Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2013 11:00 - КОЕ Е ОНОВА ЖИВОТНО, КОЕТО ОТ ГЛАВАТА ДО ОПАШКАТА Е ДЪЛГО ДВА МЕТРА, А ОТ ОПАШКАТА ДО ГЛАВАТА-ТРИ МЕТРА
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 5559 Коментари: 7 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 РЕФЕРЕНДУМ-НАЧИН НА УПОТРЕБА

 

Ако това, което видяхме вчера се нарича референдум, то по-добре е да няма подобни дивотии. Ако това, което се случи вчера като финал на една няколкомесечна истерия, то пряка демокрация от този тип не ни е нужна. Тук, обаче, не искам да ритна в дамара само т. нар. „политически партии”. Защото, всъщност, те са едни квартални банди от хъшлаци, които ни мародерстват и тормозят по един първобитно-общинен начин и ни принуждават да търсим други пещери, в които да се заврем, за да избягаме от тормоза. Тези банди ни занимават със собствените си проблеми и ни цакат чрез каменни брадви, администрация, съдебна система топлофикации, образование, здравеопазване и какво ли не още. От вчера дори измислиха още един начин да ни прецакват. Новото оръжие се нарича РЕФЕРЕНДУМ.

Тук правя една стъпка встрани, за да маркирам нещо много важно.

Техните проблеми и мераци нямаше да струват пукната пара, ако ги нямаше медиите и журнаглистите. Става дума за т. нар. „национално-отговорни медии”, които държат монопол върху манипулирането на българските граждани поотделно, както и обществото като цяло. Те са основният виновник за обуначването и глупавизирането на българина и рекетирането му.

Този „референдум” много ми заприлича на две махленски банди от хъшлаци в Перник. Млатят се с юмруци, винкели, компромати и псувни, а медиите им дават изумителен комфорт да съобщават колко зъба на противника си са избили или колко носа са счупени.

Но това е само за зрителите пред дискотеките.

Всъщност, те имат абсолютно едни и същи цели. Паричните потоци на бюджета и инвестициите да минават през тях и половината да остава по джобчетата им.

Какво ми направи впечатление при подготовката на референдума?

Първото е, че нямаше истинска информация за целта на този референдум. Появяваха се едни и същи главатари и псувачки, които спореха за едни пари и цени. Но защо не започнаха с анализ на сегашното състояние на енергетиката и маркетинг-вътрешен и външен. Знайно е, че сегашните енергопроизводители  правят електричество с около 2 000 мегавата в повече, отколкото ни е необходимо. От тях 1 000-1 500 мегавата се продават навън. Останалите потъват нереализирани. Ако бяха показали меморандуми или заявки от други страни, които имат намерение да купуват ток от нас нещата щяха да имат съвсем други измерения. Ако бяха казали, че България по енергийна ефективност е на опашката и за едни и същи неща използват 6 пъти повече енергия, отколкото в ЕС, то българският гражданин щеше да иска референдум за програма за енергийна ефективност, а не за нови мощности. Тези работи биха ги казали експертите. Но не тези, които обслужват партийно-бандитските интереси, а тези, които имат гражданска позиция, морал и воля да кажат истината, а не полуистината на партийните „експерти”. Тук аз не искам само върху тях да стоваря цялата отговорност. Отново стигаме до медиите.

Ще ви разкажа за една случка в писателското кафене по тоталитарно време.

Пловдивският, хм…, поет Тодор Чонов пише някакви стихчета, че ще счупи зъбите на всеки негов критик. Критикът Божидар Кунчев му се подиграва с антрефиле в „Литературен фронт, ако не се лъжа. При което дребосъкът Чонов отива в кафенето до масата на едрия Кунчев и му забива едно гюле в зъбите. Едно зъбче пада и Кунчев с разплакана физиономия минава от маса на маса да го показва и да иска съчувствие. В резултат на което възниква спор кой от тях е прав. Истинският проблем на българската литература е не зъбчето на Кунчев и епистоларната им преписка. Истинският проблем е че такава няма. Но такъв разговор не се проведе.

Е, българските медии се държат по същия начин.

Друг „аргумент” беше, че АЕЦ „Белене” щял да даде 60 000 работни места. Начинът, по който бе представян този „аргумент” навеждаше на мисълта, че с построяването на 7-8 АЕЦ-а ще решим проблемите с безработицата. А това, меко казано е идиотско.

