Това е само една малка част от възможните курсове и придобиване на умения, необходими за всеки един човек. От друга страна МКС ще спомогне за социалните контакти в квартала и солидарността между хората.

Нека всеки един от вас се замисли за подобни инициативи, за да се опитаме да обединим сили и знание, морал и умения, за да можем дружно да отстояваме правата си и да положим база на всеки един гражданин да се развива в положителна посока.




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zarenkow - Безполезен напън. Понятието му...
15.02.2013 17:49
Безполезен напън. Понятието мултикултурно общество е еквивалента на Франкенщайн. Голяма част не го разбират . Понятието култура има в същността си ценностна система и няма как да съществува нормално общество с няколко ценностни системи едновременно , още повече противоречиви. На това му се казва социална шизофрения. Конфликтите в такова общество са непреодолими , докато ценностната система на някоя от сътавящите не се измени , т.е. докато едната култура не изчезне. Цената на една такава идея се плаща рано или късно с лихви. Обикновено ядрото на ценностната система се носи от религиите или образованието , което показва , че културите с ядро религия не е възможно да се променят . Компромиса ще го прави образования но до кога ,така че не говори за мултикултура , а за образование защото има доста разлика. Пак си неподготвен. :-)
цитирай
2. bosia - до Заренков
15.02.2013 19:57
Твърде партийно и идеологическо мнение. Препоръчвам ви да четете Дънов, Монтескьо, Платон и сие. Но още по-важно е да мислите по тези въпроси със собствените си възможности. Религиите не са регионални и това е доказателство за мултикултурните общности. Същото се отнася и за манджите, които всеки ден ядете. Те не са монокултурни. Ако ядете кяртофе и домати можете да погледнете откъде са донесени.
Но това не е въпрос на инерционно приказване.
цитирай
3. borkolbor - Браво Николай ......
15.02.2013 22:10
Идеята за осъществяване на този проект е велика ! Хората от всички възрасти ,
току пред вратите на домовете си , ще могат да общуват и да творят много полезни , практични неща за всички и за всичко в живота . Взаимното разбиране , добросъседството и приятелството ще ни сплотят и по - лесно ще се преборваме с трудностите .Освен това в човешката природа генетично са заложени умения и способности , жажда за знания , интелект и стремеж за истина и справедливост . Необходими им са само точно определените по - горе условия за да бликнат и се развият , независимо от възрастта на човека . Добре е децата да бъдат " усетени и подхванати " от психолози , педагози и хора с практически професии ......... " Държавата " и богати "частни лица" да развързват кесии и да съдействуват . Ако нехаят , да бъдат атакувани продължително , настойчиво и методично от бунтуващото се вече гражданско общество !!! Милиардите " им " /ни / в банките са "мъртви ", ако не се използуват за човешки духовен и материален прогрес !.... В тези селски обществени средища или квартални обществени средища в градовете ще заемаме или ще четем умело подбрана литература с житейски практична , национална и художествена стойност . Ще слушаме беседи от най- различен полезен характер. Ще има "мини - работилници" за занаяти , изкуство и култура по интереси .Ще мине време , ще се опознаваме и ще припознаваме бъдещите водачи на нацията ни .Ще обсъждаме и спорим , ще се шегуваме и отпочиваме . Ще инициираме мероприятия с цел оптимизиране на архитектурна и екологична среда , ВИК , Енергоснабдяване , Топлофикация , Транспорт , Комуникации , Административно обслужване , Здравеопазване , Образование , Пенсионно и социално осигуряване , НАП , спортните съоръжения .По Закона за гражданските организации и неформалните сдружения със стопанска и не стопанска цел ще влияем и върху "органите" , контролиращи БДС в качеството и ценообразуването на храни и стоки , вноса и износа !....И още ....и още ....и още ....... !!!
цитирай
4. zarenkow - Извинявай , че пиша в блога ти.
15.02.2013 22:37
Много съм те надценил. Няма да се случи повече. :-)
цитирай
5. evrazol - Нещо като клуб ТНТМ
15.02.2013 23:31
С откриване на политическата учебна година и дружинна ръководителка:)

Тези средища възникват спонтанно от желанието на хората или по "идейни проекти".
Към проекта трябва да се добави и задължителен присъствен списък, със съответната отчетност и отговорност.