Третият аргумент беше, че АЕЦ повишава технологично нивото на България. По този начин казано, е пълна простотия. Това е кокоша слепота. Само много тъп човек може да игнорира технологичното разнообразие на цивилизацията и го сведе до фаворизирането на ядрената енергетика. Защо не бяха поканени експерти по енергийни технологии и футуролози, които да обяснят и информират настоящите и бъдещи технологии, които са много по-перспективни, по-безопасни и по-евтини от ядрената технология? Като контрапункт на това ще кажа, че в момента, например, добивът на водород от сероводорода в Черно море е много интересен за всички държави около него. Дори ние имаме участие в разработването на такава технология чрез проф. инж. Венко Бешков, но това става изключително с пари от ЕС без участието на българската държава.Този прийом ми напомня силно на онзи скеч на Мирча Кришан за „Краставичката”. Просто влезте в чичо Гугъл и напишете „Краставичката”. Гарантирам ви, че ще се смеете от сърце.

Но нека се обърнем и към времето след референдума.

Същите „пернишки” бандитчета започнаха да се бият за резултата от „референдума” политизирайки дори формулата на Нютон за земното притегляне и теоремата на Питагор, за да повярваме, че именно те са победители.

Тук здравият разум казва точно обратното.

На времето, около 1984-5 г. измислих един лаф за „развития социализъм”. Тогава всички български медии правеха усилена пропаганда, че живеем в развит социализъм. И ме питаха познати какво означава това. Както често ми се случва хрумката ми дойде от раз. Отвърнах им, че това е „Победа на „прогресивните сили” над… здравия разум!”.

Сега се случи точно обратното. Близо 80 % от българските граждани проявиха здрав разум и не отидоха да гласуват. Независимо по какви причини. Те усетиха с кожата си или бяха достатъчно сигурни, че това, което се прави е за тяхна сметка, защото е една груба провокация и фалшификация.Затова опитите да се присвои победата на референдума са смешни и жалки. Политическите тарикатлъци силно ми напомнят за онази гатанка, която гласи: „Кое е това животно, което от главата до края на опашката е дълго два метра, а от края на опашката до главата-три метра?”

Отговорете си сами!

Има още много аргументи срещу това, което се опитаха да направят с нас тиквите и кратуните. Но тези засега са достатъчни.

Нека, обаче, помислим за бъдещите избори.

Ако правилно развием анализите на този „Референдум” ще успеем да заставим т. нар. „политически партии” да се променят и да станат истински такива. Това може да стане по два начина:

Пасивен. Това, което стана вчера. Да не ходим да гласуваме.

Активен. Да отидем да гласуваме с недействителни бюлетини-скъсани или задраскани. Така ще покажем, че политическата прослойка е нежелана и вредна за България. Ще покажем, че искаме да избираме реални програми в реални срокове, а не ирационални лъжи в безсрочното пространство. За тази цел трябва още от днес да изискваме писмено реалните програми от ръководството на тези „партии”, както и сроковете и структурите, които ще ги реализират. Така ще заставим политическото пространство да се промени земетръсно и да направим реален граждански контрол върху властта. По този начин ще се превърнем от избирателна сган в Соверен, а политическите партии от управленци и рекетьори в отговорни институции, призвани да обслужват българските граждани и обществените необходимости..

Лично аз ще го направя, а на изборите ще скъсам бюлетината публично пред комисията, след което ще я пусна в урната




Гласувай:
7



1. apostapostoloff - Не дивотия, а пълна
28.01.2013 11:04
идиотщина! Само това бих могъл да допълня.
цитирай
2. penchoan - Когато начело на партиите стоят ...
28.01.2013 11:57
Когато начело на партиите стоят простаци, резултатът е предизвестен. Всички партии наследници на БКП си вкараха автогол с референдума. Колкото повече говорят, толкова повече се омаскаряват. В случая мълчанието е злато.
цитирай
3. baidobri56 - ДПС
28.01.2013 12:45
А от ДПС никакви ги нямаше.Е как ще ги има,нали трябва Турската АЕЦ да се построй и да печели.
цитирай
4. vmir - Бос, прекрасно си изтъкнал важните неща,
28.01.2013 13:17
но защо накрая си правиш харакири, не мога да схвана.

Отлично, даже много добре, ако не и добре ще бъде да скъсаш бюлетината пред тъпите тивита, обаче какво става нататък – лумпените викат: “Браво, Бос, браво, имаш право, ти си нашият херой и небесен пратеник, дощъл да спаси онеправданите ни душички”… По-важен обаче е резултата, а аз го гледах тази сутрин по някакво тъпо тиви предаване – събрали бяха студенти от енергетични и екологични специалности в качеството им на бъдещите енергийни експерти на България.

Не ме разбирай криво, винаги съм бил за път и доверие в младите, но тези си бяха завършени идиотчета, до едно май бяха за АЕЦ, а даже и които уж не бяха, се аргументираха така, че се оказваха “за”. Разбирам, че бъдещите ядрени енергетици АЕЦ е хляб и бъдеще, но не разбирам как не можаха да надхвърлят приказките на едно средно интелигентна баба, чула по тивито колко убаво нещо били АЕЦ-овете. Нито намек нямаше за онова, което казваш горе в постинга си, че не трябва беше игнорирано в никакъв случай, а да се тръгне от него, толкова си прав, че не ми се повтаря след теб, за да не го банализирам, което гореспоменатите идиотчета без съмнение ще свършат без да ни питат съгласни ли сме. Защото са подготвени от солташаците на онези, срещу които ще протестираш с късане на бюлетини.

Така, накрая ще предоставиш решението в ръцете на идиотчетата, които с най-голямо удоволствие ще направят обратното на онова, което прокламираш... Е, това, че биха могли да станат “твои” идиотчета, ще те успокои ли? Не мога да те поздравя за подобна идея, дано да я модифицираш някакси.
цитирай
5. plamenppppp - А после ???
28.01.2013 14:54
Какво би станало ако се получи това за което призоваваш? Тези 80%, които не гласуваха- отиваме и късаме бюлетините си а тези 20%,които гласуваха не ги късат!
Нашите са недействителни- техните действителни и празнуват победа над самоунищожилите, собственото си предпочитание. Печелят 20% и управляват. Не благодаря. Сапуна вече сме го изпускали. Все още онази част от българския народ, която "не е от 20-те %, е все още болшинство, е задължително да демонстрира и налага своето желание, докато може. Не е далеч времето когато заради раждаемостта с помощта и инкубационните процеси тия 20% процента ще станат 50% и повече. Мисля,че едва тогава можем да си позволим "Активният" начин на гласуване, като форма на протест. До тогава той за нас е губещ!
цитирай
6. bosia - до vmir
28.01.2013 15:05
Чух ги тези дечурлига. Те, според мен бяха внимателно подбрани-предимно момичета с кокоши мозъци. Еколожките искаха да ме убедят, че от Чернобил и Фукушима по екологично нещо няма. Но на това ги учат и това искат от тях. Отново ще изтъкна, че нито едно от тези деца-жертви на преподаватели-полуидиоти и хора без поглед в бъдещето. Ако ги попиташ какво е това сероводород и водородно гориво ще получат възпаление на мозъка. Всички са се вторачили в сегашната цена и в днешните технологии.
Помисли си как ще реагират сегашните "политици", ако гласуват 80 % от избирателите и 50 % от тях гласуват с невалидна бюлетина. При това, ако предварително са дали отговор какво ще правят, в какви срокове и с какви структури! И дали няма да се сетят как ще реагират онези ибиратели, които са гласували против тази политическа система. Дали ще се чувстват комфортно, ако им се оказва натиск още от предизборната обстановка?
Аз не искам да създавам партия от сегашен тип. Искам да издиря хората с капацитет, морал и желание, а нека те, според собствените си разбирания се групират в парти. Но партии, които ще имат една и съща цел, подкрепена със стратегии, програми, административни структури съобразени със задачите си и създадени специално за това. И ако създадат държавна поръчка за подготовка на кадри дали няма да решат кардинално административните задачи на нашата твърде проблемна държава.
Много мога да кажа по тези въпроси, но аз и досега съм писал за това. Можеш да се върнеш назад в блога ми и да потърсиш моите анализи, предложения и приложни разработки. Ако един ден излязат протоколите на НКС на СДС от периода 1990-1992 г. ще ги видиш още там.
Що се отнася до младите виж как са гласували българите в европейските секции за изборите.
Все пак най-приятното нещо за мен е, че 4/5 от българските граждани гласуваха негативно към тарикатския въпрос на референдума и могат да бъдат подканени от нас да заемат активна позиция на следващите избори, както и в предизборната кампания.
цитирай
7. vmir - 6. bosia,
28.01.2013 19:26
Бос, ако убедиш 80% да гласуват, от които поне половината с невалидна бюлетина, отзвукът по света ще е огромен и предполагам, че ще има добро въздействие върху нашите политици, защото няма как да избегнат въпросите за мотивацията си. Не виждам обаче сила, която може да организира грандиозен протест от подобен мащаб, а без това ефекта според мен ще е отрицателен.
Освен това, за мен политиците са само едната страна на медала. Вероятно повечето от тях са инициатори на деморализиращи въздействия, но ако дъжим да търсим ефективно отговорност само от политиците, би трябвало да не ги слагаме всички в общ кюп, а да се опитаме да съдействаме на онези от тях, които действат по-малко вредоносно от останалите.

Харесвам повечето от идеите ти, съгласен съм, че трябва непрекъснато да се опитва, но между хора – всезнайковци, успехът и на най-добрия е по силите само на човек със свръхчовешки способности. За съжаление, резултатите от действията на невежите всезнайковци са почти идентични с резултатите от преднамерените злоупотребители с доверието на другите.

Изумява ме това, че референдума се приравнява с изборите, което говори за примитивното им приравняване единствено по външно подобие и пренебрегване на принципното им различие, че изборите целят възлагане на отговорности, а референдумите снемат отговорности от управляващите, избрани с избори.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11734477
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031