Минуса е от мен
цитирай
6. santana11 - Всичкото много хубаво,
16.02.2013 01:48
ама пари нема. Действайте!
цитирай
7. lyubomircholakov - Уважаеми господин Колев, бълга...
16.02.2013 01:52
Уважаеми господин Колев, българите (етническите българи) в България измират (т. е. НАМАЛЯВАТ!) със скорост 80 хиляди души годишно.
Вече почти на половината територия на страната не се говори български.
През 2011 г. за над 50% от първокласниците родният (или според демократичния новоезик - "майчиният") език НЕ Е БЪЛГАРСКИ. Всички прогнози сочат, че в периода 2045-2050 г. етническите българи ще станат МАЛЦИНСТВО в България. Тоест: българите изчезват въобще като народ от световната сцена.
А Вие, човек, който за мнозина от нас беше едва ли не знаме в края на 80-те и началото на 90-те години... Вие занимавате съзнанието си, пък се опитвате да занимавате съзнанието и на други хора, с проблема за кварталните клубове по интереси или как там ще ги наречете...
А в същото време според статистиките 60% от учениците, завършващи училище, имат проблеми да пишат и да говорят правилен български.
Нали ужким сте интелектуалец, съвест на нацията (какъвто би трябвало да е един интелектуалец); човек, който се опитва да сочи подводните скали и рифове, които чакат обществото в бъдещето - иначе за какво му е интелектуалността на интелектуалеца?
Уви, сега вече е ясно защо по коефициент на интелект България се е сринала между Чад и Киргизстан. Съжалявам да Ви го кажа, но с такива интелектуалци дори по-надолу в класациите ни е мястото.
Значи икебаната и фън-шуй (а не шън-фуй, все пак!) "са необходими за всеки един човек"?
Не просто тъжно, а кошмарно е да се разбере с какви проблеми се занимават умовете на днешните ни "интелектуалци".
И вместо да се опитвате да възразявате и влизате в спор с ироничните и стигащи до подигравка коментари по-горе - замислете се защо са написани.
Много жалко!
Доматите пред парламента определено Ви отиват повече...

цитирай
8. cornflower - много соц
16.02.2013 09:45
а читалищата какво ще правят?
цитирай
9. apostapostoloff - Читалищата, cornflower,
16.02.2013 11:53
ще изкупуват грънци и ще набиват обръчи и клинци.
цитирай
10. kostadin - Поканете евреите и те ще ви научат, ...
16.02.2013 12:57
Поканете евреите или мюсулманите- те ще ви научат, каква армия може да се роди от тяхната дейност.Само уче това ще си е тяхна армия
цитирай
11. borkolbor - До Любомир Чолаков и цялата змийска критикарска "сган" !!! ...
16.02.2013 14:13
Вие господа полуинтелигентни "моралисти" , вие досадни , клиширани и злобни "политически и социоанализатори" , вие кълвящи влечуги сте далеч от истината за собствения си народ !!! Вие не изпитвате и грам уважение към хората , които с труда си ви осигуряват храната , дрехите , обувките , светлото и топлото в домовете ви , панелите и керемидите над главите ви ! Вие сте безчувствени , самовлюбени "нарциси" в собствената си алогична и абстрактна , терминологична , но помпозна и грандоманска риторика ! Нещата в живота са прости и ясни . Българите са добри , трудолюбиви , сърдечни и по своему любознателни .Вярно , не всички са учени като вас , "многознайковци" . Често са груби и недоверчиви , защото работата и ежедневните грижи ги мачкат отвсякъде , сантименти и празни приказки не ги влияят и пак някак си намират време да живеят и мечтаят . Чолаков , вгледа ли се в лицето на протестиращия варненец , който зверски ругаеше властта и "чуждата администрация" на българското "енерго" ?! Чу ли в интервюто пропитите му с болка и гняв думи ?! Бе прободен подло с нож в гръб , изотзад , до колата си ! Като награда за гражданската му доблест . Каква идиотия , коя "низка твар" стори това?! Бас хващам за кило домашна ракия , без да знам , че този човек цял живот е блъскал я в "кораборемонтния" , я в строителството , я в някое производство и му е писнало да го ограбват и да се гаврят с него . Знае "две и двеста" ! Много повече от тебе и от подобните ти барабар с всичките ви дипломи и "умозрителни прозрения" на вечно "сърбящата" ви болна тема "бит , душевност и "простотия" на българина" ! А е твой връстник . Къде си ти , къде е той ?! Бездънна пропаст зее между вас и него ! Той е истинския българин ! Вие , всичките , няма как , а и не можете да бъдете като него ! Като "костилки на задници" ви заседнаха доматите на Босия !!! Да се замислял той за хулите и критиките ви , които се сипели отгоре му ! От вас "милозливи доброжелатели" , от вас избръмчели философи и завистливи каканижци !..
цитирай
12. bezmitove - bosia преди да пишеш за МКС
16.02.2013 15:15

Да беше отишъл до провинцията, за да видиш, че и етническите българи живеят като циганите?! Същото материално състояние, същата мизерия!
За каква МКС пишеш тогава, като българите в провинцията живеят в друг свят, различен от този при вас на Жълтите павета?!
Вместо да пишеш за МКС, защо не пишеш как работната заплата за една и съща дейност, в провинцията е от два до три пъти по ниско платена, от тази в София?!
И то при най-бедната страна в ЕС.

И защо не отговаряш на въпросите?!
А именно защо не посочиш "бившите" агенти, доносници и слугите на управляващите(провокаторите) участвали на твоите протести, за които със сигурност ТИ знаеш?! Защо не ги изобличи???
цитирай
13. borkolbor - С едната си ....
16.02.2013 17:46
С едната си ръка мажете мед , тежки благовония и превзети ласкателства , а с другия си израстък ръсите катран и изпражнения върху човек , който още в юношеските си години е израснал високо , високо над вас ! По - точно опитвате се , но не успявате , комплексари нещастни .Във време , когато за политически виц , сатира , критика или псувня по адрес на "оная" власт биеха и вкарваха за дълго в затворите , вие зубрехте прилежно "истмат" и "диамат" за петици и шестици в студентските си книжки , разпускахте в "бийтълссоаретата" си и мечтаехте за високоплатена работа , държавни постове и задгранични командировки . След това в службите превивахте врат пред началниците си и кудкудякахте в тон с комунистическите официози ! По същото време във Виетнам и Афганистан се вихреха войни и загиваха ваши и мои връстници за родините си !!! Такива като варненеца .....Отделен е въпроса какво е било естеството и причините за избухването им . Войните се режисират от "тайните общества и елити" , потърпевши са народите и най - читавите им синове ... Ако през 67/68 години се бяхме "сдъвкали" с турците и гърците , вие щяхте да се освободите от военна повинност с болнични листове и щяхте да се зариете като невестулки в дупките си !!! На война щяха да бъдат такива като Николай Колев , Георги Ифандиев , Стефан Солаков , Григор Симов , Янко Янков , Велизар Енчев , историка Пламен Димитров , Павел Попандов , Велко Кънев /лека му пръст!/. И други честни интелектуалци мога да изброя ! Не е нужно . Николай Колев е писал поезия , разкази , автобиография , есета , политическа сатира ,има многобройни публикации и интервюта в ежедневния печат . Осмива , критикува и громи политическата система и недъзите в обществото ! Жесток и безпардонен е към овластените мръсници !Търкал е нарове в българските затвори заради непримирим идеен конфликт с тях, стачкувал е гладувайки . Направил е необходимото и всичко възможно по съвест , за да създаде и организира мощна антикомунистическа организация !!! ....
цитирай
14. bosia - заключително.
16.02.2013 21:01
Купувае ли си аспирин? Пиете ли уиски и кока кола?
Аз пия домашна ракия и вино. Но не се отказвам от чай, ядреномагнитен резонанс и Хемингуей.
Явно съм предател.
Ако нямашу дами в интернет щях да ви еба майката, но понеже определено половинат от читателите са дами-няма да го направя.
цитирай
15. borkolbor - Антикомунистическа организация ....
16.02.2013 21:37
Антикомунистическа организация с платформа ,устав , програма и с точно определени съмишленици - хора , репресирани от режима , със и без висше образование от Пловдив , Стара Загора , Варна , Видин , Враца , Чирпан , София ......../"безмитове" , събирай си устата ,чета те и научавам нещо от тебе , не съм очаквал такъв неоснователен твой кинжален удар по Босия - той и ченгета от ДС в "таен заговор" . Мерзко е ! Извини му се !!! . Те му съсипаха Живота , а ти го киприш с тях на "жълтите павета". И не само там ! Когато влезеш в полиция и затвор , не подписвай "бял лист" , като него . Ако си 100 кг., смъккни се на 50 за 2 месеца , а когато в килията ти влязат надзиратели и следователи и засегнат словом човешкото ти достойнство заедно с цялата ти "женска рода" , тегли им и ти една "майна" в лицата ! Ще отнесеш едни юмруци , пак като него , и чак тогава ще ти светнат "едни лампи" - вече само на тебе ! "безмитове" , изчети всички постинги на Николай в сайта му от две години насам , заръчай от "виртуалната книжарница" книгите му и внимателно ги прочети. Ще разбереш каква грешка си допуснал ! Млад си и ще ти бъде простено.Никаква прошка обаче няма да има за ония "дърти пърдялници" по-горе . Мръсотията под ноктите им знам !/.........Тези хора не са имали диктат от българската ДС,нито от руски , американски или западноевропейски тайни служби . Били са идеалисти и са проектирали нормален път на развитие за България - отваряне на досиета ,лустрация , справедлив съд и възмездие на виновни за политически убийства и терор , упражняван над невинни граждани ! Планирали са друга Конституция , друг Парламент , друго държавно и институционално устройство , друго земеразделяне и приватизация ,запазване на тежката индустрия , химията , рудодобива , туризма , енергетиката , здравеопазването , образованието , пенсионните и социалните фондове . Всички те са щели да бъдат заедно с част от банковата система изключителен държавен приоритет .Едновременно с това ........
цитирай
16. borkolbor - Едновременно с това .....
17.02.2013 02:43
... Едновременно с това са щели да се дадат свобода , преференции и ниско лихвени , разсрочени във времето , кредити от взаимоспомагателни каси и браншови финансови фондове за подпомагане на частните , дребни и средни земеделски кооперации , фирми и предприемачески производства . Проектозаконът стои в готов вид ,непобутнат , консервиран , замразен , необсъждан и негласуван в архива на 5 Народни събрания и шест кабинета /91 г.,справка Николай Колев /. Безкраен , арогантен , политически цинизъм . Гадове ! А той е основополагащ за икономиката на всяка една уважаваща се модерна държава . Ако съществуваше от онова време , нямаше да има инфлации , девалвации и смени на "мизерните" ни левове , нямаше да има фалити на цели отрасли и производства , нямаше да има перфидни грабежи , нямаше да има стихийна и безконтролна емиграция , нямаше да има криминогенни финансови , застрахователни , охранителни ,газови , нефтени ,бензинови , захарни митнически , цигарени , туроператорски и хотелиерски ,енергетически , оръжейни , крупноарендаторски , наркоразспространяващи и хазартни групировки , с иманярски привкус !!! Нямаше да я има зловещата КРИБ !!! Нямаше да ги има зле прикриващите се държавна и частна МАФИИ , сплетени в ерекционна прегръдка ! Нямаше да има криминална и циганска престъпност ! Нямаше да има изкуствено създадена , под външен натиск , етническа партия , консумирана във времето , на избори , поредно от три политически партии ! .. Днес тази партия се радикализира и капсулира бързо . Дори и разцепена и омаломощена , представлява реална заплаха за етническия и граждански мир в България ! А витиеватият и нов лидер отправя завоалирани и явни закани и обиди към всички нас от трибуната на парламентарното "позорище" .. Нямаше да има 60000 милионери / и -стотин милионерите се знаят , милиардерите също /. Нямаше да има ниска раждаемост и висока смъртност , вследствие на недоимък , болести и наранена душевност . Нямаше да има безпринципни и "порнографски" съдопроизводства !!!
цитирай
17. borkolbor - Нямаше да има .....
17.02.2013 08:51
Нямаше да има валутен борд и нерегламентирано изнасяне и препиране на огромни валутни суми в офшорни зони на другия край на света . Нямаше в министерството на Просветата поръчкови съставители на учебници по история да я пренаписват и преиначават в ущърб на истинната фактология и документалистика .Нямаше други кощунствени , "титулувани" съставители - анти -"българисти" да променят речниковата , нормативна и правоговорна правописна система на българския език , да въвеждат чрез многотиражните си , незаслужено високоплатени "издания" , чуждици - най- вече англосизми и по този начин да мърсят чистотата му ! Мълчешката , под сурдинка , премахнаха катедра руски език от всички степени на училищното образование в почти цялата образователна система . Добре , че се намериха и достойни директори , които се опълчиха и не позволиха това да се случи в поверените им учебни заведения ! ...... "Щом езикът е руски , значи мирише на комунизъм" - такава е тъпата логика на идиота . Свещен кретенизъм ! Просветените знаят , че руската класическа проза , драматургия и поезия са били и са духовна храна и източник на познание за славянската култура на много будни хора в цялото мироздание . Да не говорим за хронологическата им историография , военна мемоаристика и техническа литература , съвременна политическа публицистика , философия и социология , кинодокументалистика ,модерната им и високотехнологична художествена кинематография с филми най - вече на военна и битова тематика . Ерудирани американци неистово им завиждат и тайно ги четат , слушат и гледат , даже и не си признават за това ! .........В притулени подземни софийски шантани през 89/90 година "козята брада с втъкнатата в нея неглеже лула" угоднически бърборела на ушенце на програмирания литературен плагиат - дисидент и бъдещ престъпен президент Жельо Желев . Той пък още по-тайно се срещал и с часове разговарял с лукавия и хитър като стадо лисици Андрей Карлович ! А те , тримата вече , ама най-, най- ,най- тайно са ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11735353
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031